Siropuri de tuse naturale pentru diabetici: optiuni si recomandari

Siropuri de tuse naturale pentru diabetici: optiuni si recomandari Siropuri de tuse naturale pentru diabetici: optiuni si recomandari

Ultima actualizare: 29 noiembrie 2024

Desi considerate de multi niste afectiuni banale, infectiile respiratorii specifice sezonului rece constituie un factor de risc pentru pacientii cu diabet pentru ca in cazul lor pot cauza cresteri ale glicemiei. Acest lucru se intampla in primul rand din cauza faptului ca organismul se concentreaza in mod special pe combaterea agentilor patogeni care au cauzat infectia si mai putin pe folosirea optima a insulinei pentru absorbtie glucozei in celule si mentinerea glicemiei in limitele normale.

In al doilea rand, cresterea glicemiei poate fi cauzata si de administrarea unor remedii obisnuite impotriva infectiilor respiratorii asa cum ar fi siropurile de tuse.

Asupra acestui subiect ne vom concentra atentia in materialul de fata, din cuprinsul caruia puteti afla cum ii pot afecta siropurile de tuse pe pacientii cu diabet si ce caracteristici trebuie sa aiba un astfel de produs pentru a putea fi administrat  in siguranta si de diabetici.

Legatura dintre diabet si siropurile de tuse

Siropurile de tuse sunt produse farmaceutice care se elibereaza fara prescriptie medicala si se administreaza pe cale orala, evident pentru ameliorarea tusei, care este un simptom comun pentru infectiile respiratorii. Fiind vorba de produse cu administrare orala, producatorii incearca sa faca siropurile de tuse cat mai placute la gust astfel incat tratamentul sa nu creeze niciun disconfort. In acest scop, in compozitia siropurilor se adauga deseori aromatizati si indulcitori care nu influenteaza cu nimic efectul acestora, dar le fac usor sau chiar placut de administrat.

Problema in cazul pacientilor cu diabet este ca zaharul sau alti indulcitori folositi pentru a imbunatati calitatea siropurilor de tuse pot determina cresterea glicemiei, in conditiile in care exista deja un risc in acest sens reprezentat de infectia respiratorie care trebuie tratata. Mai exact, acesti indulcitori odata ajunsi in organism elibereaza rapid o cantitate de glucoza care nu poate fi absorbita in totalitate si convertita in energie, mai ales ca infectiile respiratorii afecteaza in oarecare masura modul in care organismul foloseste insulina. Glucoza neabsorbita ramane in sange si duce la cresterea glicemiei, implicit a riscului aparitiei unor complicatii.

In acelasi timp, unele siropuri de tuse pot contine si substante active care, desi eficiente in tratarea tusei, sunt nerecomandate pacientilor cu diabet pentru ca interactioneaza cu medicamentele pe care acestia le iau sau pot influenta efectele insulinei.

Ce caracteristici trebuie sa aiba un sirop de tuse pentru diabetici

Problemele prezentate in capitolul anterior sunt de mult cunoscute medicilor si reprezentantilor industriei farmaceutice, care au gasit deja si o rezolvare. Asadar, in farmacii sunt disponibile siropuri de tuse special produse pentru diabetici, astfel incat sa corespunda intocmai nevoilor acestora.

Orice sirop de tuse pentru pacientii cu diabet nu trebuie sa contina zahar si nici indulcitori artificiali. In locul acestora sunt permise alternative naturale precum stevia sau xilitolul, care au un indice glicemic scazut iar impactul aspra nivelului glicemiei este nesemnificativ. De asemenea, avand  in vedere faptul ca vorbim de ingrediente inactive care nu influenteaza cu nimic efectul medicamentului, exista si siropuri de tuse fara indulcitori.

In ceea ce priveste ingredientele active, acestea sunt naturale, obtinute din plante cu efecte benefice cunoscute impotriva tusei. Cimbrul, anasonul, coada-soricelului, eucaliptul, scaiul vanat, patlagina si feniculul sunt plantele medicinale folosite in mod frecvent pentru obtinerea de siropuri de tuse naturale.

