Vara este perioada din an pentru vacante, calatorii, sport, plaja si inot. Cu toate acestea, pentru multe femei, aceasta perioada este asociata si cu multe probleme ginecologice neplacute care sunt exacerbate de caldura, imbracamintea stransa pe corp, cum ar fi costumele de baie, statul pe scaun pentru perioade lungi de timp sau inotul in piscine sau ape statoare. Din acest motiv, toate femeile ar trebui sa se gandeasca foarte bine inainte de a se scalda in apa, inclusiv in apa din piscina, care are un continut ridicat de clor care poate afecta pH-ul natural al vaginului.
Infectiile cu drojdie sunt printre cele mai frecvente infectii sezoniere care afecteaza femeile, deoarece drojdiile se dezvolta in mediile calde si umede. In lunile de vara, nu numai temperatura din atmosfera creste, ci si temperatura din zona intima, lucru care duce la dezvoltarea drojdiilor. Simptomele clinice ale unei infectii cu drojdie se prezinta sub forma de prurit (mancarime) neplacut, senzatii de arsura si/sau secretii vaginale neobisnuite.
Pentru a evita o infectie cu drojdie este recomandat sa va uscati bine corpul dupa baie si sa va imbracati cu haine uscate, de preferinta dintr-un material usor, respirabil si din bumbac.
Temperaturile cresc, afectiunile ginecologice se inmultesc
Factorii de mediu, umiditatea si caldura, dar si purtarea hainelor neadecvate, din materiale sintetice si mulate, reprezinta factori de risc pentru problemele ginecologice. La toate cele enumerate se adauga transpiratia si mersul la piscina. Apa din piscina, asemenea costumului de baie ud, este un factor favorizant al afectiunilor ginecologice. Iata care sunt cele mai comune afectiuni ginecologice in sezonul cald si cum pot fi prevenite acestea!
Infectii de tract urinar
Infectiile urinare apar cu precadere vara ca urmare a temperaturilor ridicate care favorizeaza procesul de transpiratie si, implicit, deshidratarea organismului. Acest context faciliteaza inmultirea bacteriilor si astfel apar infectiile la nivelul tractului urinar, caracterizate prin usturime si durere la urinare, mictiuni dese si eliminarea unei cantitati mici de urina, cu senzatia de golire incompleta. De asemenea, urina este tulbure si urat mirositoare.
Primul si cel mai important pas in prevenirea infectiilor urinare implica hidratarea organismului, mai exact consumul a minim doi litri de lichide pe zi. Totodata, consumati cat mai multe fructe, deoarece acestea sunt bogate in antioxidanti si actioneaza ca o bariera in fata microbilor si bacteriilor.
Infectii fungice
Infectiile fungice sunt cauzate de microorganisme, bacterii si ciuperci care traiesc in organism si care fie se activeaza in conditii prielnice, fie sunt contactate din mediul exterior. Din acest motiv, vara apar cele mai dese manifestari de vulvovaginite micotice, categorie din care face parte si candidoza. Acestea apar ca urmare a distrugerii florei bacteriene vaginale, iar principalii factori de risc sunt caldura, transpiratia excesiva din zona intima, clorul din piscina, dar si materialul costumului de baie care retine umiditatea. Simptomele sunt pruritul in zona intima, senzatia de arsura si scurgerile vaginale anormale.
Prevenirea afectiunilor ginecologice pe timp de vara impune o igiena intima adecvata. Se recomanda folosirea gelurilor si a servetelelor speciale pentru igiena intima de cate ori este nevoie, dar si purtarea lenjeriei de bumbac. De asemenea, la fiecare iesire din apa piscinei este indicat sa faceti dus si, pe cat posibil, sa reduceti timpul de purtare a costumului de baie ud.
Foliculita si firele de par crescute sub piele
Foliculita este o inflamatie a firului de par care se caracterizeaza prin aparitia unor eruptii pustuloase, insotite de mancarime si usturime. Cu toate ca in majoritatea cazurilor este asociata epilatului, bacteria Pseudomonas aeruginosa, regasita cu precadere in mediul umed asociat piscinelor, este factor declansator.
Prin urmare, epilatul in zona intima inainte de a merge la piscina creste riscul de aparitie a foliculitei. O alta neplacere cauzata de epilare sunt firele de par crescute sub piele, situatie favorizata de depunerea celulelor moarte la suprafata. Din acest motiv, se recomanda ca procesul de epilare sa fie insotit de exfoliere.
