Topul bolilor de sezon la copii

Topul bolilor de sezon la copii Topul bolilor de sezon la copii

Ultima actualizare: 26 iulie 2023

Vara inseamna vacanta, joaca si distractie, insa, din pacate, pot aparea si probleme de sanatate care ne trimit la medic. Oricat de grijulii ar fi parintii sau bunicii, aproape ca nu exista vara in care copiii sa nu se confrunte cu una dintre bolile de sezon. De la insolatie la hepatita A, orice perturbare a sanatatii prichindeilor trebuie abordata cu maxima grija si seriozitate. Tratarea micului pacient trebuie sa aiba la baza opinia unui specialist. De asemenea, sa nu uitam ca preventia este cel mai bun tratament.

De aceea, este important sa stim care sunt bolile de sezon ale copiilor, astfel incat sa le putem preveni eficient si sa ne bucuram de zile libere si vesele pe tot parcursul verii.

Otita externa

Otita externa, cunoscuta si sub numele de urechea inotatorului, este o afectiune foarte des intalnita la copii. Ea se manifesta cu precadere in sezonul cald, cand vizitele la piscina sunt la ordinea zilei. Afectiunea este cauzata de bacteriile si fungii care traiesc in mediul umed, cel mai des incriminati fiind Pseudomonas aeruginosa sau Staphylococcus aureus.

Otita externa nu este contagioasa, insa netratata poate duce la complicatii grave, capabile chiar sa afecteze calitatea auzului. Aceasta afectiune se manifesta prin mancarime locala, durere, roseata la nivelul urechii externe, inflamatie, prurit si scaderea calitatii auzului.

Dermatita atopica

Dermatita atopica este o afectiune dermatologica care poate fi favorizata de factorii de mediu, cu toate ca are o componenta genetica. Conform studiilor, copiii ai caror parinti sunt alergici, prezinta risc de 80% sa dezvolte dermatita atopica.

Dermatita atopica se manifesta prin piele iritata, inflamata, prurit, prezenta pustulelor, a crustelor si descuamari ale pielii. De asemenea, persoanele care sufera de Dermatta atopica pot observa, pe timpul verii, o agravare a simptomelor, ca urmare a umiditatii scazute, a caldurii, dar si a substantelor chimice regasite din plin in apa piscinelor.

Pentru spalarea zilnica a pielii foarte uscate a bebelusilor, copiilor si adultilor sau pentru pielea fragila si predispusa la atopie si prurit, farmacistii Catena recomanda Rilastil Xerolact Atopic. Produsul are la baza o forumula hidratanta pe baza de Sodium Lactate, glicerina, ulei din tarate de ovaz si ulei de migdale dulci.

Faringo-amigdalita

Faringo-amigdalita, denumita in termeni populari rosu in gat, este o afectiune foarte comuna care nu ocoleste niciun copil. Ea poate fi cauzata fie de infectia cu un virus, fie de infectia cu un streptococ, caz in care devine contagioasa si necesita tratament cu antibiotic. Se manifesta prin infectia acuta a faringelui si a amigdalelor, iar simptomele sunt: durere la inghitire, febra, frisoane si stare generala de rau. De asemenea, cei mici mai pot resimti greata si dureri abdominale.

Enterocolita

Enterocolita se afla in topul bolilor de sezon la copii. Chiar si asa, nu trebuie sa devina motiv de ingrijorare deoarece se trateaza usor. Poate fi de cauza parazitara, virala (infectia cu rotavirus) sau bacteriana (E.coli si Salmonella).

Afectiunea se transmite prin contact direct cu persoane bolnave sau alimente infectate. Un risc major il reprezinta apa de la piscina care, in lipsa unei igiene stricte, poate fi contaminata cu materii fecale.

Enterocolita se manifesta prin urmatoarele simptome: dureri abdominale, stari de greata, voma, diaree, febra, deshidratare si chiar scaun cu sange.

Insolatia

Pe cat de mult iubesc copiii soarele, pe atat de mult rau le poate face. Unul dintre efectele sale nocive este insolatia. Aceasta este cauzata de expunerea necontrolata si prelungita la soare, insotita de deshidratare.

Simptomele resimtite sunt urmatoarele: dureri de cap, ameteli, greata, frisoane, piele rosie si fierbinte, dar si starea de confuzie. In cazuri grave, poate interveni chiar si pierderea cunostintei. Fie ca este vorba despre un adult sau un copil, insolatia reprezinta o urgenta medicala.

