Tot ce trebuie sa stiti despre colecistectomie

Tot ce trebuie sa stiti despre colecistectomie Tot ce trebuie sa stiti despre colecistectomie

Ultima actualizare: 14 august 2023

colecistectomie

Colecistectomia este o procedura chirurgicala de indepartare a vezicii biliare – un organ in forma de para care se afla chiar sub ficat, in partea dreapta sus a abdomenului. Vezica biliara colecteaza si stocheaza bila – un lichid digestiv produs in ficat.

Medicii recomanda colecistectomia in momentul in care inflamatia si durerea provocate de calculii biliari si problemele conexe nu s-au ameliorat dupa administrarea tratamentelor conventionale.

Colecistectomia este o interventie chirurgicala destul de frecventa si prezinta doar un risc mic de complicatii. In cele mai multe cazuri, pacientul poate merge acasa in aceeasi zi in care se realizeaza operatia.

Colecistectomia se efectueaza de cele mai multe ori prin introducerea unei camere video minuscule si a unor instrumente chirurgicale speciale, prin patru mici incizii facute in abdomen. Medicii numesc aceasta procedura colecistectomie laparoscopica.

In unele cazuri, poate fi necesara o incizie mai mare, realizata in partea dreapta a abdomenului superior, pentru eliminarea veziculei biliare. Aceasta se numeste colecistectomie deschisa.


Ce este si de ce apare colecistita?

Colecistita este inflamatia vezicii biliare. Vezica biliara este un mic organ in forma de para, care se gaseste sub ficat, in partea dreapta sus a abdomenului. Rolul vezicii biliare este de a stoca bila (fierea) – un lichid produs de ficat care digera grasimile – pe care o elibereaza apoi in intestinul subtire dupa ce mancati. Colecistita se dezvolta de obicei atunci cand bila ramane blocata in vezica biliara si se infecteaza cu bacterii. Bila ramane blocata atunci cand calculii biliari stopeaza fluxul de bila din vezica biliara.

Ce reprezinta procedura de colecistectomie?

Colecistectomia este o interventie chirurgicala prin care se indeparteaza vezica biliara.

Exista doua tipuri de colecistectomie:

Colecistectomie deschisă (tradițională)

In cadrul acestei interventii, specialistul face o taietura (incizie) de maximum 15 cm lungime in partea dreapta sus a abdomenului. Chirurgul scoate vezica biliara prin incizia facuta.

colecistectomie-deschisa

Colecistectomie laparoscopica

Colecistectomia laparoscopica implica, in primul rand, realizarea unei incizii de 7-10 cm. Apoi, chirurgul foloseste un tub lung si subtire numit laparoscop. Tubul este dotat cu o camera video minuscula si anumite instrumente chirurgicale. Tubul, camera si instrumentele sunt introduse prin incizia facuta. Chirurgul efectueaza operatia in timp ce priveste pe un monitor imaginile surprinse de camera. Vezica biliara este indepartata printr-una dintre incizii.

Colecistectomia laparoscopica este mai putin invaziva. Mai exact, medicul foloseste incizii foarte mici in abdomen, iar sangerarea este mult mai mica decat in cazul colecistectomiei deschise. In plus, timpul de recuperare este de obicei mai scurt.

In unele cazuri, laparoscopul poate dezvalui ca exista anumite probleme la nivelul vezicii biliare. Apoi, chirurgul poate folosi o colecistectomie deschisa pentru a indeparta in siguranta vezica biliara.

Cand se recomanda colecistectomia?

Vezica biliara se afla chiar sub ficat, in partea dreapta sus a abdomenului. Este un organ mic, in forma de para, care stocheaza si elibereaza bila. Bila este un lichid digestiv pe care ficatul il produce pentru a ajuta organismul sa digere grasimile.

In cazul in care bila contine prea mult pigment hepatic numit bilirubina sau exces de colesterol, pot aparea probleme ale vezicii biliare, cum ar fi:

  • calculii biliari;
  • o inflamatie acuta sau cronica, din cauza calculilor biliari;
  • pietre la nivelul cailor biliare.


colecistectomie-cand-se-recomanda

In cazul in care aceste simptome nu se amelioreaza sau nu dispar, ba mai mult, se agraveaza si devin atat de inconfortabile incat afecteaza viata de zi cu zi, interventia chirurgicala de indepartare a vezicii biliare este singura varianta recomandata.

Colecistectomia este o procedura relativ frecventa si simpla. In plus, oamenii pot trai o viata sanatoasa si fara vezica biliara.

Pregatirea pacientului pentru colecistectomie

Pentru a va pregati pentru o colecistectomie, chirurgul va poate cere sa:

Nu mancati nimic in noaptea dinaintea operatiei

Puteti lua o inghititura de apa impreuna cu medicamentele, insa evitati sa mancati si sa beti cu cel putin patru ore inainte de operatie.

Nu mai luați anumite medicamente și suplimente

Spuneti-i medicului ce medicamente si suplimente luati in mod uzual. Specialistul va poate cere sa nu mai luati anumite medicamente si suplimente, deoarece acestea pot creste riscul de hemoragie.

Cum se realizeaza colecistectomia

Colecistectomia este o procedura chirurgicala standard, cu risc scazut, care poate ameliora durerea provocata de calculii biliari.

Medicii efectueaza de obicei o colecistectomie laparoscopica, care este mai putin invaziva decat alte variante. Pentru a indeparta vezica biliara, specialistul face incizii precise in abdomen si introduce o camera video minuscula si instrumente chirurgicale speciale.

colecistectomie-cum-se-realizeaza

Procedurile laparoscopice ii ajuta pe specialistii din domeniul sanatatii sa priveasca si sa opereze in interiorul abdomenului fara a face taieturi mari. In plus, timpul de recuperare si riscul de infectie sunt mai mici dupa o colecistectomie laparoscopica.

In unele cazuri, o persoana poate avea nevoie de o colecistectomie deschisa, care implica o incizie mare pentru a permite medicilor sa vada direct in abdomen.

Complicatiile colecistectomiei

Colecistectomia are un risc mic de complicatii, cum ar fi:

  • scurgerea bilei;
  • sangerare;
  • infectie;
  • leziuni la nivelul structurilor din apropiere, cum ar fi caile biliare, ficatul si intestinul subtire;
  • complicatii ale anesteziei generale, cum ar fi cheaguri de sange si pneumonie.

Recuperarea dupa colecistectomie

Procesul de recuperare dupa o colecistectomie depinde de tipul de interventie chirurgicala folosit.

In toate cazurile, membrii echipei medicale va vor oferi instructiuni de ingrijire ulterioara a inciziei si de evitare a infectiei. In primul rand, este esential sa nu faceti dus timp de una sau doua zile dupa o colecistectomie.

colecistectomie-recuperare

Recuperarea dupa o colectistectomie laparoscopica

Dupa colecistectomia laparoscopica, puteti parasi spitalul in aceeasi zi cu operatia. De asemenea, este important sa va odihniti si sa evitati activitatile obositoaretimp de pana la doua saptamani. Puteti relua activitatile normale dupa aceasta perioada.

Recuperarea după o colecistectomie deschisa

Recuperarea dupa o colecistectomie deschisa dureaza mai mult. Cel mai probabil, o persoana supusa acestei proceduri trebuie sa ramana in spital intre 3 si 5 zile dupa operatie.

Pentru a se recupera complet si pentru a reveni la activitatile normale dupa o colecistectomie deschisa, persoana in cauza poate fi nevoita sa astepte intre 6 si 8 saptamani.

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/cholecystectomy/about/pac-20384818

https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/cholecystectomy

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323619