Din pacate, inca nu s-a sfarsit pandemia de coronavirus. Dupa mai bine de doi ani de la aparitia COVID-19, apar noi recorduri de imbolnaviri in fiecare zi. Din cauza potentialului sau de raspandire, virusul SARS-CoV-2 a suferit numeroase mutatii, fapt care a dus la aparitia tulpinii Omicron si, odata cu aceasta, la cel de-al cincilea val de infectari. Exista deja dovezi solide ca noua varianta a bolii se raspandeste mult mai repede decat Delta. In acelasi timp, oamenii de stiinta atrag atentia asupra faptului ca tulpina Omicron poate infecta nu doar persoanele care au avut deja COVID-19, ci si pe acelea au efectuat schema completa de vaccinare. Cand credeam ca lucrurile s-au limpezit un pic, am aflat ca a aparut si subvarianta BA.2, denumita si “Omicron invizibil”, o varianta mult mai contagioasa decat forma originala a Omicron (BA.1). Aceasta a inceput deja sa ia locul tulpinii initiale si sa se raspandeasca in Europa si Asia.
Informatii despre tulpina Omicron
Omicron, tulpina COVID-19 descoperita recent, este cea mai transmisibila varianta a bolii de pana acum. Ea prezinta 50 de mutatii, iar 32 dintre acestea se afla in proteina spike. In urma unor experimente realizate in laborator, cercetatorii de la Li Ka Shing Faculty of Medicine, Hong Kong, au descoperit ca tulpina Omicron se poate inmulti de 70 de ori mai rapid decat Delta si varianta initiala a bolii in tesuturile care captusesc caile respiratorii. Aceasta reprezinta una dintre explicatiile care ar putea justifica transmiterea rapida. In acelasi timp, specialistii au remarcat si ca tulpina Omicron se multiplica in tesuturile pulmonare de zece ori mai lent decat varianta originala a COVID-19, caracteristica ce ar putea duce la o forma mai putin severa a bolii.
Farmacistii Catena recomanda, Naturalis Septocalmin Islandica, un supliment alimentar care amelioreaza tusea si calmeaza iritatia gatului si a faringelui. De asemenea, produsul ajuta la buna functionare a sistemului imunitar si mentine sanatatea tractului respirator.
Primul caz de Omicron a fost raportat pe 24 noiembrie 2021 de autoritatile sanitare sud-africane, iar la scurt timp tulpina a devenit dominanta la nivel mondial. Din pacate, aparitia subvariantei BA.2 lanseaza posibilitatea existentei unui al saselea val de imbolnaviri sau a prelungirii valului actual. Desi subvarianta originala, BA.1 reprezinta mai mult de 98% dintre cazurile de Omicron identificate in toata lumea, “verisoara” BA.2 a devenit rapid dominanta, la jumatatea lunii ianuarie, in Danemarca. De asemenea, focare au mai fost descoperite si in tari precum Norvegia, Germania, Marea Britanie si Africa de Sud.
Un numar ingrijorator de cazuri de Omicron a fost inregistrat si la nivel national. Conform datelor furnizate de Institutul National de Sanatate Publica, pana la data de 30 ianuarie 2022 au fost raportate 1146 de cazuri de infectare cu aceasta tulpina.
In urma unui studiu, specialistii danezi de la Statens Serum Institut au concluzionat ca, din pacate, noua subvarianta pare a fi cu aproximativ 1.5 ori mai transmisibila decat cea originala, BA.1, inclusiv in cazul persoanelor vaccinate. Chiar si asa, oficialii din sistemul sanitar danez sugereaza ca BA.2 nu provoaca simptome mai grave decat varianta anterioara.
Specialistii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) au inclus Omicron in lista “variantelor ingrijoratoare”, ale coronavirusului, iar pana in acest moment nu au o facut o diferenta intre varianta originala a tulpinii si subvarianta recent descoperita.
Farmacistii Catena recomanda Naturalis Bronhosuport, un sirop de tuse care amelioreaza probleme respiratorii. Acesta ajuta la fluidizarea si eliminarea secretiile bronsice in exces si la hidratarea normala a mucoaselor.
Simptome si semne de infectare cu tulpina Omicron
Potrivit unui studiu realizat de catre autoritatile sanitare norvegiene, in cazul variantei Omicron, simptomele incep sa apara chiar si dupa trei zile de la infectare. In acest caz, perioada de incubare a virusului SARS-CoV-2 pare a fi mai scurta decat la celelalte tulpini.
