Antiviralele sunt agenti farmacologici utilizati pentru tratarea infectiilor virale si, in special, se folosesc pentru tratarea infectiilor cu virusurile Influenza, care cauzeaza gripa. Mai mult decat a distruge agentul viral, administrarea de antivirale pentru gripa are drept efect principal inhibarea si stoparea multiplicarii virale. Mecanismele de actiune sunt deosebit de complexe, insa prezinta o eficienta dovedita in a preveni exacerbarea simptomelor de boala si prevenirea complicatiilor asociate, in special in randul populatiei cu risc. O conceptie clasica, insa gresita, este utilizarea de antibiotice, si nu de antivirale pentru gripa, in tratarea infectiilor cu Influenza.
Gripa este o infectie virala cu caracter sezonier, cauzata de virusurile Influenza A si B. De cele mai multe ori, simptomele bolii sunt destul de severe, in special in randul persoanelor cu stare imunitara slaba, dar nu ridica riscuri majore. In schimb, in cazul persoanelor cu varsta inaintata, copiilor si a celor care sufera de afectiuni cronice si care au un sistem imunitar slabit, infectia poate prezenta chiar si risc de deces. Din acest motiv, se recomanda nu doar vaccinarea, ci si, daca e cazul, tratamentul si terapia profilactica cu antivirale pentru gripa. Instaurat in timp util, un astfel de tratament nu doar ca previne agravarea simptomelor, ci reduce drastic riscul de complicatii.
Pentru a sustine sanatatea sistemului respirator si pe a celui imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi ViroProtect Rapid + Quercetina. Acesta este un supliment alimentar care contine noua ingrediente active, acestea avand capacitatea de a intari organismul atunci cand este slabit. Produsul contine vitamina C si vitamina D, zinc si seleniu, extract de soc negru si quercitina, completate printr-o aroma delicioasa de mango si fructul-pasiunii.
Antivirale gripa – cum functioneaza?
In ziua de astazi, principalele antivirale folosite pentru profilaxia si tratamentul infectiilor cu Influenza sunt inhibitoarele de neuraminidaza: oseltamivir, zanamivir si peramivir. Acesti inhibitori sunt proteine constituite dintr-o extremitate tetramerica, un lant polipeptidic care are in componenta sa 470 de aminoacizi, un domeniu transmembranar si un domeniu citoplasmatic. La nivelul extremitatii tetramerice se gasesc situsuri active esentiale procesului de hidroliza, si fiecare din cei patru monomeri proteici se poate ancora de un anumit punct al anvelopei virale, care inveleste Influenza. Administrarea de antivirale previne raspandirea infectiei.
Neuraminidaza virala este o enzima care se gaseste pe suprafata anvelopei virale. Rolul acestei enzime este de a elibera virusul, odata ce acesta se localizeaza in celula gazda, asigurand astfel raspandirea si inmultirea acestuia. Odata instalat tratamentul cu antivirale pentru gripa, care inhiba in cele din urma actiunea acestei enzime, virusul nu se mai poate multiplica, iar incarcatura virala se reduce astfel semnificativ. De asemenea, tratamentul cu antivirale pentru gripa reduce si riscul de a dezvolta complicatii, precum si perioada de manifestare a simptomelor de boala. Alte antivirale actioneaza in moduri asemanatoare, in functie de agentul etiologic viral.
Pentru a sprijini mentinerea sanatatii cavitatii bucale si a cailor respiratorii, farmacistii Catena va recomanda sa folositi BiSeptol cu argint coloidal fara alcool. Acesta este un produs care contine uleiuri esentiale de calitate superioara, ce sunt obtinute prin distilare in vapori de apa, ceea ce face posibila inclusiv administrarea pentru uz intern.
Medicamentele inhibitoare de neuraminidaza au un mecanism comun de actiune. Enzima aflata la suprafata virusului scindeaza reziduurile terminale de acid sialic de pe glicoconjugate si duce la distrugerea receptorilor celulari recunoscuti de hemaglutinina virala, precum si a receptorilor de pe mucinele tractului respirator. Aceasta etapa este esentiala pentru eliberarea virusurilor ce se gasesc in celulele infectate si raspandirea ulterioara in tractul respirator. Inhibarea actiunii si functiei neuraminidazei prin administrarea de antivirale gripa face ca virionii sa adere la nivelul suprafetei celulei si sa formeze agregate virale, care nu se mai pot replica ulterior si raspandi.
De fapt, administrarea de antivirale in gripa limiteaza nu doar raspandirea virusului in structurile tractului respirator, ci impiedica si patrunderea virusului in secretiile respiratorii, limitand astfel riscul ca virusul sa fie transmis de la o persoana la alta. Folosirea de antivirale trebuie sa urmeze un plan bine stabilit, fiind recunoscut faptul ca initierea tratamentului inca de la debutul simptomelor este mult mai eficienta decat dupa manifestarea timp de cateva zile a acestora. Se cunosc mai multe tipuri de antivirale recomandate in gripa, care pot fi administrate pe cale orala, intravenoasa sau chiar inhalatorie, in functie de sfatul medicului specialist si dupa o schema precisa.
