Totul despre candida: cauze, tipuri, tratament si preventie

Totul despre candida: cauze, tipuri, tratament si preventie Totul despre candida: cauze, tipuri, tratament si preventie

Ultima actualizare: 23 iunie 2021

Totul-despre-candida

Candida este o specie de fungi responsabila de aparitia candidozei. Unele specii de candida pot cauza infectii, cea mai frecventa infectie fiind cea cu Candida albicans. Candida este o „bacterie buna” si poate coloniza in mod normal gura, tractul intestinal si vaginul, fara a cauza probleme.  Cand insa sistemul imunitar este slabit si apar dezechilibrele, candida se poate multiplica si astfel apare candidoza. Ciuperca devine patogena in momentul in care se dezvolta necontrolat sau patrunde in sistemul circulator si ajunge la organele vitale.

Ce este candida?

Candida se poate multiplica si provoca o infectie, daca flora bacteriana vaginala este dezechilibrata. Factorii responsabili de acest dezechilibru pot fi un sistem imunitar slabit, sarcina, diabetul, administrarea unor medicamente, utilizarea spermicidelor sau lubrifiantilor.

Candidoza vaginala este denumita in mod obisnuit infectie vaginala sau candidoza vaginala.

Cu toate acestea, candidoza nu este o infectie cu transmitere sexuala. Chiar si femeile care nu sunt active din punct de vedere sexual pot dezvolta candidoza vaginala, insa riscul este mai mare in cazul vietii sexuale regulate.

Pentru tratarea infectiilor urinare si a cistitelor, recomandarea farmacistilor Catena este suplimentul alimentar Softigyn de la Solartium Group. Acesta este un probiotic natural, recomandat in prevenirea si tratarea infectiilor vaginale de tipul candidozelor sau vaginitelor.

Tipuri de candida

Candidoza orala, faringiana, esofagiana

Cand apare la nivel orofarigian, candida poate provoca aparitia aftelor. Acestea sunt mai frecvent intalnite la nou-nascuti, varstnici si la persoanele cu sistem imunitar slabit.

De asemenea, sunt mai predispusi sa dezvolte o astfel de infectie cu candida si adultii care:

  • urmeaza tratament oncologic;
  • urmeaza tratament cu corticosteroizi si antibiotice cu spectru larg;
  • au proteze dentare;
  • sufera de diabet.

Candidoza vaginala si urogenitala

Trei din patru femei adulte vor dezvolta cel putin o infectie cu candida, pe parcursul vietii. Acest lucru se intampla atunci cand ciupercile se inmultesc rapid in vagin.

O infectie cu candida apare, de obicei, cand echilibrul florei vaginale sufera modificari. Acest lucru poate fi cauzat de sarcina, diabet, administrarea unor medicamente, utilizarea lubrifiantilor sau spermicidelor.

Candidoza invaziva

Cand ciuperca ajunge in sange (de obicei prin intermediul echipamentelor sau dispozitivelor medicale), aceasta poate ajunge si la inima, creier, plamani, provocand o infectie grava, care pune viata in pericol. Persoanele care au fost internate in spital sau cele care se afla in centrele de ingrijire sunt mai susceptibile sa dezvolte aceasta afectiune.

Candidoza mamara

Candidoza mamara este o infectie localizata la nivelul mameloanelor si apare mai ales in timpul alaptarii.

Candidoza cutanata

Poate aparea oriunde la nivelul pielii, insa este mai frecventa pe zonele unde se formeaza pliurile, dar nu numai (zona inghinala, la subrat, sub sani, pe abdomen, intre degete, pe partea interioara a coapselor etc.). 

Candidoza in sarcina

Ca urmare a schimbarilor hormonale firesti care apar in sarcina, creste predispozitia pentru infectia cu Candida albicans, dar si cu Candida glabrata si Candida tropicalis. In medie, trei din patru femei insarcinate pot face candidoza.

