Sfaturi pentru gravida cu alergie la ambrozie (tratament permis)

Sfaturi pentru gravida cu alergie la ambrozie (tratament permis) Sfaturi pentru gravida cu alergie la ambrozie (tratament permis)

Ultima actualizare: 25 septembrie 2024

gravide-alergie-ambrozie

Alergia la ambrozie este cea mai frecventa forma de alergie la polen din Romania, dat fiind faptul ca vorbim despre cea mai raspandita buruiana, intalnita pe intreg teritoriul tarii. In plus, o singura planta de ambrozie produce miliarde de particule de polen, care sunt foarte fine si astfel ajung usor in atmosfera putand fi purtate de vant sute de kilometri.

Din fericire exista mai multe variante de tratament pentru alergie la ambrozie, insa in cazul femeilor insarcinate aceasta inseamna o problema in plus. Aceasta din cauza faptului ca administrarea de medicamente sau remedii naturiste trebuie facuta cu mare grija si doar la recomandarea medicului, pentru a nu afecta evolutia sarcinii sau dezvoltarea fatului.  

De aceea vom vorbi in cele ce urmeaza despre ce optiuni de tratament pentru alergie la ambrozie exista in cazul femeilor insarcinate, oferindu-va totodata si cateva sfaturi pentru a putea controla aceasta problema destul de neplacuta.


Se poate administra tratament pentru alergie la ambrozie in perioada sarcinii?

Multe femei gravide care sufera de alergie la ambrozie isi pun aceasta intrebare, constiente fiind de faptul ca orice medicament sau alta substanta administrata in aceasta perioada poate avea efect si asupra sarcinii. Nu doar ca isi pun intrebarea, dar discuta cu medicul alergolog sau cu cel care monitorizeaza sarcina despre posibilitatea administrarii unui tratament pentru alergie le ambrozie in situatia lor, iar raspunsul este unul pozitiv.      

Exista chiar mai multe optiuni de tratament pentru alergie la ambrozie, care poate fi administrat in siguranta pe tot parcursul sarcinii, insa discutia cu medicul este esentiala pentru stabilirea variantelor optime.

Ce factori influenteaza alegerea unui tratament pentru alergie la ambrozie?

Este recomandat ca stabilirea unui tratament pentru alergie la ambrozie sa fie facuta de medicul alergolog in colaborare cu cel care monitorizeaza sarcina, existand aspecte care trebuie luate in considerare atat in ceea ce priveste manifestarile alergice cat si siguranta sarcinii.

Astfel, un tratament pentru alergie la ambrozie in cazul femeilor insarcinate depinde de urmatorii factori:

Modul de manifestare a reactiilor alergice

Alergia la ambrozie se poate manifesta in mod diferit de la persoana la persoana, de aceea simptomele specifice sunt un prim detaliu luat in considerare. Acestea se pot manifesta prin rinoree, congestia cailor nazale, tuse persistenta sau stranut, lacrimare abundenta, conjunctivita si uneori reactii cutanate, precum urticaria sau mancarimea.

Asadar, simptomatologia este un element esential in stabilirea variantei optime de tratament pentru alergie la ambrozie.

Severitatea simptomelor

Severitatea simptomelor depinde atat de cantitatea de alergeni cu care persoana alergica intra in contact, cat si de modul in care fiecare organism in parte reactioneaza. In aceasta privinta se face o evaluare a modului in care alergia afecteaza viata de zi cu zi si mai ales  influenteaza evolutia sarcinii, estimandu-se totodata si riscurile unor potentiale complicatii. In formele usoare se recomanda masuri simple pentru evitarea alergenilor, iar in cazurile mai severe se prescrie un tratament pentru alergie la ambrozie mai complex.

Alte afectiuni sau tratamente

Femeile gravide pot urma si alte tratamente fie pentru sustinerea sarcinii, fie pentru diferite afectiuni, iar un nou tratament pentru alergie la ambrozie poate interactiona cu celelalte medicamente sau poate influenta evolutia sau formele de manifestare ale celorlalte afectiuni. Asadar, in astfel de situatii se cauta o varianta de tratament la alergie la ambrozie care sa nu genereze complicatii sau sa influenteze actiunea substantelor active din celelalte medicamente administrate.

