SULIQUA, insulina glargin 100U/ml si lixisenatida
Acest medicament face obiectul unei monitorizari suplimentare. Acest lucru va permite identificarea rapida de noi INFORMATII referitoare la siguranta. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactii adverse suspectate.
1. DENUMIREA COMERCIALA A MEDICAMENTULUI
Suliqua 100 unitati/ml + 50 micrograme/ml solutie injectabila in stilou injector (pen) preumplut
Suliqua 100 unitati/ml + 33 micrograme/ml solutie injectabila in stilou injector (pen) preumplut
2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA
Suliqua 100 unitati/ml + 50 micrograme/ml solutie injectabila in stilou injector (pen) preumplut
Fiecare stilou injector (pen) preumplut contine insulina glargin* 300 unitati si lixisenatida 150 micrograme in 3 ml solutie.
Fiecare ml contine insulina glargin 100 unitati si lixisenatida 50 micrograme.
Fiecare treapta de dozare contine insulina glargin 1 unitate si lixisenatida 0,5 micrograme.
Suliqua 100 unitati/ml + 33 micrograme/ml solutie injectabila in stilou injector (pen) preumplut
Fiecare stilou injector (pen) preumplut contine insulina glargin* 300 unitati si lixisenatida 100 micrograme in 3 ml solutie.
Fiecare ml contine insulina glargin 100 unitati si lixisenatida 33 micrograme.
Fiecare treapta de dozare contine insulina glargin 1 unitate si lixisenatida 0,33 micrograme.
* Insulina glargin este produsa prin tehnologia ADN-ului recombinat din Escherichia coli.
Fereastra dozei de pe stiloul injector (pen) arata numarul de trepte de dozare.
Excipient(ti) cu efect cunoscut:
Fiecare ml contine metacrezol 2,7 miligrame.
3. FORMA FARMACEUTICA
Solutie injectabila (injectie). SoloStar
Solutie limpede, incolora.
4. DATE CLINICE
4.1 Indicatii terapeutice
Suliqua este indicat la adulti, in asociere cu metformina, pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2, pentru a imbunatati controlul glicemic atunci cand acesta nu a fost obtinut cu metformina administrata in monoterapie sau cu metformina administrata in asociere cu un alt
medicament antidiabetic oral sau cu insulina bazala (vezi pct. 4.4 si 5.1 pentru datele disponibile privind diferitele asocieri).
4.2 Doze si mod de administrare
Suliqua este disponibil sub forma de doua stilouri injectoare (pen-uri), care ofera diferite optiuni de administrare, adica stiloul injector (pen-ul) Suliqua (10-40), respectiv stiloul injector (pen-ul) Suliqua (30-60). Diferentierea intre concentratiile stilourilor injectoare (pen-urilor) se bazeaza pe intervalul de doze al stiloului injector (pen-ului).
• Suliqua 100 unitati/ml + 50 micrograme/ml stilou injector (pen) preumplut elibereaza doze in trepte cuprinse intre 10 si 40 unitati insulina glargin, in combinatie cu 5-20 μg lixisenatida (stiloul injector (pen-ul) Suliqua (10-40)).
• Suliqua 100 unitati/ml + 33 micrograme/ml stilou injector (pen) preumplut elibereaza doze in trepte cuprinse intre 30 si 60 unitati insulina glargin, in combinatie cu 10-20 μg lixisenatida (stiloul injector (pen-ul) Suliqua (30-60)).
Pentru a evita erorile de medicatie, medicul prescriptor trebuie sa se asigure ca sunt mentionate in prescriptie concentratia corecta si numarul corect de trepte de dozare (vezi pct. 4.4).
Doze
Doza trebuie stabilita in mod individual, pe baza raspunsului clinic, si se ajusteaza treptat, in functie de necesarul de insulina al pacientului. Doza de lixisenatida este crescuta sau scazuta odata cu doza de insulina glargin si depinde, de asemenea, de care dintre stilourile injectoare (pen-uri) se utilizeaza.
