Tataneasa – beneficii si contraindicatii

Tataneasa – beneficii si contraindicatii Tataneasa – beneficii si contraindicatii

Ultima actualizare: 29 mai 2023

Tataneasa

Tataneasa (Symphytum officinale) este folosita de secole intregi drept planta medicinala. Exista studii care demonstreaza nu doar eficacitatea si siguranta consumului, ci si proprietatile pe care utilizarea in special a radacinii de tataneasa le are asupra sanatatii.

Spre exemplu, extractul din radacina de tataneasa s-a dovedit prin studii clinice ca amelioreaza durerea si inflamatia dintr-o gama variata de afectiuni, cum ar fi cele musculare si articulare dureroase, artrita degenerativa si mialgiile acute ale spatelui, entorsele, contuziile, inclusiv la copii. Multe remedii naturiste si homeopate se bazeaza pe administrarea de tataneasa in diferite forme.

Utilizarea frunzelor si radacinii de tataneasa in medicina traditionala se bazeaza pe proprietatile antiinflamatoare pe care aceasta planta le manifesta. Componentele active din tataneasa, printre care se numara alantoina, polifenolii, flavonoidele si alcalozii, par a interveni specific in caile de semnalizare, inhiband enzimele proinflamatorii, cu reducerea angajarii celulelor ce cauzeaza inflamatii (chemokine si citokine), respectiv inhibarea stresului oxidativ. Desi mecanismele de actiune ale acestor compusi nu sunt indeajuns de bine cunoscute, rezultatele preclinice si clinice demonstreaza eficienta si siguranta administrarii de tataneasa in anumite afectiuni si boli.


Despre tataneasa – informatii generale

Tataneasa este o specie care apartine familiei Boraginaceae, fiind o planta medicinala frecvent utilizata in medicina traditionala asiatica. Aceasta are nenumarate potentiale intrebuintari utile in afectiuni precum entorse, leziuni osoase, reumatism, probleme hepatice, gastrite, ulcere, guta si probleme ale pielii, hematoame si tromboflebite. Proprietatile si efectele speciei Symphytum officinale se datoreaza in special compusilor fitochimici activi pe care ii contine: polizaharide, alantoina, compusi fenolici, glicopeptide, alcaloizi si taninuri. Consumul si administrarea, intr-o forma viabila, prelucrata, sustine lupta impotriva anumitor boli si protocolul terapeutic.

Ce beneficii are tataneasa?

Frunzele si radacina de tataneasa sunt principalele organe vegetale care se utilizeaza in vederea prelucrarii. Continutul de substante fitochimice active este ridicat in special in radacina, insa si frunzele contin cantitati importante. Cercetatorii au identificat mai multe potentiale beneficii si proprietati ale utilizarii extractelor, ceaiurilor si tincturii de tataneasa, din dorinta de a se putea folosi de alternative naturiste, sigure si eficiente de tratament. Administrarea de tataneasa poate sustine ameliorarea durerilor, tratamentul curativ si, de asemenea, manifesta importante efecte de natura antimicrobiana, sustinand tratarea bolilor infectioase.

Tataneasa are proprietati antimicrobiene

In ziua de astazi, un interes deosebit este indreptat in directia identificarii de noi strategii utile, eficiente, de tratare a bolilor infectioase, din cauza fenomenului de rezistenta la antibiotice. Un studiu si-a propus sa certifice activitatea antimicrobiana a extractului de tataneasa, in vitro, cu demonstrarea faptului ca s-au evidentiat potentiale efecte antimicrobiene asupra tulpinilor care au fost testate (S. aureus), precum si efecte antifungice (Bipolaris oryzae). Aceasta proprietate se datoreaza in special compusilor fenolici din tataneasa (acidul cafeic, clorogenic, alantoina si luteolin glicozidul), fiind vorba despre o sinergie intre acestia si alte molecule bioactive.