Farmacistii Catena recomanda Rilastil Sun System Spray Corp transparent copii SPF 50+, un spray de protectie solara indicat pentru pielea deschisa si sensibila a copiilor. Se absoarbe rapid, este rezistent la apa si asigura o protectie cu spectru larg, UVB-UVA. Impiedica aparitia arsurilor, a petelor si eruptiilor.

Diareea acuta

Diareea acuta este o afectiune des intalnita in cazul copiilor. Un astfel de episod dureaza, de obicei, intre 12 ore si patru zile. Afectiunea poate fi cauzata de infectii virale (norovirus, rotavirus, adenovirus sau astrovirus), infectii bacteriene (E.coli, Salmonella, Campylobacter sau Shigella) sau infectii parazitare (Giardia lamblia, Cryptosporidium sau Entamoeba histolytic). De cele mai multe ori, ea este cauzata de bacterii introduse in organism prin intermediul hranei si al apei.

Diareea este adesea definita ca o crestere a frecventei scaunului pana la dublul numarului obisnuit pe zi, in cazul sugarilor, si de trei sau mai multe scaune apoase pe zi, in cazul copiilor mai mari. Se manifesta prin crampe abdominale, pierderea controlului asupra evacuarilor intestinale, greata, varsaturi, temperatura, frisoane si deshidratare.

In cele mai multe situatii, tratamentul diareei consta in administrarea de lichide. In cazul unei infectii parazitare, va fi nevoie de un antibiotic. In cazuri extreme, pacientul va fi internat in spital. Copiii usor deshidratati pot fi tratati la domiciliu, cu solutii de rehidratare, administrate pe cale orala. Acestea reprezinta cea mai buna modalitate de a rehidrata un copil care nu vomita si este capabil sa bea. De asemenea, regimul alimentar va fi de folos in recuperarea organismului.

Toxiinfectia alimentara

Toxiinfectia alimentara este o boala cauzata de bacteriile, virusurile, parazitii, toxinele sau substantele chimice care, intr-un fel sau altul, au patruns in alimentele sau lichidele pe care copilul le-a consumat. Nu le putem identifica dupa gust sau miros, ci doar dupa aspect, insa numai daca le observam la microscop. Chiar daca acesti agenti patogeni sunt mici, au un impact foarte puternic asupra organismului. Toxiinfectia alimentara poate afecta pe oricine, insa cei mai predispusi sunt copiii care au sub cinci ani. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca sistemul lor imunitar nu este inca suficient de dezvoltat pentru a putea lupta cu germenii. In plus, ei nu au la fel de mult acid gastric care nu doar ca descompune alimentele, ci poate distruge si germenii.

In mod normal, simptomele se vor resimti simptome dupa 30 de minute, cel mult doua zile de la momentul in care au fost consumate alimente contaminate. Manifestarile variaza de la individ la individ, insa, de cele mai multe ori, micutul pacient se va confrunta cu greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale, senzatie de slabiciune, febra si dureri de cap. Trebuie sa contactati de urgenta medicul daca: varsaturile si diareea dureaza mai mult de 12 ore, scaunele sau voma devin sangeroase, temperatura atinge 38 de grade Celsius sau tensiunea arteriala incepe sa creasca.

Tratamentul se stabileste in functie de cauza contaminarii si de severitatea simptomelor. De aceea, este important sa consultati un specialist pentru a-l putea stabiliza si vindeca pe micut.

Conjunctivita

Conjunctivita reprezinta inflamatia pielitei transparente care inveleste partea alba a ochiului si pleoapele pe interior. Aceasta este o boala oculara frecventa care afecteaza, in special, copiii care au sub varsta de cinci ani. Poate fi cauzata de o infectie sau de o alergie.

Conjunctivita infectioasa este contagioasa si se poate raspandi la ceilalti membri ai familiei, prieteni sau colegi.

Conjunctivita alergica este intalnita la copiii care au rinita alergica, afectiune cunoscuta si sub denumirea de febra fanului.

Conjunctivita se manifesta prin inrosirea ochiului si a pleoapei/pleoapelor la interior, umflarea acestora, senzatia de nisip in ochi, lacrimare abundenta, secretii oculare purulente, mancarimi oculare si sensibilitate la lumina.

