Testul ASLO - ce este si cand se recomanda?

Testul ASLO - ce este si cand se recomanda? Testul ASLO - ce este si cand se recomanda?

Ultima actualizare: 6 martie 2023

aslo

Testul de anticorpi antistreptolizina O, pe scurt testul ASLO, este o analiza de sange ce se efectueaza pentru a depista daca ati avut o infectie streptococica recenta.

Streptococul de grup A provoaca frecvent infectii respiratorii, precum amigdalite si faringite, dar si scarlatina. Cu tratamentul corect, aceste afectiuni se vindeca rapid. Exista situatii in care infectiile nu sunt tratate corespunzator si pot produce complicatii, numite complicatii post-streptococice. Printre acestea se numara glomerulonefrita acuta, care afecteaza in special copiii mici, sau reumatism articular acut (febra reumatica).

Testul ASLO este recomandat de medici atat adultilor, cat si copiilor si adolescentilor, si  determina daca aceste complicatii sunt cauzate de o infectie recenta cu streptococ de grup A.


Test ASLO – generalitati

Testul ASLO masoara nivelul de anticorpi produsi de sistemul imunitar ca raspuns la o toxina cunoscuta sub numele de streptolizina O. Aceasta toxina este produsa la randul ei de bacteriile streptococice de grup A. Asadar, atunci cand aveti o infectie streptococica, organismul produce anticorpi antistreptolizina O.

Testul ASLO se efectueaza foarte usor, prin simpla recoltare a unei probe de sange. Nu este necesara o pregatire speciala, ci este indicat doar sa nu mancati sau sa beti cu 6 ore inainte de analiza.

Anticorpii pot fi detectati de testul ASLO dupa 14 zile de la infectia streptococica, iar nivelul maxim il ating dupa 4-6 saptamani. Nivelurile pot ramane ridicate timp de cateva saptamani, dar in decurs de 2-3 luni vor reveni la limitele normale.

Pentru a mentine functiile tractului gastrointestinal si raportul dintre microorganismele benefice din el, farmacistii catena va recomanda sa folositi ProCombo. Acest produs asigura mentinerea eficienta a echilibrului microflorei intestinale normale, fiind util in caz de tulburari de defecatie, tulburari digestive, disbacterioza (disbioza) sau atunci cand sunt administrate antibiotice.

Cand se recomanda determinarea valorilor ASLO?

Testul ASLO este indicat pacientilor care prezinta semne ale unei boli cauzate de o infectie anterioara cu streptococ. Simptomele apar de obicei la cateva saptamani de la infectia initiala si pot include:

  • febra;
  • dureri in piept;
  • hipertensiune arteriala;
  • oboseala;
  • dificultati de respiratie;
  • edem (acumulare de lichid) la nivelul fetei, mainilor si picioarelor;
  • urina inchisa la culoare.

 

Prin masurarea nivelurilor de anticorpi, testul ASLO va determina daca simptomele sunt cauzate de o complicatie post-streptococica.

Test ASLO - valori de referinta

In urma unui test ASLO, pe baza rezultatelor, o valoare a anticorpilor ASLO sub 200 UI/ml este considerata normala. De la 250 UI/ml se considera un nivel pozitiv.

Un rezultat negativ sau un nivel foarte scazut de anticorpi ASLO inseamna ca nu ati avut recent o infectie cu streptococ.

Un nivel pozitiv (crescut) de anticorpi ASLO sugereaza ca pacientul a avut o infectie recenta cu streptococ de grup A.

Valorile care sunt initial mari si apoi scad, sugereaza o infectie streptococica ce se vindeca.

Daca a aparut o complicatie post-streptococica, o valoare intre 500 si 5.000 UI/ml indicata in urma testului ASLO sugereaza un reumatism articular acut, iar o valoare intre 1.000 si 1.200 UI/ml sugereaza febra reumatica.

Pentru a stabili daca infectia streptococica a provocat complicatiile, ideal este ca testul ASLO sa se repete la doua saptamani pentru a vedea daca nivelul de anticorpi scade sau creste.

Pentru a mentine si pentru a reface echilibrul microflorei tractului intestinal, farmacistii catena va recomanda sa folositi Lacium 50 miliarde UFC. Acesta este un supliment alimentar care contine 9 tulpini de culturi vii intr-o singura capsula cu eliberare prelungita si care contribuie la buna functionare a sistemului imunitar. Este un produs recomandat si in tratamentul cu antibiotice, in caz de dezechilibre la nivelul tractului intestinal si pentru imbunatatirea digestiei.

Valori ASLO copii

Valorile de referinta ale testului ASLO difera in functie de varsta copiilor:

  • nou-nascut - similar cu valoarea mamei;
  • 6 luni pana la 2 ani - <50 UI/ml;
  • 2 pana la 4 ani -  <100 UI/ml;
  • 5 pana la 12 ani - intre 170 si 330  UI/ml.

 

Valori ASLO adolescenti si adulti

  • adolesceti 12-16 ani - <160 UI/ml;
  • peste 16 ani, adulti si varstnici - <200 UI/ml.

 

ASLO marit – cauze

Daca in urma testului ASLO se constata valori marite, la baza poate sta una dintre urmatoarele probleme:

Infectii - in lipsa unui diagnostic si tratament adecvate, bacteriile streptococice se pot raspandi in alte zone ale corpului, provocand infectii la nivelul amigdalelor, sinusurilor, pielii si sangelui.

Scarlatina - considerata boala a copilariei, scarlatina apare adesea la copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 15 ani. Daca nu este tratata, poate provoca complicatii.

Glomerulonefrita acuta - afectiune a rinichilor, ce poate duce la insuficienta renala. Se manifesta prin febra, urina inchisa la culoare, hematurie (sange in urina) si ameteli.

Reumatism articular acut (febra reumatica) - nu este o infectie, ci o afectiune in care sistemul imunitar are un raspuns inflamator. Simptomele includ dureri articulare, febra, durere in piept si dificultati de respiratie. Boala va poate afecta sistemul articular, cardiovascular si nervos.

Statisticile arata ca, in urma testului ASLO, peste 80% dintre pacientii cu febra reumatica si 95% dintre pacientii cu glomerulonefrita acuta de cauza streptococica au niveluri marite de anticorpi antistreptolizina O.

Surse:

www.healthline.com

www.testing.com