Transpiratie abundenta la nivelul capului si pieptului – cauze si solutii

Transpiratie abundenta la nivelul capului si pieptului – cauze si solutii Transpiratie abundenta la nivelul capului si pieptului – cauze si solutii

Ultima actualizare: 22 aprilie 2024

transpiratie-abundenta

In practica medicala, termenul de „hiperhidroza” este folosit pentru a defini cazul in care o persoana se confrunta cu transpiratie excesiva. Transpiratia in exces apare din cauza stimularii anormale a receptorilor glandelor sudoripare ecrine, distribuite pe intreaga suprafata corporala si care se deschid la nivelul suprafetei acesteia. In mod normal, transpiratia are rolul de a regla temperatura corpului. La persoane diagnosticate cu aceasta patologie, care se pot confrunta cu transpiratie abundenta pe cap si piept, transpiratia depaseste necesitatile corpului de a-si asigura temperatura optima. Glandele ecrine sunt concentrate in zone precum palmele, axilele sau fata.


Ce cauze are transpiratia abundenta?

Transpiratia abundenta (hiperhidroza) se clasifica in doua categorii: primara sau secundara. In forma primara, simptomele apar devreme de-a lungul vietii, fiind de obicei localizate la nivelul unei singure regiuni, cum ar fi palmele. Boala secundara se prezinta de obicei ca urmare a efectelor adverse ale medicamentelor sau anumitor tulburari sistemice, in special neurologice. Esentiala este clasificarea hiperhidrozei, deoarece forma specifica va dicta si tratamentul ulterior.

Hiperhidroza primara

  • Nu are cauza cunoscuta, crezandu-se totusi ca ar fi vorba despre anumite mutatii genetice.

Hiperhidroza secundara

  • Este mult mai usor de identificat, deoarece aceasta forma este secundara fie anumitor boli, fie anumitor tratamente medicamentoase.
  • Persoanele care isi administreaza medicamente precum agonisti dopaminergici si inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS), antipsihotice, insulina, se confrunta foarte des cu transpiratie abundenta pe cap si piept, la nivelul mainilor, picioarelor.
  • Tulburari sistemice: diabetul zaharat, hipertiroidismul.
  • Parkinsonul si alte tulburari neurologice pot duce la transpiratie abundenta pe cap si piept.
  • Tumori: feocromocitomul (tumoare endocrina a medulosuprarenalei); limfomul.
  • Bolile febrile (infectiile), consumul excesiv de alcool, tuberculoza, pot duce la transpiratie excesiva si se asociaza frecvent cu hiperhidroza secundara.

Foarte multe femei aflate in perioada de postmenopauza pot dezvolta transpiratie abundenta pe cap si piept, de la moderata pana la severa, cu frecventa afectare a scalpului. Fata, de asemenea, tinde sa fie frecvent afectata la femeile aflate la postmenopauza. Nu se cunosc mecanismele care duc la aparitia acestui fenomen, dar ar putea fi vorba despre schimbarile hormonale.

Cauze si factori de risc pentru transpiratia abundenta la nivelul capului si pieptului

Persoanele care se confrunta cu transpiratie abundenta pe cap si piept pot prezenta hiperhidroza secundara tranzitorie, atat ca urmare a unor factori circumstantiali, cat si din cauza unor posibile afectiuni sistemice. In cele ce urmeaza, vor fi prezentate principalele cauze care pot duce, printre altele, la transpiratie abundenta pe cap si piept.

Cauze endocrine

Anumite afectiuni sau circumstante fiziologice pot duce la schimbari hormonale, ceea ce tinde sa afecteze si modul in care functioneaza glandele sudoripare ecrine. Cateva dintre cauzele de natura endocrina care pot duce la transpiratie abundenta pe cap si piept sunt urmatoarele:

  • hipertiroidismul;
  • hiperpituitarismul;
  • diabetul zaharat;
  • menopauza si postmenopauza;
  • sarcina;
  • feocromocitomul;
  • sindromul carcinoid;
  • agromegalia.

Toate implica tulburari ale homeostaziei hormonale care, printre altele, pot duce la transpiratie abundenta pe cap si piept. Insa, in mare parte, acest simptom este nespecific, existand simptome cu relevanta clinica mult mai semnificativa.

Cauze neurologice

In cazul afectiunilor neurologice, este afectat insusi mecanismul care regleaza transpiratia. Spre exemplu, boala Parkinson, leziunile maduvei spinarii si accidentul vascular cerebral afecteaza, in egala masura, centrul de termoreglare situat in hipotalamus, care mediaza activitatea acestor glande sudoripare. Persoanele se pot confrunta cu transpiratie abundenta pe cap si piept, dar si in alte zone ale corpului unde exista glande sudoripare.

