Sfaturi importante pentru cresterea imunitatii

Sfaturi importante pentru cresterea imunitatii Sfaturi importante pentru cresterea imunitatii

Ultima actualizare: 20 iunie 2021

cresterea-imunitatii

Exista o intrebare atat de vehiculata, mai ales acum, pe timp de pandemie: cum iti poti imbunatati sistemul imunitar? In ansamblu, sistemul imunitar ne apara impotriva microorganismelor cauzatoare de afectiuni. Insa uneori mai da rateuri: germenii invadeaza organismul si creeaza probleme. Dar oare poti lua masuri pentru cresterea imunitatii? Ce se intampla daca iti schimbi alimentatia? Iei vitamine sau produse din plante? Iti schimbi stilul de viata pentru a reusi cresterea imunitatii?

Oamenii considera interesanta ideea de imbunatatire a imunitatii, insa intampina mici dificultati cand trebuie sa treaca la treaba. Dupa cum ii spune si numele, sistemul imunitar este un sistem, nu o singura entitate. Pentru a functiona bine, necesita echilibru si armonie. Cercetatorii nu au descoperit totul despre complexitatea raspunsului imun.

Efectele stilului de viata asupra sistemului imunitar sunt interesante si trebuie studiate in continuare. Expertii inca analizeaza efectele alimentatiei, sportului, varstei, stresului si ale altor factori asupra imunitatii. Pana sa fie trasa concluzia finala, specialistii recomanda sa ducem o viata sanatoasa pentru a avea parte de un sistem imunitar puternic.

 

Cuprins:

Sistemul imunitar – ce este si cum functioneaza

Sfaturi de care sa tii cont pentru cresterea imunitatii

 

Sistemul imunitar – ce este si cum functioneaza

Organismul este pazit de un adevarat bodyguard, insa nu la exterior, ci la interior! Sistemul imunitar, pur si simplu, apara corpul impotriva bolilor. Acest sistem complex este format din celule ale pielii, sange, maduva osoasa, tesuturi si organe. Cand acestea functioneaza la parametri normali, ne protejeaza organismul de agentii patogeni daunatori (cum ar fi bacteriile si virusurile) si limiteaza problemele cauzate de agentii neinfectiosi (cum ar fi arsurile solare).

Priveste sistemul imunitar ca o orchestra. Pentru ca interpretarea sa decurga fara cusur, e esential ca fiecare instrument si fiecare muzician din orchestra sa cante perfect. Nu doresti ca un muzician sa cante mai incet sau mai repede si nici nu vrei ca un instrument sa produca brusc un alt sunet decat ar trebui. Vrei ca fiecare componenta a orchestrei sa cante conform planului.

Acelasi lucru se intampla si cu sistemul imunitar. Pentru o protectie corporala perfecta, fiecare componenta a sistemului imunitar trebuie sa functioneze la capacitate maxima. Cel mai bun mod prin care te poti asigura ca acest ansamblu functioneaza bine este sa ai grija de fiecare parte comportamenta a organismului.

Sfaturi de care sa tii cont pentru cresterea imunitatii

Cresterea imunitatii este un concept usor de realizat in teorie, mai greu de pus in practica. Pentru cresterea imunitatii, este important sa-ti schimbi alimentatia si stilul de viata.

Cresterea imunitatii si somnul

Exista o legatura stransa intre somn si imunitate. Un somn slab calitativ poate creste riscul de anumite afectiuni. In urma unui studiu efectuat pe 164 de adulti sanatosi, cei care au dormit mai putin de 6 ore pe noapte au avut mai multe riscuri sa raceasca decat cei care dormeau 6 ore sau mai mult in fiecare noapte.

Cresterea imunitatii este direct legata de un somn adecvat. Ba mai mult, persoanele care se confrunta cu anumite afectiuni ar trebui sa doarma mai mult pentru a ajuta sistemul imunitar sa lupte mai bine impotriva bolii.

