Sforait: cauze si remedii eficiente

Sforait: cauze si remedii eficiente Sforait: cauze si remedii eficiente

Ultima actualizare: 17 octombrie 2023

sforait

S-a intamplat vreodata sa nu puteti dormi din cauza faptului ca partenerul a sforait puternic? Sau au existat momente in care v-ati trezit din cauza propriului sforait si v-ati intrebat cum puteti rezolva situatia?

Nu va ingrijorati, insa, deoarece tuturor li se intampla ocazional. Sforaitul reprezinta o situatie normala, care apare deoarece gatul se relaxeaza in timpul somnului.

Cu toate acestea, daca problema devine mai serioasa, ea poate perturba somnul, poate provoca insomnie si poate cauza iritabilitate atat pentru cel care sforaie, cat si pentru cei din jur, care sunt nevoiti sa suporte zgomotele.

Este important de retinut, totusi, ca sforaitul ar putea fi, de asemenea, un semn al apneei in somn, o afectiune care poate pune viata in pericol si care trebuie remediata cu ajutorul unui specialist. Apneea in somn este cauzata de obicei de obstructionarea respiratiei, o problema care trezeste din somn persoana afectata.

Sforaitul nu afecteaza insa calitatea somnului la fel de mult ca apneea in somn. Cu toate acestea, daca suferiti de oboseala extrema, somnolenta si epuizare in timpul zilei, problema ar putea sa nu fie cauzata de un simplu sforait si ar trebui sa mergeti la medic pentru o evaluare.

Deci, cum sa puteti opri acest sunet nazal, care perturba somnul? Pentru a descoperi acest lucru este necesar sa identificati exact cauza. Dupa ce faceti acest lucru, credeti sau nu, exista solutii care ajuta la eliminarea sforaitului, astfel incat toata lumea sa aiba parte de odihna atat de necesara.


Ce este sforaitul?

Sforaitul este sunetul care se produce atunci cand aerul trece pe langa tesuturile relaxate din gat, provocand vibratia acestora in timp ce respirati.

Sforaitul este un fenomen normal?

Sforaitul este frecvent (si normal) in cazul multor oameni. De fapt, aproape toata lumea sforaie ocazional, inclusiv bebelusii si copiii mici.

Cu toate acestea, un sforait puternic si foarte zgomotos poate indica apneea in somn – o afectiune care provoaca intreruperea respiratiei in timpul somnului. Daca sforaitul este insotit de episoade de apnee si alte simptome, precum oboseala sau iritabilitate, atunci ar trebui sa discutati cu un furnizor de asistenta medicala.

O solutie eficienta pentru imbunatatirea somnului este Naturalis SomnControl, un supliment alimentar eficient pentru insomnie, pe baza de valeriana, magneziu, melatonina, L-triptofan, mac-californian si vitamina B6.

Cauze si factori de risc

Sforaitul poate avea la baza o serie de factori, cum ar fi anatomia gurii si a sinusurilor, consumul de alcool, alergiile, raceala si greutatea excesiva.

Atunci cand atipiti si treceti de la un somn usor la un somn profund, muschii de la nivelul cerului gurii (bolta palatina), limbii si gatului se relaxeaza. Drept urmare, tesuturile din gat se pot relaxa atat de mult incat ajung sa blocheze partial caile respiratorii si sa vibreze.

Cu cat caile respiratorii se ingusteaza mai mult, cu atat fluxul de aer devine mai puternic. Acest lucru sporeste vibratia tesuturilor, ceea ce face ca sforaitul sa devina mai puternic.

Urmatoarele conditii pot afecta caile respiratorii si pot provoca sforait:

  • Anatomia cavitatii bucale

Cu cat cerul gurii (bolta palatina) este mai jos si mai ingrosat, cu atat poate ingusta mai mult caile respiratorii. In plus, persoanele supraponderale pot avea tesuturi suplimentare in partea din spate a gatului, care le pot ingusta caile respiratorii. De asemenea, daca uvula (omuletul din gat), bucata triunghiulara de tesut, este alungita, fluxul de aer poate fi obstructionat si vibratiile se pot amplifica.

  • Consumul de alcool

Sforaitul poate fi provocat si de consumul excesiv de alcool inainte de culcare. Alcoolul relaxeaza muschii gatului si scade apararea naturala impotriva obstructionarii cailor respiratorii.

  • Problemele nazale

Congestia nazala cronica sau deviatia de sept nazal pot cauza sforait. Deviatia de sept apare atunci cand peretele interior dintre cele doua nari este deplasat catre una dintre parti, determinand un culoar respirator mai mic.

  • Privarea de somn

Lipsa unui somn odihnitor poate duce la o relaxare suplimentara a gatului.

Puteti obtine un somn odihnitor cu ajutorul ZZZQuil Melatonin, un supliment alimentar pentru somn care va ajuta sa adormiti mai repede.