Tataneasa are un continut ridicat de antioxidanti naturali

Actiunea speciilor reactive de oxigen este responsabila de aparitia a numeroase boli, cum sunt cele cardiovasculare, inflamatorii, neurodegenerative si altele.

Extractele de tataneasa contin o cantitate semnificativa de antioxidanti naturali, care neutralizeaza atat speciile reactive de azot, cat si speciile reactive de oxigen. S-a observat ca tataneasa promoveaza vindecarea ranilor, dar si activitatea imunitara, are efecte antiinflamatorii, ca parte a faptului ca reactioneaza cu acesti radicali liberi, inhiband mecanismele de atac ale stresului oxidativ. Antioxidantii, prin actiunea lor, joaca roluri importante in mentinerea sanatatii generale a organismului.

Tataneasa are efecte hepatoprotectoare

In special in regiunea Moldovei, tataneasa este folosita in mod obisnuit in cazurile de hepatita cronica si ciroza hepatica. Extractul din radacini de tataneasa a fost testat in vivo pe animale de laborator, carora li s-a administrat tataneasa pe cale orala, 0,4 g/kg/zi, timp de 2 saptamani. De altfel, actiunea extractelor a fost comparata cu actiunea unui tratament medicamentos standard, frecvent utilizat in cazul acestor afectiuni. In ceea ce priveste rezultatele administrarii, extractul de tataneasa a prezentat efecte nu doar similare, ci chiar mai mari: au scazut lipodistrofia si au dus la limitarea proliferarii conjunctive la nivelul santurilor hepatice interlobulare.

Tataneasa are efecte benefice asupra afectiunilor musculo-scheletice

Prin studii efectuate pe fracturile osoase ale animalelor de laborator, cercetatorii au demonstrat faptul ca tataneasa poate sustine si accelera vindecarea oaselor fracturate. Dupa ce subiectii au fost tratati cu dilutii de tataneasa, indiferent de modul de administrare, investigatiile histologice si radiologice au conturat faptul ca tataneasa a promovat mineralizarea oaselor fracturate. Mai mult decat atat, o alta echipa de cercetatori a raportat ca o emulsie care contine 8% extract din tataneasa poate sustine repararea tesuturilor deteriorare, imbunatateste depunerea de colagen si reduce infiltratul celular inflamator cu pana la 46%.

Tataneasa–beneficii si contraindicatii

Tataneasa sustine si accelereaza vindecarea ranilor

Datorita continutului ridicat in alantoina, tataneasa este folosita in medicina traditionala pentru tratamentul fracturilor si ranilor. Alantoina promoveaza diviziunea celulara si, astfel, biosinteza tesutului conjunctiv, oaselor si cartilajelor. Aceste efecte bioactive ale extractelor din radacina de tataneasa nu sunt atribuite doar alantoinei, ci si altor constituienti fitochimici. Tataneasa care poate fi aplicata la nivel topic sustine tratamentul anumitor afectiuni dermatologice si iritatiilor.

Tataneasa are efecte antiinflamatorii si antinociceptive

Efectele antiinflamatorii si de eliminare a durerilor ale extractului din radacina de tataneasa au fost studiate pe animale de laborator. Administrarea extractului de tataneasa a redus edemul de la soarece cu 55,6% intr-o ora de la inducerea inflamatiei. Efectul antinociceptiv a fost observat si s-a constatat o inhibare a durerii cu pana la 45,25%. Actiunea antiinflamatoare a extractului de tataneasa se datoreaza in special continutului ridicat in triterpene, care inhiba diferite stadii ale inflamatiei. Drept urmare, tataneasa este utilizata in tratarea durerilor de spate, in probleme osteo-articulare, artrita, in probleme si afectiuni dermatologice, hemoroizi si multe altele.

