Sub termenul de „eczema” sunt reunite mai multe afectiuni dermatologice caracterizate, inainte de toate, prin inflamatie, prurit si episoade recurente de eruptii cutanate specifice. Exista multe tipuri de eczeme, de fapt, care pot afecta persoane de toate varstele – de la nou-nascuti, pana la persoane cu varsta inaintata. Eczemele se clasifica clinic in functie de manifestarile clinice, dar si in functie de mecanismul care sta la baza aparitiei acestora. In general, eczemele au tendinta de a deveni cronice – sunt afectiuni dificil de gestionat, cu episoade de remisie si atac, deseori favorizate de expunerea la factori declansatori (iritanti, alergeni), stresori sau emotii puternice.
Ce este eczema si cum apare?
In practica medicala, termenii „eczema” si „dermatita” se folosesc deseori interschimbabil. Sub termenul generic de eczema se reunesc mai multe afectiuni dermatologice natura inflamatorie. Aparitia unei eczeme are la baza o predispozitie genetica semnificativa, asociata cu disfunctia barierei cutanate a pielii si raspunsurile imunologice alterate. Procesul inflamator poate implica atat imunitatea innascuta, cat si pe cea dobandita, ducand la diferite tipuri de eczeme. Insa, mai in toate aceste tipuri de eczeme se observa activarea predominanta a limfocitelor T si eliberarea de citokine proinflamatorii, cum ar fi interleukinele (in special IL-4, IL-13 si IL-31).
Disfunctia barierei cutanate poate fi tradusa prin diferite modificari in structura proteinelor care intra in componenta acesteia, cum ar fi filagrina, esentiala pentru mentinerea integritatii pielii. Mutatiile la nivelul anumitor gene care, cum ar fi gena FLG, cresc riscul ca o persoana sa aiba eczema. Expunerea la alergeni, iritanti, precum si variatiile de umiditate si temperatura, pot sa exacerbeze sau chiar sa declanseze diferite tipuri de eczeme. In unele cazuri, este vorba despre dezechilibre la nivelul microbiomului cutanat – totalitatea speciilor bacteriene nepatogene sau potential patogene care colonizeaza pielea –, cum ar fi cresterea in exces a speciilor Mallasezia.
Tipuri de eczeme – cauze si simptome, cum apar
Dupa cum s-a mentionat, clinic pot fi diferentiate mai multe tipuri de eczeme, in functie de mai multi factori – etiologie, localizare, caracteristici clinice. Totusi, toate se prezinta cu simptome la nivelul pielii si deseori prurit intens. In unele cazuri, poate fi destul de dificila stabilirea unui diagnostic diferential. In continuare, vor fi prezentate principalele tipuri de eczeme, precum si cauzele, simptomele si mecanismele lor de aparitie.
1.Dermatita atopica
Printre cele mai comune tipuri de eczeme se numara dermatita atopica. In general, la persoanele cu aceasta afectiune se observa o tendinta generalizata spre atopie, alergii alimentari, astm. Este vorba despre dereglari imunitare care implica o predominanta a raspunsului Th2, cu o productie crescuta de imunoglobuline E (IgE), adica raspunsul exagerat la stimuli aparent inofensivi. Are un tablou clinic caracteristic, cu leziuni eritematoase, pruriginoase, uscate, adesea localizate pe fata, coate si genunchi (la copii) sau pe maini, gat, pleoape (la adulti). Disfunctiile de la nivelul barierei cutanate permit accesul alergenilor, generand inflamatie si reactii imunologice alterate.
2.Dermatita de contact (iritativa si alergica)
Alte tipuri de eczeme sunt cele iritative si alergice. Cauzele sunt reprezentate de contactul direct cu agenti potential iritanti (sapunuri, detergenti) sau alergeni (praf, mucegai, parfum, latex). O persoana cu dermatita de contact dezvolta leziuni eritematoase, uneori veziculare, prurit intens, localizate in zonele de contact direct cu agentul declansator. Dermatita de contact iritativa este cauzata de lezarea directa a barierei cutanate, in timp ce cea alergica este mediata imunologic, printr-o reactie de hipersensibilizare intarziata (de tip IV), specifica acestor tipuri de eczeme.
