Tibia este al doilea cel mai lung os din organism si contribuie extrem de mult la mentinerea stabilitatii si la miscarea corpului. Tibia sustine, de asemenea, o multime de muschi, tendoane, nervi si ligamente.
Deoarece este un os foarte puternic, de obicei este nevoie de un traumatism sever, cum ar fi o cadere sau un accident, pentru a produce o fractura de tibie. De cele mai multe ori, persoanele care sufera o fractura de tibie au nevoie de o interventie chirurgicala de repozitionare a oaselor si de kinetoterapie, pentru a-si putea recapata forta si capacitatea de miscare.
Tibia este cel mai mare dintre cele doua oase ale gambei. Celalalt este peroneul (fibula). Tibia se afla intre genunchi si glezna.
-
Tibia vs. peroneul (fibula)
Tibia si peroneul sunt cele doua oase care formeaza gamba, care este partea inferioara a piciorului. Tibia este mai lunga si este delimitata de genunchi la capatul superior (proximal) si de glezna la capatul inferior (distal). Peroneul este mai aproape de exteriorul corpului (lateral) decat tibia.
Tibia are rolul de a sustine greutatea corpului uman, ceea ce inseamna ca sustine corpul cand stati in picioare si va miscati. Peroneul nu suporta atat de multa greutate si ofera in mare parte suport structural piciorului.
Ce este tibia?
Tibia este principalul os al gambei si poate fi observata cu usurinta de-a lungul partii anterioare (fata) a piciorului, sub genunchi. Tibia are in medie aproximativ 35 cm lungime.
Malformatiile tibiale sunt defecte vizibile ale membrului inferior, care pot aparea in mai multe feluri. La persoanele fara probleme de sanatate, fractura de tibie este cea mai frecventa leziune care afecteaza acest os. Durerea provocata de suprasolicitare poate fi cauzata de fracturile de stres la nivelul tibiei sau de impacturile repetitive cunoscute sub numele de sindromul de stres tibial medial.
Pentru o mai buna sanatatea a oaselor puteti incerca OsteoSuport Forte, un supliment alimentar care are o formula complexa, ce contribuie la normalizarea densitatii minerale osoase si la buna functionare a intregului sistem osos.
Ce functii indeplineste tibia?
Toate oasele lungi au rolul de a sustine greutatea corpului si de a ajuta la miscare. Maduva osoasa care se gaseste in axul tuturor oaselor lungi, inclusiv al tibiei, este in mare parte maduva osoasa rosie, care ajuta la producerea de globule rosii. Pe masura ce o persoana imbatraneste, maduva osoasa rosie este inlocuita cu maduva osoasa galbena, formata in mare parte din grasime.
Tibia mentine stabilitatea corpului si suporta greutatea gambei. De asemenea, faciliteaza mersul, alergarea, cataratul, lovirea cu piciorul etc.
Tibia, afectiuni asociate
Cele mai frecvente probleme care afecteaza tibiile sunt fracturile, osteoporoza, boala Osgood-Schlatter si boala Paget a oaselor.
Fractura de tibie
Fractura osoasa este termenul medical pentru ruperea unui os. Deoarece tibia este un os puternic, de obicei se rupe doar in urma unor traumatisme grave, cum ar fi accidentele de masina, caderile sau alte traumatisme. Simptomele unei fracturi sunt:
-
durerea;
-
umflatura;
-
sensibilitatea;
-
incapacitatea de a misca piciorul;
-
vanatai;
-
deformarea sau denivelarea piciorului.
Persoanele care au suferit un traumatism sau banuiesc ca au o fractura ar trebui sa se prezinte de urgenta la camera de garda a unui spital.
Osteoporoza
Osteoporoza este o afectiune care slabeste oasele, facandu-le mai predispuse la fracturi. Multi oameni nu stiu ca au osteoporoza decat dupa ce apare o fractura osoasa. De obicei, nu exista simptome evidente.
Femeile si adultii de peste 50 de ani au un risc crescut de a dezvolta osteoporoza.
Boala Osgood-Schlatter
Boala Osgood-Schlatter, numita si condilul tibial in crestere, provoaca durere la nivelul genunchiului si al zonei superioare a tibiei. Este mai frecventa in randul copiilor si al adolescentilor in crestere. Printre semne si simptome se numara:
-
umflatura;
-
sensibilitate;
-
durere chiar sub rotula.
Boala Paget a oaselor
Boala Paget a oaselor (osteita deformanta) este o afectiune osoasa cronica rara, caracterizata printr-o remodelare osoasa excesiva si dezordonata, cu resorbtie si formare excesiva de tesut osos. De obicei, afecteaza persoanele de peste 50 de ani. Manifestarile afectiunii sunt:
-
dureri osoase sau articulare;
-
marirea craniului, in zona fruntii;
-
arcuirea membrelor inferioare;
-
curbarea coloanei vertebrale;
-
fracturi osoase.
Cum va puteti proteja tibia?
Pentru a va mentine sanatatea oaselor, este recomandat sa urmati o alimentatie optima si sa faceti exercitii fizice in limitele acceptate de organism. Daca aveti peste 50 de ani sau antecedente familiale de osteoporoza, discutati cu medicul despre cum va puteti mentine oasele sanatoase.
Urmati aceste sfaturi generale de siguranta pentru a reduce riscul de accidentari:
-
purtati intotdeauna centura de siguranta;
-
purtati echipamentul de protectie potrivit, indiferent de activitatile si sporturile practicate;
-
folositi intotdeauna instrumentele sau echipamentele adecvate acasa, pentru a ajunge la obiecte;
-
nu va ridicati niciodata in picioare pe scaune, mese sau blaturi;
-
urmati o dieta si un plan de exercitii fizice care sa va ajute sa va mentineti sanatatea oaselor;
-
folositi instrumente de sprijin daca aveti dificultati de mers.
Referinte:
https://my.clevelandclinic.org/health/body/23026-tibia
https://www.verywellhealth.com/tibia-anatomy-4587595