Promoveaza sanatatea gastrointestinala

Pulberea de tataneasa este folosita si pentru tratarea si ameliorarea simptomelor manifestate in anumite afectiuni gastrointestinale, cum sunt ulcerul gastric si duodenal, gastrita hiperacida. In general, tataneasa ajuta la reducerea aciditatii, favorizeaza cicatrizarea si vindecarea ranilor de la nivelul mucoasei stomacului si creeaza o pelicula protectiva la nivelul peretilor. Inainte de a folosi tataneasa, ar trebui sa va sfatuiti cu medicul dumneavoastra.

Tataneasa – administrare, consum

Este important de stiut faptul ca preparatele pe baza de tataneasa au intrebuintare doar la nivel extern. De asemenea, inainte de a apela la orice tip de tratament naturist, este de dorit sa vorbiti cu medicul dumneavoastra si sa ii cereti expertiza si parerea avizata. Tataneasa poate fi folosita sub mai multe forme, dar in general cu aplicare externa, insa exista si produse cu uz intern:

  • ceaiul de tataneasa – sub forma de cataplasma in probleme ale oaselor, muschilor, probleme la nivelul pielii, hemoroizi;
  • balasm pe baza de tataneasa – cu aplicare topica, ajuta la vindecarea ranilor, ameliorarea si reducerea durerilor, inflamatiilor;
  • creme cu extract de tataneasa – utilizate in special in vindecarea leziunilor pielii, deoarece promoveaza proliferarea celulara si restructurarea tesutului conjunctiv;
  • unguentele din extract de tataneasa – manifesta proprietati antiinflamatorii, antinociceptive, fiind utile in tratarea durerilor osteo-articulare, a durerilor de spate si mialgiilor;
  • tinctura de tataneasa – se foloseste drept tratament adjuvant in reumatism, artrita, luxatii si entorse, contuzii, hemoroizi, manifestand proprietati antireumatice;
  • pulbere de tataneasa – se administreaza cu lingurita, pentru tratarea afectiunilor gastrice.

Inainte de a folosi un tratament naturist cu tataneasa, va recomandam sa discutati cu farmacistul si medicul dumneavoastra. De asemenea, daca manifestati simptome neplacute dupa folosirea acestei plante, nu ezitati sa luati legatura cu furnizorul dumneavoastra de servicii medicale.

Tataneasa – contraindicatii

Tataneasa  contine alcaloizi pirolizidinici, iar cercetatorii au demonstrat ca acestia au potential tumorigen si hepatotoxic, putand cauza cancer hepatic si alte afectiuni asociate. Din acest motiv specialistii recomanda ca tataneasa sa nu fie administrata intern, pe cale orala, deoarece poate duce la leziuni hepatice severe si, in cazuri violente, chiar la deces. De asemenea, unguentele, cremele cu tataneasa ar trebui utilizate doar pentru o perioada scurta de timp, intrucat diferitii compusi toxici pot fi absorbiti prin piele. Alte contraindicatii ale folosirii de tataneasa implica:

  • nu aplicati creme si unguente cu tataneasa pe rani deschise sau pe pielea lezata;
  • nu folositi produse pe baza de tataneasa, fara stricta recomandarea medicului, daca suferiti de afectiuni hepatice, cancer sau alcoolism cronic;
  • nu se recomanda folosirea produselor cu tataneasa in timpul sarcinii si alaptarii;
  • tataneasa nu se administreaza pe cale orala, decat in forme atent prelucrate si tratate, precum si la indicatia medicului;
  • unguentele si cremele cu tataneasa nu se folosesc mai mult de 10 zile.

Inainte de a utiliza produse cu si pe baza de tataneasa, solicitati sfatul medicului dumneavoastra pentru a evita eventualele reactii neplacute. Chiar daca tataneasa aplicata extern nu presupune riscuri semnificative, fiind o planta utilizata de secole intregi, este mult mai bine sa stiti care ar putea fi eventualele riscuri la care va expuneti.

 

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3580139/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6631335/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9420230/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3491633/
  5. https://www.mountsinai.org/health-library/herb/comfrey
  6. https://www.healthline.com/health/what-is-comfrey