Doza initiala
Tratamentul cu insulina bazala sau cu medicamente antidiabetice orale, altele decat metformina, trebuie intrerupt inainte de initierea administrarii de Suliqua.
Doza initiala de Suliqua se bazeaza pe tratamentul antidiabetic anterior si, pentru a nu depasi doza initiala recomandata pentru lixisenatida de 10 μg.
** Daca se utilizeaza o insulina bazala diferita:
• Pentru insulina bazala administrata de doua ori pe zi sau pentru insulina glargin (300 unitati/ml), doza totala zilnica utilizata anterior trebuie scazuta cu 20% pentru a selecta doza initiala de Suliqua.
• Pentru orice alta insulina bazala, trebuie aplicata aceeasi regula ca in cazul insulinei glargin (100 unitati/ml).
Doza zilnica maxima este de 60 unitati de insulina glargin si 20 μg lixisenatida, ceea ce corespunde la 60 trepte de dozare.
Suliqua trebuie injectat o data pe zi, in ora de dinaintea unei mese. Este preferabil ca injectia sa fie efectuata in fiecare zi inainte de aceeasi masa, dupa ce a fost aleasa cea mai convenabila masa.
Ajustarea dozei
Doza de Suliqua se stabileste in conformitate cu necesarul de insulina al fiecarui pacient in parte. Se recomanda sa se optimizeze controlul glicemic prin ajustarea dozei pe baza glicemiei in conditii de repaus alimentar.
Se recomanda monitorizarea atenta a glicemiei in timpul stabilirii dozei si in saptamanile ulterioare.
• Daca pacientul incepe administrarea cu stiloul injector (pen-ul) Suliqua (10-40), doza poate fi ajustata pana la 40 trepte de dozare cu acest stilou injector (pen).
• Pentru doze >40 trepte de dozare/zi, ajustarea dozei trebuie continuata cu stiloul injector (pen-ul) Suliqua (30-60).
• Daca pacientul incepe administrarea cu stiloul injector (pen-ul) Suliqua (30-60), doza poate fi ajustata pana la 60 trepte de dozare cu acest stilou injector (pen).
• Pentru doze totale zilnice >60 trepte de dozare/zi, nu trebuie utilizat Suliqua.
Ajustarea dozei si a orei de administrare a Suliqua trebuie efectuata de catre pacienti numai sub supraveghere medicala, cu monitorizare adecvata a glicemiei.
Grupe speciale de pacienti
Varstnici (cu varsta ≥65 ani)
Suliqua poate fi utilizat la pacientii varstnici. Doza trebuie ajustata in mod individual, pe baza monitorizarii glicemiei. La varstnici, deteriorarea progresiva a functiei renale poate duce la scaderea constanta a necesarului de insulina. Pentru lixisenatida, nu este necesara ajustarea dozei in functie de varsta. Experienta terapeutica cu Suliqua la pacientii cu varsta ≥75 ani este limitata.
Insuficienta renala
Suliqua nu este recomandat la pacientii cu insuficienta renala severa si cu afectiune renala in stadiu terminal, deoarece nu exista suficienta experienta terapeutica privind utilizarea lixisenatidei.
Nu este necesara ajustarea dozei de lixisenatida la pacientii cu insuficienta renala usoara sau moderata.
La pacientii cu insuficienta renala, necesarul de insulina poate fi diminuat ca urmare a scaderii metabolizarii insulinei.
La pacientii cu insuficienta renala usoara sau moderata, care utilizeaza Suliqua, pot fi necesare monitorizarea frecventa a glicemiei si ajustarea dozei.
Insuficienta hepatica
Nu este necesara ajustarea dozei de lixisenatida la pacientii cu insuficienta hepatica. La pacientii cu insuficienta hepatica, necesarul de insulina poate fi diminuat, din cauza capacitatii diminuate de gluconeogeneza si scaderii metabolizarii insulinei. La pacientii cu insuficienta hepatica, pot fi necesare monitorizarea frecventa a glicemiei si ajustarea dozei de Suliqua.
