Tiroglobulina: ce este si care este rolul sau in functionarea tiroidiei

Tiroglobulina: ce este si care este rolul sau in functionarea tiroidiei Tiroglobulina: ce este si care este rolul sau in functionarea tiroidiei

Ultima actualizare: 20 iunie 2024

tiroglobulină

Tiroglobulina nu este un element foarte cunoscut publicului larg, insa aceasta joaca un rol important in functionarea tiroidei si constituie totodata un marker ce ofera informatii relevante cu privire la aceasta glanda. 

Avand in vedere importanta sa, dar si faptul ca sunt cunoscute putine detalii in acest sens, am ales tiroglobulina ca subiect pentru articolul de fata, pe care va invitam sa-l parcurgeti in continuare.


Ce este tiroglobulina

Denumirea de tiroglobulina este atribuita unei proteine globulare produse de glanda tiroida pentru a fi folosita in sinteza si stocarea hormonilor tiroidieni care au un rol important in reglarea functiilor metabolice ale organismului. In mod normal, tiroglobulina este localizata la nivelul glandei tiroide, unde contribuie la formarea si stocarea hormonilor tiroidieni, iar cand acestia sunt eliberati in sange, se descompune. Uneori este posibil sa ajunga in sange si mici cantitati de tiroglobulina care pot fi depistate prin intermediul analizelor de laborator si care nu constituie un motiv de ingrijorare atat timp cat se mentin la un nivel scazut.

In schimb, o crestere a nivelului de tiroglobulina din sange indica anumite probleme legate de functionarea glandei tiroide.

Cum se formeaza tiroglobulina

Glanda tiroida are nevoie de tiroglobulina pentru a sintetiza si stoca hormonii tiroidieni pe care ii elibereaza apoi in sange atunci cand este nevoie. Asadar, inainte de a produce si a elibera acesti hormoni, tiroida produce tiroglobulina, care este o proteina extrem de complexa ce contine aproximativ 6.600 de aminoacizi. Datorita numarului mare de aminoacizi, tiroglobulina este totodata si una din cele mai mari proteine din organism.

Un aminoacid important din componenta acestei proteine este tirozina, care ii confera o afinitate crescuta pentru iod. Glanda tiroida absoarbe acest mineral din sange si apoi, cu ajutorul unor celule specifice, ataseaza iodul la moleculele de tirozina din tiroglobulina. Pe baza iodului astfel stocat se formeaza ulterior moleculele precursoare ale hormonilor tiroidieni triiodotironina si toroxina, numiti mai simplu T3 si T4. 

Formarea acestor molecule este rezultatul unui proces chimic complex, insa in contextul discutiei noastre este important de retinut ca tiroglobulina devine astfel un fel de „schelet” pe care se stocheaza mai intai iodul si ulterior moleculele precursoare ale hormonilor tiroidieni amintiti mai devreme.

Cum „lucreaza” tiroglobulina

Tiroglobulina este produsa de glanda tiroida in niste mici canale de unde este transportata in foliculii tiroidieni, care au o forma sferica si sunt folositi ca spatiu de stocare pentru aceasta proteina. Asadar, tiroglobulina este pusa „la pastrare” pana la momentul in care tiroida primeste semnale din partea organismului ca are nevoie de T3 si T4. Dupa primirea acestui semnal, tot prin intermediul unui proces chimic, o parte din tiroglobulina este descompusa in foliculii tiroidieni, iar moleculele precursoare ale hormonilor tiroidieni sunt eliberate in sange. Procesul se numeste proteoliza si este intermediat de niste enzime specifice numite proteaze, care descompun tiroglobulina in fragmente cat mai mici, pentru a fi usor absorbite in sange.

Odata ajunse in sange, moleculele precursoare ale hormonilor tiroidieni se ataseaza de proteine specifice, care le transporta catre celulele din organism, in zonele unde este nevoie de ele. Aici se ataseaza de celule prin intermediul unor receptori ai acestora si declanseaza o serie de reactii ce regleaza metabolismul.

