Simptome gastrita: atentie la aceste semne ale gastritei!

Simptome gastrita: atentie la aceste semne ale gastritei! Simptome gastrita: atentie la aceste semne ale gastritei!

Ultima actualizare: 6 noiembrie 2023

gastrita

Gastrita este o patologie complexa, care are drept principala manifestare inflamatia de la nivel stomacal (mucoasa gastrita). Exista mai multi factori care pot duce la aparitia acestei afectiuni, de la infectii bacteriene si virale, pana la cauze autoimune si de ordin cognitiv.

Cele mai multe simptome de gastrita sunt cantonate la nivelul tractului gastrointestinal, iar pacientul acuza o stare de disconfort gastric, sub forma unei dureri resimtita ca o arsura, atat in perioada preprandiala, cat si postprandiala. Secretia excesiva de suc gastric, care contine preponderent acid clorhidric, poate duce in timp la eroziunea mucoasei stomacului, aparitia unor leziuni si, astfel, a ulcerului.

Pacientii care sufera de aceasta boala nu pot trece cu vederea manifestarile si simptomele de gastrita. Acestea provoaca episoade acute de durere insuportabila, deranjanta si care se resimte ca o eroziune, ca o arsura la nivelul stomacului. Durerile pot fi foarte intense si interfereaza cu capacitatea de a derula activitati zilnice obisnuite. Alte simptome de gastrita includ o senzatie de meteorism abdominal, indigestie, senzatia de plenitudine dupa o masa obisnuita, greturi si varsaturi. De asemenea, durerea din gastrita tinde sa se exacerbeze in conditii de stres si emotii puternice, reiterand componenta psihosomatica a acestei afectiuni complexe.

 

Pentru a va ajuta sa reduceti disconfortul abdominal dupa ce ati mancat, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Carboment. Acesta este un supliment alimentar 100% natural, obtinut din carbune medicinal si extract din frunze de menta, indicat in caz de flatulenta sau balonare, de spasm abdominal sau dispepsie. De asemenea, calmeaza crampele si are efect detoxifiant.


Despre gastrita – factori de risc, cauze, complicatii

Gastrita se poate reprezenta sub forma acuta sau cronica, iar etiologia bolii este multilaterala si complexa. Netratata, gastrita acuta poate evolua spre forma cronica, mult mai greu de gestionat si cu simptome mult mai violente. Cauzele principale ale gastritei pot fi:

  • infectia cu Helicobacter pylori (cea mai frecventa cauza);
  • infectia cu Mycobacterium avium-intracellulare, Enterococcus, Herpes simplex si infectia cu citomegalovirus;
  • infectia cu Cryptosporidium, Strongyloides stercoralis, Anisakis;
  • etiologia autoimuna;
  • boala Crohn;
  • gastrita cauzata de radiatii;
  • gastrita colagena;
  • gastrita rezultata din refluxul de acid biliar;
  • gastrita limfocitara sau eozinofilica.

Indiferent de etiologie, cele mai multe simptome de gastrita sunt cantonate la nivel digestiv. Desi tabloul clinic poate fi multilateral, diferit de la o persoana la alta si chiar in cadrul aceluiasi caz, in functie de stadiul bolii, principalele simptome acuzate de pacientii cu gastrita sunt senzatia de arsura, dar si senzatia de greata, varsaturi si, in unele cazuri, refluxul gastroesofagian asociat. Factorii de risc asociati cu aceasta patologie si riscul de a dezvolta gastrita includ:

  • fumatul;
  • consumul excesiv de alcool, cafea si bauturi carbogazoase;
  • chimio- si radioterapia;
  • expunerea excesiva la stresori;
  • utilizarea regulata a analgezicelor (antiinflamatoare nesteroidiene).

De asemenea, se pare ca si alimentatia ar fi implicata in gastrita, crescand riscul ca o persoana sa dezvolte simptome subiacente. Spre exemplu, consumul de alimente foarte picante, bogate in capsaicina, consumul de alimente acide si chiar postul prelungit ar putea sa creasca riscul ca o persoana sa dezvolte astfel de patologii.

gastrită

Multe simptome de gastrita au un debut brusc, dar frecvent poate fi identificat un istoric in care a existat un factor declansator (fumatul, ingestia acuta a unei cantitati mari de alcool, consumul regulat de cafea pe stomacul gol, stresul si emotiile foarte puternice). Principalele complicatii asociate cu gastrita sunt urmatoarele:

  • ulcerul peptic;
  • gastrita cronica atrofica;
  • metaplazia si displazia gastrica;
  • cancerul gastric (adenocarcinom);
  • anemia cu deficit de fier;
  • deficitul de vitamina B12;
  • aclorhidria;
  • perforatia gastrita;
  • limfomul de tesut limfoid asociat mucoasei (MALT);
  • tumorile neuroendocrine;
  • deficitul de vitamina C, vitamina D, acid folic, zinc, magneziu si calciu.

