Totul despre ananas: beneficii si proprietati

Totul despre ananas: beneficii si proprietati Totul despre ananas: beneficii si proprietati

Ultima actualizare: 13 noiembrie 2023

despre-ananas-proprietati-si-beneficii

Nu judecati o carte dupa coperta si niciun fruct dupa coaja! Desi tepii lui s-ar putea sa va intimideze, daca reusesiti sa trecesti peste aparente, veti descoperi ca prin consumul de ananas puteti obtine o multime de beneficii. Mai mult decat atat, acest fruct este suficient de dulce si are o textura suficient de interesanta incat sa va distraga atentia de la o prajitura sau o bomboana. Datorita continutului ridicat de mangan, consumul de ananas ar putea sa sustina organismul in metabolismul alimentelelor, sa contribuie la coagulerea adecvata a sangelui si sa mentina sanatatea oaselor. Fructul mai contine si vitamina C, nutrient ce poate ajuta la cresterea si refacerea tesuturilor, intarirea sistemului imunitar si reducerea riscului de cancer, boli de inima si artrita. Lista beneficiilor nu se opreste aici. Descoperiti, in acest articol, de ce ar trebui sa includeti ananasul in alimentatie.

Stiati ca sunt necesare in jur de 18-20 de luni pentru ca un ananas sa poata fi recoltat? Dar ca acest fruct se regenereaza? Da, ati inteles bine! Daca plantati frunzele de la un ananas, va creste un alt fruct. Ce e cel mai interesant acum urmeaza! Ananasul contine o multime de nutrienti care contribuie la mentinerea sanatatii si a starii de bine.

Despre ananas, sursa de vitamine si minerale

Fructul, originar din America de Sud, este indragit in toata lumea datorita gustului sau delicios. In ciuda aspectului sau de rozeta, cu frunze ample si arcuite si coaja prevazuta cu tepi, ananasul are o multime de beneficii pentru organism. Acesta contine vitamine, minerale si antioxidanti. Astfel, dovedeste o dubla utilitate, deopotriva gust si beneficii pentru sanatate.

Despre ananas stiti deja ca este un fruct tropical, carnos, dulce-acrisor si aromat. Mai putin cunoscut este, insa, faptul ca el contine o multime de nutrienti. Asadar, daca nu aveti diabet sau suferiti de alergie, acest fruct v-ar putea imbunatati calitatea vietii.

Ananas – calorii si valori nutritionale

Cand vine vorba despre ananas, un fruct pe cat de delicios, pe atat de sanatos si hranitor, s-ar putea sa fiti surprinsi de valorile sale nutritionale. Mai exact intr-o cana de ananas, adica in aproximativ 165 de grame de fruct veti avea:

  • calorii: 82.5 kcal
  • grasimi: 0,198 grame
  • proteine: 0,891 grame
  • carbohidrati: 21,6 grame
  • fructoza: 3,5 grame
  • glucoza: 2,85 grame
  • fibre: 2,31 grame
  • calciu: 21,4 miligrame
  • vitamina C: 78,9 miligrame, adica 88% doza zilnica recomandata adultilor (DZR);
  • mangan: 1,53 miligrame sau 109% din DZR pentru femei) și 66% din DZR pentru barbati;
  • colina: 9,08 miligrame
  • vitamina B6 (piridoxina): 0,185 mg, adica 11% din DZR
  • cupru: 0,181 mg, adica 20% din DZR
  • zinc: 0,198 miligrame
  • vitamina B1 (tiamina): 0,13 mg, adica 11% din DZR
  • vitamina B9 (folat): 29,7 micrograme (mgm), adica 7% din DZR
  • potasiu: 180 mg, adica 4% din DZR
  • vitamina A: 95.70 UI
  • magneziu: 19.80 grame, adica 5% din DZR
  • vitamina B3 (niacina): 0.825 mg, adica 5% din DZR
  • vitamina B5 (acid pantotenic): 0.351 mg, adica 7% din DZR
  • vitamina B2 (riboflavina): 0.053 mg, adica 4% din DZR
  • vitamina K: 1.16 µg
  • beta-caroten: 57.80 µg
  • seleniu: 0.165 µg
  • fier: 0.478 mg, adica 3% din DZR

Despre ananas trebuie sa tineti minte ca este un fruct deosebit de bogat in vitamina C si mangan. Exista numeroase studii ale caror rezultate indica faptul ca vitamina C este esentiala pentru sustinerea sistemului imunitar, in absorbtia fierului si cresterea si dezvoltarea optima a tesuturilor. Totodata, manganul are proprietati antioxidante, sustine cresterea normala a copiilor si contribuie la metabolismul nutrientilor.

beneficiile-consumului-de-ananas

Beneficiile consumului de ananas

Cand vine vorba despre ananas, sa nu uitati niciodata ca este un fruct ce contine o multime de nutrienti. Datorita compozitiei sale, acest fruct va poate oferi o multime de beneficii. Descoperiti, mai jos, cateva dintre ele.

  • Contribuie la ameliorarea simptomelor artritei

Inca din anii ’60 au fost realizate numeroase studii ale caror rezultate indica faptul ca bromelina, o enzima care se gaseste in ananas, amelioreaza durerea si inflamatia asociate cu artrita.

  • Grabeste recuperarea dupa efort fizic intens

Tocmai ati terminat un antrenament la sala de fitness? Consumul de ananas poate reduce timpul necesar pentru a va recupera dupa exercitii fizice intense, proceduri dentare sau interventii chirurgicale.

