Tot ce trebuie sa stiti despre infectia cu Campylobacter

Tot ce trebuie sa stiti despre infectia cu Campylobacter Tot ce trebuie sa stiti despre infectia cu Campylobacter

Ultima actualizare: 30 martie 2023

infectia-cu-campylobacter

Bacteria Campylobacter este cunoscuta drept un agent patogen de origine alimentara care se gaseste si in fecalele animalelor care poarta aceste bacterii. Pe langa pui si alte pasari de curte, Campylobacter se poate gasi in organismele bovinelor, porcilor, oilor, strutilor, crustaceelor, pisicilor si cainilor.

Cu toate ca exista si alte tulpini, Campylobacter jejuni este cea mai testata forma a acestui microorganism.

Este greu de determinat cate cazuri de infectii cu Campylobacter au exista de-a lungul vremii, deoarece multi oameni prefera sa nu mearga la medic decat daca semnele si simptomele sunt deosebit de grave. Cu toate acestea, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sustine ca infectia cu Campylobacter este una dintre cele patru cauze globale ale bolilor diareice. Este considerata cea mai frecventa cauza bacteriana a gastroenteritei la nivel mondial.

Cei mai multi oameni scapa de infectiile relativ usoare cu Campylobacter. Cu toate acestea, copiii mici, batranii si cei cu un sistem imunitar slabit sunt expusi unui risc mai mare de complicatii si chiar de deces.

Aceste riscuri sunt multiplicate in tarile in curs de dezvoltare cu standarde alimentare slabe si ingrijire medicala inadecvata, unde copiii sub 2 ani contracteaza frecvent aceasta infectie bacteriana si uneori mor ca urmare a acesteia. In tarile occidentale, aceste infectii sunt de obicei izolate si afecteaza doar cateva persoane in urma unei singure contaminari. Cu toate acestea, in tarile mai putin dezvoltate focarele mari sunt frecvente si adesea endemice - ceea ce inseamna ca exista anumite locuri in care infectiile cu Campylobacter apar in mod regulat.

 


Informatii generale despre infectia cu Campylobacter

Infectia cu Campylobacter este un tip de infectie a stomacului care apare din cauza bacteriilor Campylobacter. Cele mai multe cazuri apar de obicei in urma consumului de carne insuficient gatita, cum ar fi carnea de pui sau de vita sau a consumului de produse nespalate.

Infectia cu Campylobacter afecteaza intestinul subtire si provoaca o serie de simptome, cum ar fi:

Campylobacter – cai de transmitere / cauze / factori de risc

Infectia cu Campylobacter apare atunci cand o persoana intra in contact cu bacteriile Campylobacter. OMS noteaza ca bacteriile din aceasta specie sunt prezente in organismele multor animale, cum ar fi:

  • pasarile de curte
  • porcii
  • bovinele
  • oile
  • strutii
  • crustaceele

De asemenea, chiar si animalele de companie, cum ar fi pisicile si cainii, pot fi purtatoare ale acestor bacterii.

infectia-cu-campylobacter-transmitere

Principala cale de expunere este consumul de carne insuficient preparata. Cand un animal este sacrificat, bacteriile din fecale pot contamina carnea.

De asemenea, oamenii pot intra in contact cu bacteriile prin consumul de:

  • lapte crud sau nepasteurizat
  • apa si gheata contaminate
  • fructe si legume nespalate

Laptele se poate contamina atunci cand bacteriile Campylobacter sunt prezente in uger. Fructele si legumele se pot contamina daca intra in contact cu apa sau solul in care se gasesc fecale de animale.

In rare cazuri, infectarea se poate produce daca o persoana inoata intr-o apa contaminata. Lacurile si raurile pot fi contaminate cu fecale de animale.

Pentru protejarea sistemului digestiv, Catena recomanda Enterofort capsule, un supliment alimentar care contine atat probiotice (Saccharomyces Boulardii si Lactobacillus Rhamnosus) cat si prebiotice (inulina) si este recomandat pentru mentinerea echilibrului florei intestinale. EnteroFort este eficient in diareea virala sau bacteriana. Contribuie la inactivarea toxinelor de la nivelul intestinului, are efect antiinflamator si stimuleaza buna functionare a sistemului imunitar. Inulina ajuta la imbunatatirea digestiei si sustine activitatea bacteriilor benefice din intestin.