Printre cele mai importante functii metabolice controlate de hormoni tiroidieni proveniti din tiroglobulina se numara cresterea si dezvoltarea organismului, producerea de energie la nivel celular, precum si functionarea optima a tuturor organelor.

tiroglobulina

Cum ajunge tiroglobulina in sange

Din cele spuse pana acum reiese ca tiroglobulina are rolul de a servi ca suport pentru producerea si stocarea hormonilor tiroidieni, rol ce se limiteaza la nivelul glandei tiroide. Prin urmare, prezenta sa in sange nu isi are rostul, iar in mod normal nu ar trebui sa se gaseasca aici. Cu toate acestea, nu este nimic anormal ca in sange sa fie prezente cantitati mici de tiroglobulina care nu afecteaza in niciun fel functionarea organismului.

Explicatia consta in faptul ca in momentul sintezei tiroglobulinei si al transportului acesteia catre foliculii tiroidieni se intampla ca mici cantitati sa scape in sangele care circula prin tiroida si sa ajunga astfel in fluxul sanguin.

In acest mod, tiroglobulina devine si un marker care ofera informatii cu privire la buna functionare glandei tiroide, in urma analizelor de laborator care evalueaza nivelul sau in sange.

Ce semnifica nivelurile de tiroglobulina din sange

Stabilirea nivelului de tiroglobulina din sange se face pe baza unei analize de sange si se recomanda pentru diagnosticarea unor afectiuni tiroidiene, dar si pentru monitorizarea pacientilor cu cancer tiroidian. Spre exemplu, pe baza unei astfel de analize se poate stabili diagnosticul de tiroidita inflamatorie autoimuna, hipotiroidism congenital sau tiroidita subacuta, nivelul de tiroglobulina ajutand medicii sa faca diferenta intre aceste afectiuni si alte probleme ale tiroidei care au manifestari asemanatoare.

Valorile de referinta pentru nivelul de tiroglobulina din sange este cuprins intre 3,5 si 77 de nanograme pe mililitru, iar in cazul pacientilor fara glanda tiroida nivelul minim al acestei proteine trebuie sa fie sub 0,4 nanograme per mililitru.

Valorile foarte scazute ale tiroglobulinei se inregistreaza de regula in cazul pacientilor cu cancer tiroidian, carora le-a fost inlaturata glanda tiroida. In lipsa glandei, organismul nu mai produce tiroglobulina, iar nivelul acesteia in sange trebuie sa tinda spre 0 dupa operatie, astfel ca o valoare foarte scazuta este un semn bun. Pe de alta parte, un nivel peste 0,4 nanograme pe mililitru in astfel de cazuri constituie un semnal de alarma, intrucat indica faptul ca tratamentul nu a dat rezultatele dorite.

De asemenea, in cazul nou-nascutilor, un nivel foarte scazut de tiroglobulina in sange poate fi un semn de agenezie tiroidiana – o afectiune data de un deficit de hormoni tiroidieni, in perioada dezvoltarii intrauterine.

Privind la polul opus, si un nivel crescut al tiroglobulinei constituie un motiv de ingrijorare, pentru ca poate fi un semn al prezentei unei formatiuni tumorale la nivelul glandei tiroide, al unei inflamatii sau al unei alte probleme ce determina hiperactivitatea glandei.

In concluzie, tiroglobulina este una din cele mai mari proteine din corpul uman, care se gaseste preponderent la nivelul tiroidei, fiind prezenta si in sange, dar in cantitati foarte mici. Rolul sau este acela de A contribui la formarea si stocarea hormonilor tiroidieni, iar atunci cand organismul are nevoie de ei, tiroglobulina este descompusa pentru a elibera hormonii in sange.

In acelasi timp, tiroglobulina este si un marker cu ajutorul caruia pot fi diagnosticate unele afectiuni ale tiroidei si prin care poate fi monitorizata evolutia pacientilor operati de cancer tiroidian.