Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.
Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect.
Ce gasiti in acest prospect:
-
Ce este Trimetazidina Atb si pentru ce se utilizeaza
-
Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Trimetazidina Atb
-
Cum sa luati Trimetazidina Atb
-
Reactii adverse posibile
-
Cum se pastreaza Trimetazidina Atb
-
Continutul ambalajului si alte INFORMATII
1. Ce este Trimetazidina Atb si pentru ce se utilizeaza
Trimetazidina optimizeaza procesele energetice la nivelul celulelor si protejeaza celulele inimii impotriva efectelor aportului de oxigen.
Acest medicament este destinat utilizarii la adulti, in asociere cu alte medicamente pentru tratamentul anginei pectorale (durere in piept cauzata de boala coronariana).
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Trimetazidina Atb
Nu luati Trimetazidina Atb:
-
daca sunteti alergic la trimetazidina sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
-
daca aveti boala Parkinson: boala a creierului care afecteaza miscarile (tremuraturi, pozitie rigida, miscari incetinite si mers tarsait si dezechilibrat).
-
daca aveti probleme severe ale rinichilor.
Atentionari si precautii
Inainte sa utilizati Trimetazidina Atb, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Daca aveti probleme cu rinichii sau cu ficatul, medicul dumneavoastra va putea dori sa va ajusteze doza. Acest medicament poate provoca sau inrautati simptome cum sunt: tremuraturi, pozitie rigida, miscari incetinite, mers tarsait si dezechilibrat, in special la pacientii varstnici; aceste simptome trebuie investigate si raportate medicului dumneavoastra, care poate sa reevalueze tratamentul.
Trimetazidina nu constituie un tratament curativ, ci are rolul de a preveni crizele anginoase. Daca observati aparitia crizelor de angina pectorala, adresati-va medicului pentru reconsiderarea tratamentului.
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca nu sunteti sigur.
Copii si adolescenti
Trimetazidina Atb nu este recomandat copiilor si adolescentilor cu varsta sub 18 ani.
Utilizarea altor medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.
Nu a fost observata aparitia de interactiuni cu alte medicamente.
Utilizarea Trimetazidina Atb impreuna cu alimente si bauturi
Trimetazidina Atb poate fi administrata independent de alimente si bauturi.
Sarcina si alaptarea
Daca sunteti gravida sau daca alaptati sau daca credeti ca sunteti gravida sau doriti sa aveti un copil, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Acest medicament va poate face sa va simtiti ametit si somnolent, ceea ce va poate afecta capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.
Trimetazidina Atb contine 2,37 mmol (54,5 mg) sodiu pe doza. Acest lucru trebuie avut in vedere la pacientii care urmeaza o dieta cu restrictie de sodiu.
3. Cum sa luati Trimetazidina Atb
Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Doza recomandata de Trimetazidina Atb 35 mg este un comprimat de doua ori pe zi, in timpul meselor, dimineata si seara.
Daca aveti probleme cu rinichii sau daca aveti varsta peste 75 de ani, medicul dumneavoastra va poate modifica doza recomandata.
Modul de administrare
Comprimat pentru administrare orala.
Inghititi comprimatul intreg cu o cantitate suficienta de lichid ca de exemplu un pahar cu apa.
Dupa 3 luni de tratament mergeti la medicul dumneavoastra pentru a vi se evalua beneficiile tratamentului. Daca nu s-a observat nici un beneficiu, intrerupeti tratamentul cu Trimetazidina Atb.
Utilizarea la copii si adolescenti
Trimetazidina Atb nu este recomandat pentru administrarea la copii si adolescenti cu varsta mai mica de 18 ani datorita datelor insuficiente asupra sigurantei si eficacitatii.
Daca luati mai mult Trimetazidina Atb decat trebuie
Nu au fost raportate cazuri de aparitie a intoxicatiei cu Trimetazidina Atb datorita supradozajului. Poate totusi sa apara scaderea tensiunii arteriale, precum si bufeuri.