Copii si adolescenti
Suliqua nu prezinta utilizare relevanta la copii si adolescenti.
Mod de administrare
Suliqua trebuie injectat subcutanat, la nivel abdominal, deltoidian sau al coapsei.
Locurile de injectare trebuie alternate in cadrul aceleiasi regiuni (abdomen, deltoid sau coapsa) de la o injectie la alta, pentru a scadea riscul de lipodistrofie.
Pacientii trebuie instruiti sa utilizeze intotdeauna un ac nou. Reutilizarea acelor pentru stilourile injectoare (pen-urile) de insulina creste riscul de infundare a acelor, ceea ce poate provoca subdozaj sau supradozaj. In cazul infundarii acelor, pacientii trebuie sa urmeze instructiunile descrise in Instructiunile de utilizare care insotesc prospectul din ambalaj.
Suliqua nu trebuie extras cu seringa din cartusul stiloului injector (pen-ului) preumplut, pentru a evita erorile de administrare si un potential supradozaj.
4.3 Contraindicatii
Hipersensibilitate la substantele active.
4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare
Suliqua nu trebuie utilizat la pacientii cu diabet zaharat de tip 1 sau pentru tratamentul cetoacidozei diabetice.
Hipoglicemie
Hipoglicemia a fost reactia adversa observata, raportata cel mai frecvent in timpul tratamentului cu Suliqua. Hipoglicemia poate aparea daca doza de Suliqua este mai mare decat este necesar.
Factorii care cresc susceptibilitatea la hipoglicemie impun monitorizarea deosebit de atenta si pot necesita ajustarea dozei. Acesti factori includ:
- schimbare a zonei de injectare
- imbunatatire a sensibilitatii la insulina (de exemplu prin indepartarea factorilor de stres)
- activitate fizica neobisnuita, crescuta sau prelungita
- afectiuni intercurente (de exemplu varsaturi, diaree)
- consum neadecvat de alimente
- omitere a unor mese
- consum de alcool etilic
- anumite afectiuni endocrine decompensate (de exemplu in hipotiroidism si in insuficienta glandei hipofizare anterioare sau adrenocorticale)
- tratament concomitent cu anumite alte medicamente
- lixisenatida si/sau insulina in asociere cu o sulfoniluree pot duce la cresterea riscului de hipoglicemie. Prin urmare, Suliqua nu trebuie administrat in asociere cu o sulfoniluree.
Doza de Suliqua trebuie stabilita in mod individual, pe baza raspunsului clinic, si se ajusteaza treptat, in functie de necesarul de insulina al pacientului.
Pancreatita acuta
Utilizarea agonistilor receptorilor pentru peptidul-1 asemanator glucagonului (glucagon like peptide 1GLP-1) a fost asociata cu un risc de aparitie a pancreatitei acute. Au fost raportate cateva evenimente de pancreatita acuta pentru lixisenatida, cu toate ca nu a fost stabilita o relatie de cauzalitate. Pacientii trebuie informati despre simptomele caracteristice ale pancreatitei acute: durere abdominala severa, persistenta. In cazul in care este suspectata pancreatita, trebuie intrerupt tratamentul cu Suliqua; daca se confirma diagnosticul de pancreatita acuta, nu trebuie reinceput tratamentul cu lixisenatida. Este necesara prudenta la pacientii cu antecedente de pancreatita.
Afectiuni gastro-intestinale severe
Utilizarea agonistilor receptorilor GLP-1 se poate asocia cu reactii adverse gastro-intestinale. Suliqua nu a fost studiat la pacientii cu afectiuni gastro-intestinale severe, inclusiv gastropareza severa si, prin urmare, nu este recomandata utilizarea Suliqua la aceasta grupa de pacienti.