  • Pozitia de dormit

Oamenii sforaie de cele mai multe ori si cel mai zgomotos atunci cand dorm pe spate, deoarece efectul gravitatiei asupra gatului ingusteaza caile respiratorii.

  • Factori de risc

Factorii de risc care pot duce la sforait sunt:

Sexul masculin

Barbatii sunt mai predispusi la sforait sau apnee in somn decat femeile.

Excesul de greutate corporala

Persoanele supraponderale sau obeze au un risc mai mare de a se confrunta cu sforait sau cu apnee obstructiva in somn.

Caile respiratorii inguste

Unele persoane au cerul gurii mai lung decat in mod normal, sau amigdalele marite, iar acesti factori pot ingusta caile respiratorii, provocand sforaitul.

Consumul de alcool

Alcoolul relaxeaza muschii gatului, crescand riscul de sforait.

Problemele nazale

Persoanele care au un defect structural la nivelul cailor respiratorii, cum ar fi deviatia de sept nazal, sau care prezinta congestie nazala cronica, au un risc mai mare de a sforai.

Antecedente familiale de sforait sau apnee obstructiva in somn

Apneea obstructiva in somn poate fi transmisa ereditar.

StresControl Naturalis este un supliment alimentar cu efect benefic asupra starilor emotionale si a capacitatii organismului de a se adapta la situatiile de stres. In plus, ajuta la imbunatatirea calitatii somnului.

Diagnostic

In prima faza, medicul efectueaza un examen fizic pentru a determina daca sforaitul este cauzat de anomalii la nivelul gurii. In unele cazuri, acest examen fizic este suficient pentru un diagnostic corect si un tratament adecvat, mai ales daca sforaitul este usor.

Cu toate acestea, cazurile severe de sforait pot necesita alte teste de diagnostic. Medicul poate utiliza radiografia, tomografia computerizata (CT) si rezonanta magnetica (RMN), pentru a verifica daca exista anomalii la nivelul cailor respiratorii. Cu toate acestea, deviatia de sept nu este o problema care sa necesite efectuarea unor studii imagistice avansate, cum ar fi scanarea CT, scanarea RMN sau radiografia. De asemenea, medicul poate solicita un studiu mai aprofundat al somnului, numit studiu de somn. Poligrafia nocturna, cunoscuta si sub numele de studiu de somn acasa sau polisomnografie la domiciliu, este o tehnica de monitorizare a somnului si a activitatilor corpului in timpul noptii. Mai exact, specialistii verifica:

  • ritmul cardiac;
  • ritmul respirator;
  • nivelul de oxigen din sange;
  • miscarile picioarelor.

sforait-diagnostic

Tratament si remedii

Tratamentul este recomandat in functie de cauza sforaitului. De obicei, specialistii propun urmatoarele tratamente:

  • proteza antisforait, adica o piesa bucala dentara care ajuta la avansarea pozitiei maxilarului, limbii si boltei palatine, pentru a mentine caile aeriene deschise;
  • interventia chirurgicala pentru strangerea si taierea excesului de tesut din caile respiratorii, cum ar fi septoplastia, o procedura care corecteaza deviatia severa de sept nazal;
  • interventia chirurgicala cu laser de scurtare a boltei palatine si de indepartare a uvulei;
  • masti sau aparate CPAP, care au rolul de a directiona aer sub presiune in caile respiratorii, pentru a trata apneea in somn si sforaitul.

sforait-tratament

Procedurile chirurgicale corective reprezinta de cele mai multe ori solutii permanente. Mastile si dispozitivele bucale trebuie folosite pe termen indelungat. Medicul recomanda de obicei prezentarea la vizite regulate, pentru a verifica felul in care progreseaza tratamentul.

Eventuale complicatii

Persoanele care sforaie in mod frecvent au un risc mai mare de a experimenta:

  • somnolenta in timpul zilei;
  • dificultate de concentrare;
  • accidente auto din cauza somnolentei;
  • hipertensiune arteriala;
  • boli cardiovasculare;
  • accident vascular cerebral;
  • conflicte conjugale.

Afectiunile medicale grave sunt cauzate mai frecvent de apneea in somn decat de sforait.

Metode de prevenire a sforaitului

Exista anumiti pasi pe care ii puteti urma pentru a opri sau reduce sforaitul.

  • Inainte de culcare, evitati sedativele sau bauturile care contin alcool.
  • Intrebati medicul ce medicamente puteti lua pentru a va ameliora congestia nazala.
  • Faceti multa miscare si mentineti o greutate sanatoasa.
  • Tineti capul ridicat in timpul somnului, pentru a imbunatati fluxul de aer.
  • Incercati sa dormiti pe o parte, si nu pe spate.
  • Achizitionati o perna care sa va mentina capul in pozitia corecta atunci cand dormiti.

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/snoring/symptoms-causes/syc-20377694

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15580-snoring

https://www.medicalnewstoday.com/articles/303834

https://www.healthline.com/health/snoring

https://draxe.com/health/how-to-stop-snoring/