Tireotoxicoza: cauze, efecte, tratamente eficiente

Tireotoxicoza: cauze, efecte, tratamente eficiente Tireotoxicoza: cauze, efecte, tratamente eficiente

Ultima actualizare: 3 iunie 2024

tireotoxicoza

Tireotoxicoza este o afectiune cauzata de o productie excesiva de hormoni tiroidieni.

Tiroida – glanda in forma de fluture aflata in partea din fata a gatului – produce si elibereaza doi hormoni: triiodotironina (numita si T3) si tiroxina (numita si T4). Acestia poarta denumirea de hormoni tiroidieni. Glanda tiroida si hormonii tiroidieni joaca un rol important in desfasurarea multor functii importante ale corpului, cum ar fi reglarea temperaturii corpului, ritmului cardiac si a metabolismului.

Metabolismul reprezinta procesul prin care corpul transforma alimentele pe care le consumati in energie si caldura. In caz de tireotoxicoza, productia excesiva de hormoni tiroidieni din organism grabeste procesul metabolic, ceea ce poate provoca semne si simptome precum batai rapide ale inimii (tahicardie) si pierdere in greutate sau anumite complicatii.

  • Tirotoxicoza este similara cu hipertiroidismul?

Hipertiroidismul este un tip de tireotoxicoza. Hipertiroidismul apare in special cand glanda tiroida produce si elibereaza hormoni tiroidieni in exces. Hipertiroidismul mai poarta si denumirea de glanda tiroida hiperactiva. Tireotoxicoza apare daca nivelurile de hormoni tiroidieni sunt prea mari, in general. Nivelurile hormonilor tiroidieni pot creste, de exemplu, in urma administrarii prea multor medicamente tiroidiene. In acest caz, este vorba de tireotoxicoza, nu de hipertiroidism.

  • Pe cine afecteaza tireotoxicoza?

Cu toate ca oricine poate dezvolta tirotoxicoza, femeile sunt mai frecvent afectate de tireotoxicoza decat barbatii, iar probabilitatea de tireotoxicoza creste odata cu inaintarea in varsta.

  • Cat de frecventa este tireotoxicoza?

Tireotoxicoza este o problema medicala relativ rara. Apare la aproximativ 2% dintre femei si 0,2% dintre barbati.


Ce este tireotoxicoza?

Tireotoxicoza este un termen medical folosit pentru a descrie efectele supraproductiei de hormoni tiroidieni. De obicei, persoanele cu tireotoxicoza pot avea, de asemenea, un nivel scazut de hormon de stimulare tiroidiana (TSH) in sange.

Tireotoxicoza este diferita de hipertiroidism. Hipertiroidismul este o afectiune care apare cand glanda tiroida produce in exces hormoni tiroidieni. In schimb, tireotoxicoza se refera la constatarile fizice si de laborator care arata excesul de hormoni tiroidieni circulanti, indiferent de sursa.

Cauzele tireotoxicozei

Multe conditii si situatii pot duce la tireotoxicoza, cum ar fi:

  • Hipertiroidismul

Hipertiroidismul, care apare cand tiroida produce si elibereaza prea multi hormoni tiroidieni, este cea mai frecventa cauza a tirotoxicozei. Boala Graves, o boala autoimuna, este cea mai frecventa cauza a hipertiroidismului. Reprezinta 80% dintre cazurile de hipertiroidism. Prezenta unuia sau mai multor noduli tiroidieni poate provoca, de asemenea, hipertiroidism si tireotoxicoza.

  • Inflamatia tiroidei (tiroidita)

Inflamatia (umflarea) tiroidei poate fi cauzata de anumite infectii bacteriene si fungice, probleme ale sistemului imunitar si de administrarea anumitor medicamente, cum ar fi litiul si interferonul. Inflamatia face ca tiroida sa elimine hormoni tiroidieni stocati sau preformati, lucru care creste nivelul de hormoni tiroidieni in organism. Tiroidita poate aparea si dupa nasterea unui copil (tiroidita postpartum).

cauze-tireotoxicoza

  • Excesul de medicamente tiroidiene

Tireotoxicoza poate fi provocata si de administrarea excesiva de medicamente pentru tiroida. Acest lucru se poate intampla daca aveti hipotiroidism (tiroida subactiva) si luati prea multe medicamentele tiroidiene, fie accidental sau intentionat. In cazul persoanelor care sufera de cancer tiroidian, furnizorii de asistenta medicala pot administra in mod intentionat medicamente tiroidiene in exces pentru a incerca sa suprime cantitatea de hormon de stimulare tiroidiana (TSH) din organism, cu scopul de a inhiba cresterea tumorii tiroidiene.

  • Consumul de care contaminata cu tesut tiroidian

In cazuri rare, tireotoxicoza poate fi cauzata de consumul de carne de vita contaminata cu tesut tiroidian, o afectiune cunoscuta sub numele de „tiroidita hamburger”.

Semne si simptome

Simptomele tireotoxicozei sunt cauzate de nivelurile ridicate de hormoni tiroidieni din sange care cresc rata metabolica. Metabolismul (sau rata metabolica) este procesul prin care organismul transforma alimentele in energie.

