
Anestezia reprezinta un pilon fundamental al practicii medicale moderne care asigura confortul si siguranta pacientilor in timpul interventiilor chirurgicale si procedurilor medicale dureroase, adica invazive. Exista mai multe tipuri de anestezie, insa fiecare implica o stare indusa de cele mai multe ori pe cale farmacologica, prin injectarea unei anumite solutii anestezice. Acestea au rolul de a bloca, practic, perceptia durerii si raspunsurile reflexe ale organismului, asigurand in cele din urma confortul pacientului si posibilitatea de a interveni chirurgical. Dupa cum deja s-a mentionat, exista mai multe tipuri de anestezie, mai specific patru, dupa cum urmeaza:
-
anestezie generala: inducerea unei stari reversibile de inconstienta, de obicei folosita cand vine vorba de proceduri chirurgicale complexe;
-
anestezie regionala: se foloseste pentru zone mai extinse sau mai profunde, iar anestezicele locale se injecteaza in apropierea nervilor periferici sau plexurilor nervoase care deservesc zona asupra careia se intervine chirurgical;
-
anestezie locala: se foloseste cand urmeaza sa se intervina asupra unei zone limitate, printr-o interventie de amploare redusa, cum ar fi extractia dentara, biopsia sau anumite interventii oftalmologice, cum ar fi operatia de cataracta;
-
sedarea: induce o stare intermediara intre constienta si inconstienta, asemanatoare, de cele mai multe ori, somnului. In general, aceste tipuri de anestezie cu sedare se realizeaza cand procedura ce urmeaza a fi facuta implica un grad ridicat de disconfort sau durere, cum ar fi colonoscopia sau endoscopia.
Acestea sunt cele patru tipuri de anestezie care se folosesc frecvent in practica medicala.
Cum functioneaza anestezia?
Perceptia durerii presupune transmiterea semnalelor nociceptive de la receptorii periferici, prin nervii periferici si maduva spinarii, catre cortexul cerebral. Diferitele tipuri de anestezie nu fac decat sa actioneze specific intr-un anumit nivel al acestui „lant”, dupa cum urmeaza:
-
blocarea transmiterii periferice: anestezicele locale inhiba, de fapt, conducerea impulsului nervos prin blocarea canalelor de sodiu din membranele neuronale;
-
suprimarea semnalului central: anestezicele generale actioneaza intr-un mod specific, prin inhibarea activitatii neuronale din trunchiul cerebral si cortex, inducand inconstienta;
-
relaxarea musculara: agentii neuromusculari inhiba comunicarea dintre nervi si muschi, si astfel reflexele musculare sunt intrerupte.
Aceste tipuri de anestezie au devenit, in ultimii ani, extrem de sigure. Bineinteles, inainte de a se interveni se va face un consult preanestezic, in cadrul caruia medicul anestezist va formula, in confomitatea nevoilor si starii pacientului, planul anestezic individualizat.

Tipuri de anestezie si cand se recomanda
Dupa cum s-a mentionat, exista patru tipuri de anestezie care se folosesc in practica actuala:
1. Anestezia generala
Presupune inducerea unui somn profund, pierderea totala a constientei si inhibarea sensibilitatii dureroase pe intreg parcursul interventiei chirurgicale. Aceasta implica utilizarea agentilor care se administreaza intravenos sau prin inhalatie, in combinatie cu analgezice si agenti de relaxare musculara.
Cum actioneaza
-
Agenti inhalanti: isofluran, sevofluran si desfluran se folosesc in aceste tipuri de anestezie, intrucat actioneaza prin potentarea receptorilor GABA (inhibitori centrali).
-
Agenti intravenosi: propofol, tiopental si ketamina, care induc rapid starea de inconstienta, prin efecte directe asupra neuronilor centrali.
-
Relaxarea musculara: se induce prin administrarea blocantilor neuromusculari – rocuroniu, suxametoniu.
Indicatii
-
Interventii chirurgicale majore (abdominale, cardiovasculare, ortopedice).
-
Procedurile complexe sau de lunga durata ridica necesitatea administrarii acestor tipuri de anestezie.
-
Situatii medicale in care controlul reflexelor pacientului este vital.
Avantaje
-
Controlul optim al durerii si reflexelor.
