Fie ca este adaugata in supe sau in preparate la cuptor, fie ca este mancata cruda, telina este una dintre cele mai prezente legume in mesele oamenilor. Telina este un aliment excelent datorita faptului ca este bogata in antioxidanti si enzime benefice, precum si fibre si anumite vitamine si minerale.
Cu multi ani in urma, partile acestei legume erau administrate ca agenti naturali antihipertensivi in medicina populara. Mai recent, studiile farmacologice au demonstrat ca telina are atat activitate antioxidanta, cat si antiinflamatorie care pot ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii.
In plus, deoarece contine flavonoide si polifenoli, telina poate sustine sanatatea ficatului, pielii, ochilor si sistemului digestiv.
Telina, care poarta denumirea stiintifica de Apium graveolens, este o leguma din familia de plante numita Apiaceae.
Oamenii obisnuiau sa manance telina pentru ca actioneaza ca un tonic natural care ar putea preveni imbolnavirile. Dupa cum s-a descoperit ulterior, de fapt pare sa ajute la detoxifiere datorita capacitatii sale de hidratare si a continutului nutritional.
Cei mai multi oameni prefera tulpina de telina, insa si frunzele si semintele verzi ale acestei legume sunt, de asemenea, comestibile si benefice.
Telina face parte din familia Apiaceae, din care mai fac parte morcovii, pastarnacul sau patrunjelul. Tulpina sa crocanta reprezinta o gustare populara cu continut scazut de calorii si cu o serie de beneficii pentru sanatate.
Fibrele din telina sunt extraordinare pentru sistemele digestiv si cardiovascular. Telina contine, de asemenea, antioxidanti care pot juca un rol in prevenirea bolilor.
Valori nutritionale ale telinei
Telina este alcatuita in principal din apa, insa are si un continut important de fibre alimentare. O tulpina de telina de 10 centrimetri (cm), cantarind aproximativ patru grame (g), ofera aproximativ 0,1 g de fibre.
Dincolo de apigenina si luteolina, telina contine si alti compusi vegetali care au proprietati antioxidante puternice, cum ar fi:
-
selinen
-
limonen
-
kaempferol
-
acid p-cumaric
Diferitele tipuri de antioxidanti ajuta la prevenirea daunelor celulare cauzate de moleculele instabile cunoscute sub numele de radicali liberi. Organismul elibereaza aceste substante ca un produs secundar al proceselor naturale, insa in cantitati mari, acestia pot fi daunatori.
Antioxidantii ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si ii impiedica sa provoace probleme care ar putea duce la dezvoltarea afectiunilor.
O tulpina de telina ofera, de asemenea, cantitati mici de vitamina K, acid folic, vitamina A, potasiu si vitamina C.
Beneficii pentru organism
Iata cateva motive pentru a adauga aceasta leguma in alimentatie:
Poate ajuta la reducerea colesterolului si a nivelului de zahar din sange
Telina poate reduce nivelul colesterolului datorita unui compus unic numit 3-n-butilftalida care se pare ca poate scadea cantitatea de lipide.
In cadrul unui studiu, cercetatorii au hranit mai multi sobolani cu alimente bogate in grasimi timp de opt saptamani, iar unora le-au administrat extracte de telina. Acestia au aratat niveluri semnificativ mai scazute de lipide in sange, comparativ cu grupul de control de sobolani care nu a primit extract de telina. Grupul care a primit suplimente cu extract de telina a experimentat o reducere benefica a concentratiilor serice de colesterol total, colesterol LDL (colesterol “rau”) si trigliceride.
In plus, s-a descoperit ca extractele de telina ajuta la scaderea semnificativa a nivelului de glucoza din plasma la adultii prediabetici.
Poate reduce inflamatia
Telina contine antioxidanti si polizaharide despre care se stie ca au efect antiinflamator, in special flavonoide si polifenoli. Cercetarile arata ca acesti antioxidanti sunt benefici pentru sanatate datorita faptului ca anihileaza daunele cauzate de radicalii liberi (sau de stresul oxidativ) care pot provoca deteriorare celulara si inflamatie.
Cercetatorii au identificat mai multe tipuri diferite de compusi nutritivi si antioxidanti responsabili pentru beneficiile telinei. Printre acestia se numara acizii fenolici precum acidul cafeic si acidul ferulic, plus flavanoli precum quercetina.
