Tremor – de ce apare si ce solutii de tratament exista

Tremor – de ce apare si ce solutii de tratament exista Tremor – de ce apare si ce solutii de tratament exista

Ultima actualizare: 16 august 2024

Tremorul este o tulburare de miscare care provoaca tremurul incontrolabil al mainilor, bratelor si al altor parti ale corpului. Aceasta afectiune nu este periculoasa, dar poate deveni suficient de severa incat sa perturbe activitatile zilnice. Exista mai multe modalitati de a trata aceasta afectiune, dintre care cele mai multe nu sunt necesare decat dupa ce ati avut tremor timp de cativa ani.


Ce este tremorul?

Tremorul este o tulburare de miscare care provoaca tremurul anumitor parti ale corpului. Acest tip de tremur nu este controlabil, deci nu il puteti opri doar prin simpla vointa. Tremorul afecteaza de obicei mainile si bratele, dar poate afecta si capul, vocea si alte parti ale corpului.

In stadiile avansate, tremorul poate perturba sever unele dintre cele mai de baza sarcini si aspecte ale vietii, cum ar fi capacitatea de a bea si manca sau de a va imbraca singur. Multi oameni se confrunta, de asemenea, cu sentimente de rusine sau anxietate legate de simptomele acestei afectiuni.

Care este diferenta intre tremor si boala Parkinson?

Tremorul si boala Parkinson sunt ambele tulburari de miscare care implica un fel de tremur. Cu toate acestea, exista si cateva diferente importante:

Tremorul

Boala Parkinson

Tremuraturile sunt cele mai severe cand folositi partea afectata a corpului si dispar sau se diminueaza in repaus.

Tremuraturile sunt cele mai severe cand partea afectata a corpului este in repaus si dispar sau se diminueaza atunci cand este utilizata.

Tremurul apare de obicei pe ambele parti ale corpului, dar o parte poate fi usor mai afectata decat cealalta.

Tremurul este adesea asimetric, afectand o parte mult mai mult decat pe cealalta.

Tremuraturile implica adesea capul si gatul si aproape niciodata nu implica picioarele sau talpile.

Tremuraturile rareori afecteaza capul si gatul, dar in schimb uneori implica picioarele si talpile.

Scrisul de mana poate fi destul de dificil si tremurat din cauza tremurului, dar nu devine neobisnuit de mic.

Scrisul de mana poate deveni neobisnuit de marunt (micrografie).

Tremorul apare adesea in familii.

Boala Parkinson apare rar in familii.

Tremorul implica exclusiv tremurul.

Boala Parkinson implica si alte caracteristici, cum ar fi miscari incetinite, rigiditate si schimbari in mers si echilibru.

Cine este afectat de tremor?

Tremorul poate aparea la oricine, desi este mai frecvent pe masura ce oamenii imbatranesc. Este mai probabil sa apara la persoanele cu varstele cuprinse intre 10 si 19 ani sau intre 50 si 59 de ani. Aceasta tulburare tinde, de asemenea, sa fie ereditara si este uneori numita „tremor familial”.

Cat de comun este tremorul?

Tremorul este o afectiune destul de comuna. Expertii estimeaza ca afecteaza aproximativ 1% din populatia mondiala si aproximativ 5% din persoanele cu varsta de peste 60 de ani sufera de tremor. Este cea mai frecventa forma de tremur si una dintre cele mai comune tulburari de miscare.

Cum afecteaza tremorul corpul?

Tremorul provoaca tremurul partilor corpului atunci cand incercati sa le folositi. Acest lucru este de obicei o problema atunci cand folositi mainile, dar poate afecta si capul, vocea si alte parti ale corpului. Tremorul este o afectiune care se agraveaza treptat, durand mai multi ani pentru a ajunge la niveluri in care incepe sa perturbe viata unei persoane.

In stadiile incipiente, tremorul nu constituie o problema. Unele persoane pot observa ca anumite activitati devin mai dificile, dar multi pacienti gasesc modalitati de compensare. Totusi, pe masura ce afectiunea se agraveaza, poate ingreuna activitati precum scrisul, folosirea tacamurilor, cusutul sau sarcinile care necesita precizie.