Cat este recomandat sa dormim, in functie de varsta

Adultii ar trebui sa doarma 7 sau mai multe ore in fiecare noapte, in timp ce adolescentii au nevoie de 8-10 ore. In schimb, copiii mai mici si sugarii trebuie sa doarma aproximativ 14 ore.

imunitate-somn

Persoanele care au probleme cu somnul trebuie sa limiteze privitul ecranelor cu o ora inainte de culcare, deoarece lumina albastra emisa de telefon, televizor si computer poate perturba ritmul circadian sau ciclul natural veghe-somn al organismului.

In plus, este recomandat sa doarma intr-o camera complet intunecata, sa foloseasca o masca de somn, sa se culce cam la aceeasi ora in fiecare seara si sa faca sport in mod regulat.

Cresterea imunitatii cu ajutorul alimentelor vegetale

Alimentele pe baza de plante, cum ar fi fructele, legumele, nucile, semintele si leguminoasele, contin substante nutritive si antioxidanti in cantitati mari, iar acestea protejeaza impotriva agentilor patogeni daunatori.

Antioxidantii din aceste alimente reduc inflamatiile din corp prin faptul ca lupta impotriva radicalilor liberi. Acesti compusi instabili sunt renumiti pentru faptul ca pot provoca inflamatii atunci cand se inmultesc necontrolat in organism.

Inflamatia cronica poate cauza numeroase afectiuni, cum ar fi bolile cardiace sau maladia Alzheimer.

Grasimi sanatoase pentru cresterea imunitatii

Uleiul de masline si somonul contin grasimi sanatoase care sporesc raspunsul imun al organismului in contact cu agentii patogeni. Este bine-cunoscut faptul ca inflamatia cronica poate suprima sistemul imunitar.

Opteaza pentru alimentele fermentate sau ia suplimente cu probiotice

Probioticele (sau bacteriile bune) care se inmultesc in tractul digestiv se gasesc in alimentele fermentate, cum ar fi iaurtul, varza murata, varza kimchi, chefirul si natto.

imunitate-alimente

In urma cercetarilor, s-a descoperit ca o retea infloritoare de bacterii intestinale poate ajuta celulele imune sa faca diferenta intre celulele normale, sanatoase si microorganismele invadatoare daunatoare.

Consuma cat mai putine zaharuri adaugate

Potrivit studiilor, zaharurile adaugate si carbohidratii rafinati pot duce la supraponderalitate si obezitate. Se stie deja ca obezitatea poate creste, de asemenea, riscul de imbolnavire.

De aceea, consumul cat mai mic de zahar reduce inflamatiile si sustine procesul de slabire, lucru care scade automat riscul de afectiuni cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 si bolile de inima.

Diabetul de tip 2, obezitatea si bolile de inima pot slabi sistemul imunitar. In acest caz, cresterea imunitatii depinde si de limitarea consumului de zaharuri adaugate, ca parte esentiala a unei alimentatii care are ca scop cresterea imunitatii.

Cresterea imunitatii cu ajutorul exercitiilor fizice moderate

Exercitiile fizice intense si prelungite pot afecta sistemul imunitar. De aceea, pentru cresterea imunitatii se recomanda sa faci miscare moderata. Exercitiile fizice moderate si regulate pot reduce inflamatia si pot sustine procesul de regenerare regulata a celulelor imune.

imunitate-sport

Printre exercitiile fizice moderate pe care le poti face se numara mersul cu bicicleta in mod constant, jogging-ul, mersul pe jos, inotul si drumetiile usoare. Majoritatea oamenilor ar trebui sa faca cel putin 150 de minute de exercitii moderate pe saptamana.

Cresterea imunitatii si nivelul de stres

Cheia catre cresterea imunitatii sta si in ameliorarea stresului si a anxietatii. Stresul pe termen lung faciliteaza aparitia inflamatiilor in organism, dar si dezechilibrele functiei celulelor imune.

Stresul psihologic pe termen indelungat poate afecta imunitatea, in special la copii.

