Tot ce trebuie sa stiti despre stomatita

Tot ce trebuie sa stiti despre stomatita Tot ce trebuie sa stiti despre stomatita

Ultima actualizare: 4 august 2021

Stomatita este o afectiune care se manifesta prin leziuni in intriorul cavitatii bucale, dificultati la inghitire si respiratie urat mirositoare. Nu sunt considerate neaparat probleme foarte grave de sanatate, insa sunt destul de neplacute si pot sa genereze un disconfort destul de mare.

Stomatita mai este cunoscuta si sub denumirea de „gura dureroasa” si poate sa fie insotita de simptome care sa il impiedice pe pacient sa manance, sa doarma sau sau vorbeasca. Stomatita presupune inflamarea mucoasei din interiorul cavitatii bucale, putand sa apara atat la nivelul limbii, al bulelor si al gingiilor, cat si pe cerul gurii si pe partea interioara a obrajilor.

Pentru calmarea si regenerarea mucoasei bucale, farmacistii Catena va recomanda un Spray antiviral cu efect antiinflamator si cicatrizant. Acest produs ajuta la calmarea durerii locale si a senzatiei de arsura, impiedicand recidivarea infectiilor virale.


Ce este stomatita?

Stomatita este o boala dureroasa care are ca efect inrosirea si umflarea zonei afectate, fiind insotita si de sangerari. Se poate ca stomatita sa fie consecinta igienei orale necorespunzatoare, dar si a arsurilor provocate de mancare, a administrarii de medicamente sau a unor infectii. De asemenea, poate sa se manifeste si ca o alergie la unele substante.

Pentru dezinfectarea cavitatii bucale si a cailor respiratorii superioare, farmacistii Catena recomanda produsul DAC.PL Propolis cu Argint coloidal fara alcool spray. Acest spray are in compozitie uleiuri esentiale, de calitate superioara, obtinute prin distilare in vapori de apa. Nu contine conservanti, colorant sau alcool, putand fi administrat chiar si copiilor, insa numai dupa implinirea varstei de trei ani.

Stomatita – cauze si factori declansatori

In functie de factorii care declanseaza boala, exista mai multe tipuri de stomatita, cu simptome diferite. In situatia pacientilor cu stomatita aftoasa, cauzele au legatura cu igiena precara a cavitatii bucale, cu efectele unor medicamente, dar poate sa fie vorba si despre stres, unele boli autoimune sau anumite virusuri si bacterii.

La persoanele care sufera de stomatita herpetica, afectiunea este determinata de un virus. De asemenea, boala poate sa se activeze si pe fondul scaderii imunitatii, al schimbarilor hormonale sau in conditii de stres.

Pentru a ameliora durerile de la nivelul gurii care sunt provocate de afte, microleziuni sau candidoza, farmacistii Catena recomanda Zdrovit Aftiblock gel. Acest produs are un efect clinic dovedit, datorita gelului care se usuca rapid si care formeaza o bariera protectoare pe suprafata mucoasei orale.

Simptomele stomatitei

In situatia pacientilor cu stomatita aftoasa, simptomele constau in aparitia de ulceratii dureroase in interiorul gurii, pe buze, pe limba si pe partea interioara a obrajilor. De asemenea, apare salivatie abundenta, respiratie urat mirositoare, iar gingiile se inrosesc si se umfla. Se poate ca ulceratiile sa dispara dupa aproximativ cinci – zece zile, insa exista si posibilitatea ca afectiunea sa recidiveze. La stomatita herpetica pot sa apara senzatii de arsura la nivelul limbii si febra. In situatia in care apar inflamatii si la nivelul ochilor, prezentati-va urgent la un medic specialist.

Pentru combaterea respiratiei urat mirositoare, farmacistii Catena recomanda Foramen Antiseptico apa de gura, un produs excelent si pentru eliminarea placii bacteriene si pentru reducerea riscului de formare a cariilor.

Tipuri de stomatita

Asa cum am mentionat anterior, stomatita poate sa fie de mai multe feluri, in functie de cauzele care o genereaza.

Stomatita aftoasa

Stomatita aftoasa sau „ulceratia aftoasa recurenta” nu este contagioasa. Aproximativ una din cinci persoane ajunge sa fie afectata de stomatita aftoasa de-a lungul vietii si sa se confrunte la un moment dat cu ulceratii la nivelul cavitatii bucale. Pentru a preveni inflamarea si sangerarea gingiilor, farmacistii Catena recomanda Foramen gel dentar cu clorhexidina. Acest produs are o actiune complexa, fiind ideal pentru pacientii cu afectiuni parodontale. Are proprietati antiseptice si de regenerare, fiind de ajutor in repararea mucoasei bucale si a gingiilor.

