Un sistem endocrin functional este vital pentru cresterea, dezvoltarea si chiar supravietuirea oricarui organism care face parte din regnul animal. Asadar, nu doar oamenii dispun de un sistem endocrin, ci si toate mamiferele, pasarile, pestii si chiar organismele nevertebrate, rolul acestuia fiind similar in toate cazurile.
Evident, in acest articol vom vorbi despre sistemul endocrin specific organismului uman, explicandu-va care este rolul sau, din ce este alcatuit, cum functioneaza si ce functii importante depind de el.
Ce inseamna sistem endocrin
Un sistem endocrin poate fi definit ca o retea complexa formata din glandele organismului, care produc hormoni. Acestea se numesc glande endocrine, denumire ce semnifica faptul ca produc si elibereaza hormoni in interiorul corpului. Hormonii sunt substante chimice care circula prin corp avand rolul de mesageri si transmitand semnale si informatii la nivelul tesuturilor si organelor pentru a regla astfel activitatea acestora.
Informatiile sunt preluate de receptori care dau curs mesajelor primite prin intermediul hormonilor si care constituie la randul lor o componenta a sistemului endocrin.
Asadar, un sistem endocrin include tot acest mecanism de producere si eliberare a hormonilor precum si reteaua de receptori prezenti in tot organismul pentru a prelua informatiile de la acesti mesageri si a determina organele si tesuturile sa actioneze in consecinta.
Care este structura unui sistem endocrin
Cand vorbim de sistem endocrin ne referim la totalitatea glandelor endocrine din organism, a hormonilor pe care ii produc si ii elibereaza in sange precum si a receptorilor la care acestia ajung.
Elementul cel mai important il constituie glandele endocrine care la randul lor sunt prezente in tot corpul, fiecare producand hormoni specifici.
Principalele glande care alcatuiesc un sistem endocrin sunt urmatoarele
-
Pancreasul – este cea mai mare glanda din sistemul endocrin, avand ca principal rol secretia de insulina, care este un hormon ce intermediaza absorbtia glucozei din sange in celule, pentru fi convertita in energie.
-
Glandele suprarenale – sunt situate deasupra rinichilor si secreta cortizol, supranumit si „hormonul stresului”, aldosteron - care mentine echilibrul nivelului de sodiu si potasiu – si androgeni care sunt hormoni sexuali masculini.
-
Tiroida – situata la nivelul gatului, produce hormoni tiroidieni care controleaza functiile metabolice precum si cresterea si dezvoltarea.
-
Glandele paratiroide – sunt in numar de patru si se afla in spatele tiroidei, producand hormonul paratiroidian, care are rolul de a mentine nivelul oprim de calciu din sange.
-
Glanda pituitara – se mai numeste si hipofiza, fiind considerata glanda principala din sistemul endocrin intrucat produce hormoni proprii si totodata coordoneaza activitatea altor glande precum tiroida si glandele suprarenale.
-
Hipotalamusul – desi nu este o glanda propriu-zisa si face parte din structura creierului, hipotalamusul este in stransa legatura cu sistemul endocrin intrucat secreta hormoni care controleaza hipofiza, despre care am spus ca este glanda principala.
-
Timusul - situata in zona pieptului, intre plamani, aceasta glanda produce timosina si timulina - hormoni implicati in dezvoltarea si functionarea sistemului imunitar.
-
Gonadele – din sistemul endocrin fac parte si glandele sexuale numite generic gonade. Rolul acestora este acela de a secreta celule si hormoni sexuali; in cazul femeilor acest rol este indeplinit de ovare, in timp ce in cazul barbatilor hormonii si celulele sexuale sunt produse de testicule.
Cum functioneaza un sistem endocrin
Dupa cum am aratat, la baza oricarui sistem endocrin stau glandele endocrine al caror rol este acela de a produce hormoni si a-i elibera in sange. Functionarea glandelor endocrine este coordonata prin intermediul a diversi stimuli interni si externi. Ca stimuli externi putem mentiona stresul sau schimbarile de temperatura, in timp ce stimulii interni cei mai importanti sunt semnalele nervoase. De asemenea, sistemul endocrin mai are si un mecanism de control al nivelului hormonal, care inhiba secretia glandelor endocrine cand acesta atinge valori ridicate.
In functie de semnalele primite, glandele produc hormoni care sunt eliberati in sange si sunt purtati de fluxul sanguin pana la organele sau tesuturile tinta. Aici hormonii interactioneaza cu receptorii specifici iar dupa preluarea informatiilor se declanseaza raspunsul din partea structurilor anatomice vizate. Ulterior, sistemul endocrin monitorizeaza nivelul de hormoni din sange, ajustand activitatea glandelor in functie de valorile inregistrate. Pentru functionarea normala a organismului in sange trebuie sa existe un echilibru hormonal, iar mentinerea acestuia se realizeaza si cu ajutorul sistemului nervos, in special al hipotalamusului.
Ce roluri importante indeplineste sistemul endocrin
Sistemul endocrin regleaza si coordoneaza prin intermediul hormonilor o serie de functii esentiale inca din primele zile de viata.
Iata care sunt cele mai importante sarcini pe care aceste le indeplineste in organism:
Reglarea functiilor metabolice
Prin intermediul insulinei si a altor hormoni, sistemul endocrin regleaza nivelul de glucoza si de grasimi din sange si totodata influenteaza nivelurile de energie, asigurand o absorbtie mai rapida sau mai lenta a glucozei de catre celule.
Mentinerea echilibrului hidric si electrolitic
Tot prin intermediul hormonilor care fac parte din sistemul endocrin se mentin la valori optime nivelurile de sodiu si potasiu care la randul lor mentin echilibrul hidric. Astfel se previne deshidratarea si se evita pierderea de saruri minerale necesare altor procese din organism,
Cresterea si dezvoltarea normala
Intregul proces de crestere si dezvoltare de la momentul nasterii pana la varsta adulta depinde in buna masura de sistemul endocrin, mai exact de hormonii pe care glandele endocrine ii produc in aceasta perioada pentru a declansa schimbarile firesti si necesare care au loc in organism.
Dezvoltarea caracteristicilor sexuale
Tot de procesul mentionat mai sus tine si dezvoltarea caracteristicilor sexuale care se datoreaza hormonilor sexuali produsi de glandele endocrine. In cazul baietilor, testosteronul determina ingrosarea vocii, cresterea masei musculare, aparitia parului facial si a parului de pe corp, precum si dezvoltarea organelor sexuale. De cealalta parte, progesteronul si estrogenul sunt principalii hormoni sexuali feminini ce determina dezvoltarea sanilor, largirea soldurilor, vocea mai subtire, dezvoltarea organelor sexuale si aparitia menstruatiei.
Reactia la stres
Stresul este o stare indusa de o situatie perceputa ca amenintatoare, caz in care sistemul nervos si sistemul endocrin actioneaza in mod coordonat pentru a face fata pericolului. In astfel de situatii glandele endocrine produc cortizol si adrenalina care stimuleaza o serie de procese in organism pentru a-l pune „in garda”. Adrenalina creste ritmul cardiac si accelereaza respiratia pentru o mai buna oxigenare a organelor si tesuturilor, determinand si eliberarea unei cantitati mai mari de glucoza in sange, ca sursa de energie suplimentara.
In timp ce adrenalina se produce in situatii de pericol iminent, cortizolul se elibereaza in caz de stres prelungit, avand rolul de a mentine un nivel ridicat de energie pe termen mai lung.