De obicei, tireotoxicoza usoara nu provoaca semne si simptome. Cei mai multi oameni incep sa prezinte simptome in momentul in care afectiunea devine severa. Odata ce tirotoxicoza se agraveaza, pacientii pot prezenta:

  • diaree;
  • pierdere extrema in greutate;
  • cresterea sau scaderea poftei de mancare;
  • tremuraturi, in special la nivelul mainilor;
  • transpiratie;
  • palpitatii sau ritm cardiac crescut;
  • anxietate sau stari de agitatie;
  • schimbari de dispozitie;
  • intoleranta la caldura;
  • excrescente sau noduli la nivelul glandei tiroide;
  • probleme de piele, cum ar fi roseata si prurit (mancarime);
  • caderea sau rarirea parului.

tireotoxicoza-simptome

Persoanele care au tireotoxicoza autoimuna, cum ar fi boala Graves si tiroidita Hashimoto, pot prezenta, de asemenea, probleme oculare (de exemplu, umflarea, uscaciunea si iesirea din orbita a ochilor), umflarea varfurilor degetelor si ingrosarea si inrosirea pielii de pe tibie.

Tireotoxicoza poate afecta menstruatia si poate provoca menstruatii neregulate. In plus, femeile care se confrunta cu tireotoxicoza severa pot dezvolta probleme de fertilitate.

Tratament pentru tireotoxicoza

Tratamentul pentru tireotoxicoza depinde de cauza. Furnizorul de asistenta medicala va trebui sa determine cauza tireotoxicozei, pentru a recomanda cel mai bun tratament pentru fiecare pacient in parte.

Printre variantele de tratament pentru tireotoxicoza se numara:

  • Medicamente antitiroidiene

Medicamentele antitiroidiene au rolul de a bloca productia excesiva de hormoni tiroidieni. Aceste medicamente sunt prescrise de obicei persoanelor care au hipertiroidism.

  • Iod radioactiv

Medicii le prescriu de obicei iod radioactiv persoanelor care sufera de hipertiroidism. Celulele tiroidiene hiperactive absorb iodul radioactiv, iar acest lucru duce la micsorarea glandei tiroide si la reducerea nivelului de hormoni tiroidieni. Administrarea de iod radioactiv provoaca de regula hipotiroidism. Din acest motiv, cei mai multi oameni care primesc tratament cu iod radioactiv sunt nevoiti sa ia medicamente cu hormoni tiroidieni pentru tot restul vietii, pentru a mentine niveluri optime ale hormonilor tiroidieni.

  • Interventie chirurgicala

Furnizorul de asistenta medicala poate recomanda o interventie chirurgicala de indepartare a glandei tiroide (tiroidectomie). Aceasta operatie trateaza de obicei hipertiroidismul, insa duce la hipotiroidism. Persoanele supuse unei tiroidectomii trebuie sa ia medicamente cu hormoni tiroidieni pentru tot restul vietii, pentru a mentine niveluri adecvate ale hormonilor tiroidieni.

tireotoxicoza-tratament

  • Beta-blocante

Aceste medicamente blocheaza actiunea hormonilor tiroidieni asupra corpului. Ele nu modifica nivelul hormonilor din sange, dar pot ajuta la gestionarea simptomelor, cum ar fi bataile rapide ale inimii si tremuraturile, care sunt cauzate de tireotoxicoza. In cazul pacientilor cu tiroidita, medicul poate recomanda beta-blocante pana cand tiroidita dispare. De asemenea, in cazul persoanelor cu o afectiune care cauzeaza hipertiroidism, specialistul poate prescrie beta-blocante in plus fata de un alt tratament care trateaza hipertiroidismul pe termen lung.

  • Glucocorticoizi

Glucocorticoizii reprezinta un tip de corticosteroizi. Glucocorticoizii sunt prescrisi de obicei persoanelor care se confrunta cu dureri cauzate de tiroidita.

Posibile complicatii

Daca nu este tratata, tireotoxicoza poate duce la complicatii grave de sanatate, cum ar fi:

  • Furtuna tiroidiana

Furtuna tiroidiana este o problema medicala rara, dar care pune viata in pericol si care necesita asistenta medicala imediata. Furtuna tiroidiana se manifesta prin accelerarea ritmului cardiac, cresterea tensiunii arteriale si cresterea temperaturii corpului. Persoanele care se confrunta cu furtuna tiroidiana pot deveni agitate, confuze si nelinistite si pot transpira excesiv.

  • Pierderea masei osoase (osteoporoza)

Productia excesiva de hormoni tiroidieni afecteaza sanatatea oaselor si poate accelera pierderea osoasa, provocand slabirea oaselor si crescand riscul de fracturi. Tireotoxicoza blocheaza stocarea calciului in oase, crescand riscul de a dezvolta osteoporoza, o pierdere a densitatii minerale osoase si a masei osoase.

  • Probleme cardiace

Nivelurile ridicate de hormoni tiroidieni din organism sunt asociate cu un risc crescut de probleme cardiovasculare, cum ar fi aritmiile (batai neregulate ale inimii), angina pectorala (durere in piept), tensiune arteriala sistolica ridicata si insuficienta cardiaca.

tireotoxicoza-complicatii

  • Boala oculara Graves

In etapele timpurii, boala oculara Graves provoaca prurit (mancarime) si lacrimare excesiva. Unii oameni cu boala oculara Graves experimenteaza, de asemenea, sensibilitate la lumina, durere la miscarea ochilor si umflaturi care confera ochilor un aspect bombat. Pe masura ce maladia progreseaza, pot aparea tulburari de vedere si dificultati in inchiderea sau miscarea ochilor.

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21741-thyrotoxicosis

https://www.verywellhealth.com/thyrotoxicosis-5081292

https://www.verywellhealth.com/thyrotoxicosis-symptoms-6456234

https://healthmatch.io/hyperthyroidism/definition-thyrotoxicosis

https://www.medicalnewstoday.com/articles/thyroid-storm-vs-thyrotoxicosis