Totul despre rahitismul carential: cauze, simptome, tratament

Totul despre rahitismul carential: cauze, simptome, tratament Totul despre rahitismul carential: cauze, simptome, tratament

Ultima actualizare: 16 septembrie 2022

Rahitismul carential este specific primei parti a copilariei si este caracterizat de insuficienta calcifiere a tesutului fundamental osos. Copiii afectati pot sa prezinte anumite tulburari de crestere, sa resimta dureri de oase sau sa aiba picioarele strambe. De asemenea, copiii cu rahitism pot avea fruntea de dimensiuni mai mari si pot avea probleme cu somnul. Din cauza rahitismului pot sa apara mai multe complicatii, printre care se numara spasmele musculare, fracturile osoase, scolioza sau chiar handicapul intelectual. De cele mai multe ori, rahitismul se dezvolta pe fondul deficitului de vitamina D. Cu toate acestea, afectiunea poate sa apara si din cauza deficitului de fosfor sau de calciu. In majoritatea situatiilor, pentru stabilirea diagnosticului este nevoie de teste de sange si de radiografie.


Ce reprezinta rahitismul carential?

Rahitismul carential face parte din categoria bolilor metabolice generale si poate sa afecteze organismul in perioada de dezvoltare si de crestere. Mineralizarea normala o oaselor este afectata de modificarile metabolismului fosfo – calcic, ceea ce conduce catre o scadere a rezistentei osoase si ingreuneaza activitatile mecanice din fiecare zi - acesta fiind si motivul pentru care apar deformarile oasoase. Cele mai multe cazuri de rahitism carential sunt intalnite la copiii cu varsta de la trei luni pana la un an si jumatate, boala fiind mai frecventa in regiunile unde microclimatul este rece si umed. De asemenea, rahitismul apare mai des si in zonele foarte poluate.

Pentru a mentine sanatatea sistemului osos si a dintilor, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Secom Vitamin D3. Acesta este un supliment alimentar foarte util pentru absorbtia si folosirea normala a fosforului si a calciului, care contribuie la mentinerea concentartiilor normale de calciu in sange. Secom Vitamin D3 este un produs care nu contine zahar, gluten, drojdie sau grau, si nici soia, colorant, lactate, arome sau conservanti artificiali. De asemenea, acest supliment alimentar contribuie si la procesul de diviziune celulara si la o mai buna functionare a sistemului imunitar.

Rahitism – cauze

Asa cum am mentionat si anterior, principala cauza care duce la aparitia rahitismului carential este deficitul cronic de vitamina D. Dezechilibrul dintre aportul de vitamina D si nevoile organismului poate sa fie provocat de mai multi factori, atat endogeni cat si exogeni. Atunci cand avem in vedere factorii endogeni, ne referim inclusiv la factori genetici – specialistii au remarcat faptul ca boala este mai des intalnita in situatia gemenilor. Tot la factori endogeni se incadreaza si varsta, hiperpigmentarea tegumentara, atrezia cailor biliare, afectiunile renale cronice, sindromul de malabsorbtie si bolile hepatice cronice.

In situatia in care discutam despre factori exogeni care favorizeaza aparitia rahitismului carential, poate sa fie vorba despre alimentatie incorecta si ingrijire precara a nou – nascutului, despre poluare sau mediu umed si rece, precum si despre administrarea anumitor medicamente (Fenitoin, corticosteroizi, Fenobarbital, etc.)

Pentru sprijinirea si sustinerea eficienta a sistemului osos, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Vitamina D3 picaturi. Acesta este un supliment alimentar ideal pentru persoanele care prezinta deficiente majore de calciu, fiind recomandat in caz de rahitism, spasmofilie, osteomalacie sau osteoporoza. Datorita aportului de vitamina D, absorbtia calciului este imbunatatita. La fel se intampla si cu absorbtia fosforului in oase si cu fixarea acestuia.

Simptome rahitism

Atunci cand avem de-a face cu rahitism in cazul unui sugar, simptomele pot sa includa transpiratie abundenta in timpul alaptarii sau in timpul somnului, hipotonie musculara, alopecie occipitala, hiperexcitabilitate musculara sau paloare tegumentara. In situatia in care deficitul de vitamina D nu este ameliorat, rahitismul poate sa provoace mai multe simptome copiilor mai mari. De exemplu, poate sa fie vorba despre hiperexcitabilitate neuromusculara, labilitate emotionala sau retard psihosomatic. Exista posibilitatea sa apara hiperlaxitate ligamentara, crampe musculare si hipotonie musculara.

Atunci cand copilul cu rahitism incepe sa mearga, apar deformari accentuate ale oaselor lungi si pot sa apara fracturi spontane, insa fara dureri in zona membrelor superioare. De asemenea, apar deformari la nivelul pelvisului si al coloanei vertebrale, precum si intarzierea aparitiei dentitiei temporare. La copiii mari care sunt afectati de rahitism carential pot sa apara distrofii dentare.

Diagnosticarea rahitismului

Pentru a stabili cu exactitate diagnosticul de rahitism, este nevoie de efectuarea anamnezei, de examinarea clinica a pacientului si de realizarea unor investigatii paraclinice. De asemenea, sunt foarte importante informatiile pe care medicul le primeste de la mama copilului afectat in legatura cu simptomele clinice, conditiile de viata, istoricul familial si momentul in care debuteaza simptomele. Investigatiile paraclinice includ examinarea biochimica a sangelui, examenul sumar de urina, radiografia osoasa si osteodenitometria cu raze X.

Tratament rahitism

In situatia in care exista deficit de vitamina D, tratamentul poate sa fie inceput abia dupa ce a fost stabilit diagnosticul de rahitism. Odata confirmat acest diagnostic, vor vi administrate pe cale orala diverse preparate care sa contina vitamina D. In situatia in care avem de-a face cu pacienti care sufera de sindrom de malabsorbtie sau atrezie biliara, preparatele pe baza de vitamina D vor fi administrate prin injectare.

Este foarte important sa ajungeti cat mai curand la medic in situatia in care observati simptome de rahitism, pentru ca intarzierea tratamentului sau absenta acestuia poate sa conduca la deformare osoasa ireversibila sau la intarzierea cresterii copilului.

Masuri de preventie

Masurile de preventie trebuie sa includa un regim echilibrat de viata si de alimentatie, insa este bine sa aveti in vedere faptul ca aceste masuri nu sunt suficiente. Este ideal sa hraniti copilul exclusiv la san in prima jumatate de an de viata, iar alimentatia mamei trebuie sa fie suplimentata cu vitamina D. Este bine sa scoateti copilul la aer chiar la una sau doua zile dupa nastere, in mod progresiv, precum si sa va asigurati ca spatiul in care locuieste este suficient de aerisit si de luminat.