Zaharul este una dintre cele mai nocive componente din alimentatie, consumat in cantitati mari, acesta poate deveni extrem de daunator sanatatii. Din pacate, fie ca vrem sau nu, zaharul face parte din dieta zilnica a fiecarei persoane, regasindu-se intr-o varietate de produse alimentare, nu neaparat dulci, motiv pentru care, atunci cand se poate, este ideal ca acesta sa fie inlocuit cu indulcitori naturali.
Efectele nocive ale zaharului pentru sanatate
Zaharul este considerat mai periculos decat sarea, cu precadere cel rafinat, iar in urma unor cercetari recente a fost clasificat ca facand parte din categoria toxinelor. Exista numeroase studii care atesta ca zaharul in exces sta la baza aparitiei bolilor cardiovasculare, in special a infarctului miocardic, favorizeaza obezitatea, indeosebi depunerea de grasime in zona abdominala, accelereaza procesul de imbatranire si slabeste sistemul imunitar. Zaharul, intr-o proportie covarsitoare, este responsabil de aparitia si dezvoltarea tumorilor canceroase, are un efect similar cu alcoolul asupra ficatului si favorizeaza aparitia diabetului de tip 2. Pe de alta parte, zaharul poate provoca o serie de carente in organism, cea mai des intalnita fiind carenta de crom, si poate interfera cu absorbtia calciului si magneziului. In plus, zaharul afecteaza structura ADN-ului, distruge smaltul dintilor, este responsabil de aparitia bolii Alzhaimer, dar si de o serie de probleme digestive.
Cei mai buni inlocuitori ai zaharului
-
Siropul de agave. Siropul de agave este considerat cel mai sanatos inlocuitor al zaharului si se extrage din fructele de agave prin fierbere. Are marea calitate de a fi foarte dulce, prin urmare este nevoie de o cantitate mica pentru a satisface papilele gustative.
-
Zaharul din curmale. Un tip de zahar recomandat este zaharul obtinut din curmale deshidratate. Acesta nu contine aditivi, este bogat in potasiu si antioxidanti, dar are dezavantajul de a se dizolva mai greu.
-
Mierea. Mierea este, cu siguranta, cel mai popular inlocuitor al zaharului si este, totodata, unul foarte sanatos si bogat in nutrienti esentiali, fiind obtinuta direct din nectarul florilor, fara sa aiba nevoie de procesare.
-
Siropul de artar. Siropul de artar este obtinut din artar prin fierbere si filtrare si are marea calitate de a avea un continut ridicat de antioxidanti.
-
Stevia. Un inlocuitor eficient al zaharului este stevia rebaudiana, cunoscuta si sub denumirea de stevie dulce. Extrasa din frunzele plantei, aceasta este de 300 de ori mai dulce decat zaharul, este naturala si contine zero calorii, fapt ce o face aliat de nadejdee in curele de slabire.
-
Zaharul din nuca de cocos. Obtinut prin fierbere si deshidratare, acest tip e zahar este caracterizat printr-un indice glicemic mic, un nivel mare de potasiu si vitamina C, insa are dezavantajul de a contine acelasi numar de carbohidrati si calorii ca si zaharul rafinat.
-
Siropul din orez brun. Acest tip de sirop se obtine prin expunerea orezului brun la un anumit tip de enzime si, cu toate ca nu contine fructoza, nici nu contine vreun alt tip de nutrienti.
-
Sirop din malt de orz. Este ideal pentru coacere, are un indice glicemic scazut si este usor de digerat, insa nu este la fel de dulce ca zaharul. Din cauza gustului specific, nu poate fi adaugat in bauturi pentru a le indulci.
-
Melasa. Melasa este un produs secundar rezultat in urma extragerii zaharului din trestia de zahar si este recunoscuta gratie faptului ca pastreaza intacti nutrientii din planta (nutrienti care se pierd prin rafinare), insa contine si o cantitate mare de fructoza si are o consistenta mai vascoasa.
-
Eritol si xylitol. Acesti indulcitori naturali se obtin din fructe, au putine calorii si nu cresc nivelul glucozei din sange, fapt ce-i recomanda pentru persoanele diabetice. Nu ataca smaltul dintilor, in schimb, anumite persoane pot resimti un gust usor amarui la consum.
-
Luo Han. Luo Han este un indulcitor extras din fructul cu acelasi nume si este foarte popular in China pentru ameliorarea diabetului. Un mare avantaj al acestui inlocuitor de zahar este faptul ca nu contine calorii si este bogat in antioxidanti.