Stadiul de evolutie a sarcinii

Desi l-am mentionat ultimul, aceste aspect este la randul sau de o mare importanta pentru eficacitatea tratamentului si mai ales pentru siguranta sarcinii. Astfel, in primul trimestru de sarcina fatul este mai vulnerabil iar dezvoltarea sa poate fi afectata de administrarea unor medicamente puternice asa ca optiunile de tratament pentru alergie la ambrozie sunt mai limitate. Incepand cu al doilea trimestru poate fi folosit un spectru mai larg de medicamente, insa doar conform recomandarilor medicului.

gravida-alergie-ambrozie

Optiuni de tratament pentru alergie la ambrozie in perioada sarcinii

De obicei, tratamentul pentru alergie la ambrozie nu este prima recomandare adresata pacientelor gravide, mai ales daca acestea sunt  in primul trimestru de sarcina. In prima faza, pacientele sunt sfatuite sa evite contactul cu alergenii, respectiv cu particulele de polen din atmosfera. Aceasta inseamna ca pacientele trebuie sa iasa cat mai putin din casa, in special in perioada verii, atunci cand ambrozia produce polen din abundenta. Fiind insa vorba de miliarde de particule produse doar de o singura planta, acestea pot patrunde cu usurinta si in locuinte.

Pentru a preveni acest lucru, ferestrele trebuie sa stea cat mai mult inchise, hainele trebuie bine curatate dupa fiecare iesire din casa, iar locuinta aspirata frecvent, chiar si de 2-3 ori pe zi.

Instalarea unor filtre de aer sau a unui umidificator care sa reduca suspensia particulelor de polen in locuinta sunt alte solutii pentru a preveni reactiile alergice. Chiar daca par foarte dificil de pus in practica, astfel de solutii e bine sa fie adoptate cel putin in primele trei luni de sarcina, cand riscul de a urma un tratament pentru alergie la ambrozie este mai ridicat.

Chiar si cu astfel de masuri, particulele minuscule de polen sunt aproape imposibil de tinut la distanta, iar o persoana foarte sensibila poate dezvolta reactii alergice in prezenta unei cantitati insignifiante.  

In astfel de situatii se poate trece la administrarea unui tratament pentru alergie la ambrozie prin doua modalitati distincte, dupa cum urmeaza:

Spray-uri nazale

In cazul femeilor insarcinate, folosirea spray-urilor nazale este considerata un tratament pentru alergia la ambrozie sigur, pentru ca solutiile administrate nu ajung in restul corpului, asadar nu influenteaza in niciun fel sarcina. Pot fi folosite spray-uri cu solutii saline pentru curatarea cailor nazale de praf si particule de polen, ameliorand astfel congestia nazala, rinoreea mancarimea si stranutul.

Exista si spray-uri nazale cu corticosteroizi, recomandate pentru a reduce inflamatia cauzata de reactiile alergice si totodata pentru a curata si decongestiona caile nazale.

Sunt de evitat spray-urile cu antihistaminice si alte decongestionante nazale, ale caror efecte nu sunt indeajuns studiate in ceea ce priveste sarcina, spre deosebire de spray-urile cu solutii saline sau corticosteroizi.

Antihistaminice de a doua generatie

Antihistaminicele sunt medicamente special create pentru a trata alergiile, actionand prin blocarea efectului histaminei - o substanta eliberata la contactul cu alergenii, care genereaza reactiile alergice. Cand vorbim de antihistaminice de a doua generatie ne referim la o categorie mai noua de medicamente din aceasta gama, care au fost imbunatatite pentru a reduce starea de somnolenta data de cele din prima generatie.

Tratamentul pentru alergie la ambrozie bazat pe antihistaminice de a doua generatie este considerat sigur inclusiv in cazul femeilor gravide, daca medicamentele sunt administrate respectand strict recomandarile medicale. Au un efect mai indelungat care se poate prelungi pe durata a 24 de ore, iar, prin blocarea efectului histaminei, fac sa dispara toate reactiile cauzate de alergie.