Pentru a sprijini functionarea normala a sistemului imunitar si pentru a proteja celulele impotriva stresului oxidativ, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Vitamina C 500 mg. Acesta este un supliment alimentar sub forma de comprimate masticabile, care au aroma de portocale si care ajuta la reducerea oboselii si a extenuarii. De asemenea, favorizeaza regenerarea formei reduse de vitamina E si contribuie la metabolismul energetic normal.
Antivirale gripa – beneficii si recomandari
Administrarea de antivirale in gripa este recomandata in special atunci cand se suspecteaza ca ar exista un risc crescut de complicatii, in randul persoanelor care fac parte din categorii specifice (in special persoanele in varsta, bolnavii cronici, cei cu stare imunitara compromisa). In diferite cazuri severe, administrarea de antivirale are rolul de a reduce violenta simptomelor, dar si durata bolii. Principalele beneficii asociate administrarii precoce de antivirale, chiar si ca metoda de profilaxie, nu doar de tratament, sunt urmatoarele:
-
reducerea riscului de complicatii asociate infectiei virale si de infectii bacteriene secundare (foarte frecvente la persoanele cu boli cronice ale sistemului respirator);
-
reducerea perioadei de boala si a gravitatii simptomelor asociate;
-
reducerea riscului de a transmite gripa la o alta persoana;
-
reducerea riscului de imbolnavire la persoanele cu risc, in cazul in care terapia cu antivirale se initiaza ca metoda de profilaxie;
-
reducerea riscului necesitatii de spitalizare, la persoane care fac parte din categoria de risc;
-
in cazul pacientului deja spitalizat, tratamentul precoce cu antivirale reduce riscul de deces.
Drept urmare, terapia cu antivirale in gripa nu doar ca are rolul de a trata infectia, ci are si potential de a o preveni, atunci cand se opteaza pentru o astfel de alternativa (doar in cazuri specifice, la indicatiile medicului specialist). In foarte multe cazuri, tratamentul cu antivirale ar putea sa nu se dovedeasca necesar in gripa, in special cand vorbim despre un organism imunocompetent. Insa, in cazul persoanelor cu risc, tratamentul cu antivirale ar trebui avut in vedere chiar drept metoda de profilaxie, si nu initiat odata cu debutul simptomelor de gripa. Cu toate acestea, trebuie sa se aiba in vedere informatiile si date privitoare la tulpinile circulante, respectiv sezonul de gripa.
Pentru a mentine buna functionare a sistemului imunitar si pentru a sprijini sanatatea oaselor si a dintilor, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Vitamina D3 2000 UI. Acesta este un supliment alimentar care sprijina functia normala a sistemului muscular si care ajuta la mentinerea unei concentratii normale de calciu in sange. De asemenea, este util in procesul de diviziune celulara si pentru absorbtia normala a calciului si a fosforului.
Cand se recomanda administrarea de antivirale in gripa?
Tratamentul cu antivirale se recomanda in prevenirea si tratarea infectiilor virale care duc la aparitia gripei. Agentii antivirali trebuie administrati in decurs de cel mult 48 de ore din momentul in care au debutat simptomele de boala. Practicile actuale recomanda utilizarea de antivirale mai ales de catre grupurile expuse riscului, cum ar fi adultii cu varsta de peste 65 de ani. Studiile par sa indice faptul ca terapia cu antivirale pentru gripa reduce durata simptomelor cu pana la 1-2 zile, dar duce si la scaderea ratelor de spitalizare si deces in randul persoanelor in varsta. De asemenea, se recomanda si profilaxia postexpunere, indiferent de statul de vaccinare, mai ales la batrani.
De exemplu, s-a observat ca osteltamivirul administrat copiilor cu simptome de gripa, dar care sufera si de astm bronsic, produce imbunatatiri ale functiei pulmonare si mai putine exacerbari si episoade de astm bronsic pe parcursul bolii. Administrarea antiviralelor ar trebui luata in considerare si la persoane cu afectiuni pulmonare, cum ar fi boala pulmonara obstructiva cronica, chiar ca forma de profilaxie. Indiferent de statusul vaccinarii, medicamentatia antivirala sporeste in mod semnificativ protectia impotriva gripei. Bineinteles, terapia cu antivirale, atat din considerente de profilaxie, cat si de tratament, trebuie sa se faca doar la indicatiile medicului.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8910682/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7975490/
https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/neuraminidase-inhibitor
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6464969/
https://scienceexchange.caltech.edu/topics/covid-19-coronavirus-sars-cov-2/antiviral-drugs
https://www.fda.gov/drugs/information-drug-class/influenza-flu-antiviral-drugs-and-related-information
https://www.cdc.gov/flu/treatment/whatyoushould.htm