-
Potrivita pentru interventii chirurgicale care implica mai multe regiuni ale corpului.
Dezavantaje si riscuri
-
Risc de complicatii, cum ar fi depresia respiratorie, aritmii, hipotensiune.
-
Necesita echipamente complexe pentru ventilatie mecanica si monitorizare continua.
2. Anestezia regionala
Alte tipuri de anestezie sunt cele regionale, care vizeaza blocarea conducerii nervoase in zonele in care urmeaza sa se intervina chirurgical. Pacientul ramane constient pe intreg parcursul unei astfel de proceduri. Anestezia regionala presupune abordarea unor tehnici precum:
-
rahianestezia: anestezicul se administreaza in spatiul subarahnoidian, iar acest tip este des folosit in chirurgia pelvina, a membrelor inferioare, interventii urologice si ginecologice.
-
epidurala: injectarea anestezicului in spatiul epidural, aceste tipuri de anestezie fiind foarte des folosite in chirurgia ortopedica, in timpul travaliului, pentru ameliorarea durerii.
-
blocuri nervoase periferice: anestezicul este injectat in apropierea unui nerv sau a unui plex nervos care deserveste zona asupra careia urmeaza sa se intervina. Uzual, aceste tipuri de anestezie se folosesc pentru chirurgia membrelor superioare sau inferioare.
Anestezicele folosite, precum lidocaina sau bupivacaina, blocheaza reversibil canalele de sodiu ale membranelor neuronale si, astfel, previn transmiterea impulsurilor nervoase.
Indicatii
-
Chirurgia ortopedica (de exemplu, artroplastii)
-
Nasterea naturala sau prin cezariana
-
Proceduri vasculare periferice
Avantaje
-
Reducerea riscurilor asociate anesteziei generale
-
Recuperare mai rapida, cu risc redus de greata sau somnolenta
-
Controlul eficient al durerii postoperatorii
Dezavantaje si riscuri
-
Dificultati tehnice in realizarea blocului nervos
-
Complicatii rare, cum ar fi hematomul epidural, leziunile nervoase
3. Anestezia locala
Alte tipuri de anestezie sunt cele locale, care se folosesc pentru amortire si pierderea durerii in regiuni mici ale corpului. De obicei, aceste tipuri de anestezie folosesc preparate care se aplica pe piele, sub forma de spray-uri sau care se injecteaza subcutanat. Se foloseste in general pentru proceduri minore.
Indicatii
-
Proceduri dermatologice (de exemplu, excizia leziunilor cutanate)
-
Chirurgia dentara
-
Suturi sau mici incizii
Avantaje
-
Usor de administrat
-
Aceste tipuri de anestezie au un risc foarte mic de complicatii
Dezavantaje si riscuri
-
Eficienta limitata la zone restranse
-
Reactii alergice sau toxicitate sistemica in caz de supradozare
Anestezicele locale folosite in aceste tipuri de anestezie, precum lidocaina si prilocaina, nu fac altceva decat sa blocheze conducerea nervoasa in zona respectiva (prin inhibarea canalelor de sodiu).
4. Sedarea
Alte tipuri de anestezie implica sedarea, adica administrarea unor medicamente pentru a induce o stare de calm si relaxare, asemanatoare somnului, fara pierderea totala a constientei. Nivelul de sedare variaza de la usor (pacientul este treaz) pana la profund (pacientul nu percepe stimuli usori), in functie de necesitate. Aceste tipuri de anestezie sunt deseori recomandate in cazuri ce implica disconfort sau un oarecare grad de durere.
Indicatii
-
Proceduri minimum invazive (colonoscopie, endoscopie)
-
Anxietate, frica, fobie de ace
-
Chirurgie dentara complexa
-
Necesitatea de imobilizare (investigatii imagistice)
Avantaje
-
Recuperare rapida
-
Diminuarea anxietatii si disconfortului
Dezavantaje si riscuri
-
Depresie respiratorie in cazurile de sedare profunda
-
Necesitatea monitorizarii continue
Surse:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4461791/
https://www.nigms.nih.gov/education/fact-sheets/Pages/anesthesia.aspx
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7781179/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537013/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493199/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557596/
https://journals.lww.com/anesthesia-analgesia/fulltext/2018/11000/multimodal_general_anesthesia__theory_and_practice.23.aspx