Pe masura ce tremorul se agraveaza, aceasta afectiune poate avea efecte mai severe. Persoanele care au aceasta afectiune pot deveni incapabile sa se hraneasca singure sau chiar sa gateasca, din cauza severitatii tremurului mainilor. Altele pot sa nu fie capabile sa scrie, sa se imbrace, sa se spele etc.

Simptome si cauze

Simptomul principal al tremorului este tremurul (de obicei al mainilor) cand incercati sa le folositi. Acest tremur poate imbraca diferite forme si apare de obicei in anumite circumstante. Formele si circumstantele in care tremuraturile sunt probabile:

  • tremurul de actiune: este un tip de tremor care apare in timpul actiunilor, cum ar fi atingerea unui obiect;
  • tremurul postural: este tremurul care apare cand tineti o parte a corpului intr-o pozitie specifica, cum ar fi tinerea unei maini intinse si mentinerea ei la aceeasi inaltime;
  • tremorul afecteaza aproape intotdeauna ambele parti ale corpului, dar adesea afecteaza o parte mai mult decat pe cealalta. In afara de maini, tremuraturile pot afecta si alte parti ale corpului, cum ar fi capul, vocea, fata si trunchiul.

Tremurul in sine nu este periculos, dar poate ingreuna activitatile zilnice pe masura ce afectiunea se agraveaza.

Tremorul se amelioreaza sau se agraveaza in anumite circumstante.

  • Ameliorarea tremuraturilor: alcool (in cantitati mici*), odihna, racirea bratului, cum ar fi cu gheata.
  • Agravarea tremuraturilor: anxietate, oboseala sau stres, anumite medicamente, exercitii fizice, boala, tulburari electrolice, probleme cu tiroida sau nivelul de zahar din sange.

*Nu ar trebui totusi sa consumati alcool, pentru a evita dependenta de alcool. In plus, unele medicamente care trateaza tremorul interactioneaza cu alcoolul in moduri severe sau chiar periculoase. Ar trebui sa discutati cu medicul despre consumul de alcool in caz de tremuraturi, pentru a afla daca este considerat sigur sau intelept sa consumati alcool daca aveti aceasta afectiune.

Termeni despre tremor

Cand medicii diagnosticheaza tremorul, analizeaza modul in care apar tremururile. Doua componente importante ale tremuraturilor sunt frecventa si amplitudinea. Urmatorul exemplu explica acesti termeni si cum arata intr-un tremor al mainii:

  • Amplitudine: amplitudinea unui tremor este distanta de la un capat la altul pe care o parcurge mana dumneavoastra in timpul unui tremor. Cu cat distanta este mai mare, cu atat amplitudinea tremorului este mai mare. Amplitudinea tremorului de obicei creste pe masura ce tremorul progreseaza si poate varia in anumite circumstante, cum ar fi in actiune sau postura.
  • Frecventa: fiecare tremur al mainii este un ciclu de tremor. Frecventa unui tremor presupune cate cicluri de miscari aveti intr-o secunda. Unitatea internationala pentru cicluri pe secunda este Hertz (abrev. Hz). Tremorul provoaca de obicei 6 pana la 12 cicluri de tremor pe secunda, dar aceasta de obicei incetineste pe masura ce amplitudinea tremorului creste si poate varia de la o persoana la alta.

Ce cauzeaza tremorul? Exista factori declansatori?

Expertii nu stiu exact de ce apare tremorul sau daca exista factori declansatori care il provoaca. Cu toate acestea, exista dovezi ca apare din cauza modificarilor survenite in anumite parti ale creierului.

Si, desi expertii nu stiu exact de ce apare tremorul. S-a observat totusi ca aproximativ jumatate din toate cazurile de tremor sunt ereditare. Mai exact, tremorul pare sa fie o afectiune ereditara autozomala dominanta. Asta inseamna ca daca unul dintre parinti transmite o gena cu mutatii care provoaca tremor, exista un risc de aproximativ 50% sa mosteniti afectiunea.