Insuficienta renala severa
La pacientii cu insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei sub 30 ml/min) sau cu boala renala in stadiu terminal, nu exista experienta terapeutica. Nu este recomandata utilizarea la pacientii cu insuficienta renala severa sau cu boala renala in stadiu terminal.
Medicamente administrate concomitent
Intarzierea golirii gastrice, determinata de lixisenatida, poate reduce viteza de absorbtie a medicamentelor administrate pe cale orala. Suliqua trebuie utilizat cu precautie la pacientii tratati cu medicamente administrate pe cale orala care necesita o absorbtie gastro-intestinala rapida, care necesita supraveghere clinica atenta sau au un indice terapeutic ingust.
Deshidratare
Pacientii tratati cu Suliqua trebuie sfatuiti cu privire la riscul potential de deshidratare, ca urmare a reactiilor adverse gastro-intestinale si trebuie luate masuri de precautie pentru a se evita depletia de lichide.
Formare de anticorpi
Administrarea Suliqua poate determina formare de anticorpi anti-insulina glargin si/sau anti-lixisenatida. In cazuri rare, prezenta unor astfel de anticorpi poate face necesara ajustarea dozei de Suliqua, pentru a corecta tendinta la hiperglicemie sau hipoglicemie.
Evitarea erorilor de medicatie
Pacientii trebuie instruiti sa verifice intotdeauna eticheta stiloului injector (pen-ului) inainte de fiecare injectie, pentru a evita inlocuirea accidentala a unei concentratii de Suliqua cu cealalta si inlocuirea din greseala cu alte medicamente antidiabetice injectabile.
Pentru a evita erorile de administrare si un potential supradozaj, nici pacientii si nici profesionistii din domeniul sanatatii nu trebuie sa utilizeze niciodata o seringa pentru a extrage medicamentul din cartusul aflat in stiloul injector (pen-ul) preumplut.
Grupe de pacienti neinvestigate
Nu a fost studiata schimbarea tratamentului de la un agonist al receptorilor GLP-1.
Suliqua nu a fost studiat in asociere cu inhibitori ai dipeptidil peptidazei 4 (DPP-4), medicamente sulfonilureice, glinide, pioglitazona si inhibitori ai co-transportorului sodiu/glucoza 2 (SGLT-2).
Excipienti
Acest medicament contine mai putin de 1 mmol (23 mg) sodiu pe doza, adica practic „nu contine sodiu”.
Acest medicament contine metacrezol, care poate provoca reactii alergice.
4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune
Nu s-au efectuat studii privind interactiunile cu Suliqua. INFORMATIIle prezentate mai jos se bazeaza pe studii cu fiecare componenta in parte.
Interactiuni farmacodinamice
Mai multe substante influenteaza metabolizarea glucozei si pot necesita ajustarea dozei de Suliqua.
Substantele care pot potenta efectul de scadere a glicemiei si cresc susceptibilitatea la hipoglicemie includ medicamente antihiperglicemiante, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA), disopiramida, fibrati, fluoxetina, inhibitori ai monoaminooxidazei (MAO), pentoxifilina, propoxifen, salicilati si sulfamide antibacteriene.
Substantele care pot reduce efectul de scadere a glicemiei includ corticosteroizii, danazolul, diazoxidul, diureticele, glucagonul, izoniazida, estrogenii si progestativele, derivatii de fenotiazina, somatropina, medicamentele simpatomimetice (de exemplu epinefrina [adrenalina], salbutamolul, terbutalina), hormonii tiroidieni, medicamentele antipsihotice atipice (de exemplu clozapina si olanzapina) si inhibitorii de proteaza.
Blocantele beta-adrenergice, clonidina, sarurile de litiu sau alcoolul etilic pot fie sa potenteze, fie sa diminueze efectul insulinei de scadere a glicemiei. Pentamidina poate determina hipoglicemie, care uneori poate fi urmata de hiperglicemie.