Cauze neoplazice

Provocand disfunctii metabolice si biochimice in intregul organism, procesele neoplazice induc asa-zisele „stari hipercatabolice”, care se pot prezenta cu transpiratie abundenta pe cap si piept. Cateva exemple sunt limfomul Hodgkin, bolile mieloproliferative, feocromocitomul, alaturi de sindromul carcinoid. Totusi, acestea se prezinta si cu alte simptome mult mai relevante.

Cauze infectioase

Orice infectie care induce stari febrile va duce si la transpiratie abundenta pe cap si piept, pentru ca la acest nivel exista glande ecrine concentrate. Febra este un raspuns fiziologic, indicand un sistem imunitar sanatos si prezenta unui agent patogen. Tuberculoza si septicemia sunt cateva dintre principalele cauze ale hipehidrozei secundare, dar orice infectie poate duce la transpiratie abundenta, indiferent de natura sa, atat timp cat se prezinta si cu stari febrile.

Naturalis Apa de trandafiri cu pulverizator 100 ml este obtinuta prin distilarea florilor trandafirului Rosa damascena. Apa de trandafiri Naturalis este un tonic natural pentru piele, ajutand la calmarea, hidratarea si revigorarea acesteia, in special in perioadele de suprasolicitare sau oboseala.  

Consumul de medicamente

Consumul anumitor medicamente, cum ar fi fluoxentina, venlafaxina, dopezina, insulina, insa si inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei, antipsihoticele, agonistii dopaminergici, poate avea drept efecte secundare transpiratia excesiva.

Intoxicatii

Consumul regulat de alcool si abuzul de substante ilicite poate sa duca la transpiratie abundenta pe cap si piept.

Factori circumstantiali si de mediu

Cu transpiratie abundenta pe cap si piept se confrunta indeosebi persoanele supraponderabile, in special cand ventilatia din camera nu este asigurata si pe timp de seara. Un alt factor care creste riscul ca o persoana sa se confrunte cu transpiratie abundenta pe cap si piept este si temperatura ambientala crescuta. Transpiratia este un mecanism fiziologic de termoreglare.

Transpiratie abundenta cap si piept – remedii si tratament

In cele mai multe cazuri, menopauza si postmenopauza reprezinta principalele cauze ale acestui fenomen de transpiratie abundenta pe cap si piept. Este un fenomen normal care face parte din tabloul simptomatologic al perioadei de pre- si postmenopauza. In mod uzual, un tratament nu se dovedeste neaparat necesar, deoarece episoadele de transpiratie abundenta pe cap si piept dispar de la sine. Mai mult, hiperhidroza care se prezinta cu transpiratie abundenta pe cap si piept nu prezinta niciun fel de risc, atat timp cat nu este asociata unei afectiuni care poate duce la aparitia acestui fenomen. Cateva alternative de tratament pot include:

  • antiperspirante cu hexahidrat de clorura de aluminiu 20%;
  • servetelele cu tosilat de glicopironiu.

Acesti agenti cu aplicare topica, locala, pot fi eficienti in cazul in care o persoana se confrunta cu transpiratie abundenta pe cap si piept, dar pot provoca sensibilizarea pielii. Daca o persoana nu raspunde la tratament topic sau are simptome mai generalizate, poate fi luata in considerare administrarea medicamentelor anticolinergice orale (inclusiv oxibutinina si glicopirola topic), cu mentiunea ca pot duce la uscarea ochilor si gurii, retentie urinara, constipatie. Mai exista si alte forme de tratament pentru, cum ar fi:

  • iontoforeza (de 2-3 ori pe saptamana);
  • injectia cu toxina botulinica A;
  • masuri terapeutice invazive: simpatectomia, adica excizia chirurgicala a ramurii nervoase simpatice de la nivelul zonei afectate.

Daca se suspecteaza o cauza secundara care duce la transpiratie abundenta pe cap si piept, este recomandata tratarea tulburarii de baza sau, in unele cazuri, intreruperea medicamentatiei care duce la acest fenomen.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8218019/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459227/

https://www.aad.org/public/diseases/a-z/hyperhidrosis-treatment

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Naturalis Apa de trandafiri cu pulverizator 100 ml

    Naturalis Apa naturala de trandafiri X 100 ml

    Naturalis Apa de trandafiri cu pulverizator 100 ml este obtinuta prin distilarea florilor trandafirului Rosa Damascena. Apa de trandafiri Naturalis este un tonic natural pentru piele, ajutand la calmarea,…