Sindromul copilului zgaltait, consecinta grava a unui gest necugetat

Sindromul copilului zgaltait, consecinta grava a unui gest necugetat Sindromul copilului zgaltait, consecinta grava a unui gest necugetat

Ultima actualizare: 17 iunie 2021

Sindromul copilului zgaltait grupeaza toate semnele si simptomele provocate de zguduirea cu putere a copilului in incercarea de a opri o criza de plans inconsolabil. Acesta cuprinde  leziuni ale mai multor organe, inclusiv hemoragii intracraniene, hemoragii retiniene, tulburari de vedere si fracturi. Gradul de afectare depinde de forta si durata zgaltairii.

Sindromului Copilului Zgaltait (SCZ), cunoscut in limba engleza cu termenul de Shaken Baby Syndrome, reprezinta o serie de leziuni la nivelul creierului, retinei, membrelor si coastelor, ca urmare a zdruncinarii violente a copilului. “In general, aceasta manifestare apare atunci cand bebelusul face o criza de plans, iar adultul depasit de situatie, il ia de subsuori, tinut de axile, si-l zgaltaie cu putere, in incercarea de a-l face sa nu mai planga, fara a fi neaparat un act rauvoitor. Datele arata ca atat femeile, cat si barbatii, de toate varstele si toate nivelurile economice si educationale sunt capabile sa zgaltaie un copil din cauza frustrarii pe care o simt atunci cand un copil nu se opreste din plans”, explica dr. Tatiana Ciomartan, medic primar pediatru, coordonator al Proiectului pentru Siguranta Copilului in cadrul Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului ”A. Rusescu”.

De ce apar leziunile cerebrale?

Copilul mic are niste particularitati anatomice si de functionare a creierului, care il predispun la leziuni. Capul lui este destul de greu, el avand cam 25% din totalul greutatii corporale. Apoi, muschii gatului sunt nedezvoltati si nu pot sustine capului in timpul miscarilor bruste. Mai exact, atnci cand bebelusul este zgaltait cu putere, capul copilului se misca necontrolat, iar creierul este impins inainte si-napoi in interiorul cutiei craniene. “Capul este in miscare de accelerare-decelerare, efectul fiind asemanator impactului pe care-l sufera un adult in timpul unui accident de masina! Sa nu uitam, creierul copilului este foarte sensibil, pentru ca nu este complet dezvoltat, iar vasele cerebrale sunt fragile si nu sunt ancorate in siguranta. Tocmai de aceea, zgaltairea, fie ea si de doar cateva secunde, conduce la producerea leziunilor la nivelul creierului”, precizeaza dr. Ciomartan.

Deces sau sechele pentru toata viata

In urma producerii leziunilor care definesc SCZ, mortalitatea este de 25-30%, iar cei care supravietuiesc acestora, supravietuiesc cu sechele permanente. “Aacesti copii pot avea paralizii si sa ramana in scaunul cu rotile sau pot avea retard mental sever si sa nu se mai dezvolte din punct de vedere intelectual. Orbirea patiala sau totala este o alta consecinta grava. De asemenea, ei pot avea tulburari de comportament sau convulsii. Sindromul rapeste copilului posibilitatea de a avea o viata normala, sanatoasa si reprezinta o tragedie pentru familie si comunitate”, atentioneaza medicul pediatru.

Semne imediate ale SCZ:

  • Lipsa de raspuns la stimuli;
  • Confuzie, neliniste sau agitatie, letargie pana la pierderea starii de constienta;
  • Plans necontrolat, slab;
  • Convulsii;
  • Incapacitate de a-si sustine capul sau de a urmari cu privirea un obiect;
  • Miscari oculare anormale (rotatorii);
  • Pupile de dimensiuni diferite;
  • Respiratie ingreunata;
  • Dificultati in timpul suptului sau inghititului;
  • Invinetire;
  • Varsaturi.

 

Cum se pune diagnosticul?

In cazul in care, din diferite motive, se suspecteaza Sindromul Copilului Zgaltait, medicul va cauta sa gaseasca existenta unor hematoame subdurale (vanatai localizate intre creier si craniu), fracturi ale oaselor lungi sau costale. Pentru depistarea eventualelor leziuni cerebrale se face CT (computer tomograf) si RMN (rezonanta magnetica nucleara), iar la oftalmolog se face examenul fundului de ochi.

Natalia Talmacec