Simptome viermisori la copii – cum sa recunoasteti infectia

Simptome viermisori la copii – cum sa recunoasteti infectia Simptome viermisori la copii – cum sa recunoasteti infectia

Ultima actualizare: 27 iunie 2024

viermisori-la-copii-simptome-tratament-si-preventie

Infectiile cu paraziti intestinali sunt deseori un aspect firesc al copilariei. Cand copiii isi petrec timpul impreuna, mai ales in aer liber, pot face schimb de tot felul de lucruri – de la jucarii, la insecte si chiar… paraziti intestinali. Desi nu se intampla zilnic, exista riscul ca acestia sa contracteze o infectie cu viermisori. Vestea buna este ca, desi acest gen de infectii sunt contagioase, de obicei nu sunt grave daca sunt depistate rapid si tratate corespunzator. Afectiunea este usor de identificat cand cunoasteti simptomele, iar cu cat aceasta este depistata mai curand, cu atat mai repede poate fi administrat tratamentul, pentru ca micutii sa-si poata relua mai rapid aventurile alaturi de prieteni.

In acest material, va vom prezenta deci diferitele simptome ale infectiei parazitare, precum si optiunile de tratament disponibile pentru viermisori la copii.


Viermisori la copii – generalitati

Exista mai multe tipuri de viermi intestinali, cei mai raspanditi fiind oxiurii, un tip de viermi cilindrici care apar in general la copiii prescolari sau de varsta scolara, desi asta nu inseamna ca nu se pot infecta si adultii.

In continutul acestui articol despre viermisori la copii ne vom concentra asupra oxiurilor, avand in vedere ca sunt tipul de viermi cel mai frecvent intalnit. Copiii pot contracta o infectie cu viermisori daca intra in contact cu persoane infectate cu acesti paraziti, jucarii sau lenjerie de pat infestate cu viermi de la alti copii bolnavi. Odata atinse ouale de oxiuri, copiii le inghit accidental cand isi duc mainile la gura sau isi rod unghiile.

Dupa ce sunt inghitite, ouale ajung in intestinul subtire al copiilor, unde eclozeaza si viermisorii rezultati depun la randul lor mai multe oua in zona anusului. Acest lucru poate provoca prurit (mancarime) intens in zona fundului. Cand copiii se scarpina la fund si apoi isi ating gura, pot inghiti din nou ouale, asa ca ciclul se reia.

In cazul in care copiii ating obiectele din casa fara sa se spele pe maini, ouale se pot raspandi usor si la ceilalti membri ai familiei.

Viermisori la copii – factori de risc

Oxiurii au lungimea de aproximativ 1 cm. Acesti viermisori traiesc in intestinul inferior, dar noaptea ies din anus pentru a-si depune ouale in zona dintre fese, fenomen pe care copilul il resimte sub forma unei mancarimi in zona fundului. Se estimeaza ca o femela de oxiur poate depune pana la 16.000 de oua.

Viermisorii se raspandesc cand copiii isi scarpina fundul, ouale ajungand astfel sa se acumuleze sub unghii. Apoi, cand copilul isi duce mainile la gura, ouale de vierme ajung iar in cavitatea bucala. Ouale pot fi raspandite si indirect, prin alimente, praf sau alte lucruri, deoarece ouale de viermisori pot supravietui pana la doua saptamani in afara corpului.

Viermisori la copii – simptome

Cele mai comune semne si simptome de viermisori la copii sunt:

  • mancarimea din zona fundului sau chiar a vaginului (in cazul fetelor), care de obicei se intensifica noaptea;
  • iritabilitate generalizata si modificari de comportament;
  • tulburari de somn sau somn agitat;
  • scaderea sau absenta brusca a apetitului;
  • pielea din jurul anusului se poate inrosi la copiii cu piele de culoare deschisa sau poate deveni maro, violet ori cenusie in cazul pielii de culoare mai inchisa;
  • scarpinatul excesiv poate provoca o eruptie in jurul anusului, care uneori se poate infecta.

La unii copii, pot aparea si unele simptome rare, cum ar fi:

  • viermisori vizibili – mici, albi si lungi de 8-13 mm (uneori, confundati cu fragmente de hartie igienica);
  • dureri de stomac;
  • vulvovaginita;
  • greata si varsaturi.

Intrucat infectiile cu paraziti intestinali nu constituie o afectiune grava, de obicei nu provoaca durere abdominala.