Specialistii de la Centers for Disease Control and Prevention, SUA, atrag atentia asupra faptului ca transmiterea bolii are loc cu doua zile inainte de aparitia simptomelor si se poate face, in continuare, chiar si la trei zile de la disparitia lor.
Dintr-un studiu efectuat in Marea Britanie de catre cercetatorii de la Imperial College London in colaborare cu sociologii de la Ipsos MORI, doua treimi dintre persoanele infectate cu noua tulpina Omicron au declarat ca au mai avut si inainte COVID-19.
Desi, pana acum, pierderea mirosului si a gustului erau simptome specifice infectiei cu SARS-CoV-2, in prezent, in cazul variantei Omicron, acestea nu mai poate fi considerate un reper, deoarece pacientii se confrunta tot mai rar cu ele.
Potrivit datelor colectate in ZOE COVID Symptom Study, o aplicatie mobila folosita pentru studiul simptomelor COVID-19 si a raspandirii virusului in Marea Britanie, principalele simptome ale celei mai recente variante de coronavirus sunt urmatoarele:
-
congestie nazala;
-
dureri de cap;
-
oboseala;
-
durere in gat;
-
stranut;
-
tuse persistenta;
-
raguseala.
Pacientii se mai pot confrunta cu febra, dureri musculare, lacrimare excesiva, pierderea poftei de mancare sau eruptii cutanate.
Pentru a beneficia de o masura suplimentara de protectie impotriva virusurilor si alergenilor care pot patrunde in cavitatea nazala pe calea aerului, farmacistii Catena recomanda Taffix Spray Nazal. Acesta actioneaza in 50 de secunde de la aplicare si poate oferi protectie pana la cinci ore impotriva virusurilor respiratorii, inclusiv SARS-CoV-2.
Masuri de preventie
Masurile de preventie raman aceleasi ca pana acum:
-
vaccinarea ofera, in continuare, o protectie ridicata in fata formelor grave ale bolii;
-
este esentiala purtarea unei masti care sa acopere corect nasul si gura;
-
masca de protectie trebuie schimbata de fiecare data cand se umezeste sau dupa patru ore de utilizare;
-
indivizii trebuie sa pastreze o distanta de siguranta de cel putin 1.5 metri fata de oamenii din jurul lor;
-
este indicata evitarea spatiile aglomerate sau care nu sunt aerisite corespunzator;
-
este necesara aerisirea incaperilor de acasa si de la serviciu;
-
este importanta spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun timp de cel putin 20 de secunde.
Chiar si persoanele vaccinate sau cele care au fost deja bolnave se pot infecta cu tulpina Omicron. Asadar, respectati cu strictete masurile de siguranta. Doar asa puteti avea grija de sanatatea dumneavoastra si a oamenilor dragi.
Surse:
https://joinzoe.com/learn/omicron-symptoms
https://www.med.hku.hk/en/news/press/20211215-omicron-sars-cov-2-infection
https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/omicron-subvariant-ba2-more-infectious-than-original-danish-study-finds-2022-01-31/
https://www.theguardian.com/world/2022/jan/31/omicron-what-do-we-know-about-stealth-subvariant-ba2
https://www.bmj.com/content/371/bmj.m3862
https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm705152e3.htm
https://www.eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2021.26.50.2101147
https://www.nbcboston.com/news/local/how-long-before-omicron-symptoms-appear-after-covid-exposure/2604593/
https://www.theatlantic.com/science/archive/2021/12/omicron-incubation-period-testing/621066/
https://www.nbcnews.com/health/health-news/omicron-symptoms-covid-what-to-know-rcna9469
https://www.healthline.com/health-news/omicron-and-long-covid-what-we-know-so-far
https://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-cazuri-confirmate-covid19/2985-s-04-informare-cazuri-cu-variante-care-determina-ingrijorare-voc/file
Farmacistul Catena va recomanda:
-
Taffix Spray Nazal, 1 g
Taffix ™ este utilizat pentru blocarea virusurilor din cavitatea nazala, virusuri care ar putea patrunde in sistemul respirator si provoca infectii. Este un dispozitiv medical ce NU necesita prescriptie…