Tipuri de carne pentru diabetici

Tipuri de carne pentru diabetici Tipuri de carne pentru diabetici

Ultima actualizare: 13 martie 2025

carne-pentru-diabetici

Diabetul este o boala cu o incidenta in plina ascensiune, in stransa legatura cu stilul de viata modern caracterizat de o alimentatie dezechilibrata si de cele mai multe ori nesanatoasa, asociata cu lipsa de miscare. Alimentatia inadecvata si sedentarismul favorizeaza aparitia excesului ponderal si a obezitatii iar din acest punct pana la diabet nu mai e decat un pas. Diabetul se declanseaza in momentul in care valoarea glicemiei se mentine constant peste limitele normale iar un element important in managementul bolii este dieta. In aceasta dieta sunt incluse si cateva tipuri de carne pentru diabetici despre care vom vorbi mai pe larg in cele ce urmeaza.

Mai exact, va vom arata care sunt cele mai potrivite tipuri de carne pentru diabetici, ce calitati le recomanda si cum pot fi introduse in dieta.


Caracteristici comune pentru diferite tipuri de carne pentru diabetici

Carnea este un aliment care nu trebuie sa lipseasca dintr-o dieta echilibrata intrucat constituie cea mai importanta sursa de proteine precum si de vitamina B12 si vitamina D, care se gasesc in cotitati insignifiante in alte produse de origine vegetala si animala. Inclusiv persoanele cu diabet trebuie sa includa carnea in meniu, proteinele pe care le contine fiind cea mai buna alternativa la carbohidratii care trebuie consumati cu maxima precautie intrucat cresc glicemia. Nu ne referim insa carnea de orice fel, ci doar la anumite tipuri de carne pentru diabetici, cu proprietati care le recomanda ca alimente sanatoase.

In primul rand, mezelurile, conservele, produsele tip fast-food si alte alimente procesate industrial nu pot fi considerate tipuri de carne pentru diabetici intrucat contin multa sare, conservanti si alti aditivi care nu sunt recomandati nici persoanelor sanatoase, cu atat mai putin celor care sufera de o boala cronica in stransa legatura cu alimentatia.

Principalele tipuri de carne pentru diabetici sunt caracterizate de un continut redus de grasimi saturate, care contribuie atat la cresterea nivelului de colesterol rau (LDL) si a riscului cardiovascular asociat, cat si a excesului ponderal, iar ambele efecte genereaza complicatii in diabet.  Pe de alta parte, cele mai recomandate tipuri de carne pentru diabetici au un continut bogat de grasimi nesaturate, in mod special acizi grasi Omega-3, care ajuta la controlul greutatii, au efect antioxidant si antiinflamator si scad nivelul de colesterol rau.

carne-diabetici

Cele mai bune tipuri de carne pentru diabetici

Nu se poate vorbi de un articol bine documentat pe acest subiect fara a oferi si exemple concrete de tipuri de carne pentru diabetici, ceea ce vom face in cele ce urmeaza.

Peste si fructe de mare

De departe, pestele este tipul de carne cel mai recomandat atat pacientilor cu diabet, cat si persoanelor care nu sufera neaparat de o afectiune dar vor sa urmeze o dieta sanatoasa. Spre deosebire de celelalte tipuri de carne pentru diabetici, atat pestele cat si fructele de mare nu contin grasimi saturate, considerate nocive intrucat se transforma in colesterol rau in ficat, care se depune in interiorul vaselor de sange. In schimb, contin o cantitate generoasa de acizi grasi Omega-3, grasimi sanatoase pe care alte tipuri de carne pentru diabetici le contin in cantitati infime sau deloc.

Orice fel de peste si orice fructe de mare pot fi introduse in dieta pacientilor cu diabet insa cele mei recomandate sunt speciile de peste gras, precum somonul, heringul, sardinele, macroul si tonul.

Carne de pasare

Pe locul al doilea in topul celor mai bune tipuri de carne pentru diabetici se afla carnea alba, exceptand-o pe cea de peste despre care deja am vorbit. Mai exact, este vorba de carnea de pasare, pe care o recomanda continutul redus de grasimi saturate in comparatie cu carnea rosie. Carnea de pui si carnea de curcan sunt cele mai des consumate alimente din aceasta gama, avand un aport caloric redus, fiind bogate in proteine si fiind sarace in grasimi saturate care pot dauna sanatatii in cantitati mari.

Carne rosie slaba

Ar fi nedrept sa facem o trecere in revista a principalelor tipuri de carne pentru diabetici fara a mentiona si carnea rosie, care poate fi consumata insa cu mai multa precautie, in comparatie cu tipurile mentionate anterior. Aceasta intrucat carnea rosie contine o cantitate mai mare de grasimi saturate iar consumul in exces poate dauna sanatatii. Din acest motiv se recomanda carnea slaba cum ar fi muschiul sau antricotul de vita  ori cotletul de porc.

Recomandari privind consumul de carne in dieta pentru diabet

Aceste tipuri de carne pentru diabetici pe care le-am mentionat  in capitolul anterior nu pot fi consumate oricum pentru ca in anumite conditii si pierd proprietatile benefice si pot deveni chiar nocive. Iata in continuare cateva aspecte importante de care trebuie se tina cont in privinta includeri carnii in dieta persoanelor cu diabet!

Cantitatea

Desi contine proteine, vitamine si grasimi sanatoase (acestea numai in cazul pestelui), carnea nu trebuie consumata in exces intrucat excesul de proteine poate deveni daunator, afectand digestia si functionarea rinichilor. La o masa, cantitatea recomandata este de 100-150 de grame de carne si chiar daca e consumata in cantitati mici, aceasta nu trebuie incusa meniul zilnic.

Modul de preparare

Carnea nu trebuie prajita in ulei si nici in untura pentru ca in acest mod i se adauga o cantitate mare de grasimi nesanatoase. Astfel, carnea prajita in ulei va contine o cantitate mare de grasimi trans rezultate in urma procesului de hidrogenare a uleiului la temperaturi ridicat, in timp ce carnea prajita in untura se va imbiba cu grasimi saturate. In ambele cazuri, grasimile rezultate in urma procesului de prajire sunt nocive pentru organism.

In schimb, carnea poate fi consumata fiarta, gatita la cuptor, la abur sau la air fryer ori fripta pe plita sau gratar.

Continutul de grasime

Chiar daca pare slaba, carnea de pui sau de curcan concentreaza multa grasime la nivelul pielii. Din acest motiv este recomandat ca pielea sa fie inlaturata inainte de a gati carnea, mai ales ca in afara de grasime nu contine alte elemente nutritive importante. Tot pentru a reduce aportul de grasime, se recomanda sa se consume preponderent pieptul de pui sau de curcan, care contine carnea cea mai slaba.

In ceea ce priveste carnea rosie, se recomanda consumul de muschi slab, inlaturand si de aceasta data orice urma de grasime.

In privinta pestelui nu exista restrictii la acest capitol dat fiind faptul ca grasimile pe care le contine sunt benefice pentru organism.

Garnitura

Carnea nu se consuma goala, ci insotita de o garnitura care sa se incadreze la randul sau in rigorile unei diete pentru diabet. In acest caz, cele mai recomandate sunt garniturile de legume, care pot fi preparate la cuptor, la abur, sotate la tigaie sau servite sub forma de salata de cruditati.