Candidoza la bebelusi si copii

Nou-nascutii pot prezenta simptome de infectie cu candida imediat dupa nastere. Este cea mai frecventa infectie fungica la sugari si copii si poate fi transmisa de la mama.

Candidoza vaginala – cauze si factori de risc

Candidoza vaginala sau candidoza vulvovaginala este cauza dezechilibrului florei vaginale. Acest dezechilibru este urmarea unui sistem imunitar slabit, a administrarii unor medicamente, a stresului etc.

Infectiile vaginale sunt o problema frecventa, mai ales la femeile cu menstruatie regulata. Simptomele care apar sunt mancarimea, roseata, iritatia, durerea, usturimea la urinare, secretiile vaginale.

Exista mai multi factori care pot creste riscul de a dezvolta infectia cu candida:

  • administrarea antibioticelor – tratamentul cu antibiotice perturba echilibrul florei vaginale, favorizand proliferarea ciupercii Candida albicans, asta deoarece antibioticele distrug „bacteriile rele”, dar si pe cele „bune”;
  • administrarea contraceptivelor hormonale – din cauza estrogenului;
  • dispozitivele contraceptive;
  • sistemul imunitar slabit – candidoza este mai frecventa la persoanele care au un sistem imunitar slabit, din cauza unor afectiuni precum HIV/SIDA sau a administrarii anumitor medicamente (steroizi, chimioterapie, tratamente imunosupresoare – se administreaza dupa transplantul de organe);
  • sarcina;
  • diabetul – femeile cu diabet sunt expuse unui risc mai mare de infectii cu Candida albicans, mai ales daca glicemia nu este bine controlata;
  • obiceiurile alimentare – o dieta bogata in carbohidrati rafinati si zaharuri. Si consumul regulat de alcool creste riscul de a dezvolta candidoza, in special la nivelul esofagului;
  • stresul – afecteaza celulele si tesuturile responsabile de apararea imuna optima a organismului;
  • viata sexuala activa.

Simptome si manifestari

Cele mai frecvente simptome ale unei infectii cu candida sunt:

  • mancarimea;
  • usturimea si durerea la urinare;
  • oboseala;
  • problemele digestive;
  • durerile articulare;
  • durerea in timpul actului sexual;
  • scurgerile vaginale anormale.

Simptomele unei infectii cu candida sunt similare cu ale unor alte afectiuni, inclusiv vaginita bacteriana, trichomoniaza (o infectie cu transmitere sexuala) si dermatita (pielea iritata).

Cand trebuie sa va prezentati la specialist?

Prezenta simptomelor trebuie sa va trimita la specialist pentru stabilirea diagnisticului corect. Candidoza cutanata si cea orofaringiana sunt vizibile la simpla examinare, iar candidoza vaginala si cea urogenitala se pot diagnostica prin anamneza si examen local. Toate formele de candidoza se confirma prin teste de laborator, cu recoltarea probelor, indicand cu precizie tipul de ciuperca care a produs infectia pentru un tratament corect.

Diagnosticul de candidoza vaginala

Pentru un diagniostic corect se va lua in calcul istoricul medical al pacientului, dat fiind faptul ca infectia este favorizata de unele afectiuni preexistente sau de anumite particularitati (obezitate, sarcina). Trebuie realizate si testele de sange aferente, pentru a identifica daca ciuperca este sau nu prezenta in sange.

Pasii efectuati de specialist pentru un diagnostic corect

Specialistul va adresa pacientului intrebari cu privire la istoricul medical. Apoi va examina organele genitale, pentru a observa semne ale infectiei. Va introduce un instrument special in vagin (specul) pentru a recolta probe de secretie vaginala, astfel incat sa determine tipul de ciuperca ce a cauzat infectia, respectiv sa prescrie un tratament eficient.

Tratamentul recomandat pentru candida

Tratamentul infectiilor cu candida depinde de gravitatea si frecventa acestora. Se administreaza, de obicei, un tratament antifungic – oral si local, pentru o perioada mai scurta sau mai lunga de timp, insa simptomele pot sa reapara dupa intreruperea tratamentului.