Datorita faptului ca poate reduce inflamatia, telina poate ajuta la tratarea unei game largi de afectiuni care sunt agravate de inflamatie, cum ar fi:
Se pare ca flavonoidele provenite din alimente vegetale pot reduce si inflamatia care afecteaza creierul.
Poate ajuta la prevenirea sau tratarea hipertensiunii arteriale
Se crede ca anumiti nutrienti care se gasesc in telina pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale, deoarece relaxeaza muschii netezi si imbunatatesc fluxul de calciu si potasiu in si din celule. Exista, de asemenea, unele dovezi conform carora extractul de telina poate ajuta vasele de sange sa se extinda si sa se contracte, sa imbunatateasca fluxul sanguin si sa contribuie la sanatatea generala a inimii.
Poate ajuta la prevenirea ulcerelor
Aceasta leguma poate ajuta la prevenirea sau reducerea formarii de ulceratii dureroase datorita unui tip special de extract de etanol care contribuie la protejarea mucoasei tractului digestiv.
Cercetatorii cred ca telina hraneste stomacul, colonul si intestinele datorita prezentei constituentilor chimici, cum ar fi flavonoidele, taninurile, uleiurile volatile si alcaloizii. Acesti compusi controleaza nivelul de acid gastric eliberat, imbunatatind, de asemenea, nivelul de mucus protector.
Poate proteja sanatatea ficatului
In urma unui studiu pe sobolani s-a constatat ca telina poate reduce acumularea periculoasa de grasime in ficat si poate imbunatati functia enzimelor hepatice si nivelurile de lipide din sange.
Poate sustine procesul de slabire
Telina contine foarte putine calorii si poate fi un aliment valoros pentru persoanele care vor sa scape de kilogramele in plus. Telina este o leguma bogata in nutrienti vitali care ajuta la reglarea metabolizarii lipidelor (grasimilor).
Pe langa continutul sau nutritional, in special de antioxidanti, electroliti, vitamine si minerale, telina este bogata in apa si fibre care pot oferi satietate, adaugand volum meselor.
Poate sustine digestia si poate reduce balonarea
Semintele de telina contin un compus inodor si uleios care are efect diuretic si care ajuta la detoxifierea organismului. Beneficiile digestive ale telinei se datoreaza partial efectelor sale diuretice - si, de asemenea, pentru ca stimuleaza motilitatea la nivelul intestinelor, ajutand, prin urmare, la imbunatatirea digestiei si la ameliorarea balonarii si inflamatiei cauzate de retentia de apa.
De asemenea, exista cercetari care sugereaza ca atunci cand este adaugata in sucurile de legume, telina poate furniza polifenoli si fibre care pot actiona ca prebioticele, sustinand dezvoltarea probioticelor benefice.
Are proprietati antimicrobiene care lupta impotriva infectiilor
Semintele de telina au fost utilizate timp de secole ca remedii naturiste cu efecte antibacteriene. Un raport din 2009 publicat in Journal of Pharmacy and Pharmacology a demonstrat ca produsele din telina contin componente antimicrobiene speciale.
Exista unele dovezi ca poate reduce semnificativ dezvoltarea bacteriilor, sustinand in mod natural imunitatea impotriva infectiilor bacteriene.
Poate ajuta la prevenirea infectiilor urinare
Deoarece ajuta la reducerea acidului uric si stimuleaza productia de urina, telina este benefica pentru combaterea infectiilor bacteriene din tractul digestiv si organele reproducatoare. La fel ca merisoarele, care sunt cunoscute pentru capacitatea lor de combatere a infectiilor urinare, telina poate ajuta la prevenirea infectiilor urinare, precum si a tulburarilor vezicii urinare, a problemelor renale si, eventual, chiar a chisturilor la nivelul organelor de reproducere.
Sfaturi privind consumul de telina
Luati in calcul urmatoarele aspecte atunci cand doriti sa incorporati telina in alimentatie.
Cruda vs. gatita
Frunzele si tulpinile de telina pot fi mancate crude sau fierte. Alimentele crude sunt in general considerate mai nutritive decat cele gatite. Telina poate fi consumata simpla sub forma de gustare crocanta, hidratanta si energizanta sau poate fi adaugata la mai multe tipuri de mancaruri. Multe persoane adauga seminte de telina la marinade, sosuri, sucuri de muraturi si sandvisuri cu salata, cum ar fi salata de pui.
Referinte:
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/health-benefits-of-celery
https://www.verywellhealth.com/celery-7489011
https://draxe.com/nutrition/benefits-of-celery/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/270678