Tot ce trebuie sa stiti despre dopul gelatinos in sarcina

Tot ce trebuie sa stiti despre dopul gelatinos in sarcina Tot ce trebuie sa stiti despre dopul gelatinos in sarcina

Ultima actualizare: 24 iulie 2024

dop-gelatios-sarcina

Dopul gelatinos este o formatiune care apare la nivelul canalului cervical in cazul femeilor insarcinate, avand rolul de a proteja sarcina prin sigilarea portii de intrare in uter, acolo unde se formeaza si se dezvolta embrionul. Asadar, dopul gelatinos este un element benefic in sarcina, iar aparitia sa este perfect normala, la fel si pierderea sa in perioada premergatoare declansarii travaliului.

Intrucat am constatat ca este un subiect care suscita tot mai mult interes in ultima perioada, va oferim in acest articol toate informatiile pe care trebuie sa le stiti despre dopul gelatinos si rolul sau in sarcina.


Ce este dopul gelatinos

Dopul gelatinos reprezinta o acumulare de mucus care se formeaza in sarcina la nivelul canalului cervical si sigileaza colul uterin. Aceasta formatiune apare doar in cazul femeilor insarcinate si face parte din mecanismul natural prin care organismul protejeaza sarcina si asigura buna evolutie a acesteia. Dopul gelatinos este prezent la nivelul canalului cervical aproape pe toata durata sarcinii, iar in mod normal este eliminat in saptamana a 37-a de sarcina, cu putin timp inainte de declansarea travaliului sau chiar in timpul acestuia.

Cum se formeaza dopul gelatinos in sarcina

In timpul ovulatiei, celulele din peretii canalului cervical secreta mucus pentru a facilita deplasarea spermatozoizilor catre uter, in scopul fecundarii ovulului. Dupa ce are loc fecundarea, mucusul secretat la nivelul canalului cervical devine tot mai gros, capatand o consistenta gelatinoasa. Astfel, aceste secretii se acumuleaza in canalul cervical, dand nastere unei formatiuni care sigileaza colul uterin. Aceasta formatiune este dopul gelatinos, a carui aparitie este posibila doar in conditii de sarcina. In cazul in care nu are loc fecundarea ovulului in uter, mucusul secretat la nivelul canalului cervical isi pastreaza consistenta mai apoasa, care nu permite formarea unui dop gelatinos care, de altfel, ar bloca accesul celulelor sexuale masculine in uter si ar face imposibila sarcina.

Ce rol are dopul gelatinos in sarcina

Spuneam mai devreme ca dopul gelatinos in sarcina face parte din mecanismul de protectie al organismului, care se declanseaza dupa fecundarea ovulului. Odata cu formarea embrionului se impune ca uterul sa fie complet izolat de mediul exterior, pentru a impiedica patrunderea unor agenti patogeni care ar putea afecta sarcina. Acesta este motivul pentru care se formeaza dopul gelatinos care blocheaza canalul cervical si sigileaza practic colul uterin, ce constituie singura poarta de intrare in uter.

In acelasi timp, in uter se formeaza sacul amniotic in interiorul caruia se dezvolta embrionul si ulterior fatul, intr-un mediu lichid asigurat de lichidul amniotic. Asadar, putem spune ca dopul gelatinos in sarcina este prima bariera in calea bacteriilor si agentilor patogeni care pot patrunde in uter, in timp ce sacul amniotic constituie a doua linie de aparare.

Cand se elimina dopul gelatinos

In mod normal, dopul gelatinos se desprinde si se elimina de la sine in a 37-a saptamana de sarcina, iar momentul marcheaza apropierea travaliului. Uneori insa este posibil ca dopul gelatinos sa fie eliminat chiar in timpul travaliului, si astfel de situatii fiind considerate normale. De asemenea, in alte situatii pot trece cateva zile sau chiar saptamani de la eliminarea dopului gelatinos pana la declansarea travaliului, nici de aceasta data neexistand motive de ingrijorare din moment ce au trecut 37 de saptamani de sarcina.