Daca suferiti de diabet nu este recomandat sa folositi siropuri de tuse care contin coloranti sau diferiti aditivi artificiali pentru aroma. De asemenea, sunt de evitat produsele care contin antiinflamatoare nesteroidiene precum ibuprofenul intrucat acestea pot amplifica efectul insulinei sau al medicamentelor pentru diabet, ducand de aceasta data la o scadere a glicemiei sub limita normala.  

Mai e de precizat ca siropurile de tuse pentru diabetici trebuie sa aiba mentionat acest detaliu pe ambalaj si pe prospect, alaturi de lista completa de ingrediente.

Cate tipuri de sirop de tuse pentru diabetici exista

Tusea este un reflex natural de aparare a organismului, ce are ca scop eliminarea din caile respiratorii a lichidelor, fragmentelor alimentare, secretiilor si altor obiecte straine care patrund aici accidental si pot ajunge pana in plamani.

In cazul in care nu este cauzata de un corp strain, tusea se declanseaza prin doua mecanisme in functie de care putem vorbi de doua tipuri distincte de tuse si totodata de doua tipuri de siropuri impotriva ei.

Sirop contra tusei productive

Tusea productiva se mai numeste si tuse umeda, ambele denumiri facand referire la expectoratiile de mucus care o insotesc. Este cauzata de acumularea secretiilor de mucus in caile respiratorii, pe fondul unei infectii la acest nivel. Mucoasele care protejeaza caile respiratorii secreta mucus in exces pentru a impiedica agentii patogeni sa patrunda mai profund in organism, iar acesta se acumuleaza si ingreuneaza respiratia. Organismul percepe aceasta acumulare de mucus ca un pericol si declanseaza reflexul de tuse pentru a-l elimina prin expectoratie.

Siropul impotriva tusei productive poate avea efect mucolitic sau expectorant si totodata poate intruni ambele calitati. Prin efectul mucolitic fluidizeaza mucusul acumulat in caile respiratorii  pentru a fi mai usor de eliminat, in timp ce efectul expectorant favorizeaza eliminarea mai rapida a mucusului. Dispare astfel cauza declansatoare a reflexului de tuse si in consecinta se opreste si tusea productiva.

Sirop pentru tuse seaca

Tusea seaca sau uscata nu mai este insotita de expectoratie pentru ca in cazul sau nu exista mucus acumulat in exces. De aceasta data tusea este cauzata de o inflamatie sau de o iritatie la nivelul cailor respiratorii superioare, asa cum se intampla adesea in caz de raceala sau gripa. In acest caz, inflamatia sau iritatia genereaza senzatia de corp strain in caile respiratorii, care declanseaza reflexul de tuse.

Un sirop pentru tuse uscata cu efect antitusiv actioneaza asupra reflexului de tuse pe care il inhiba temporar fara a influenta in vreun fel cauza care il declanseaza. In acelasi timp, exista si siropuri de tuse cu efect antiinflamator si antiiritant care actioneaza impotriva cauzei care determina tusea seaca.

De asemenea unele siropuri de tuse imbina efectele mucolitice si expectorante cu cele antiinflamatorii si antitusive, fiind un remediu eficient pentru ambele tipuri de tuse.  

Ca un rezumat al celor spuse pe parcursul acestui articol, siropurile de tuse pentru diabetici sunt produse farmaceutice naturale care nu trebuie sa contina zahar sau alti indulcitori ce cresc glicemia si nici substante active ce pot interfera cu actiunea insulinei sau a medicamentelor folosite in tratamentul diabetului. Alegerea siropului potrivit se face in functie de tipul de tuse ce trebuie tratat, care poate fi productiva sau uscata.

Siropurile de tuse nu sunt singurele produse pentru tratarea infectiilor respiratorii  in privinta carora pacientii cu diabet trebuie sa manifeste precautie intrucat exista si o serie de suplimente alimentare pentru intarirea imunitatii care pot contine  zahar ori alti indulcitori ce cresc glicemia, precum si medicamente cu substante active nerecomandate diabeticilor.