Pe langa faptul ca multe dintre simptomele gastritei scad calitatea vietii unui pacient, complicatiile apar ca urmare a lipsei de tratament si, de cele mai multe ori, ca urmare a cronicizarii bolii. Asociate paletei variate de simptome de gastrita, aceste complicatii secundare care pot aparea au potentialul de a compromite si mai mult functionalitatea unei persoane.

 

Pentru a ameliora hiperaciditatea gastrica si pentru a sprijini mentinerea confortului digestiv, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Gastrocalmin. Acesta este un supliment alimentar cu indulcitor, fara zahar, sub forma de comprimate masticabile cu gust de menta, cu actiune antioxidanta si hepatoprotectoare. De asemenea, are proprietati calmante, carminative si spasmolitice.

Cele mai cunoscute simptome gastrita

Se considera faptul ca nu exista simptome tipice, care pot fi decelate prin examen clinic. Cu toate acestea, in special in cazurile acute de gastrita, pacientul acuza simptome care, pe baza unui istoric relevant, pot fi asociate cu aceasta boala. Principalele simptome de gastrita si cele mai frecvent acuzate vor fi prezentate in cele ce urmeaza.

  • Durere epigastrica, in partea superioara a abdomenului

Unul dintre cele mai cunoscute simptome in gastrita este durerea epigastrica, frecvent descrisa ca o senzatie de arsura, care tinde sa se manifeste in special dimineata, seara si postprandial. Insa, exista si cazuri in care durerea se amelioreaza dupa o masa, ca urmare a faptului ca sucul gastric actioneaza nu asupra mucoasei gastrice, ci asupra alimentelor consumate. Durerea este frecvent descrisa ca si cum „ar roade” tesutul, cu intensitate variabila. Multe simptome de gastrita apar, in cea mai mare parte, la nivelul sistemului digestiv.

  • Senzatia de greata si varsaturi

Din categoria celor mai cunoscute simptome care va duc cu gandul la gastrita face parte si senzatia de greata si, uneori, vomismentele. Aceasta senzatie poate aparea oricand, nu doar in perioada postprandiala. Pe de alta parte, aceasta senzatie de greata, descrisa in tabloul de simptome pentru gastrita, este pusa frecvent pe seama consumului unei mese bogate, in special in grasimi. La pacientii cu gastrita, ar putea exista si un istoric de tulburari ale vezicii biliare. Astfel de simptome sunt asociate, prin urmare, cu disfunctia biliara si senzatia de greata, asociata meselor bogate in grasimi.

  • Eructatii si meteorism abdominal (senzatie de balonare)

Alte simptome relevante in gastrita sunt eructatiile, senzatia de balonare si de plenitudine postprandiala (senzatie de prea plin dupa masa). Pe de alta parte, vor exista si persoane care sustin ca multe dintre aceste simptome, in special arsura, tind sa fie mai usoare dupa masa. Acest lucru ar putea fi pus pe seama faptului ca mucoasa nu mai este expusa in mod direct actiunii sucului gastric si acidului clorhidric.

Gastrita – sfaturi pentru preventie

Gastrita este o afectiune deosebit de neplacuta care, daca se cronicizeaza, este greu de tinut sub control si de tratat. Astfel, deoarece este mult mai usor sa previi decat sa tratezi, se recomanda:

  • limitarea consumului de alcool, cafea si bauturi carbogazoase;
  • renuntarea la fumat;
  • limitarea consumului de alimente picante si a mancarurilor foarte condimentate, acide;
  • limitarea consumului de alimente prajite;
  • imbunatatirea stilului de viata prin odihna corespunzatoare, exercitii fizice, adoptarea unor metode eficiente de gestionare a stresului.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544250/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10349-gastritis

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gastritis/symptoms-causes/syc-20355807

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/gastritis