Trombocitopenie: cauze, factori de risc, tratament

Trombocitopenie: cauze, factori de risc, tratament Trombocitopenie: cauze, factori de risc, tratament

Ultima actualizare: 4 septembrie 2023

trombocitopenie

Trombocitopenia apare atunci cand maduva osoasa nu produce suficiente trombocite. Trombocitele sunt celule sanguine care formeaza cheaguri de sange pentru a ajuta la oprirea sangerarii. Persoanele care au trombocitopenie se pot confrunta cu sangerari foarte mari, iar hemoragiile pot fi greu de oprit.

Trombocitopenia afecteaza de cele mai multe ori persoanele care au anumite probleme medicale, cum ar fi boli autoimune sau care iau anumite medicamente. De aceea, pentru a trata trombocitopenia, furnizorii de asistenta medicala abordeaza afectiunea de baza si/sau schimba tratamentele care au cauzat problema.

Cat de frecventa este aceasta afectiune?

Unii oameni pot avea trombocitopenie fara sa-si dea seama, deoarece simptomele lor sunt usoare. De aceea, furnizorii de asistenta medicala nu stiu cu exactitate cati oameni sufera de trombocitopenie la nivel mondial. In schimb, medicii cunosc o afectiune inrudita, trombocitopenia imuna, care afecteaza 3 pana la 4 din 100.000 de copii si adulti.

Aproximativ 5% dintre persoanele insarcinate dezvolta trombocitopenie usoara chiar inainte de a naste.

 


Ce este trombocitopenia

Trombocitopenia este o afectiune care apare atunci cand numarul de trombocite din sangele unei persoane este prea scazut. Nivelul normal de trombocite la adulti este de 150.000-450.000 de trombocite pe microlitru (µl) de sange. In cazul persoanelor cu trombocitopenie, nivelul de trombocite se afla sub valoarea de 150.000/µl.

Trombocitopenia poate ingreuna oprirea unei sangerari in urma unei rani. Sangerarea poate aparea in interiorul corpului, sub piele sau la suprafata pielii.

De obicei, persoanele cu trombocitopenie nu prezinta sangerari grave pana cand nivelul de trombocite ajunge sa scada foarte mult.

Ce sunt trombocitele?

Trombocitele sunt componente esentiale ale sangelui. Ele repara leziunile tisulare si joaca un rol vital in procesul de coagulare a sangelui, ajutand la oprirea sangerarii si la vindecarea ranilor. Coagularea sangelui este cunoscuta si sub numele de hemostaza.

Trombocitele sunt produse de maduva osoasa si se regasesc in sangele si splina unei persoane.

VenoSuport Naturalis este un supliment alimentar recomandat pentru mentinerea sanatatii sistemului circulator, prin sustinerea unei bune functionari a vaselor de sange.

In ce fel opresc trombocitele sangerarea?

Daca peretele unui vas de sange este lezat, vasul elimina o substanta care activeaza trombocitele. Trombocitele activate atrag la randul lor mai multe trombocite si incep sa formeze un cheag de sange. Acesta are rolul de a astupa oricare leziune care poate provoca o sangerare.

Trombocitele activate elibereaza, de asemenea, proteine lipicioase care ajuta la formarea cheagului. O proteina cunoscuta sub numele de fibrina formeaza o plasa de fire care tine cheagul intreg.

Cauze si factori de risc

Exista doi factori principali care determina reducerea nivelului de trombocite: o afectiune de baza sau un medicament. Acesti factori pot reduce nivelul de trombocite prin faptul ca afecteaza productia, depozitarea, utilizarea sau distrugerea trombocitelor.

Conditii medicale care pot cauza trombocitopenie

Trombocitopenia poate avea urmatoarele cauze:

  • maduva osoasa nu produce suficiente trombocite
  • organismul distruge trombocitele pe care le produce maduva osoasa
  • splina capteaza prea multe trombocite si, in mod automat, cantitatea din sange din organism este prea mica

Anumite afectiuni medicale pot determina, de asemenea, trombocitopenie. Printre acestea se numara:

Anemia aplastica

Anemia aplastica este o afectiune hematologica rara care apare atunci cand maduva osoasa inceteaza sa produca un nivel adecvat de noi celule sanguine.

trombocitopenie-anemie-aplastica

Boli autoimune

Anumite boli autoimune pot face ca sistemul imunitar al unei persoane sa atace si sa distruga in mod eronat trombocitele. Principalele boli care pot face acest lucru sunt purpura trombocitopenica idiopatica, lupusul si artrita reumatoida.

Afectiuni maligne

Unele tipuri de cancer, cum ar fi leucemia sau limfomul, pot deteriora maduva osoasa a unei persoane si pot distruge celulele stem din sange. In urma acestui fenomen, celulele stem ale persoanei nu mai produc celule sanguine sanatoase. Celulele stem pot fi distruse si de unele tratamente pentru cancer, cum ar fi radioterapia si chimioterapia.

Conditii care provoaca formarea cheagurilor de sange

Unele afectiuni, cum ar fi purpura trombotica trombocitopenica si coagularea intravasculara diseminata, determina dezvoltarea cheagurilor de sange. Aceste conditii pot determina organismul sa utilizeze toate trombocitele disponibile, lucru care provoaca trombocitopenie.

Infectii

Infectiile bacteriene sau virale pot produce trombocitopenie, insa aceasta problema este temporara.

Splina marita

O splina marita poate stoca o cantitate mare de trombocite, iar acest lucru poate provoca trombocitopenie.

trombocitopenie-cauze-splina-marita

Interventii chirurgicale

In unele cazuri, montarea unor valve cardiace artificiale, a grefelor vasculare, folosirea aparaturilor pentru transfuzii de sange sau efectuarea interventiilor chirurgicale de bypass pot distruge trombocitele unei persoane.

