Intoleranta la lactoza bebelusi: manifestari, cauze, tratament

Intoleranta la lactoza bebelusi: manifestari, cauze, tratament Intoleranta la lactoza bebelusi: manifestari, cauze, tratament

Ultima actualizare: 14 martie 2025

intoleranta-la-lactoza-bebelusi

Laptele de vaca poate provoca disconfort abdominal atat la adulti, cat si la copii. Desi acest lucru nu ii impiedica pe unii sa termine un castron de inghetata, s-ar putea sa resimta acest lucru mai tarziu.

De obicei, lactoza este cea care provoaca problemele de burta. In cazul persoanelor cu intoleranta la lactoza, corpul nu poate digera lactoza (zaharul din produsele lactate) si, drept rezultat, consumul de lapte sau produse lactate, cum ar fi branza sau iaurtul, poate provoca anumite semne si simptome specifice, de la crampe stomacale si pana la diaree.

Multi adulti traiesc cu intoleranta la lactoza, insa si bebelusii se pot confrunta cu aceasta problema, chiar daca mai rar. De multe ori, parintilor le este greu sa-si dea seama daca bebelusii prezinta simptome de intoleranta la lactoza sau alergie la lapte.

Cititi in continuare pentru a afla mai multe despre manifestarile comune ale intolerantei la lactoza la bebelusi, diagnostic si optiuni de tratament pentru aceasta afectiune.


Intoleranta la lactoza bebelusi – informatii generale

Intoleranta la lactoza apare atunci cand mucoasa intestinului se deterioreaza, de obicei din cauza unei infectii virale, cum ar fi infectia cu rotavirus.

Bebelusii cu intoleranta la lactoza nu pot digera corect lactoza, aceasta ramanand nedigerata in intestin. Excesul de lactoza atrage apa, care produce fecale apoase, provocand diaree.

Bebelusii nu produc suficienta enzima (lactaza) care sa ajute la digerarea lactozei. Bebelusul poate avea intoleranta la lactoza fara sa fi avut vreodata diaree infectioasa. Cu toate acestea, productia de lactaza creste odata cu varsta, asa ca nu este nevoie sa intrerupeti alaptarea decat daca intoleranta la lactoza este atat de severa incat provoaca deshidratare sau ingreuneaza procesul de crestere si dezvoltare.

Intoleranta la lactoza inseamna acelasi lucru cu alergia la lapte?

Nu. Multi parinti confunda termenii intoleranta la lactoza si alergie la lapte. Desi pot avea simptome similare, acestea sunt afectiuni complet diferite. Intoleranta la lactoza este o problema digestiva, in timp ce alergia la lapte este provocata de reactia sistemului imunitar. Asadar, intoleranta la lactoza poate provoca un mare disconfort, insa nu produce o reactie care sa puna viata in pericol, cum ar fi anafilaxia.

vs-alergie-la-lapte

Alergia la lapte este un tip de alergie alimentara care apare atunci cand sistemul imunitar reactioneaza exagerat la produsele lactate. Alergia la lapte poate cauza tulburari stomacale si diaree, insa provoaca si manifestari care nu apar la bebelusii cu intoleranta la lactoza, cum ar fi:

  • respiratie suieratoare;
  • tuse;
  • umflare;
  • mancarime;
  • lacrimare excesiva;
  • varsaturi.

Alergia la lapte apare de obicei in primul an de viata, cand sistemul digestiv al bebelusului este inca destul de imatur. Intoleranta la lactoza poate incepe din copilarie pana la adolescenta si poate deveni mai vizibila la varsta adulta.

Ce este lactoza?

Lactoza este un zahar care se gaseste in alimentele pe care multi copii le iubesc – laptele si produsele lactate, cum ar fi iaurtul si branzeturile. Lista de alimente care contin lactoza este lunga si include unele tipuri de paine, cereale si alimente congelate sau conservate.

Lactoza este descompusa de lactaza, o enzima care se gaseste in intestinul subtire – organul in care are loc cea mai mare parte a digestiei alimentelor si a absorbtiei nutrientilor. Lactaza descompune lactoza in doua zaharuri simple: glucoza si galactoza. Corpul absoarbe apoi aceste zaharuri simple in intestine. Daca productia de lactaza este redusa sau este total inexistenta, organismul nu poate descompune sau absorbi lactoza. Lactoza neabsorbita poate provoca simptome de intoleranta la lactoza.

Pe langa lapte, ce alte produse alimentare contin lactoza?

Lactoza este prezenta in multe produse alimentare si in unele medicamente. Producatorii adauga adesea lapte si produse lactate la alimentele conservate, congelate, ambalate si preparate.

Este recomandat sa verificati ingredientele de pe etichetele alimentelor si informatiile nutritionale, pentru a vedea daca acestea contin lactoza. Daca eticheta unui aliment contine oricare dintre urmatoarele cuvinte, produsul contine lactoza:

  • lapte;
  • lactoza;
  • zer;
  • cas;
  • subproduse lactate;
  • lapte praf uscat degresat.

alimente-lactoza

Semne si simptome de intoleranta la lactoza la bebelusi

Daca bebelusul pare sa aiba dificultati in digerarea lactatelor, nu inseamna neaparat ca are intoleranta la lactoza. Simptomele ar putea fi cauzate de un alt lucru.

