Tehnici de gestionare a stresului care pot ajuta la imbunatatirea calitatii somnului

Tehnici de gestionare a stresului care pot ajuta la imbunatatirea calitatii somnului Tehnici de gestionare a stresului care pot ajuta la imbunatatirea calitatii somnului

Ultima actualizare: 5 iulie 2023

tehnici-de-gestionare-a-stresului-care-pot-ajuta-la-imbunatatirea-calitatii-somnului

Stresul este un inamic nevazut, silentios, dar care afecteaza din ce in ce mai multe persoane si, mai mult decat atat, nu tine cont de categoria de varsta. Conform specialistilor, numeroase boli si patologii se dezvolta pe fond de stres si emotii negative. In sine, persoanele care sufera si de stres se confrunta frecvent cu simptome gastrointestinale, cu imunitate scazuta, infectii, dureri, anxietate, caderea parului si alte tipuri de manifestari. Exista o corelatie stransa intre expunerea prelungita la conditiile de stres, respectiv la stresori, si lipsa unui somn de calitate. Aceste doua componente sunt interconectate si, de fapt, se conditioneaza reciproc intr-un mod complex.

Farmacistii Catena recomanda Benesio Strescalm, datorita mixului de 7 ingrediente active, ajuta organismul in lupta cu stresul si restabileste echilibrul functiilor fizice si psihice, inducand o stare de bine.

Persoanele care sufera de stres tind sa aiba frecvent probleme cu somnul. Lipsa somnului a fost asociata cu o gama larga de efecte daunatoare asupra sanatatii organismului: somnolenta diurna si oboseala, care pot compromite calitatea activitatilor zilnice si randamentul, dar si reducerea performantelor neurocognitive (concentrarea, atentia, memoria). Privarea de somn asociata mai multor conditii stresante are potentialul de a dauna deosebit de mult calitatii vietii, motiv pentru care adoptarea unor tehnici si metode de gestionare a stresului si de imbunatatire a calitatii si a duratei somnului este esentiala pentru a asigura valenta terapeutica a odihnei adecvate.

Cum influenteaza stresul calitatea somnului?

De cele mai multe ori, ne gandim la stres ca la ceva negativ, care nu este benefic. Totusi, autorii teoriei stresului au identificat doua tipuri de stres care pot aparea in viata unei persoanei:

  • eustres (stresul benefic);
  • distres (stresul daunator).

Stresul apare ca un raspuns absolut normal la un factor pe care creierul nostru il percepe drept amenintare. Ulterior, modul in care reactionam la acest factor depinde in mare parte de alegerile pe care le facem: ori il infruntam, ori ne schimbam emotiile fata de acesta, ori fugim de acesta. In momentul in care experimentam ceva ce consideram a fi stresant, creierul trimite un semnal chimic care declanseaza o cascada biochimica in organism: sunt eliberati hormoni ai stresului, cum sunt cortizolul si adrenalina. Acestia fac ca organismul sa reactioneze intr-un mod specific: cresterea ritmului cardiac, dilatarea pupilelor, cresterea tensiunii arteriale si multe altele.

Reactiile la stres sunt ghidate de catre sistemul nervos simpatic, care este responsabil de starea de „lupta sau fugi”: modul in care organismul raspunde la situatiile stresante. Se crede ca starea aceasta este mostenita inca de pe vremea cand eram vanatori-culegatori, fiind esentiala pentru supravietuire si capacitatea de a fi mereu cu ochii in patru dupa eventuale pericole. Problemele apar, in schimb, cand aceasta stare de stres devine cronica si este omniprezenta, lucru tradus si printr-un nivel ridicat al hormonilor de stres. Drept urmare, persoana care sufera de stres cronic intampina probleme in activitatile zilnice si, in general, are o calitate scazuta a vietii.

Una dintre modalitatile prin care organismul nostru lupta contra stresului este somnul, deoarece atunci cand dormim creierul proceseaza gandurile avute si emotiile traite de-a lungul unei zile. Somnul are un efect terapeutic vital asupra organismului, in timpul somnului scazand nivelul cortizolului din organism. Totusi, intocmai nivelul de cortizol ridicat nu ne lasa sa dormim, iar aici poate fi vorba despre paradox: cortizolul ne impiedica sa dormim si, in acelasi timp, somnul este necesar pentru a regla nivelul de cortizol din organism. Din fericire, exista multe modalitati si tehnici viabile de a gestiona stresul inca din timpul zilei, pentru un somn mult mai odihnitor.

Magneziu plus Vitamina B6 Naturalis este un supliment alimentar esential pentru sanatatea organismului. Inima, rinichii si creierul au nevoie de magneziu pentru a functiona optim. Acest supliment alimentar contine magneziu si vitamina B6 intr-o proportie optima, pentru o absorbtie ridicata in organism.