Unele femei insarcinate pot dezvolta trombocitopenie usoara. Motivul exact pentru care se intampla acest lucru este necunoscut, insa pare sa fie mai frecventa in apropierea momentului nasterii.

Medicamente si substante care pot cauza trombocitopenie

Diverse substante pot determina, de asemenea, trombocitopenie, printre care:

  • medicamentele
  • substantele otravitoare, cum ar fi pesticidele, arsenul si benzenul
  • consumul mare de alcool
  • chinina, care este un ingredient al apei tonice si cateva produse care trateaza crampele la picioare

trombocitopenie-cauze-chinina

Daca descopera ca trombocitopenia este cauzata de o anumita substanta, medicul poate solicita evitarea acesteia. Procedand astfel, nivelul de trombocite ar trebui sa revina la normal.

Daca problema are la baza un medicament pe care o persoana il ia pentru a trata o alta afectiune, specialistul ar putea schimba medicamentul.

Medicamentele eliberate fara prescriptie medicala (OTC) care pot cauza trombocitopenie sunt:

  • acetaminofenul
  • ibuprofenul
  • naproxenul
  • acidul acetilsalicilic

Medicamentele eliberate pe baza de reteta care pot provoca trombocitopenie sunt:

  • amiodarona
  • ampicilina si alte antibiotice
  • cimetidina
  • inhibitorii glicoproteinei IIb/IIIa
  • heparina
  • piperacilina
  • medicamentele care trateaza convulsiile, cum ar fi carbamazepina
  • sulfonamidele
  • vancomicina

Simptome

Aparitia simptomelor de trombocitopenie este influentata de cat de scazuta este valoarea trombocitelor.

O persoana care sufera de trombocitopenie poate dezvolta:

  • vanatai de culoare rosie, violet sau maro, care poarta denumirea de purpura
  • eruptii cutanate cu puncte mici rosii sau violet, numite petesii
  • sangerari nazale
  • sangerari gingivale
  • sangerari care dureaza mult sau care nu se opresc de la sine
  • sangerare menstruala abundenta

trombocitopenie-simptome-menstruatii-abundente

In cazuri mai severe, pot aparea sangerari interne care pot provoca urmatoarele semne:

  • sange in scaun
  • sange in urina
  • varsaturi sangeroase

Daca observati orice semne de sangerare interna, solicitati imediat asistenta medicala.

In cazuri rare, trombocitopenia poate provoca sangerare in interiorul creierului (hemoragie cerebrala). Este esential sa luati legatura cu un profesionist din domeniul sanatatii daca aveti trombocitopenie si dureri de cap sau probleme neurologice.

Cum se pune diagnosticul de trombocitopenie

Pentru a pune diagnosticul de trombocitopenie, medicul poate incepe prin a pune cateva intrebari despre simptome si prin a efectua un examen fizic pentru a cauta eventualele eruptii cutanate si vanatai.

Diagnosticul de trombocitopenie poate fi stabilit in urma unor analize de laborator care arata concentratia exacta de trombocite din sange. Este posibil ca medicul sa efectueze si alte analize de sange in acelasi timp. cum ar fi:

  • hemoleucograma completa
  • frotiul de sange, care implica examinarea trombocitelor la microscop
  • alte analize de sange pentru a evalua nivelul de coagulare a sangelui
  • teste ale maduvei osoase

trombocitopenie-diagnostic

Exista doua tipuri de teste ale maduvei osoase: aspiratia de maduva osoasa si biopsia de maduva osoasa. Ambele teste implica prelevarea unei probe de maduva osoasa pentru examinare. Aspiratia presupune colectarea unei cantitati mici de lichid, in timp ce biopsia implica recoltarea unor tesuturi moi.

Metode de tratament

Tipurile de tratament pentru trombocitopenie pot varia. Medicul stabileste tratamentul adecvat in functie de cauza de baza si de severitatea starii pacientului.

Daca afectiunea este usoara, medicul poate decide pur si simplu monitorizarea persoanei.

In schimb, daca problema este mai grava, poate fi nevoie de tratament medical. Printre variantele de tratament se numara:

  • transfuziile de sange sau de trombocite
  • schimbarea medicamentelor care cauzeaza trombocitopenie
  • prescrierea de steroizi, imunoglobuline sau alte medicamente care suprima sistemul imunitar
  • operatia de indepartare a splinei (splenectomie)

trombocitopenie-tratament

Prevenire

Un medic poate ajunge sa diagnosticheze trombocitopenia din mai multe cauze. In unele cazuri, un nivel mic de trombocite poate fi detectat in urma unui test de sange de rutina.

Daca sunteti expus riscului de a dezvolta trombocitopenie din cauza unei afectiuni subiacente sau a istoricului medical, specialistul va poate recomanda sa luati masuri de prevenire, cum ar fi:

  • evitarea activitatilor cu risc crescut de producere a unor sangerari sau vanatai (de exemplu, sporturi de contact)
  • limitarea consumului de alcool
  • efectuarea unor modificari alimentare
  • incetarea sau schimbarea unor tratamente cu medicamente care afecteaza trombocitele, cum ar fi aspirina si ibuprofenul
  • efectuarea anumitor tipuri de vaccinari
  • evitarea substantelor chimice toxice

 

 

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/thrombocytopenia/symptoms-causes/syc-20378293

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14430-thrombocytopenia

https://www.healthline.com/health/thrombocytopenia

https://www.medicalnewstoday.com/articles/314123