In plus, sub influenta medicamentelor simpatolitice, cum sunt blocantele beta-adrenergice, clonidina, guanetidina si rezerpina, semnele reactiei adrenergice compensatorii pot fi reduse sau absente.
Interactiuni farmacocinetice
Lixisenatida este un peptid si nu este metabolizata de catre citocromul P450. In studii in vitro, lixisenatida nu a influentat activitatea izoenzimelor citocromului P450 sau a transportorilor umani testati.
Nu se cunosc interactiuni farmacocinetice cu insulina glargin.
Efectul golirii gastrice asupra medicamentelor administrate oral
Intarzierea golirii gastrice, determinata de lixisenatida, poate reduce viteza de absorbtie a medicamentelor administrate pe cale orala. Pacientii tratati cu medicamente care fie au un indice terapeutic ingust, fie necesita o supraveghere clinica atenta trebuie urmariti indeaproape, in special in momentul initierii tratamentului cu lixisenatida. Aceste medicamente trebuie administrate intr-un mod standardizat fata de momentul administrarii lixisenatidei. Daca astfel de medicamente trebuie administrate cu alimente, pacientii trebuie sfatuiti ca, daca este posibil, sa le utilizeze in timpul unei mese in care nu se administreaza lixisenatida.
Pentru medicamentele administrate pe cale orala, a caror eficacitate depinde, in mod special, de atingerea concentratiilor prag, cum sunt antibioticele, pacientii trebuie sfatuiti sa le administreze cu cel putin 1 ora inainte de injectia cu lixisenatida sau la 4 ore dupa injectia cu lixisenatida.
Formele farmaceutice gastrorezistente care contin substante sensibile la digestia gastrica trebuie administrate cu 1 ora inainte de injectia cu lixisenatida sau la 4 ore dupa injectia cu lixisenatida.
Paracetamol
Paracetamolul a fost utilizat ca un medicament model pentru a evalua efectul lixisenatidei asupra golirii gastrice. Dupa administrarea unei doze unice de paracetamol a 1000 mg, ASC si t1/2 ale paracetamolului nu au fost modificate, indiferent de momentul administrarii acestuia (inainte sau dupa injectia cu lixisenatida). Atunci cand a fost administrat la 1 ora sau la 4 ore dupa o doza de 10 μg lixisenatida, Cmax a paracetamolului a scazut cu 29% si, respectiv, cu 31%, iar tmax median a fost prelungit cu 2,0 ore si, respectiv, 1,75 ore. In cazul dozei de intretinere de 20 μg, sunt anticipate o prelungire suplimentara a tmax si o scadere a Cmax ale paracetamolului.
Nu au fost observate efecte asupra Cmax si tmax ale paracetamolului atunci cand paracetamolul a fost administrat cu 1 ora inaintea lixisenatidei.
Pe baza acestor rezultate, nu este necesara ajustarea dozei de paracetamol, dar prelungirea tmax observata atunci cand paracetamolul este administrat la 1-4 ore dupa lixisenatida trebuie avuta in vedere atunci cand este necesara instalarea rapida a actiunii pentru eficacitate.
Contraceptive orale
Dupa administrarea unei doze unice dintr-un medicament contraceptiv oral (etinilestradiol 0,03 mg/levonorgestrel 0,15 mg) cu 1 ora inainte de sau la 11 ore dupa administrarea a 10 μg lixisenatida, valorile Cmax, ASC, t1/2 si tmax ale etinilestradiolului si levonorgestrelului nu au fost modificate.
Administrarea contraceptivelor orale la 1 ora sau la 4 ore dupa administrarea lixisenatidei nu a influentat ASC si t1/2 ale etinilestradiolului si levonorgestrelului, in timp ce Cmax a etinilestradiolului a scazut cu 52% si, respectiv, cu 39%, iar Cmax a levonorgestrelului a scazut cu 46% si, respectiv, cu 20% si tmax median a fost prelungit cu 1 pana la 3 ore.
