Solutii pentru prevenirea calculilor biliari. Ce sa faceti pentru a mentine sanatatea vezicii biliare

Solutii pentru prevenirea calculilor biliari. Ce sa faceti pentru a mentine sanatatea vezicii biliare Solutii pentru prevenirea calculilor biliari. Ce sa faceti pentru a mentine sanatatea vezicii biliare

Ultima actualizare: 28 februarie 2024

calculi-biliari

Prezenta de calculi biliari, adica a depunerilor intarite de lichid digestiv, de la nivelul vezicii biliare, se numeste in termeni medicali colelitiaza. Numita si colecist, vezica biliara reprezinta rezervorul temporar al bilei, secretate de ficat, si se gaseste chiar sub ficat. In mod normal, bila sintetizata de ficat ajunge la nivelul intestinului subtire prin intermediul ductului biliar, fiind implicata in special in emulsionarea grasimilor alimentare. Totusi, pe fond patologic, in unele cazuri bila se acumuleaza in vezica biliara, iar aceste depuneri se solidifica treptat si astfel apar asa-numitii calculi biliari, care determina simptomatologia specifica. In unele cazuri, boala poate fi chiar asimptomatica.


Ce sunt calculii biliari?

Bila are o compozitie specifica, fiind formata in proportie de 10% din saruri biliare (cu rol in reducerea tensiunii superficiale a grasimilor, emulsionarea lor, adica fragmentarea in picaturi mai fine, pentru a se favoriza actiunea lipazelor), 1% colesterol, 3% pigmenti biliari (biliverdina, care da culoarea verde, si bilirubina, care da culoarea galbena) si aproximativ 85% apa. Calculii, de retinut, apar doar cand substantele din bila isi ating limitele de solubilitate. Pe masura ce bila se concentreaza la nivelul vezicii biliare, pe fond patologic, ea devine suprasaturata cu mai multe tipuri de substante mentionate. In timp, substantele precipita sub forma de cristale mici.

Pe masura ce precipitarea se exacerbeaza, se formeaza calculi biliari si mai mari. Complicatiile cauzate de formarea acestor calculi biliari sunt o consecinta directa a ocluziei arborelui hepatic, dar si a celui biliar. In unele cazuri, se observa si „namolul biliar”, un sediment format din numerosi calculi biliari mai mici. Exista doua tipuri de calculi biliari, si anume cei din colesterol si calculii formati din bilirubinat de calciu.

  • Calculi biliari de colesterol nedizolvat: reprezinta majoritatea calculilor biliari si au culoarea galbena;
  • Calculi biliari formati din bilirubinat de calciu (numiti si calculi pigmentari): au un continut ridicat de bilirubina si culoare maro inchis, ca urmare a bilirubinei neconjungate care ar putea cristaliza pe fondul unor patologii (ciroza, hemoliza cronica).

In unele cazuri, calculii biliari de colesterol pot fi colonizati cu microorganisme, iar acest lucru duce la inflamarea mucoasei. Prezenta bilirubinei si a infiltratului leucocitar, ca urmare a starii inflamatorii, duce la aparitia unor calculi biliari amestecati.

Naturalis Bil-Ex este un supliment alimentar pe baza de bila bovina, care este utila pentru suplimentarea cantitatii de bila secretata de organismul uman, implicate in procesul de digestie. Fiind disponibil sub forma de capsule, Bil-Ex asigura o absorbtie rapida.

Calcuri biliari – cauze si factori de risc

Exista trei cai principale care pot duce la formarea patologica de calculi biliari:

  1. Suprasaturarea colesterolului: in mod obisnuit, bila poate emulsiona si dizolva colesterolul excretat de ficat. In unele situatii, productia hepatica de colesterol devine excesiva, iar bila nu mai poate dizolva in mod eficient acest compus. Ulterior, excesul de colesterol va precipita sub forma de cristale. Cristalele formate se fixeaza in mucusul vezicii biliare, ceea ce duce la aparitia „namolului biliar”. Cu timpul, cristalele cresc in dimensiuni, ducand astfel la blocarea canalelor si, in cele din urma, la colelitiaza.
  2. Bilirubina in exces: bilirubina, pigment galben care rezulta in urma degradarii eritrocitelor, este secretata in bila de catre celulele hepatice. Exista afectiuni hematologice care, dincolo de alte simptome, fac ca ficatul sa produca prea multa bilirubina, ca urmare a procesului de hemoliza intensa. Acest exces de bilirubina duce, de asemenea, la formarea de calculi biliari (insa in cazuri relativ mai rare decat calculii biliari din colesterol nedizolvat).
  3. Hipomotilitatea vezicii biliare (afectarea contractilitatii si eliminarii bilei): in diferite situatii, vezica biliara nu poate elimina eficient bila, iar din acest motiv aceasta se concentreaza si se suprasatureaza, ducand ulterior la formarea de calculi biliari.

