Odata cu sosirea sezonului rece farmaciile se confrunta cu o crestere a cererii de sirop pentru tuse seaca dar si de alte produse antitusive, necesare in tratamentul infectiilor respiratorii. Tusea seaca este unul din simptomele suparatoare specifice acestor boli de sezon, ceea ce explica si interesul crescut in aceasta perioada pentru remedii specifice.
Siropul pentru tuse seaca se numara printre aceste remedii iar prin intermediul acestui articol puteti afla cum se obtine un astfel de produs, cum actioneaza si care sunt cele mai bune ingrediente.
Asadar, daca sunteti in cautarea unui sirop pentru tuse seaca eficient, va recomandam sa parcurgeti mai intai randurile de mai jos.
Sirop pentru tuse seaca – ce este si cand e recomandat
Siropul pentru tuse seaca este un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala pentru tratarea tusei neproductive numite si tuse uscata sau seaca. Asa cum se poate deduce usor din denumirea sa, orice sirop pentru tuse seaca este disponibil sub forma lichida si se administreaza pe cale orala.
Rolul sau este acela de calma si a reduce frecventa episoadelor de tuse seaca, ameliorand astfel disconfortul cauzat de acestea. Tratamentul cu sirop pentru tuse seaca este unul simptomatic, ceea ce inseamna ca are efect doar asupra unui simptom fara sa actioneze si impotriva cauzei sta la baza acestuia, respectiv a bolii. Asadar, nu trebuie sa va asteptati de la un sirop pentru tuse seaca sa vindece raceala, gripa sau alte afectiuni respiratorii, ci doar sa amelioreze una din manifestarile specifice acestor afectiuni.
Sirop pentru tuse seaca – mod de actiune
Pentru a intelege cum actioneaza orice sirop pentru tuse seaca trebuie sa stiti care este mecanismul ce declanseaza un astfel de simptom. Trebuie precizat in primul rand ca tusea seaca, ca si cea productiva, este un reflex normal al organismului, care se declanseaza atunci cand in caile respiratorii este detectata prezenta unei substante sau a unui corp strain ce risca sa ajunga in plamani.
Tusea seaca este cauzata de un proces infamator la nivelul cailor respiratorii, caz in care inflamatia este perceputa ca fiind acel corp strain pe care organismul incearca sa il elimine. Evident ca tusea nu poate reduce inflamatia, astfel ca acest reflex se declanseaza in mod repetat, devenind suparator.
Scopul unui sirop pentru tuse seaca este acela de a interveni in acest mecanism fie prin reducerea inflamatiei care declanseaza reflexul de tuse, fie prin suprimarea acestui reflex, fie prin ambele cai.
Sirop pentru tuse seaca – proprietati specifice
In functie de modul in care functioneaza, este important ca un sirop pentru tuse seaca sa aiba efect antiinflamator sau sa contina substante antitusive, care actioneaza asupra centrului din creier ce controleaza reflexul de tuse. Intrucat acest simptom neplacut cauzeaza deseori si iritarea cailor respiratorii, un sirop pentru tuse seaca e recomandat sa aiba si efect emolient care calmeaza iritatia si amelioreaza usturimea in gat specifica acesteia.
Daca problema este cauzata de o infectie la nivelul gatului poate fi folosit un sirop pentru tuse seaca ce contine si substante antimicrobiene, eficiente in neutralizarea agentilor patogeni responsabili de infectia respectiva sau vitamine pentru intarirea imunitatii.
Dat fiind faptul ca se administreaza pe cale orala, siropul pentru tuse seaca are de obicei un gust placut usor dulceag acompaniat de diferite arome. Este de preferat ca gustul si aroma sa fie date de ingrediente naturale, nicidecum de indulcitori artificiali sau aromatizati chimici.
Pentru a-i mari spectrul de actiune, intr-un sirop pentru tuse seaca se pot adauga si substante cu efect mucolitic si expectorant, care ajuta la eliminarea secretiilor de mucus din caile respiratorii. Tusea seaca nu are legatura cu secretiile de mucus si tocmai din acest motiv i se mai spune tuse uscata sau neproductiva, fiind cauzata doar de inflamarea sau iritarea cailor respiratorii. Mucusul acumulat in caile respiratorii cauzeaza tusea productiva, insa pentru eliminarea tuturor factorilor declansatori, un sirop pentru tuse seaca poate avea si efect mucolitic si expectorant.
Sirop pentru tuse seaca – ingrediente recomandate
Pentru a avea efectele enumerate mai sus, siropul pentru tuse seaca poate contine ingrediente naturale dar si substante medicamentoase produse in laboratoarele farmaceutice.
Cele mai eficiente ingrediente care pot fi folosite pentru repararea unui astfel de sirop sunt urmatoarele:
-
Ghimbirul – are efect antiinflamator si antimicrobian datorat in special unei substante specifice numite gingerol;
-
Mentolul – are un puternic efect emolient datorita caruia calmeaza iritatia si totodata actioneaza ca un bun antiinflamator si antimicrobian;
-
Eucaliptul – la fel ca mentolul, are proprietati emoliente, antiinflamatoare si antimicrobiene, carora li se adauga efectul expectorant;
-
Patlagina – are efect antitusiv, atenuand reflexul de tuse si totodata contribuie la reducerea inflamatiei;
-
Ienuparul – este o planta cu proprietati antimicrobiene si expectorante, actionand si pentru reducerea inflamatiei;
-
Propolisul – este substanta naturala cu multiple beneficii incontestabile pentru sanatate. Printre altele, contribuie la distrugea agentilor patogeni si reduce inflamatia la nivelul gatului;
-
Musetelul – recunoscut datorita puternicului efect antiinflamator si emolient;
-
Mierea de albine – are proprietati antimicrobiene si emoliente si in plus este un bun indulcitor natural;
-
Ridiche neagra – siropul de ridiche neagra este el insusi un remediu eficient impotriva tusei si totodata poate fi combinat cu alte ingrediente in vederea obtinerii unui sirop pentru tuse seaca mai eficient.
Sirop pentru tuse seaca – mod de utilizare si precautii
In primul rand, este important de retinuta ca siropul pentru tuse seaca nu este un remediu universal impotriva tusei, iar daca este administrat in cazul pacientilor cu tuse productiva, cel mai probabil nu va avea efectul dorit.
De asemenea, un anume sortiment de sirop poate fi total diferit de altul chiar daca au efect similar, iar din acest motiv este important sa cititi cu atentie prospectul fiecarui produs inainte de a-l folosi. Aici veti gasi informatii detaliate despre dozaj si modul de administrare, de care evident ca este recomandat sa tineti cont. Chiar daca tusea este puternica si suparatoare, administrarea in doze mai mari sau la intervale mai scurte decat cele mentionate in prospect nu ajuta cu nimic, ba chiar poate genera efecte adverse, in general de natura digestiva.
Din acelasi motiv este foarte important ca flaconul cu sirop de tuse sa nu fie lasat la indemana copiilor, care pot fi atrasi de gustul si aroma placute si sa consume o cantitate mare ce le poate face rau. In ceea ce priveste conditiile de pastrare, siropul pentru tuse seaca este bine sa fie tinut in ambalajul original, depozitat in conditiile recomandate de producator. In general, se recomanda pastrarea la frigider insa multe produse pot fi tinute si in dulapul de medicamente, ferite de lumina soarelui si la o temperatura care sa nu depaseasca 25 de grade Celsius,
Persoanele cu alergii trebuie sa studieze cu atentie si lista de ingrediente, pentru ca unele siropuri pot contine alergeni, iar in urma consumului exista riscul aparitiei unor reactii adverse.