Tratamentul se administreaza in functie de cauza care a produs afectiunea. Nu tratati copilul cu solutii despre care stiti ca au avut efect in trecut. Consultati un specialist pentru a putea primi cea mai buna optiune de tratament. De obicei, sunt recomandate igiena locala cu apa si sapun, pansamente cu ceaiuri naturale (musetel), coliruri, antivirale sau antihistaminice.

Hepatita A

Hepatita A, cunoscuta si sub numele de boala mainilor murdare, este contractata atunci cand un copil mananca alimente sau consuma lichide infestate cu virusul. De asemenea, ea poate fi luata si prin contact direct cu o persoana infestata care nu s-a spalat bine pe maini dupa ce a folosit toaleta.

Hepatita A este o boala contagioasa a ficatului si se poate manifesta sub forma unei infectii usoare, in special in cazul copiilor care au sub 6 ani. De multe ori, simptomele lipsesc cu desavarsire. Cand acestea apar, incep, de obicei, dupa doua pana la sase saptamani de la expunerea la virus in cazul adultilor si al copiilor mai mari de sase ani. Hepatita A se manifesta astfel: febra, varsaturi, diaree, pierderea poftei de mancare, urina inchisa la culoare, icter si dureri abdominale. In unele cazuri, simptomele pot fi grave si se pot desfasura chiar si de-a lungul a sase luni. Daca puiul dumneavoastra a dezvoltat oricare dintre simptomele asociate cu hepatita A, inclusiv icterul, sau daca a avut contact direct cu cineva care are aceasta afectiune (spre exemplu, la scoala sau in tabara), contactati medicul pediatru.

Boala mana – gura – picior

Boala mana – gura – picior este frecventa la sugari si la copiii cu varsta sub 5 ani. Majoritatea copiilor au simptome usoare timp de sapte pana la 10 zile. Asta nu inseamna ca adolescentii sau adultii pot lua virusul.

Boala mana – gura – picior este o infectie acuta virala, foarte contagioasa, insa, de obicei, dispare fara tratament in aproximativ cinci sau sapte zile.

Afectiunea se transmite prin contact direct cu o persoana infestata sau cu o suprafata contaminata. Cele mai multe astfel de focare apar vara si toamna.

Boala mana – gura – picior debuteaza asemenea unei gripe: febra, dureri de cap, dureri in gat, lipsa poftei de mancare si rinoree. La doua zile dupa declansarea acestora, va aparea herpangina (leziuni bucale dureroase), manifestata sub forma unor pete mici si rosii peste care se vor forma vezicule. De asemenea, cel mic va putea dezvolta o eruptie pe palme si talpi. Bubitele mai pot aparea si pe genunchi, coate, fese sau in zona genitala.

Reguli de preventie

La modul general, pentru a preveni bolile de sezon asociate copiilor este important sa se puna accentul pe regulile de igiena. Astfel, spalatul mainilor inainte de masa si inainte de orice gustare este obligatoriu si, de asemenea, folosirea dusului la fiecare intrare si iesire din piscina. O sugestie eficienta este ca cei mici sa poarte casca de inot si dopuri pentru protejarea urechilor. Pe de alta parte, trebuie evitata expunerea la soare in intervalul 10:00-17:00 si folosirea cremelor cu factor de protectie ridicat. Se recomanda ca cei mici sa consume, pe parcursul zilei, cat mai multe fructe si legume, spalate in prealabil, sa nu-si imprumute jucariile si sa se hidrateze corespunzator.

 

Surse:

https://kidshealth.org/en/parents/hepatitis-a.html

https://gi.org/topics/diarrhea-in-children/

https://www.nationwidechildrens.org/conditions/hand-foot-mouth-disease

https://www.cdc.gov/hand-foot-mouth/about/signs-symptoms.html

https://www.verywellhealth.com/summer-time-infections-2633384

https://kidspluspgh.com/doctors-notes/summertime-infections/

https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=conjunctivitis-in-children-90-P02078

https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/conjunctivitis

https://www.webmd.com/food-recipes/food-poisoning/food-poisoning-in-children-what-to-know

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    RILASTIL XEROLACT - Ulei de curatare x 750ml

    RILASTIL XEROLACT Ulei de spalare X 750ml

    RILASTIL XEROLACT - Ulei de spalare este un produs destinat pielii sensibile, cu tendinte de uscare. Este un ulei fiziologic anti-iritatii pH (5,5), indicat  pentru spalarea zilnica a  pielii…