Bolile reumatice, sau reumatismul, afecteaza articulatiile, tendoanele, ligamentele, oasele si muschii. Printre acestea se numara multe tipuri de artrita, termen folosit pentru tulburarile care afecteaza articulatiile.
Uneori, bolile reumatice mai sunt denumite si boli musculo-scheletice. Cele mai frecvente simptome de reumatism sunt:
-
durerile articulare
-
pierderea miscarii la nivelul unei articulatii
-
inflamatia - umflare, roseata si caldura la nivelul unei articulatii sau a zonei afectate
Domeniul medical care studiaza aceste tipuri de afectiuni se numeste reumatologie. Reumatologul examineaza pacientul pentru a diagnostica afectiunea, apoi ofera un plan de tratament, care include cel mai probabil medicamente, exercitii fizice regulate, o dieta sanatoasa, gestionarea stresului si odihna.
Tulburari reumatice frecvente
Cu ani in urma, afectiunile de genul acesta se incadrau sub titlul general de reumatism. Acum exista peste 200 de boli reumatice distincte. Printre cele mai frecvente sunt:
-
osteoartrita
-
artrita reumatoida (AR)
-
lupus
-
spondiloartropatiile - spondilita anchilozanta si artrita psoriazica
-
sindromul Sjogren
-
guta
-
sclerodermia
-
artrita infectioasa
-
artrita idiopatica juvenila
-
polimialgia reumatica
Reumatism – cauze, simptome si diagnostic
Care sunt cauzele reumatismului?
Cele mai multe dintre aceste afectiuni apar atunci cand sistemul imunitar ataca propriile tesuturi. Medicii nu sunt siguri ce provoaca acest lucru. Uneori, cauza este genetica. Alteori, reumatismul are la baza factorii de mediu, cum ar fi fumul de tigara, poluarea sau un microorganism care provoaca o infectie. Genul joaca, de asemenea, un rol. Reumatismul este mai frecvent in randul femeilor decat al barbatilor.
Naturalis ArtroSuport gel emulsionat este un dispozitiv medical care se aplica topic si are ca efect reducerea durerii si a rigiditatii musculare. ArtroSuport destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.
Simptome de reumatism
Bolile reumatice au simptome diferite. Cu toate acestea, cele mai multe dintre ele au simptome comune, cum ar fi:
-
durerile articulare
-
umflarea unei articulatii sau a mai multor articulatii
-
rigiditatea articulara care dureaza cel putin o ora dimineata devreme
-
durerea cronica sau sensibilitatea la nivelul unei articulatii sau al mai multor articulatii
-
caldura sau inrosirea unei zone articulare
-
miscarea limitata la nivelul unei articulatii sau al mai multor articulatii
-
oboseala
In plus, unele boli reumatice se caracterizeaza prin simptome specifice. De exemplu, cele mai multe persoane care sufera de lupus dezvolta si o anumita forma de eruptie cutanata insotita de dureri articulare, inflamatie si oboseala.
Persoanele care sufera de reumatism isi pot proteja articulatiile cu ajutorul produselor alternative, cum ar fi Naturalis ArtroSuport Forte, un supliment alimentar care ajuta la fortificarea articulatiilor si ameliorarea simptomelor osteoartritei. Reuneste intr-o forma concentrata ingrediente ce au facut obiectul a numeroase studii clinice ce le valideaza eficienta.
Cum se pune diagnosticul de reumatism?
In general, un singur test nu poate diagnostica reumatismul. In prima faza, medicul intreaba pacientul ce simptome are si apoi efectueaza o examinare pentru a verifica daca exista semne vizibile de umflare, rigiditate sau roseata la nivelul articulatilor. Daca specialistul suspecteaza ca persoana in cauza are un anumit tip de boala reumatica, acesta va recomanda efectuarea unuia sau a mai multor teste de laborator pentru a ajuta la excluderea altor cauze potentiale ale semnelor si simptomelor.
Testele de sange pot ajuta la detectarea markerilor de inflamatie, a anticorpilor asociati cu anumite boli si a functiei anormale a organelor, printre altele. Testele imagistice, cum ar fi radiografia, tomografia computerizata (CT), rezonanta magnetica (RMN) sau ecografia la nivelul articulatiilor si oaselor pot ajuta la detectarea inflamatiei si a acumularii de lichid si dezvaluie eventualele modificari osoase sau articulare.
Unele boli reumatice, cum ar fi lupusul, sunt dificil de diagnosticat, in parte pentru ca simptomele lor se suprapun cu ale altor afectiuni.
Reumatism – remedii si tratament
Bolile reumatice pot fi tratate cu diferite tipuri de medicamente prescrise, dar si cu medicamente utilizate care abordeaza semnele si simptomele, cum ar fi durerea si inflamatia.
Medicamentele utilizate pentru tratarea bolilor reumatice sunt:
-
corticosteroizii
-
medicamentele antireumatice modificatoare ale bolii (DMARD), care pot incetini progresia afectiunilor reumatice prin influentarea reactiilor imune ale organismului si a proceselor inflamatorii
-
medicamente biologice
Medicamentele care ajuta la ameliorarea durerii si disconfortului sunt:
-
analgezicele orale, cum ar fi acetaminofenul
-
analgezicele topice
-
medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, printre care ibuprofenul si naproxenul sodic
Pe langa medicamente, pot fi prescrise si alte tipuri de remedii si tratamente pentru reumatism, cum ar fi:
-
exercitiile fizice specifice
-
fizioterapia
-
ergoterapia
-
terapia cald-rece
-
atelele, ortezele si dispozitivele de asistenta
-
interventia chirurgicala
Naturalis ArtroSuport RECE gel este un produs topic, recomandat in ameliorarea durerilor musculare si articulare si reducerea inflamatiei din entorse, luxatii sau alte traumatisme minore, febra musculara sau episoade acute ale afectiunilor reumatice.
Complicatiile reumatismului
Persoanele care se confrunta cu reumatism sunt expuse adesea riscului de a dezvolta alte afectiuni de sanatate. Inflamatia cronica poate duce la alte probleme de sanatate, cum ar fi:
Sfaturi pentru preventie
Nu exista modalitati cunoscute de a preveni anumite boli reumatice, cum ar fi spondilita anchilozanta, guta, artrita infectioasa, lupusul, artrita psoriazica si artrita reumatica.
Cu toate acestea, in unele cazuri, evitarea sau reducerea anumitor factori declansatori poate ajuta la prevenirea episoadelor de afectiune. De exemplu, pentru a preveni lupusul, este recomandat sa evitati factorii declansatori cunoscuti, cum ar fi stresul, infectiile, anumite medicamente sau lumina soarelui, conform specialistilor in combaterea acestei tulburari.
Pentru a preveni guta, medicii recomanda sa evitati diureticele (produse utilizate in tratarea hipertensiunii arteriale), consumul de alcool sau consumul de alimente sau bauturi bogate in fructoza (cum ar fi sucurile). De asemenea, este esential sa evitati consumul excesiv de alimente bogate in purine (cum ar fi carnea rosie, scoicile sau tonul), potrivit cercetatorilor.
Referinte:
https://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/an-overview-of-rheumatic-diseases
https://www.everydayhealth.com/rheumatic-diseases/guide/
https://www.indyrheumatology.com/treatment/rheumatology-conditions