Boli cu transmitere sexuala
Vara nu este doar sezonul piscinelor, ci si al distractiilor, iar riscul de contactare a unei boli cu transmitere sexuala creste considerabil. Intretinerea relatiilor sexuale ocazionale, cu parteneri noi si necunoscuti, poate avea consecinte nefaste asupra organismului. De la vaginoze bacteriene si pana la gonoree, Chlamydia trachomatis, care ocupa primul loc intre bolile cu transmitere sexuala, si chiar HIV, bolile cu transmitere sexuala sunt extrem de frecvente. Singura modalitate de prevenire a acestora este folosirea prezervativului.
Cum sa evitati problemele ginecologice pe timpul verii
Luati in considerare aceste sfaturi pentru a preveni problemele ginecologice pe timpul verii:
Hidratati-va
Hidratarea este cheia catre o stare buna de sanatate pe tot parcursul anului si este deosebit de importanta in lunile calduroase de vara. Adevarul este ca transpiram mult mai mult in timpul verii, motiv pentru care ne deshidratam mai repede si ne confruntam de multe ori cu stari de rau din cauza caldurii. Chiar daca nu obisnuiti sa beti suficienta apa in fiecare zi, este esential sa faceti un efort pentru a va hidrata pe timpul verii. Apa ar fi alegerea evidenta si ideala, insa aveti si alte optiuni pentru a va hidrata cand temperaturile sunt sufocante.
Aveti mare grija atunci cand va epilati
Pe timpul verii, femeile au tendinta sa se epileze mai frecvent decat de obicei in zona pubiana. In functie de metoda de indepartare a parului, multe femei se aleg cu fire crescute sub piele, taieturi si iritatii cauzate de aparatul de ras si infectii ale foliculilor de par (foliculite). De asemenea, unele femei dezvolta leziuni la nivelul pielii, cum ar fi arsuri de la ceara fierbinte si chiar micro-abraziuni care pot fi observate cu ochiul liber, iar toate acestea pot fi afectate de infectii cu transmitere sexuala (ITS), cum ar fi infectia cu papilomavirusul uman (HPV) si infectia cu moluscum contagiosum.
De aceea, specialistii recomanda sa optati pentru serviciile unui profesionist care practica igiena adecvata (poarta manusi, foloseste aplicatoare noi pentru epilare etc.). In plus, este esential sa pastrati o igiena buna dupa orice metoda de epilare si sa pastrati zona intima curata.
Nu trebuie sa va ingrijiti prea intens zona vaginala
Vaginul nu are nevoie de o atentie sau de o curatare suplimentara doar din cauza vremii mai calde. Vaginul este o parte uimitoare a anatomiei feminine, acesta avand o capacitate impresionanta de a rezista la tot felul de modificari ale pH-ului cauzate de fluide, cum ar fi sangele menstrual. Vaginul se poate adapta rapid la conditiile normale, iar acest lucru nu se va schimba in timpul verii.
Intretineti relatii sexuale protejate in timpul calatoriilor
Nu uitati sa folositi prezervative pentru a va proteja impotriva bolilor cu transmitere sexuala, dar si anticonceptionale pentru a preveni o eventuala sarcina. In plus, este recomandat sa va testati pentru BTS cu mai mult timp inainte de plecarea in vacanta.
Alte recomandari importante
De asemenea, pentru a preveni afectiunile ginecologice, specialistii recomanda sa evitati:
-
consumul excesiv de dulciuri (mai mult de doua ori pe saptamana)
-
alimentatia dezechilibrata
-
utilizarea de produse parfumate nepotrivite pentru igiena intima (spray-uri, geluri de dus, sapunuri)
-
lenjeria de corp stramta, din materiale sintetice
-
tot felul de articole de imbracaminte care capteaza caldura si umezeala
-
utilizarea prelungita a tampoanelor si absorbantelor vaginale
-
igiena deficitara sau excesiva
-
actele sexuale neigienice
-
infectarea directa
-
antibioticele
-
stresul
Inotul frecvent si/sau purtarea costumului de baie umed si rece sau a materialelor irespirabile cresc semnificativ riscul de a dezvolta o inflamatie a organelor genitale sau infectii vaginale, care, daca nu sunt tratate corespunzator, pot avea consecinte neplacute.
Referinte:
https://www.kauveryhospital.com/news-events/may-common-problems-in-women-during-summer-2022/
https://www.texaschildrens.org/content/wellness/can-summer-heat-affect-your-gynecological-health
https://turoparkmedical.com/blog/gynecological-problems-summer/
https://www.canadian.cz/en/articles-and-news/gynaecological-problems-during-the-summer-or-a-guide-on-how-not-to-spoil-your-summer-plans/
https://www.pacgyn.com/top-summer-health-tips-for-women/