Simptomatologia infectiei cu Campylobacter

In mod normal, semnele si simptomele apar dupa 2-3 zile de la expunerea la aceste bacterii. Unii oameni nu prezinta deloc simptome. Cand acestea apar, insa, sunt sub forma de:

  • diaree, care uneori este insotita de sange
  • durere abdominala
  • crampe abdominale
  • febra, dureri de cap si dureri musculare, care sunt de obicei resimtite in primele 24 de ore de infectie
  • deshidratare, care poate provoca, de asemenea, ameteli, greata, dureri de cap, gura uscata, oboseala si oligurie (urinare rara)
  • senzatia constanta de defecare
  • varsaturi, care sunt rare

Simptomele dureaza, de obicei, intre 3 si 6 zile.

Diareea poate provoca deshidratare, iar deshidratarea severa poate pune viata in pericol. De aceea, persoanele care dezvolta o infectie cu Campylobacter trebuie sa se hidrateze band multa apa si lichide care contin electroliti. In cazuri extreme, aceste persoane au nevoie de spitalizare pentru a primi fluide intravenoase.

De asemenea, la functionarea corecta a intestinelor poate contribui si Enterofort plicuri, un supliment alimentar care ajuta la refacerea echilibrului florei intestinale si la mentinerea unui tranzit intestinal normal.

Diagnosticul de Campylobacter

Medicul il va intreba pe pacient in primul rand daca a calatorit recent in afara tarii. De asemenea, ar putea intreba daca alti membri ai familiei pacientului au avut de curand anumite afectiuni. In acest fel, medicul poate afla daca persoana in cauza s-a expus riscului de infectie cu Campylobacter.

Proba de scaun (coprocultura) este metoda principala de diagnosticare a afectiunii. O mostra de scaun este trimisa la laborator pentru a fi identificate bacteriile care provoaca infectia. Scaunul ar putea fi, de asemenea, examinat la microscop. Prezenta globulelor rosii si albe din sange poate indica o infectie.

Tratament pentru infectia cu Campylobacter

Tratamentul are rolul de a aborda simptomele si de a rehidrata organismul afectat de diaree sau varsaturi.

Persoanele cu infectie cu Campylobacter ar trebui sa bea multe lichide pentru a le inlocui pe cele pe care le-au pierdut prin varsaturi sau diaree.

In general, tratamentul cu antibiotice nu este necesar decat daca o persoana este grav bolnava sau expusa riscului de imbolnavire severa. Aceste persoane sunt:

  • persoanele cu varsta peste 65 de ani
  • persoanelele insarcinate
  • persoanele cu sistemul imunitar slabit

Tratamentul ar putea implica si administrarea de produse alternative, cum ar fi Levurin, un supliment alimentar care combate eficient diareea acuta infectioasa, dar si diareea care poate aparea in timpul tratamentelor cu antibiotice.

Complicatiile infectiei cu Campylobacter

Fara tratament, unii oameni pot dezvolta complicatii ale infectiei cu Campylobacter, cum ar fi:

La persoanele cu un sistem imunitar slabit, bacteria se poate raspandi in fluxul sanguin, ceea ce poate pune viata in pericol.

Cu toate ca se intampla foarte rar, oamenii pot dezvolta sindromul Guillain-Barré. Aceasta este o afectiune in care sistemul imunitar ataca nervii, ducand la slabiciune musculara si, in unele cazuri, la paralizie care poate dura saptamani.

Specialistii estimeaza ca o infectie cu Campylobacter provoaca acest sindrom la aproximativ 1 din 1.000 de persoane si ca bacteriile Campylobacter ar putea fi responsabile pentru 40% din cazurile de sindrom Guillain-Barré.

Majoritatea oamenilor se recupereaza complet in urma acestui sindrom.

Sfaturi pentru preventie

Pentru a reduce riscul de infectare cu Campylobacter, pastrati igiena in bucatarie, urmand acesti pasi:

  • Gatiti bine toata carnea.
  • Spalati-va bine pe maini in mod regulat si inainte de a manca.
  • Spalati-va pe maini imediat dupa ce atingeti carnea cruda.
  • Folositi suporturi de taiat separate pentru carne si restul alimentelor.
  • Curatati intotdeauna bine ustensilele de gatit si mancat.
  • Evitati sa beti lapte nepasteurizat.
  • Daca banuiti ca apa sau laptele ar putea fi contaminate, fierbeti-le inainte de a le bea.

 

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/campylobacter-gastroenteritis

https://www.healthline.com/health/campylobacter-enteritis

https://draxe.com/health/campylobacter/