Terapia prin infrarosu, tratamentul viitorului pentru pacientii diagnosticati cu dementa

Terapia prin infrarosu, tratamentul viitorului pentru pacientii diagnosticati cu dementa Terapia prin infrarosu, tratamentul viitorului pentru pacientii diagnosticati cu dementa

Ultima actualizare: 16 noiembrie 2021

terapia-prin-infrarosu-ar-putea-contribui-la-tratarea-dementei

Desi la prima vedere pare o ipoteza utopica, desprinsa parca dintr-un film SF, potentialul terapeutic al razelor infrarosii deschide noi perspective in tratarea dementei. Cercetatorii de la Universitatea Durham (Marea Britanie), au demarat un studiu prin care sugereaza ca o astfel de metoda ar putea reduce semnificativ simptomele declinului capacitatii mentale. Dupa ce au urmat terapia prin infrarosu timp de 12 minute pe zi, de-a lungul a patru saptamani, participantii la aceasta cercetare au remarcat o imbunatatire semnificativa a memoriei, vitezei mentale si abilitatilor care presupun motricitate fina.

Terapia prin infrarosu a aparut in anii `60, cand un savant a descoperit ca un laser bland ar putea ajuta la refacerea parului la soareci. De-a lungul timpului, metoda a inceput sa se bucure de popularitate. Mai mult decat atat, terapia prin infrarosu a castigat sustinere stiintifica datorita unor studii care testeaza capacitatea acesteia de a trata durerea, ranile si chiar tulburarile cerebrale.

Farmacistii Catena recomanda Benesio Tonico Forte, un supliment alimentar care sprijina buna functionare a sistemului nervos, inlatura oboseala psihica si sprijina procesul de invatare si memorare. De asemenea, acesta sprijina functionarea optima a sistemului imunitar, sustine organismul in perioadele de surmenaj fizic si intelectual, contribuie la metabolismul energetic normal si la procesul de diviziune celulara.


Ce presupune terapia prin infrarosu

In timpul terapiei, pacientul poarta pe cap o casca speciala care emite raze infrarosii spre creier timp de sase minute/tratament. Prin intermediul acestei proceduri sunt stimulate mitocondriile care elibereaza, in celulele nervoase, energie sub forma de ATP (adenozin trifosfat), un compus care adesea le lipseste pacientilor cu dementa. De asemenea, cercetatorii spun ca terapia prin infrarosu poate creste nivelul de oxid nitric, implicit si fluxul de sange in creier. Acest lucru este posibil datorita imbunatatirii flexibilitatii membranei care captuseste interiorul vaselor de sange. Atfel, poate ajunge mai mult oxigen in substanta alba a creierului. Terapia este foarte practica si nu implica deplasarea zilnica la cabinetului specialistului. Casca poate fi livrata acasa si folosita cu usurinta de catre pacienti.

Pentru imbunatatirea tonusului psihic si reducerea oboselii, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar Multivitamine si Minerale de la Naturalis. Produsul contine un mix de 17 vitamine si minerale esentiale pentru buna functionare a organismului.

Rezultatele imbucuratoare ale terapiei prin infrarosu

In studiul pilot pe care l-au realizat recent cercetatorii de la Universitatea Durham, echipa de specialisti a descoperit imbunatatiri in cazul persoanelor sanatoase, cu varsta peste 45 de ani, care au efectuat cate sase minute de terapie, de doua ori pe zi, dimineata si seara, la o lungime de unda de 1068 de nanometri, pe o perioada de patru saptamani. Mai exact, rezultatele au constat in imbunatatirea semnificativa a memoriei, performantei motrice si a vitezei de procesare a creierului.

De asemenea, cercetatorii s-au mai implicat in doua studii clinice separate, publicate recent, prin care urmaresc eficacitatea terapiei prin infrarosu in cazul pacientilor din SUA diagnosticati cu Alzheimer. Aceste demersuri au dus la descoperirea unui efect pozitiv profund atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor care au dementa usoara si moderata.

terapia-prin-infrarosu-rezultate-promitatoare-in-tratarea-dementei

Participantii au raportat ca resimt mai multa energie si mai putina anxietate decat in mod obisnuit. De asemenea, acestia dau dovada si de o buna implicare fizica si mentala in activitatile zilnice. Totodata, s-a remarcat si imbunatatirea starii de spirit a ingrijitorilor acestor pacienti.

Chiar daca descoperirile timpurii sunt promitatoare, oamenii de stiinta considera ca sunt necesare mai multe cercetari cu privire la utilizarea si eficacitatea terapiei prin infrarosu. Datorita faptului ca metoda este descoperita recent, inca nu se stie cand, cum si in ce conditii va putea fi utilizata. Desi nu par sa existe efecte secundare pe termen lung, inca nu exista cercetari care sa urmareasca efectele adverse resimtite pe termen lung.

Sursa:

https://www.durham.ac.uk/news-events/latest-news/2021/10/infrared-light-therapy-/

https://www.telegraph.co.uk/health-fitness/body/infra-red-treatment-has-become-midlife-health-essential/