Cum poate fi recunoscut dopul gelatinos

Secretiile vaginale, care sunt la randul lor firesti in perioada sarcinii, sunt de multe ori confundate cu dopul gelatinos si starnesc in mod nejustificat ingrijorare daca au loc mai devreme de 37 de saptamani. Pentru a va scuti de astfel de emotii, este recomandat sa stii sa recunoasteti dopul gelatinos si sa puteti astfel sa il deosebiti usor de secretiile vaginale sau de sangerarile care este normal sa apara pe parcursul sarcinii.

Dopul gelatinos are o forma alungita, de 1-2 centimetri, dezvoltata pe tiparul canalului cervical in care se formeaza, iar textura este densa, lipicioasa, cu o consistenta gelatinoasa, dupa cum ii spune si numele. De la caz la caz, dopul gelatinos poate fi transparent sau alb, dar poate avea si o nuanta rosiatica, roz sau maronie, daca este impregnat cu sange – ceea ce este iarasi perfect normal.

dopul-gelationos-sarcina

Ce se intampla daca dopul gelatinos este eliminat mai devreme

Motive de ingrijorare apar daca eliminarea dopului gelatinos are loc mai devreme de saptamana a 37-a de sarcina, cand fatul inca nu este suficient dezvoltat. Totusi, dupa cum spuneam, intre pierderea dopului gelatinos si momentul travaliului pot trece zile sau saptamani, asa ca in astfel de situatii nu se poate vorbi neaparat de nastere prematura. Cu toate acestea, intr-o astfel de situatie este recomandat sa anuntati imediat medicul care monitorizeaza sarcina, si care este cel mai in masura sa va sfatuiasca in privinta masurilor pe care trebuie sa le luati. In general, daca eliminarea dopului gelatinos nu este insotita de sangerare masiva sau alte manifestari anormale, se recomanda respectarea cu strictete a regulilor de igiena in zona intima, pentru a preveni patrunderea agentilor patogeni prin colul uterin ramas neprotejat.

Tot din acest considerent, se recomanda evitarea contactului sexual si a bailor in cada, piscina sau mare, intrucat apa poate fi incarcata de bacterii sau fungi, care patrund in canalul cervical si, de aici, in colul uterin.

Cum sa procedati dupa pierderea dopului  gelatinos

Chiar daca pierderea dopului gelatinos are loc in saptamana a 37-a, asa cum este normal, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa va adresati medicului. In urma unui control, acesta va stabili care sunt pasii de urmat, in functie de stadiul in care se afla sarcina.

Daca pierderea dopului gelatinos este insotita de crampe, presiune pelviana, contractii si ruperea apei, este evident ca toate aceste simptome marcheaza declansarea travaliului, deci nasterea va avea loc in curand. In cazul in care aceste simptome nu apar odata cu pierderea dopului gelatinos, sunt valabile recomandarile de mai sus cu privire la respectarea regulilor de igiena si evitarea factorilor ce ar favoriza patrunderea agentilor patogeni in canalul cervical si colul uterin. Oricum, in acest caz momentul nasterii este aproape si trebuie sa va asteptati oricand la declansarea travaliului.

De asemenea, nu este cazul sa va faceti griji daca sarcina a ajuns la termen, iar dopul gelatinos nu a fost inca eliminat, pentru ca exista numeroase situatii cand acest lucru se intampla in timpul travaliului. In astfel de cazuri chiar putem vorbi de o protectie prelungita si de un risc minim de infectii inaintea nasterii, intrucat colul uterin ramane sigilat pana aproape de ultimul moment.

Asadar, dopul gelatinos este o formatiune ce apare la nivelul canalului cervical inca de la debutul sarcinii, cu scopul de sigila colul uterin si de a impiedica astfel patrunderea agentilor patogeni in uter. Este alcatuit din mucus si se mentine in canalul uterin pana in saptamana a 37-a de sarcina, cand se desprinde si este eliminat natural, inainte sau concomitent cu declansarea travaliului, uneori chiar si in timpul travaliului.

In unele cazuri poate fi eliminat si inainte de saptamana a 37-a, situatie in care trebuie anuntat medicul si respectate anumite reguli pentru a preveni infectiile uterine ce pot surveni pana la declansarea travaliului.