Stomatita candidozica

Stomatita candidozica, denumita si candidoza bucala, este o afectiune care apare din cauza candida albicans si se caracterizeaza prin anumite leziuni si acumulare de depozite albicioase pe interiorul obrajilor si pe limba. Stomatita candidozica poate sa afecteze pe oricine, dar apare in special la copiii si la persoanele cu proteza dentara, la cele care folosesc inhalatori cu corticosteroizi sau la cele al caror sistem imunitar este compromis. 

Stomatita angulara

Stomatita angulara mai este cunoscuta si sub denumirea de cheilita angulara. Stomatita angulara se manifesta prin inflamatie la nivelul colturilor gurii, prin leziuni rosii acoperite de cruste sau scuame, prin fisuri si senzatie de mancarime. In unele situatii poate sa apara puroi sau un depozite albicioase care sa acopere fisurile. Atunci cand fisurile sunt adanci, pot sa sangereze atunci cand persoana afectata deschide gura si pot sa se transforme in ulceratii majore.

Stomatita micotica

In cele mai multe dintre cazuri, stomatita micotica apare din cauza Candida albicans si se manifesta cel mai adesea in cazul copiilor slab dezvoltati, dar si la adultii care sufera din cauza diabetului, a tuberculozei, a cancerului sau a altor boli cronice. De asemenea, stomatita micotica poate sa fie cauzata de administrarea intensiva a unor tratamente cu corticosteroizi sau antibiotice. Stomatita micotica este insotita de efecte precum dificultati de deglutitie si masticatie, insa pot sa apara si greturi, stare febrila sau varsaturi.

Stomatita la bebelusi (cauze, simptome, preventie si tratament)

Stomatita la bebelusi se manifesta prin dureri, care pot sa apara inainte ca leziunile sa fie observate. Bebelusii cu stomatita au o stare continua de agitatie, pot sa faca febra chiar si pentru doua zile, au dificultati in a mesteca si a inghiti. Stomatita la bebelusi poate sa fie provocata la atingere infectioasa de origine virala, asa cum este herpesul sau varicela. Poate fi de vina si aparatul dentar din rasini sintetice, atingerea bacteriana, ulceratia mecanica, micoza sau un aparat dentar care nu a fost adaptat corespunzator. Stomatita la bebelusi poate sa fie si o consecinta a malnutritiei, a tuberculozei sau a convalescentei.

Cel mai important aspect al tratarii stomatiei in cazul bebelusilor il reprezinta hidratarea. Din cauza durerilor, sugarul va refuza sa bea lichide sau sa manace, de aceea este extrem de important sa fie evitata deshidratarea. Trebuie evitate sucurile acide si este important de retinut ca stomatita la bebelusi poate sa fie prevenita printr-o alimentatie sanatoasa. La bebelusi, stomatita nu este contagioasa. Cu toate acestea, virusii care o genereaza sunt contagiosi. Este o afectiune care apare o singura data si care se poate vindeca in maxim o saptamana, dar exista si stomatita recurenta care poate sa apara in mod regulat.

Stomatita la copii (cauze, simptome, preventie si tratament)

Avand in vedere faptul ca stomatita este provocata de foarte multe ori de o igiena incorecta a dintilor si a cavitatii bucale, este esential ca parintii si educatorii sa explice copiilor in ce fel si de ce este important sa acorde atentie igienei gurii si a dintilor. Un alt motiv pentru care apare stomatita la copii il constituie alergiile, dar pot fi de vina si ulceratiile mecanice sau anumite bacterii si virusuri, asa cum se intampla in urma unei faringo – amigdalite. Simptomul cel mai usor de recunoscut al acestei afectiuni in cazul copiilor este aparitia aftelor in interiorul cavitatii bucale.

Stomatita la copii poate fi insotita si de dureri, precum si de inflamatia generala a gurii. De asemenea, in cazul stomatitei la copii apar anumite iritatii rosiatice cu crusta de culoare galbuie. Pentru confirmarea diagnosticului este nevoie de un conult stomatologic sau ORL, in functie ce fiecare caz in parte. Medicul stomatolog poate oferi detalii in situatia in care stomatita este consecinta bruxismului, a unei carii, a unui dinte spart sau a igienei incorecte. Tratamentul stomatitei la copii presupune calmarea durerii si mentinerea cat mai curata a cavitatii bucale, pentru ca leziunile sa se poata vindeca fara sa apara si alte complicatii.

Posibilele complicatii ale stomatitei

In cele mai multe dintre cazuri nu exista motive serioase de ingrijorare in privinta problemelor pe care le provoaca evolutia stomatitei. Este o afectiune care dispare destul de repede atunci cand este diagnosticata si tratata corespunzator si la timp. In situatia in care pacientul ignora problemele si simptomele, sau daca boala are o evolutie foarte rapida, pot sa apara neplaceri asa cum ar fi deshidratarea puternica sau febra foarte ridicata.