Deoarece nu este o infectie care se transmite pe cale sexuala, nu este nevoie de tratament si in cazul partenerului.

Pentru simptome usoare pana la moderate si episoade rare, specialistul va poate recomanda:

Medicatie orala in doza unica. Se poate prescrie o doza orala unica de antifungic. Medicatia orala nu este recomandata daca sunteti gravida. Pentru a gestiona simptomele mai severe, se pot recomanda doua doze unice la trei zile distanta.

Adresati-va din nou specialistului daca tratamentul nu reduce simptomele sau daca acestea reapar in urmatoarele doua luni.

Daca simptomele sunt severe sau aveti infectii recurente, specialistul poate recomanda:

Tratament pe termen lung. Un medicament antifungic administrat zilnic, pe o perioada de pana la doua saptamani.

Medicatie orala in multidoza. Specialistul poate prescrie doua sau trei doze dintr-un medicament antifungic.

In tratamentul candidozei, pot fi recomandate, printre altele, urmatoarele tipuri de antifungice, care inhiba dezvoltarea ciupercii:

  • azoli;
  • alilamine;
  • poliene;
  • echinocandine;
  • 5-fluorocitozina – utilizata pentru tratamentul candidozelor si al criptococozelor; are efect toxic asupra celulelor fungice.

In functie de tipul candidozei, gravitatea formei dezvoltate si recurenta infectiilor, se poate recomanda:

  • terapia de scurta durata – tratament local cu creme si unguente, timp de 3-7 zile;
  • medicatia orala in doze unice sau multiple;
  • medicatia orala administrata concomitent cu folosirea unguentelor, timp de 3-7 zile;
  • terapia pe termen lung, in cazul infectiilor severe si recurente – medicatie antifungica timp de 14 zile, dupa care doar o data pe saptamana, timp de 6 luni.

Candidoza vaginala netratata si complicatiile ei

Infectiile cu candida se agraveaza, in general, daca nu sunt tratate corespunzator si pot aparea urmatoarele complicatii:

  • infectia poate ajunge in sange, respectiv la organele vitale;
  • creste riscul de nastere prematura si de avort spontan;
  • infectia poate fi transmisa copilului la nastere.

Daca vreti sa ramaneti insarcinata si aveti o infectie activa, aceasta trebuie mai intai tratata.

Cum preveniti candidoza?

Intre 5 si 8% dintre femei au infectii recurente, definite ca patru sau mai multe infectii pe an.

O serie de factori predispun la infectie simptomatica.

  • Diabetul zaharat. Femeile cu diabet zaharat, care nu-si controleaza glicemia, sunt mai predispuse la candidoza vulvovaginala. Mentinerea unui control glicemic bun poate ajuta la prevenirea infectiei vaginale.
  • Administrarea antibioticelor. Un sfert pana la o treime dintre femei sunt predispuse la candidoza vulvovaginala in timpul sau dupa administrarea de antibiotice cu spectru larg. Aceste medicamente inhiba flora bacteriana normala, ceea ce favorizeaza cresterea potentialilor agenti patogeni.
  • Cresterea nivelului de estrogen. Candidoza vulvovaginala pare sa apara mai des in cazul persoanelor cu un nivel crescut de estrogen (care utilizeaza contraceptive orale, care sunt insarcinate, care urmeaza terapie topica sau intravaginala cu estrogeni).
  • Imunosupresia. Infectiile cu candida sunt mai frecvente la persoanele al caror sistem imunitar este slabit.

Nu exista dovezi potrivit carora ar exista o legatura intre candidoza vulvovaginala si anumite obiceiuri care tin de igiena sau de purtarea hainelor stramte, din materiale sintetice.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Softigyn x 6cps.vag.moi

    Softigyn x 6cps.vag.moi

    Softigyn de la Solartium Group este un probiotic natural recomandat in prevenirea si tratarea infectiilor vaginale de tipul candidozelor sau vaginitelor. Se prezinta sub forma de ovule si au rolul de…