Bromelina din ananas ar putea accelera recuperarea musculara dupa antrenamentele intense, prin reducerea inflamatiei din jurul tesutului deteriorat.

Exista mai multi cercetatori care sugereaza ca aceasta enzima reduce inflamatia, umflarea, vanataile si durerea, care apar dupa interventiile chirurghicale.

  • Contine antioxidanti

Despre ananas trebuie sa stiti ca, pe langa nutrienti, mai are si un continut bogat de antioxidanti. Aceste molecule ajuta organismul sa tina la distanta efectele stresului oxidativ.

Stresul oxidativ este cauzat de radicalii liberi. Aceste molecule instabile provoaca leziuni celulare care pot duce la inflamatie cronica, sistem imunitar slabit, boli de inima, diabet si anumite tipuri de cancer.

  • Poate sustine o digestie usoara

In ananas se afla bromelina, o enzima care usureaza digestia carnii. Aceasta descompune moleculele proteinelor, ceea ce inseamna ca intestinul subtire le poate absorbi mai usor.

Bromelina este utila mai ales in cazul pacientilor cu insuficienta pancreatica, o afectiune in care pancreasul nu poate produce suficiente enzime digestive.

De asemenea, in ananas se mai gasesc si fibre care contribuie la sanatatea digestiva.

  • Ar putea reduce riscul de cancer

Desi studiile in acest sens sunt abia la inceput, cercetatorii sunt optimisti cand vine vorba despre ananas si proprietatile sale anticancerigene.

Potrivit unor specialisti, unii compusi ai fructului, in special bromelina, ar reduce riscul de cancer, prin minimizarea impactului radicalilor liberi si reducerea inflamatiei.

Dintr-un studiu publicat in The National Library of Medicine, in 2019, aflam ca bromelina ar putea contribui, de asemenea, la tratarea cancerului deja existent.

  • Poate imbunatati sistemul imunitar si reduce inflamatia

De secole intregi, sucul sau bucatile de ananas sunt folosite in medicina traditionala. Acest lucru se datoreaza faptului ca fructul contine vitamine, minerale si enzime (cum ar fi bromelaina), care pot imbunatati sistemul imunitar si reduce inflamatia.

cum-alegeti-ananasul

Cum alegeti ananasul?

Supermarketurile sunt pline de ananasi. Prin urmare, poate fi o provocare sa decideti ce fruct sa cumparati. Pentru a va asigura ca alegeți cel mai bun ananas, acordati atentie texturii, mirosului si greutatii.

Alegeti intotdeauna fructul cu frunze verzi, cat mai vibrante. Exteriorul ananasului ar trebui sa fie galben-verzui. Atentie! Cand vine vorba despre ananas, trebuie sa stiti ca acesta se schimba de la verde la galben pe masura ce se coace.

Un ananas copt are o coaja ferma, insa, totodata aceasta se simte un pic moale cand il apasati cu degetele.

De asemenea, cand ananasul este copt, emana un miros dulceag. Daca acesta nu are miros, s-ar putea sa nu fie suficient de copt. Pe de alta parte, un miros intepator sugereaza ca ananasul este prea copt.

De cele mai multe ori, un ananas copt este greu, pentru ca e mai suculent decat un fruct necopt.

Frunzele ananasului sunt un alt indicator. Daca fructul este copt, frunzele acestuia se desprind usor.

Contraindicatii privind consumul de ananas

Consumul de ananas este considerat sigur daca stiti ca nu aveti diabet sau alergie la fruct.

Cu toate acestea, consumul exagerat poate avea efecte nedorite chiar si asupra persoanelor care nu intra in cele doua categorii mentionate. Spre exemplu, continutul de bromelina poate afecta coagularea sangelui. Așadar, persoanele care administreaza diluanti de sange ar trebui sa manance ananas in cantitati moderate.

Bromelina este o enzima care ajuta la descompunerea proteinelor. De aceea, este un ingredient folosit de bucatari pentru a fragezi carnea. Tot de aceea, unii oameni care consuma ananas pot avea o senzatie de mancarime sau de arsura la nivelul buzelor. Datorita proprietatilor sale, bromelina poate fi de ajutor in tratarea arsurilor si in indepartarea pielii moarte.

Fiti fara grija, de indata ce inghititi bucatile de fruct, acizii din stomac distrug enzima care descompune proteinele!

La unele persoane, consumul excesiv de ananas necopt ar putea cauza diaree. Nu exista inca studii care sa confirme aceasta legatura intre fruct si tulburarile digestive, insa specialistii recomanda sa alegeti intotdeauna un fruct copt.

ananas-modalitati-de-consum

Ananas – modalitati de consum

Daca aveti un ananas si nu stiti cum sa-l consumati, iata cateva idei:

  • crud (ca gustare);
  • copt (pe gratar), cu scortisoara;
  • in salate de fructe;
  • adaugat in terci de ovaz;
  • in tarte, prajituri sau briose de casa;
  • sorbet sau gem;
  • smoothie;
  • in preparate specifice bucatariei asiatice (spre exemplu, pui cu ananas).

 

Surse:
https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-pineapple#benefits
https://www.healthline.com/nutrition/how-to-pick-a-pineapple
https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-pineapple/
https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/8-reasons-eat-pineapple/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/276903#benefits
https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-pineapple
https://www.thatsitfruit.com/blogs/default-blog/9-interesting-facts-about-pineapples
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-pineapple
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169124/nutrients
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6876173/