Intoleranta la lactoza la bebelusi se manifesta prin:

  • diaree;
  • crampe abdominale;
  • balonare;
  • gaze abdominale (meteorism).

Deoarece nu pot vorbi, bebelusii nu pot explica ce ii deranjeaza. Asa ca, parintilor nu le este usor sa-si dea seama cand cei mici au probleme de stomac. Cu toate acestea, cand se confrunta cu o durere de stomac, cei mici:

  • isi pot strange pumnii;
  • isi arcuiesc spatele;
  • isi misca sau isi ridica picioarele;
  • plang atunci cand elimina gaze abdominale.

De asemenea, bebelusul poate avea burta mai umflata si mai tare la atingere decat de obicei.

Cauzele intolerantei la lactoza la bebelusi

Lactoza este zaharul din laptele produs de mamifere, inclusiv de oameni. Unii oameni nu produc suficienta lactaza pentru a descompune lactoza. Lactaza este o enzima care ajuta la digerarea lactozei.

Foarte putini bebelusi au intoleranta reala la lactoza. Aceasta este o afectiune genetica rara, caracterizata printr-o lipsa de lactaza. Aceasta se numeste intoleranta primara la lactoza.

De asemenea, bebelusii si copiii mici se pot confrunta temporar cu intoleranta la lactoza. Acest lucru apare atunci cand mucoasa intestinului se deterioreaza in urma gastroenteritei, alergiei sau intolerantei la un alt aliment. Din fericire, problema dispare dupa ce intestinul se vindeca. Acest lucru dureaza de obicei cateva luni. Aceasta forma poarta denumirea de intoleranta secundara la lactoza.

Test de intoleranta la lactoza

Medicul va pune intrebari despre simptomele bebelusului si va face teste medicale, cum ar fi:

  • Testarea hidrogenului in aerul expirat

De obicei, specialistii efectueaza un test de hidrogen in aerul respirat, pentru a verifica daca bebelusul are intoleranta la lactoza. Pentru a face acest test, bebelusul respira intr-un recipient care masoara nivelul de hidrogen din respiratie, inainte si dupa ce bea o bautura care contine o cantitate cunoscuta de lactoza. In mod normal, doar o cantitate mica de hidrogen este detectabila in respiratie, atunci cand lactoza este digerata. Testul este considerat pozitiv cand nivelul de hidrogen este ridicat.

test

  • PH materii fecale

Pediatrii verifica aciditatea din scaunele bebelusilor si copiilor mici. Acest test este realizat in cazul in care testul de hidrogen in aerul respirat nu poate fi efectuat. Materiile fecale acide (pH scazut) pot indica o malabsorbtie a lactozei. Un alt test de scaun cauta prezenta glucozei in scaun, ceea ce indica prezenta lactozei nedigerate.

Metode de tratament

Tratamentul pentru intoleranta la lactoza este recomandat in functie de amploarea simptomelor bebelusului. Unii copii cu intoleranta la lactoza pot consuma cantitati mici de produse lactate fara a avea simptome.

Pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor provocate de consumul de alimente care contin lactoza, medicul pediatru poate recomanda un supliment cu lactaza, care se elibereaza fara prescriptie medicala.

Cum afecteaza intoleranta la lactoza alaptarea si hranirea cu lapte praf?

Daca testele de diagnostic confirma o intoleranta la lactoza, nu intrati imediat in panica. Nu este nevoie sa intrerupeti alaptarea bebelusului. Daca micutul dezvolta o intoleranta la lactoza dupa o boala virala, recomandarea generala este sa continuati alaptarea. Laptele matern ii poate intari sistemul imunitar si ajuta la vindecarea intestinului.

Daca deficitul de lactaza este cauzat de nasterea prematura, aceasta afectiune dureaza doar cateva saptamani sau luni. Prin urmare, bebelusul poate primi formula de lapte fara lactoza.

In schimb, se recomanda evitarea alaptarii daca bebelusul are un deficit congenital de lactaza. Lactoza din laptele matern poate provoca diaree severa, putand duce la deshidratare si pierderea nivelului de electroliti. Bebelusul trebuie hranit cu o formula de lapte fara lactoza.

tratament

Se poate vindeca bebelusul de intoleranta la lactoza?

Intoleranta la lactoza cauzata de o boala virala sau de nasterea prematura este de obicei temporara, iar corpul bebelusului poate produce in cele din urma niveluri normale de lactaza, pentru a digera zaharul din lapte.

Dar deficitul congenital de lactaza este o afectiune care se intinde pe tot parcursul vietii si va trebui sa modificati alimentatia micutului, pentru a evita simptomele.

Vestea buna este ca formulele pentru bebelusi fara lactoza contin nutrienti – cum ar fi calciu, vitamina D si vitamina A – pe care bebelusii le primesc in mod natural din lactate.

 

Referinte:

https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/nutrition/Pages/Lactose-Intolerance-in-Children.aspx

https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Lactose_intolerance/

https://www.healthywa.wa.gov.au/Articles/J_M/Lactose-intolerance-in-babies

https://www.healthline.com/health/baby/lactose-intolerance-symptoms-in-babies

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/milk-intolerance-in-babies-and-children