Este tremorul contagios?

Din fericire, tremorul nu este contagios si nu puteti sa-l contractati sau sa-l raspanditi altor persoane.

Diagnostic si teste

Medicul poate diagnostica tremorul pe baza simptomelor si a unui examen neurologic. Nu exista teste care sa poata confirma cu exactitate daca o persoana are tremor esential.

Cu toate acestea, o parte importanta a procesului de diagnosticare este excluderea altor afectiuni care ar putea cauza simptome similare. Diagnosticul de excludere poate implica analize de sange si investigatii imagistice. Cele mai frecvente teste care ajuta la excluderea altor afectiuni includ:

  • analize de sange (acestea pot ajuta la excluderea afectiunilor care seamana cu tremorul, in special afectiuni ale tiroidei, boala Wilson si expunerea toxica la metale precum plumbul sau manganul);
  • tomografie computerizata (CT);
  • testare genetica;
  • imagistica prin rezonanta magnetica (RMN);
  • tomografie cu emisie de pozitroni (PET).

Management si tratament

Nu exista o metoda de tratament pentru tremor, dar exista modalitati de a-l trata. Principalele optiuni de tratament sunt medicamentele, dispozitivele asistive, toxina botulinica, stimularea cerebrala profunda si ultrasunetele focalizate. Daca alte tratamente nu sunt suficiente pentru a ajuta tremuraturile, medicul poate recomanda stimularea cerebrala profunda sau ultrasunete focalizate.

  • Medicamente: cele mai comune medicamente, luate fie singure, fie in combinatie, pentru a trata tremorulsunt beta-blocante precum propranololul si medicamente antiepileptice precum primidona.
  • Dispozitive adaptive: multe dispozitive au fost concepute pentru a imbunatati controlul tremurului, cum ar fi obiectele cu greutate, dispozitivele de anulare a tremurului, dispozitivele de vibratie si stimulare a nervilor periferici.
  • Toxina botulinica: implica injectarea in muschii care tremura, pentru a slabi temporar muschii si a reduce severitatea tremurului.
  • Stimularea cerebrala profunda: aceasta este o interventie chirurgicala pentru implantarea unui dispozitiv care furnizeaza impulsuri electrice catre o parte specifica a creierului. Impulsurile electrice intrerup semnalele care cauzeaza miscarile involuntare ale muschilor. Aceasta poate reduce tremuraturile pe ambele parti ale corpului.
  • Ultrasunete focalizate: aceasta procedura foloseste unde sonore de frecventa foarte inalta, focalizate pe un singur punct cerebral implicat in producerea tremurului, distrugand tesutul tintit. Aceasta distrugere poate reduce semnificativ severitatea tremurului si poate imbunatati stabilitatea mainilor. Expertii pot folosi ultrasunete focalizate pentru a trata tremorul pe ambele parti ale corpului pacientului.

Complicatii/efecte secundare ale tratamentelor

Complicatiile si efectele secundare posibile ale tratamentelor pentru tremor depind de multi factori, inclusiv de tratamentele in sine. Medicul este cel mai in masura sa va spuna ce efecte secundare sau complicatii sunt posibile in situatia dumneavoastra si ce puteti face pentru a le gestiona sau evita.

Cum sa gestionati simptomele?

Tremorul nu este o afectiune periculoasa, care sa puna viata in pericol, dar tremururile pot fi, de asemenea, parte a altor afectiuni, unele dintre ele fiind tratabile daca sunt depistate rapid. Este important sa contactati medicul si sa faceti o programare daca incepeti sa va confruntati cu tremuraturi inexplicabile.

 

Acest articol este doar in scop educativ si informativ si nu inlocuieste sfatul medical profesionist.

Informatiile din acest articol au fost obtinute si sintetizate din sursele:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11886-essential-tremor

https://www.health.com/tremors-7371684