3.Dermatita seboreica
Printre diferitele tipuri de eczeme se numara si dermatita seboreica. In afara episoadelor acute de atac, aceasta poate fi confundata usor cu alte tipuri de eczeme. Dermatita seboreica apare ca urmare a proliferarii si cresterii excesive a fungilor din genul Malassezia, in mod obisnuit si in asociere cu hipersecretia glandelor sebacee (sebum in exces). Sebumul este un mediu favorabil de crestere si dezvoltare a fungilor din genul Malassezia. Apar placi eritematoase acoperite de scuame albicioase, grase, localizate in zone bogate in glande sebacee (scalp, fata, deseori si in partea anterioara a toracelui, la nivelul pieptului, sternului), specifice acestor tipuri de eczeme.
4.Eczema dishidrotica
Eczema dishidrotica este deseori asociata afectiunii numita dishidroza. Este cauzata de factorii alergeni, emotionali (stres, emotii puternice), transpiratie excesiva sau iritanti chimici. Eczema dishidrotica se manifesta prin aparitia unor vezicule mici, pruriginoase, pline cu lichid clar, des localizate la nivelul palmelor, degetelor si talpilor. Se crede ca aceste tipuri de eczeme apar din cauza hipersensibilizarii cutanate la diferiti factori declansatori in combinatie cu transpiratia in exces care creste gradul de permeabilizare cutanata.
5.Eczema numulara (dermatita discoida)
Eczema numulara este cauzata de uscaciunea excesiva si severa a pielii si expunerea la factorii potential iritanti, dar si cu infectii secundare ale pielii. Denumirea de „dermatita discoida” vine intocmai de la aspectul leziunilor care apar – placi rotunde, de forma unor monede, delimitate de restul pielii, asociate cu prurit intens, frecvent localizate la nivelul extremitatilor (maini sau picioare). Alterarea barierei cutanate si inflamatia locala sustine aparitia simptomelor asociate acestor tipuri de eczeme.
6.Eczema herpetiforma
Chiar daca denumirea ar putea duce cu gandul la infectia cu virusul Herpes simplex, dermatita herpetiforma este cauzata, de fapt, de intoleranta la gluten, deseori fiind asociata bolii celiace. Apar leziuni cu aspect de urticarie, intens pruriginoase, adesea localizate in zonele de extensie ale pielii, in jurul gurii sau pe degete. Leziunile pot avea si aspectul unor vezicule. Intrucat sunt pruriginoase, deseori sunt rupte lasand in urma zone decolorate ale pielii specifice acestor tipuri de eczeme.
7.Eczema stazica (dermatita de staza)
Aceste tipuri de eczeme reprezinta o complicatie a insuficientei venoase cronice sau a edemului periferic. Apar zone eritematoase, pruriginoase, scuamoase, deseori pe gambe, asociate in mai toate cazurile cu ulceratii varicoase. Congestia venoasa cronica duce la inflamatie si modificari ale microcirculatiei la nivelul pielii, ceea ce favorizeaza inflamatia si hipoxia in zona afectata.
8.Dermatita asteatotica (eczema crapata, eczema craquelé)
Dintre principalele tipuri de eczeme face parte si dermatita asteatotica, indusa de frig. Aceasta este frecventa mai ales in lunile reci de iarna si apare din cauza uscarii excesive a pielii, asadar in asociere cu temperaturile si umiditatea reduse. Apar fisuri superficiale si zone eritematoase, in special la nivelul pielii expuse in mod direct la frig. Fisurile sunt pruriginoase si, uneori, pot deveni indeajuns de puternice pentru a provoca sangerari. Pierderea transepidermica de apa si perturbarea echilibrului hidrolipidic agraveaza si mai mult uscaciunea pielii.
9.Eczema lichenoida
Leziunile asociate cu afectiunea numita lichen plan pot prezenta elemente tipice de eczema sau de psoriazis. Afectiunea este cauzata de reactii imunologice aberante si se prezinta cu leziunile caracteristice: plate, pruriginoase, de culoare violacee, acoperite de scuame fine. Aceste tipuri de eczeme sunt dificil de gestionat si, de cele mai multe ori, sunt recurente. Tratamentul are in vedere in special ameliorarea simptomelor si prevenirea recurentelor.
10.Eczema autoimuna
Alte tipuri de eczeme sunt cele autoimune, asociate bolilor autoimune (dermatomiozita, lupusul eritematos sistemic). Apar leziuni eritematoase simetrice, insotite de prurit moderat. Aceste tipuri de eczeme sunt cauzate de inflamatia sistemica care, in cele din urma, implica si pielea.
Toate aceste tipuri de eczeme necesita tratament individualizat, prescris de medicul dermatolog dupa stabilirea diagnosticului diferential.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538209/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8010850/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4954337/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10190158/
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9998-eczema