Nastere prin cezariana? Care ar putea fi complicatiile ulterioare

Nastere prin cezariana? Care ar putea fi complicatiile ulterioare Nastere prin cezariana? Care ar putea fi complicatiile ulterioare

Ultima actualizare: 21 mai 2024

complicatii-cezariana

Cele mai multe complicatii ale nasterii prin cezariana nu sunt provocate de operatia in sine, ci sunt cauzate mai degraba de motivul nasterii prin cezariana sau de anestezia generala.

In general, nasterea prin cezariana, denumita in mod obisnuit cezariana, este considerata de specialisti o operatie extrem de sigura. Cu toate acestea, in unele cazuri pot aparea complicatii, care sunt provocate de cauza pentru care medicul a decis efectuarea operatiei.

De exemplu, o femeie a carei placenta se desprinde prea devreme de peretele uterin (o problema denumita abruptie placentara) poate necesita o cezariana de urgenta, care poate implica pierderi semnificative de sange. In acest caz, problemele sunt cauzate in principal de abruptia placentara, nu de operatia in sine.

In alte situatii, in timpul travaliului si al nasterii poate aparea o urgenta care necesita nasterea prin cezariana. Deoarece medicii nu au suficient timp la dispozitie sa realizeze o anestezie epidurala sau o rahianestezie (deoarece aceste forme de anestezie sunt greu de obtinut), acestia pot decide ca este necesara anestezia generala. In aceste cazuri, pot aparea complicatii provocate de anestezia generala. Complicatiile anesteziei generale sunt considerabil mai mari decat cele cauzate de rahianestezie sau anestezia epidurala.


Ce este nasterea prin cezariana?

Cezariana implica nasterea unui copil prin efectuarea unor incizii chirurgicale in abdomen si uter.

Planificarea unei cezariene poate fi necesara daca exista anumite complicatii ale sarcinii. Femeile care au trecut printr-o operatie de cezariana ar putea fi supuse unei alte cezariene la urmatoarea sarcina. Adesea, insa, necesitatea unei prime nasteri prin cezariana nu este evidenta decat dupa inceperea travaliului.

Cand este necesara nasterea prin cezariana?

Furnizorii de servicii medicale ar putea recomanda o cezariana daca:

  • Travaliul nu progreseaza normal

Travaliul care nu progreseaza este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care medicii recomanda cezariana.

  • Bebelusul este in suferinta

In acest caz, daca medicul descopera ca bataile inimii bebelusului au suferit modificari, acesta ar putea efectua o cezariana.

  • Bebelusul sau bebelusii se afla intr-o pozitie neobisnuita

Cezariana reprezinta cea mai sigura modalitate de a aduce pe lume un bebelus pozitionat cu picioarele, fesele, partile laterale sau umerii inainte in canalul de nastere.

complicatii-cezariana-pozitia-copilului

  • Exista o sarcina multipla

Cezariana este recomandata, de asemenea, in cazul femeilor care au sarcini multiple (gemeni, tripleti sau mai multi copii). Acest lucru este valabil mai ales daca travaliul incepe prea devreme sau daca bebelusii nu se afla in pozitia normala, cu capul in jos.

  • Exista o problema la nivelul placentei

Nasterea prin cezariana este necesara daca placenta acopera deschiderea colului uterin (placenta previa).

  • Exista un prolaps de cordon ombilical

Cezariana ar putea fi recomandata in cazul in care cordonul ombilical face o bucla care iese prin colul uterin, in fata bebelusului.

  • Viitoarea mamica are o problema de sanatate

Nasterea prin cezariana ar putea fi recomandata femeilor cu anumite probleme de sanatate, cum ar fi o afectiune a inimii sau a creierului.

  • Exista un blocaj la nivelul canalului de nastere

Nasterea prin cezariana poate fi realizata si daca un fibrom mare blocheaza canalul de nastere, daca femeia insarcinata are o fractura pelvina sau daca fatul are o afectiune care poate cauza cresterea in dimensiuni a capului (hidrocefalie severa).

  • Femeia insarcinata a avut anterior o cezariana sau o alta interventie chirurgicala pe uter

Desi nasterea vaginala este absolut posibila dupa o cezariana, furnizorii de servicii medicale ar putea recomanda din nou cezariana.

complicatii-cezariana-cezariana-anterioara

Ce complicatii pot aparea dupa o nastere prin cezariana?

Acestea sunt cateva dintre complicatiile care pot aparea dupa o nastere prin cezariana:

  • cicatrici;
  • dureri pelvine prelungite;
  • infectie;
  • sangerare;
  • formarea unor cheaguri de sange;
  • complicatii in viitoarele sarcini.