Tehnici de gestionare a stresului – exemple si beneficii

Persoanele care se confrunta cu o stare de stres permanent pot apela la o serie de tehnici despre care se stie ca sunt eficiente in gestionarea optima a acestuia. Este foarte important de stiut ca, odata cu expunerea pe termen lung la stres, se pot dezvolta numeroase probleme de sanatate ce pot fi usor evitate prin practici zilnice de gestionare a stresului psihic.

Practicarea de activitate fizica

Exercitiile fizice reprezinta o modalitate excelenta de a va detensiona. Conform studiilor, macar 30 de minute de activitate fizica zilnica au un impact pozitiv major asupra calitatii somnului si, de asemenea, ajuta la reducerea stresului. Sportul reprezinta o modalitate la indemana, deosebit de eficienta, de a gestiona impactul negativ al stresului din viata dumneavoastra.

Exercitiile de respiratie

Practicarea exercitiilor de respiratie s-a dovedit ca are un impact semnificativ asupra sanatatii, starii generale de bine si poate ajuta chiar la reducerea simptomelor de stres. O tehnica speciala este aceea de a inspira timp de 4 secunde, de a mentine 7 secunde si de a expira prelungit, timp de 8 secunde. Concentrati-va asupra respiratiei abdominale si asupra miscarilor de inspir – expir.

Relaxarea progresiva

Un alt mod eficient de a combate factorii de stres este relaxarea progresiva. Metoda aceasta necesita sa va concentrati pe anumite parti ale corpului si sa va incordati fiecare muschi in parte, dupa care sa vi-l relaxati voluntar, in mod succesiv. Incepeti de sus in jos si, dupa ce ati terminat, reluati de jos in sus. Acest lucru permite sa va eliberati de tensiunea fizica acumulata in timpul zilei.

StresControl Naturalis este un supliment alimentar cu efect benefic asupra starilor emotionale si a capacitatii organismului de a se adapta la situatiile de stres.

Mindfulness si meditatie

In ultimii ani, mindfulnessul si meditatia au inceput sa devina din ce in ce mai populare. Fara niciun dubiu, isi merita toata atentia, deoarece aceste tehnici implica abordari care va ajuta nu doar sa faceti fata situatiilor de stres din viata dumneavoastra, ci si sa le intelegeti, ceea ce s-ar putea sa fie mult mai eficient decat orice altceva. Starea de „mindfulness” inseamna sa fiti acolo, sa fiti prezent si sa va ascultati corpul, deoarece el intotdeauna va trimite semnale. A-i oferi creierului timp sa se relaxeze, sa fie atent la mesajele corporale, reprezinta o modalitate excelenta care va ajuta sa intelegeti care sunt factorii ce conduc la stres si cum ii puteti amortiza.

Obisnuiti-va sa scrieti intr-un jurnal

A tine un jurnal poate fi foarte eficient pentru a intelege situatiile care duc la stres. De exemplu, atunci cand scrieti un lucru puteti deveni mult mai constienti, de fapt, de respectivul lucru. Este cunoscut faptul ca primul pas in a constientiza atat intensitatea unui lucru, cat si importanta sa, este acela de a-l numi cu voce tare. Scrierea, in schimb, poate avea aceeasi valenta terapeutica, mai ales cand vine vorba de stres. Scrieti in jurnal starile pe care le-ati avut de-a lungul zilei si situatiile cu care v-ati confruntat si care au creat starea de stres.

Vizualizarea pozitiva

O alta modalitate de a combate starile de stres este aceea de a vizualiza pozitiv. Inchideti ochii, respirati linistit si lasati-va mintea sa vizualizeze imagini, circumstante, locuri, oameni, diferite lucruri care va aduc fericire si liniste. Astfel, va veti detensiona si veti intra intr-o stare placuta si prelungita de relaxare, pentru a scadea nivelul hormonului de stres din organism.

Terapia si mersul la psiholog

Cea mai mare dovada de curaj a unei persoane este aceea de a cere ajutorul, iar primul pas spre vindecare este acela de a recunoaste ca uneori ne putem confrunta cu probleme care depasesc capacitatile si posibilitatile noastre de gestionare. Cu ajutorul metodelor terapeutice, psihologii poate face o diferenta majora in ceea ce priveste stresul din viata noastra. Asadar, nu ezitati sa apelati la ajutor de specialitate, daca este necesar.

Acestea sunt cateva modalitati eficiente de a combate stresul din viata dumneavoastra pentru a va imbunatati calitatea somnului si, in general, pentru a avea o viata mult mai linistita si o stare de bine omniprezenta de-a lungul intregii zile.

 

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4266573/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6984036/
  3. https://www.sleepfoundation.org/sleep-hygiene/how-to-relieve-stress-for-bedtime
  4. https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/sleepless-nights-try-stress-relief-techniques
  5. https://www.webmd.com/sleep-disorders/tips-reduce-stress
  6. https://www.sleepstation.org.uk/articles/sleep-tips/destress-for-better-sleep/