Pentru a-ti tine sub control nivelul stresului, poti opta pentru activitati relaxante, precum meditatia, exercitiile fizice, yoga si alte practici de meditatie si atentie. Poti lua legatura, de asemenea, cu un specialist in psihoterapie.

Cresterea imunitatii si legatura cu hidratarea

Prin hidratare nu-ti protejezi neaparat corpul de germeni si virusuri, insa previi deshidratarea si-ti mentii o stare buna de sanatate. Deshidratarea poate produce dureri de cap si poate afecta performanta fizica, starea de spirit, concentrarea, digestia si functionarea inimii si a rinichilor. Iar aceste probleme pot creste riscul de afectiuni.

Cate lichide ar trebui sa bem zilnic

Pentru a preveni deshidratarea, ar trebui sa bem zilnic lichide in cantitati suficiente astfel incat urina sa capete un aspect galben pal. Cea mai recomandata este apa, deoarece nu contine calorii, aditivi si zahar.

Cu toate ca si ceaiul si sucul hidrateaza, trebuie sa bei cat mai putin suc de fructe si ceai indulcit din cauza continutului ridicat de zahar.

De asemenea, se recomanda sa bei lichide atunci cand iti este sete. Persoanele care trebuie sa bea mai multe lichide sunt cele care fac miscare intensa, care lucreaza in aer liber sau care locuiesc in zone cu climat cald.

Administrarea de suplimente pentru cresterea imunitatii in sezonul rece

Cele mai importante suplimente care pot proteja organismul pe timp de iarna ar trebui sa contina vitamina C, vitamina D, zinc si chiar probiotice.

Catena recomanda: Naturalis ImunoSuport Forte

Naturalis ImunoSuport Forte este un supliment alimentar care contribuie la intarirea imunitatii. ImunoSuport Forte contine o combinatie de nutrienti, vitamina C, D si mineralul zinc, care actioneaza sinergic, intarind imunitatea organismului. ImunoSuport Forte utilizeaza o tehnologie speciala de eliberare prelungita a nutrientilor astfel incat organismul poate utiliza mai bine aportul de nutrienti. Aceasta tehnologie ajuta la eliberarea si absorbtia treptata a ingredientelor active continute.

naturalis-imunosuport-forte

In perioadele de schimbare a anotimpurilor sau cand organismul nostru este asaltat de bacterii si virusuri, avem nevoie de un sprijin pentru intarirea imunitatii. Un sistem imunitar puternic ne ajuta sa facem fata provocarilor de sanatate. Alimentele bogate in vitamine si minerale esentiale, printre care se numara vitamina C, D si mineralul Zinc, pot ajuta, alaturi de exercitiile fizice, la intarirea imunitatii. ImunoSuport Forte aduce un aport suplimentar din acesti nutrienti esentiali pentru mentinerea bunei functionari a sistemului imunitar.

Beneficii ImunoSuport Forte:

- Zincul si Vitamina D contribuie la procesul de diviziune celulara.

- Sprijina buna functionare a sistemului imunitar (prin actiunea zincului, a vitaminei D si a vitaminei C)

- Este benefic pentru intarirea imunitatii in perioadele de slabire a organismului: raceli, viroze

- Eliberare prelungita pentru un efect de durata

- Absorbtie ridicata a nutrientilor

Mod de utilizare ImunoSuport Forte

Un comprimat pe zi, cu o cantitate suficienta de apa. Datorita unui efect usor stimulant, se recomanda ca ImunoSuport Forte sa fie administrat in prima parte a zilei.

ImunoSuport Forte este aliatul tau pentru intarirea imunitatii in orice anotimp!

 

Referinte:

https://www.everydayhealth.com/columns/white-seeber-grogan-the-remedy-chicks/ten-simple-natural-ways-to-boost-immune-system/

https://www.houstonmethodist.org/blog/articles/2020/mar/5-ways-to-boost-your-immune-system/

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system

https://www.healthline.com/nutrition/how-to-boost-immune-healt