Alte infectii parazitare intestinale au insa simptome mai specifice. Ankilostomiaza (cauzata de Ankylostoma duodenale), de exemplu, poate provoca anemie (deficit de fier), pe cand viermii cilindrici pot provoca respiratie suieratoare si tuse uscata. In cazul viermilor mai rari, diagnosticul trebuie stabilit de un medic, in baza rezultatelor analizelor de laborator.

Viermisori la copii – diagnostic

Daca micutul prezinta oricare dintre semnele si simptomele pe care le-am mentionat mai sus, trebuie sa-l consulte medicul de familie sau pediatrul.

  • Teste pentru viermi la copii

Medicul va recomanda probabil testul de amprenta anala, pentru a verifica daca copilul prezinta oua de oxiuri sau alte tipuri de viermi. Specialistul va aplica o banda adeziva pe anusul copilului, pe care apoi o va indeparta si o va analiza la microscop. Cand se suspecteaza o infectie cu viermisori la copii, cel mai indicat ar fi ca testul sa fie efectuat dimineata devreme, inainte ca micutul sa faca baie sau sa elimine scaunul si sa se stearga la fund.

Viermisori la copii – tratament

Infectiile cu viermisori la copii sunt in general usor de tratat.

Medicul de familie poate recomanda comprimate antiparazitare, care se elibereaza fara prescriptie medicala, din orice farmacie. Copilul trebuie de obicei sa repete doza dupa 2 saptamani, pentru a va asigura ca toti viermisorii au disparut.

Cand se depisteaza un caz de viermisori la copii, se recomanda ca toti membrii familiei sa urmeze tratament cu antiparazitare, pentru a combate riscul de raspandire a infectiei.

De asemenea, avand in vedere ca este o infectie foarte contagioasa, ar fi indicat sa nu duceti copiii la scoala sau gradinita cat timp au viermisori, pentru a impiedica raspandirea parazitilor la alti copii.

  • Gestionarea infectiei cu viermisori la copii

Discutati cu medicul sau farmacistul despre optiunile de tratament fara prescriptie medicala. Medicamentele care contin substante active precum pirantel sau mebendazol sunt foarte sigure si recomandate frecvent. Respectati instructiunile de pe ambalajul produsului, tinand cont de precautiile speciale pentru copiii cu varsta sub 2 ani sau pentru femeile insarcinate, daca este cazul.

Chiar daca ceilalti membri ai familiei inca nu prezinta simptome, trebuie sa se trateze toti, deoarece infectia parazitara se poate transmite si adultilor.

Daca este posibil, copiii trebuie sa faca dus in noaptea in care administreaza medicamentul si din nou in dimineata urmatoare, pentru a indeparta ouale de oxiuri depuse pe parcursul noptii.

Viermisori la copii – metode de prevenire

Din pacate, intrucat viermii intestinali se raspandesc usor, infectiile repetate cu acesti paraziti sunt foarte frecvente. Pentru a reduce recidivele si a preveni raspandirea infectiei la alte persoane, puteti lua urmatoarele masuri de precautie:

  • in ciuda mancarimii, indemnati copilul sa nu se scarpine in zona fundului, iar daca nu se poate abtine, asigurati-va ca nu se scarpina direct pe piele;
  • mentineti unghiile copilului curate si taiate scurt si impiedicati-l sa-si roada unghiile sau sa-si suge degetul mare;
  • rugati copilul sa se spele bine pe maini si pe sub unghii dupa ce a folosit toaleta;
  • aspirati des podeaua pentru a indeparta eventualele oua de oxiuri;
  • curatati suprafetele pe care copiii le pot atinge, cum ar fi clantele usilor;
  • explicati-i copilului ca nu trebuie sa manance alimentele pe care le-a scapat pe podea;
  • spalati-va bine mainile dupa ce ati mers la toaleta si inainte de a atinge alimentele;
  • cand un membru al familiei contracteaza o infectie parazitara, asigurati-va ca va tratati toti cu antiparazitare;
  • timp de cateva zile dupa tratament, spalati hainele, lenjeria de pat, prosoapele si jucariile copilului folosind apa fierbinte;
  • curatati regulat closetul si olita;
  • indemnati copilul sa faca dus sau baie in mod regulat (mai ales dimineata, pentru a ajuta la indepartarea oualor de viermisori).

 

Surse:

https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/worms

https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Worms/

https://www.qld.gov.au/health/condition/child-health/infections-and-parasites/worms-in-childhood