Atunci cand apare deshidratarea puternica avem de-a face cu o complicatie care deriva din dificultatile de inghitire generate de stomatita, pentru ca este o conditie anormala ce determina lipsirea celulelor organismului de apa necesara. Exista mai multe stadii ale deshidratarii, insa in cazul in care problema devine critica se poate ca viata persoanei respective sa fie in pericol. Recomandarea specialistilor este de a nu evita consultul medical in situatia in care banuiti ca cel mic sufera din cauza stomatitei si de a va asigura ca este hidratat in permanenta.

Tratamentul recomandat in stomatita

Tratamentul recomandat in stomatita depinde de tipul afectiunii. In caz de stomatita herpetica, aceasta poate fi tratata folosind Aciclovir, un medicament antiviral care scurteaza durata infectiei. Pentru copii, deshidratarea constituie un risc semnificativ, de aceea se recomanda sa va asigurati ca beau suficienta apa. Dieta ideala pentru pacientii cu stomatita trebuie sa fie bazata pe lichide, alimente si bauturi care sa nu fie acide.

Avand in vedere faptul ca stomatita aftoasa nu este severa in cele mai multe situatii, aceast nu necesita neaparat tratament. Atunci cand avem de-a face cu plagi mai mari sau cu dureri semnificative, pot fi de ajutor cremele topice cu benzocaina sau cu un alt agent care sa amorteasca zona afectata. In cazul pacientilor cu focare de stomatita aftoasa sunt recomandate medicamente precum colchicina, steroizii orali sau cimetidina. Daca leziunile au nevoie de prea mult timp pentru vindecare sau daca acestea sunt insotite de febra persistenta, este nevoie de ingrijire medicala din partea unui specialist. Se poate ca durerile care revin frecvent sa fie semn al unei infectii secundare, de aceea este important sa cereti sfatul unui medic in situatia in care va confruntati constant cu stomatita aftoasa.

Sfaturi de preventie

In situatia persoanelor cu afectiuni bucale, cel mai important aspect este ca tipul durerii sa fie identificat pentru a stabili metoda corecta de tratament si pentru a preveni raspandirea. Se recomanda sa evitati folosirea in comun a tacamurilor, a canilor sau a obiectelor personale in situatia in care aveti herpes. Sarutul trebuie de asemenea evitat atunci cand aveti herpes. Pentru stomatita herpetica nu exista un tratament care sa vindece permanent afectiunea, insa exista remedii topice si medicamente care pot fi de ajutor in ameliorarea simptomelor.

Trebuie mentionat faptul ca persoanele infectate cu virusul HSV – 1 vor avea acest virus in organism de-a lungul intregii vieti, in conditiile in care avem de-a face cu un virus care afecteaza aproximativ noua din zece adulti in toata lumea. Pentru pacientii cu stomatita aftoasa pot fi de ajutor diverse suplimente nutritive, asa cum sunt de exemplu vitaminele B. Consumul de ardei gras, broccoli, sfecla, spanac, sparanghel sau linte poate sa asigure organismului suficienta vitamina B. O alta modalitate de a preveni stomatita este sa evitati sa vorbiti in timp ce mancati, pentru a scadea riscul de a va musca obrajii.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Foramen Antiseptico apa de gura 500ml-001

    Foramen Antiseptico apa de gura X 500 ml

    Foramen Antiseptico apa de gura combate respiratia urat mirositoare si formarea placii dentare   Testele clinice au aratat ca utilizarea apei de gura, dupa fiecare periaj, contribuie la eliminarea…

  • Spray antiviral x 15ml

    Spray antiviral pentru cavitatea bucala, 15 ml, Plantamed

    Sprayul Antiviral sustine apararea naturala a organismului oprind infectia virala prin actiune astringenta si antivirala directa.    Cu o combinatie de extracte naturale din scoarta de stejar…

  • Aftiblock gel 8 gr

    Aftiblock Gel, 8 grame, Zdrovit

    Zdrovit Aftiblock gel este un dispozitiv medical cu efect dovedit clinic pentru ameliorarea durerii provocata de afte, candidoza si microleziuni de la nivelul gurii. Odata aplicat, gelul se usuca rapid…

  • DAC.PL Propolis cu Argint coloidal fara alcool spray x 20 ml

    DAC.PL Propolis cu Argint coloidal fara alcool spray x 20 ml

    Propolis cu Argint coloidal fara alcool spray de la Dacia Plant contribuie la dezinfectarea cailor respiratorii superioare, a cavitatii bucale si la indepartarea mirosurilor neplacute ale gurii si improspatarea…