- Cicatrici

Nasterea prin cezariana implica efectuarea unei taieturi la nivelul abdomenului, in urma careia ramane o cicatrice. Din fericire, aceasta cicatrice orizontala este acoperita de haine, nefiind vizibila in cele mai multe cazuri.

Cu toate acestea, in cazuri rare, medicul este nevoit sa efectueze o incizie verticala. Cicatricea lasata de aceasta taietura este de regula mai evidenta.

- Durere

In cele mai multe cazuri, proaspata mamica ramane cu un anumit disconfort timp de cateva zile dupa nasterea prin cezariana. Cu toate acestea, medicii prescriu analgezice si antiinflamatoare pentru a ameliora durerea si inflamatia.

Unele femei supuse unei cezariene se pot confrunta cu un anumit disconfort in zona taieturii timp de cateva luni dupa operatie.

- Infectie

Ca in cazul oricarei rani chirurgicale, exista un anumit risc de infectie daca microbii patrund in leziune.

Urmati sfaturile specialistului privind ingrijirea ranii. De asemenea, este recomandat sa discutati cu un kinetoterapeut pentru a afla cum sa va protejati leziunea, de exemplu atunci cand tusiti sau va miscati.

Daca dezvoltati o infectie la nivelul plagii, poate fi necesar sa urmati un tratament cu antibiotice. Infectiile la nivelul ranilor pot intarzia vindecarea acestora si pot lasa o cicatrice si mai vizibila.

- Sangerare

Aparitia sangerarii este absolut normala in timpul operatiei. De asemenea, este posibil ca unele femei sa sangereze mai mult decat in mod normal in timpul sau imediat dupa o nastere prin cezariana. Uneori, aceste femei ar putea avea nevoie de o transfuzie de sange.

complicatii-cezariana-sangerare

Riscul de a avea nevoie de o transfuzie de sange este redusa daca nu dezvoltati anemie in timpul sarcinii. Este important sa luati suplimente cu fier in timpul sarcinii, insa numai daca va recomanda medicul sa faceti acest lucru.

- Cheaguri de sange

Dupa nastere, unele femei dezvolta cheaguri de sange la nivelul picioarelor. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de tromboza venoasa profunda (TVP). Riscul este si mai mare dupa o nastere prin cezariana.

Daca aceste cheaguri ajung in plamani, pot fi periculoase si chiar fatale. Pentru a preveni acest lucru, va trebui sa purtati ciorapi compresivi dupa operatie.

Aproape toate femeile care nasc prin cezariana primesc injectii cu heparina timp de pana la o saptamana dupa operatie, pentru a preveni formarea cheagurilor de sange. Femeile care au factori de risc suplimentari vor fi nevoite sa primeasca injectii cu heparina si mai mult timp. Medicul va va evalua riscul de a dezvolta cheaguri de sange si va va oferi cele mai bune sfaturi.

In plus, in momentul in care medicul va va spune ca puteti face acest lucru, incercati sa faceti cat mai multa miscare. Acest lucru va reduce riscul de formare a cheagurilor de sange.

- Complicatii in ceea ce priveste viitoarele sarcini

De obicei, femeile care nasc prin cezariana nu au probleme cu viitoarele sarcini. Cu toate acestea, in unele cazuri, poate exista un risc crescut sa apara urmatoarele complicatii:

  • placenta previa;
  • placenta accreta (o parte sau toata placenta ramane atasata de peretele uterin);
  • o ruptura la nivelul pantecului.

complicatii-cezariana-viitoare-sarcini

Riscuri pentru copil dupa o nastere prin cezariana

Exista un risc foarte mic ca bebelusul sa fie taiat accidental in timpul operatiei de cezariana. Daca se intampla acest lucru, este probabil ca taietura sa fie mica si nu foarte adanca. In plus, se va vindeca usor.

Uneori, medicii folosesc forcepsul pentru a ajuta la nasterea copilului prin cezariana. Acest lucru poate lasa o urma care de obicei dispare rapid.

Bebelusii nascuti prin cezariana pot intampina uneori dificultati respiratorii. Respiratia lor poate fi rapida si superficiala. Aceasta se numeste tahipnee tranzitorie a nou-nascutului (neonatala) si reprezinta o problema temporara.

Bebelusii cu probleme de respiratie pot avea nevoie de ingrijire intr-o unitate de ingrijire speciala pentru bebelusi sau intr-o unitate de terapie intensiva neonatala.

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/7246-cesarean-birth-c-section

https://www.healthline.com/health/pregnancy/complications-cesarean-section

https://www2.hse.ie/pregnancy-birth/birth/caesarean-birth/risks/

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/c-section/about/pac-20393655

https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/labor-and-birth/c-section-complications/