Reducerea Cmax are o relevanta clinica limitata si nu este necesara ajustarea dozei de contraceptive orale.
Atorvastatina
Atunci cand au fost administrate in asociere lixisenatida in doza de 20 μg si atorvastatina in doza de 40 mg, dimineata, timp de 6 zile, expunerea la atorvastatina nu a fost influentata, in timp ce Cmax a scazut cu 31%, iar tmax a fost prelungit cu 3,25 ore.
Nu a fost observata o astfel de crestere a tmax atunci cand atorvastatina a fost administrata seara, iar lixisenatida dimineata, insa valorile ASC si Cmax ale atorvastatinei au crescut cu 27% si, respectiv, cu 66%.
Aceste modificari nu sunt relevante clinic si, prin urmare, nu este necesara ajustarea dozei de atorvastatina atunci cand este administrata in asociere cu lixisenatida.
Warfarina si alti derivati cumarinici
Dupa administrarea warfarinei in doza de 25 mg in asociere cu doze repetate a cate 20 μg lixisenatida, nu au existat efecte asupra valorilor ASC sau INR (International Normalized Ratio), in timp ce valoarea Cmax a scazut cu 19%, iar tmax a fost prelungit cu 7 ore.
Pe baza acestor rezultate, nu este necesara ajustarea dozei de warfarina atunci cand este administrata in asociere cu lixisenatida; cu toate acestea, la pacientii tratati cu warfarina si/sau cu derivati cumarinici se recomanda monitorizarea frecventa a valorilor INR in momentul initierii sau finalizarii tratamentului cu lixisenatida.
Digoxina
Dupa administrarea in asociere de lixisenatida in doza de 20 μg si digoxina in doza de 0,25 mg la starea de echilibru, ASC a digoxinei nu a fost influentata. tmax al digoxinei a fost prelungit cu 1,5 ore, iar Cmax a scazut cu 26%.
Pe baza acestor rezultate, nu este necesara ajustarea dozei de digoxina atunci cand este administrata in asociere cu lixisenatida.
Ramipril
Dupa administrarea in asociere de lixisenatida in doza de 20 μg si ramipril in doza de 5 mg timp de 6 zile, ASC a ramiprilului a crescut cu 21%, in timp ce Cmax a scazut cu 63%. Valorile ASC si Cmax ale metabolitului activ (ramiprilat) nu au fost influentate. tmax al ramiprilului si al ramiprilatului au fost prelungiti cu aproximativ 2,5 ore.
Pe baza acestor rezultate, nu este necesara ajustarea dozei de ramipril atunci cand este administrat in asociere cu lixisenatida.
4.6 Fertilitatea, sarcina si alaptarea
Femei aflate la varsta fertila
Suliqua nu este recomandat la femeile aflate la varsta fertila care nu utilizeaza masuri de contraceptie.
Sarcina
Nu sunt disponibile date clinice privind expunerea in timpul sarcinii in cazul utilizarii Suliqua, insulinei glargin sau lixisenatidei, provenite din studii clinice controlate.
Conform unui numar mare de date privind femeile gravide (peste 1000 de rezultate obtinute din sarcini) nu s-au evidentiat reactii adverse asupra sarcinii specifice insulinei glargin si nici efecte malformative sau efecte toxice feto/neo-natale ale insulinei glargin. Datele obtinute la animale nu indica efecte toxice asupra functiei de reproducere la administrarea insulinei glargin.
Nu exista date adecvate provenite din utilizarea lixisenatidei la femeile gravide. Studiile efectuate cu lixisenatida la animale au evidentiat efecte toxice asupra functiei de reproducere.
Suliqua nu trebuie utilizat in timpul sarcinii. Tratamentul cu Suliqua trebuie intrerupt daca o pacienta doreste sa ramana gravida sau daca ramane gravida.
Alaptarea
Nu se cunoaste daca insulina glargin sau lixisenatida se excreta in laptele uman. Suliqua nu trebuie utilizat in timpul alaptarii.