Mai multe patologii medicale cresc riscul formarii de calculi biliari, cum ar fi:

  • anemia falciforma (siclemia), anemia hemolitica;
  • fibroza chistica;
  • sindromul metabolic, dislipidemiile, diabetul, hiperinsulinemia;
  • infectia cronica cu virusul hepatic C;
  • obezitatea;
  • steatoza hepatica;
  • ciroza hepatica;
  • boala Crohn;
  • boli ale anselor ileale (colita ulcerativa);
  • staza intraductala.

De asemenea, exista si o serie de factori care pot creste riscul formarii de calculi biliari:

  • varsta: riscul creste odata cu inaintarea in varsta;
  • sexul feminin, sarcina sau administrarea contraceptivelor orale;
  • obezitatea si distributia grasimii corporale (in special, a grasimii de la nivel abdominal);
  • scaderea rapida in greutate (asociata cu riscul aparitiei namolului biliar si, pe fondul slabirii progresive, de calculi biliari);
  • dieta: cresterea aportului de grasimi sau carbohidrati rafinati si scaderea aportului de fibre reprezinta un factor de risc major pentru aparitia de calculi biliari. Aportul adecvat de calciu nu duce, conform speculatiilor, la formarea de calculi biliari, ci chiar previne formarea acestora.);
  • sedentarismul este asociat cu riscul de a dezvolta colelitiaza;
  • anumite medicamente: derivatii de acid fibric (care reduc trigliceridemia), inhibitorii pompei de protoni, analogii somatostatinei si contraceptivele orale.

Mai putin de 50% dintre persoanele cu colelitiaza dezvolta semne. Colecistectomia abordata laparoscopic reprezinta standardul de tratament pentru formele simptomatice, care se manifesta in special prin durere cronica in cadranul superior drept si simptome gastrointestinale.

Calculi biliari – solutii pentru preventie si sfaturi pentru sanatatea generala a bilei

Desi exista alternative farmacologice pentru tratamentul colelitiazei, preventia este cu mult mai eficienta. Pentru a reduce la minimum riscul de a dezvolta calculi biliari si complicatii asociate, se recomanda urmatoarele:

  • Abordarea unei diete sanatoase

O dieta sanatoasa, bogata in fibre vegetale, legume si fructe, carbohidrati nerafinati, si limitarea aportului de grasimi, reduce semnificativ riscul de a dezvolta colelitiaza. De asemenea, este de retinut ca aportul supracaloric se asociaza direct cu riscul de a dezvolta calculi biliari. Din acest motiv, se recomanda respectarea zilnica a aportului caloric maxim, in functie de necesitati.

  • Activitatea fizica

Nu doar ca ajuta la mentinerea unei greutati optime, dar exista studii care sustin ca pana la 2-3 ore de activitati recreationale pe saptamana reduc cu 20% riscul de a dezvolta calculi biliari.

  • Mentinerea homeostaziei glicemice

Pe fondul existentei starii hiperglicemice, ca in cazul pacientului diabetic, gestionarea optima, eficienta a glicemiei nu doar ca reduce riscul de calculi biliari, ci reduce si riscul complicatiilor asociate diabetului.

  • Slabitul sanatos, progresiv

Este foarte important sa nu se apeleze la programe si diete stricte pentru pierderea kilogramelor in plus, deoarece privarea accentuata de grasimi si calorii creste riscul formarii de calculi biliari. De asemenea, nu trebuie redus aportul de grasimi, ci trebuie consumate mai ales grasimi de tip polinesaturat (din categoria omega).

  • Asigurarea unui nivel optim de calciu si vitamina C

Calciul alimentar scade saturatia in colesterol a bilei, prin prevenirea reabsorbtiei acizilor biliari secundari la nivelul colonului. Vitamina C influenteaza activitatea 7α-hidroxilazei in bila, si s-a demonstrat ca reduce riscul litogenic in cazul adultilor (sinteza suplimentara de grasimi de la nivelul depozitelor).

  • Consumul de cafea, daca nu exista contraindicatii

Consumul de cafea pare a fi invers corelat cu incidenta cazurilor de calculi biliari. Anumite componente din cafea stimuleaza eliberarea colecistochininei (hormon care stimuleaza mecanisme asociate digestiei proteinelor si lipidelor), imbunatatesc motilitatea vezicii biliare, dar inhiba si procesul de cristalizare a colesterolului biliar. De altfel, promoveaza si motilitatea intestinala.

  • Dieta mediteraneana, cea mai eficienta pentru mentinerea sanatatii

Abordarea principiilor dietei mediteraneene implica nu doar scaderea riscului de calculi biliari, ci foarte multe beneficii pentru mentinerea sanatatii generale.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK327527/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470440/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459370/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3899548/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8802735/