Daca apar astfel de simptome, adresati-va imediat medicului dumneavoastra, sau departamentului de primire urgente.
Daca uitati sa luati Trimetazidina Atb
Daca ati uitat sa luati o doza, luati-va doza urmatoare la ora obisnuita. Nu luati o doza dubla pentru a compensa comprimatul uitat.
Daca incetati sa luati Trimetazidina Atb
Nu intrerupeti administrarea medicamentului dumneavoastra fara sa va consultati medicul sau farmacistul. Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Frecvente:
Ameteli, durere de cap, dureri abdominale, diaree, indigestie, greata, varsaturi, eruptii trecatoare pe piele, mancarimi, urticarie si senzatie de slabiciune.
Rare:
Batai rapide sau neregulate ale inimii (numite si palpitatii), batai suplimentare ale inimii, batai accelerate ale inimii, scadere brusca a tensiunii arteriale la ridicarea in picioare care poate produce ameteli, senzatie de confuzie sau lesin, stare generala de rau, ameteli, caderi, inrosire trecatoare la nivelul fetei si gatului.
Cu frecventa necunoscuta:
Simptome extrapiramidale (miscari neobisnuite, inclusiv tremuraturi si scuturare a mainilor si degetelor, miscari de rasucire a corpului, mers tarsait, intepenire a mainilor si picioarelor), de obicei reversibile dupa intreruperea tratamentului.
Tulburari ale somnului (dificultati de adormire, somnolenta), constipatie, eruptii generalizate grave pe piele (pielea devine rosie si apar vezicule), umflare a fetei, buzelor, gurii, limbii sau gatului care poate provoca dificultati la inghitire sau la respiratie.
Scadere severa a numarului de celule albe din sange, care face mai posibile infectiile, reducere a trombocitelor din sange, fapt care determina cresterea riscului de sangerare sau invinetire.
O boala a ficatului (greata, varsaturi, pierderea poftei de mancare, senzatie generala de rau, febra, mancarimi, ingalbenire a pielii si a albului ochilor, materii fecale deschise la culoare, urina inchisa la culoare.
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Aceste includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect.
Exprimarea frecventei de aparitie a reactiilor adverse s-a realizat dupa urmatoarea conventie:
Foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane
Frecvente: pot afecta pana la 1 din 10 persoane
Mai putin frecvente: pot afecta pana la 1 din 100 persoane
Rare: pot afecta pana la 1 din 1000 persoane
Foarte rare: pot afecta pana la 1 din 10000 persoane
Cu frecventa necunoscuta: frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile.
5. Cum se pastreaza Trimetazidina Atb
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Nu necesita conditii speciale de pastrare.
Nu utilizati acest medicament daca observati semne vizibile de deteriorare.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. Continutul ambalajului si alte INFORMATII
Ce contine Trimetazidina Atb
Substanta activa este diclorhidrat de trimetazidina. Fiecare comprimat cu eliberare prelungita contine diclorhidrat de trimetazidina 35 mg.
Celalalte componente sunt: nucleu: clorura de sodiu, povidona K 30, stearat de magneziu; film: acetat de celuloza (CA-398-10), hipromeloza (HPMC 6 cps).
Cum arata Trimetazidina Atb si continutul ambalajului
Comprimate cu eliberare prelungita rotunde, biconvexe, albe pana la aproape albe, prevazute cu un orificiu pe o singura fata.
Trimetazidina Atb este disponibila in cutii cu 3 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 10 comprimate cu eliberare prelungita.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
Antibiotice SA
Str. Valea Lupului, nr.1, 707410 Iasi, Romania.
Pentru orice INFORMATII despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului de punere pe piata:
Antibiotice SA
Str. Valea Lupului, nr.1, 707410 Iasi, Romania.
Acest prospect a fost revizuit in Februarie 2013