Fertilitatea
Studiile la animale efectuate cu lixisenatida sau insulina glargin nu indica efecte daunatoare directe asupra fertilitatii.
4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
Soliqua nu are nicio influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, capacitatea de concentrare si de reactie a pacientului poate fi afectata din cauza hipoglicemiei sau hiperglicemiei sau, de exemplu, ca urmare a tulburarilor vizuale.
Aceasta poate constitui un risc in situatiile in care aceste capacitati au o importanta deosebita (de exemplu conducerea unui vehicul sau folosirea utilajelor).
Pacientii trebuie sfatuiti sa-si ia masuri de precautie pentru a evita hipoglicemia in timp ce conduc vehicule si folosesc utilaje. Acest aspect este important indeosebi pentru pacientii la care simptomele de avertizare a hipoglicemiei sunt reduse sau absente sau care au episoade frecvente de hipoglicemie.
Trebuie evaluat daca in aceste situatii sunt recomandabile conducerea de vehicule sau folosirea de utilaje.
4.8 Reactii adverse
Rezumatul profilului de siguranta
Reactiile adverse raportate cel mai frecvent in timpul tratamentului cu Suliqua au fost hipoglicemia si reactiile adverse gastro-intestinale (vezi mai jos „Descrierea reactiilor adverse selectate”).
Lista reactiilor adverse sub forma de tabel
Urmatoarele reactii adverse asociate, provenite din studiile clinice, sunt enumerate mai jos pe aparate, sisteme si organe, in ordinea descrescatoare a frecventei (foarte frecvente: ≥1/10; frecvente: ≥1/100 si <1/10; mai putin frecvente: ≥1/1000 si <1/100; rare: ≥1/10000 si <1/1000; foarte rare: <1/10000).
Descrierea reactiilor adverse selectate
Hipoglicemie
In urmatorul tabel sunt prezentate frecventele hipoglicemiei simptomatice documentate (≤3,9 mmol/l) si ale hipoglicemiei severe, atat pentru Suliqua, cat si pentru comparator.
Tulburari gastro-intestinale
Reactiile adverse gastro-intestinale (greata, varsaturi si diaree) au fost reactiile adverse raportate frecvent in timpul perioadei de tratament. La pacientii tratati cu Suliqua, incidenta starii de greata, a diareei sau a varsaturilor asociate a fost de 8,4%, 2,2% si, respectiv, 2,2%. Reactiile adverse gastro-intestinale au fost predominant usoare si tranzitorii.
Tulburari ale sistemului imunitar
Reactii alergice (urticarie) posibil asociate cu Suliqua au fost raportate la 0,3% din pacienti. In timpul utilizarii dupa punerea pe piata a insulinei glargin si a lixisenatidei, au fost raportate cazuri de reactii alergice generalizate, inclusiv reactie anafilactica si angioedem.
Imunogenitate
Administrarea Suliqua poate determina formarea de anticorpi impotriva insulinei glargin si/sau a lixisenatidei.
Dupa 30 saptamani de tratament cu Suliqua in doua studii clinice de faza 3, incidenta formarii de anticorpi anti-insulina glargin a fost de 21,0% si 26,2%. La aproximativ 93% din pacienti, anticorpii anti-insulina glargin au prezentat reactivitate incrucisata la insulina umana. Incidenta formarii de anticorpi anti-lixisenatida a fost de aproximativ 43%. Nici statusul anticorpilor anti-insulina glargin, nici al anticorpilor anti-lixisenatida nu au avut un impact relevant clinic asupra sigurantei sau eficacitatii.
Reactii la nivelul locului de injectare
Anumiti pacienti (1,7%) care urmeaza terapie care contine insulina, inclusiv Suliqua, au prezentat eritem, edem local si prurit la locul injectarii.
Frecventa cardiaca
La administrarea de agonisti ai receptorilor pentru peptidul-1 asemanator glucagonului (AR-GLP1), a fost raportata cresterea frecventei cardiace, iar in unele studii cu lixisenatida, a fost observata, de asemenea, o crestere tranzitorie a acesteia. In niciunul dintre studiile de faza 3 efectuate cu Suliqua nu s-a observat cresterea valorii medii a frecventei cardiace.
Raportarea reactiilor adverse suspectate
Este importanta raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata, la:
Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale
Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro.
4.9 Supradozaj
Daca pacientului i se administreaza mai mult Suliqua decat este necesar, pot aparea hipoglicemie si reactii adverse gastro-intestinale.
Episoadele usoare de hipoglicemie pot fi tratate, de obicei, prin administrarea orala de glucide. Pot fi necesare ajustari ale dozei medicamentului, regimului alimentar sau activitatii fizice.
Episoadele mai severe de hipoglicemie, insotita de coma, convulsii sau tulburari neurologice pot fi tratate prin administrare de glucagon intramuscular/subcutanat sau de solutie concentrata de glucoza administrata intravenos. Pot fi necesare aportul sustinut de glucide si mentinerea sub observatie a pacientului, deoarece hipoglicemia poate sa reapara dupa o ameliorare clinica aparenta.
In caz de reactii adverse gastro-intestinale, trebuie initiat tratamentul de sustinere adecvat, in functie de semnele si simptomele clinice ale pacientului.
5. Cum se pastreaza Suliqua
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie si pe eticheta stiloului injector (pen-ului) dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Inainte de prima utilizare
A se pastra la frigider (2°C-8°C).
A nu se congela si a nu se pune langa peretii congelatorului sau pachetul cu lichid de congelare din lada frigorifica.
A se tine stiloul injector (pen-ul) in cutie pentru a fi protejat de lumina.
Dupa prima utilizare sau cand sunt transportate ca rezerva:
Stiloul injector (pen-ul) poate fi pastrat maximum 14 zile afara din frigider, la temperaturi sub 30°C.
Aruncati stiloul injector (pen-ul) dupa acest interval de timp.
A nu se pune stiloul injector (pen-ul) inapoi in frigider si a nu se congela. A se pastra stiloul injector (pen-ul) la distanta de caldura directa sau lumina directa. Tineti intotdeauna capacul pe stiloul injector (pen) atunci cand nu il utilizati, pentru a-l proteja de lumina.
Nu lasati stiloul injector (pen-ul) in autovehicul in zilele cu temperaturi foarte ridicate sau foarte scazute.
A nu se pastra stiloul injector (pen-ul) cu acul atasat.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. Continutul ambalajului si alte INFORMATII
Ce contine Suliqua
• Substantele active sunt insulina glargin si lixisenatida.
Fiecare stilou injector (pen) contine insulina glargin 300 unitati si lixisenatida 150 micrograme in 3 ml solutie.
Fiecare ml contine insulina glargin 100 unitati si lixisenatida 50 micrograme.
Fiecare treapta de dozare de Suliqua contine insulina glargin 1 unitate si lixisenatida 0,5 micrograme.
• Celelalte componente sunt: glicerol 85%, metionina, metacrezol, clorura de zinc, acid clorhidric concentrat si hidroxid de sodiu (pentru ajustarea pH-ului) si apa pentru preparate injectabile.
Cum arata Suliqua si continutul ambalajului
Suliqua este o solutie injectabila limpede si incolora, intr-un cartus din sticla inserat intr-un stilou injector (pen) preumplut SoloStar.
Fiecare stilou injector (pen) contine 3 ml solutie.
Ambalaje cu 3 si 5 stilouri injectoare (pen-uri) preumplute.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Acele nu sunt incluse in cutie.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata:
sanofi-aventis groupe
54, rue La Boétie
75008 Paris
Franta
Fabricantul:
Sanofi-Aventis Deutschland GmbH
Industriepark Höchst - 65926 Frankfurt am Main
Germania