Senzatie de picioare grele? Aflati ce remedii exista

Senzatie de picioare grele? Aflati ce remedii exista Senzatie de picioare grele? Aflati ce remedii exista

Ultima actualizare: 8 octombrie 2021

Suferiti in mod regulat de senzatia de picioare grele? Nu sunteti un caz izolat. Studiile arata ca, in Romania, aproximativ una dintre trei persoane sufera de aceasta boala. Circulatia deficitara a sangelui si limfei este principalul motiv pentru care picioarele se umfla „ca doi butuci”. Aveti in mod regulat picioare grele si umflate, mai ales la sfarsitul zilei? Atunci suferiti de sindromul picioarelor grele. Insuficienta venoasa este principalul motiv pentru aceasta afectiune, care afecteaza in principal persoanele in varsta si femeile.

Daca ati umblat toata ziua, iar vremea a fost calduroasa, este posibil sa observati o senzatie foarte neplacuta, de picioare grele. In acest caz, este vorba despre o situatie de conjunctura, dar benigna. In schimb, daca suferiti in mod regulat de durere la nivelul gambelor, atunci aceasta afectiune poate deveni invalidanta.


4 dintre principalii factori care favorizeaza picioarele grele

Genetica – din pacate, daca parintii sau alti membri ai familiei au insuficienta venoasa, sunteti predispus la aceasta afectiune.

Sexul – daca sunteti femeie, este mai probabil sa experimentati senzatia de picioare grele. Riscul creste si mai mult in cazul sarcinii.

Activitatea fizica – persoanele sedentare, dar si cei care lucreaza stand in picioare si merg pe jos toata ziua, sufera adesea de insuficienta venoasa.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Diolex Gel. Diolex contribuie la mentinerea unei circulatii adecvate si sustine sanatatea venelor si a capilarelor. Diosmina si hesperidina sunt doi antioxidanti care actioneaza sinergic si ajuta la tonifierea venelor varicoase si hemoroidale

Obezitatea – excesul de tesut gras din picioare mareste compresia venelor si previne circulatia corecta a sangelui si limfei. Este cunoscut faptul ca pacientii supraponderali sau obezi se confrunta cu o presiune suplimentara asupra picioarelor. Din aceasta cauza, persoanele respective acuza durere si greutate in picioare.

Excesul greutatii corporale poate influenta o serie de alte tulburari care cauzeaza conditia de picioare grele, dar picioarele grele pot fi, de asemenea, o problema direct legata de greutatea in plus. Greutatea suplimentara poate produce o mai mare presiune asupra articulatiilor, muschilor si tendoanelor din picioare, mai ales daca persoanele supraponderale stau mult in picioare pe tot parcursul zilei.

Solutii naturale pentru a lupta impotriva picioarelor grele

Adesea, problemele cronice si senzatia de picioare grele pot fi ameliorate printr-o rutina benefica. Anumite cure 100% naturale imbunatatesc, de asemenea, circulatia sangelui.

Tonifiati vasele de sange aplicand un spray cu apa rece de la picioare la genunchi.

Activati circulatia plantara mergand sau alergand. Se recomanda 30 de minute de mers pe jos rapid, zilnic. Gimnastica medicala este importanta. Efectuati gimnastica medicala dimineata si seara, mergeti pe jos cel putin 2 – 3 kilometri pe zi, dupa aplicarea contentiei elastice la nivelul gambelor. De asemenea, este recomandat sa practicati periodic sporturi precum inotul si ciclismul.

Reactivati circulatia prin masarea picioarelor de jos in sus. Acesta poate fi un remediu foarte eficient pentru ca, dupa o zi extenuanta, sa puteti scapa de senzatia de picioare grele. Fie realizat ca atare, fie folosind diverse uleiuri si lotiuni, masajul stimuleaza, de asemenea, circulatia, elimina tensiunea acumulata la nivelul muschilor si articulatiilor si redau picioarelor o senzatie de bine, de relaxare.

Imbaierea picioarelor. Fie ca este vorba despre bai cu plante, cu sare de mare sau simple bai fierbinti, toate acestea stimuleaza circulatia si reduc inflamatiile, oferind picioarelor un tratament relaxant.

Favorizati redirectionarea fluxului sangvin de la picioare catre partea superioara a corpului, dormind cu picioarele ridicate pe o perna. Dormiti cu gambele ridicate la 5 – 15 centimetri fata de restul corpului (clinostatism), deoarece favorizeaza intoarcerea venoasa. Medicii spun ca aceasta este cea mai simpla, dar si cea mai eficienta forma de terapie, cu toate ca de multe ori este neglijata sau subestimata.

Dieta. Este bine sa ne amintim ca pentru a reduce senzatia de picioare grele, este important sa alegeti mereu cereale integrale, limitand consumul fainurilor rafinate si a alimentelor bogate in gluten, care ar putea produce inflamatii in organism. In plus, este bine sa preferati pestele, pentru ca este bogat in omega-3, in locul altor tipuri de carne, in special al celei rosii. Alte ajutoare si remedii foarte utile impotriva sindromului de picioare grele sunt ceaiurile si infuziile din plante: cele cu actiune drenanta si digestiva, care contin coada-calului, extract de mesteacan, care favorizeaza eliminarea excesului de lichide, castan de cal, seminte de fenicul si ginkgo biloba, cu actiune vasotonica si protectoare.

Diolex Naturalis este un supliment alimentar care contine: fractiune flavonoidica micronizata de diosmina si hesperidina, zinc, seleniu si extract de castan salbatic. Diolex contribuie la mentinerea unei circulatii adecvate si sustine sanatatea venelor si a capilarelor. Diosmina si hesperidina sunt doi antioxidanti care actioneaza sinergic si ajuta la tonifierea venelor varicoase si hemoroidale.

Utilizarea ciorapilor compresivi. Fie pentru a trata, fie pentru a preveni aparitia senzatiei de picioare obosite, utilizarea ciorapilor compresivi poate fi solutia ideala. Acestia:

- imbunatatesc circulatia sangvina;

- previn inflamarea si umflarea picioarelor;

- impiedica dilatarea venelor superficiale;

- ofera sustinerea necesara si pot masca anumite imperfectiuni.

Afectiuni care se manifesta prin senzatia de „picioare grele”

Greutate la nivelul picioarelor, vene dilatate, edem, chiar crampe si mancarime: acestea sunt principalele simptome ale celor care sufera de sindromul picioarelor grele. In 80% din cazuri, cauza este insuficienta venoasa.

Insuficienta venoasa

Sangele este transportat de la inima catre tesuturi, prin artere, si inapoi, din zona periferica, prin intermediul venelor, contra fortei gravitationale. Venele de la nivelul membrelor inferioare se impart in vene superficiale (situate subcutanat), vene profunde (situate la nivelul muschilor gambei) si vene perforante (ce asigura comunicarea intre primele doua). In interiorul venelor, exista valve ce functioneaza asemenea unor supape unidirectionale – se deschid cand sangele este impins ascendent, prin contractia muschilor gambei, si se inchid cand contractia inceteaza, impiedicand intoarcerea sangelui in partea periferica a corpului. Atunci apare senzatia de picioare grele.

Paresteziile

Senzatia de furnicaturi si amorteala sunt simptome frecvent intalnite in circulatia deficitara a piciorului. Paresteziile tind sa fie mai intense cand pacientul este in repaus pe scaun, pentru o perioada mai lunga, sau cand trece din sezut in ortostatism. Paresteziile severe pot duce chiar la pierderea sensibilitatii piciorului.

Circulatia deficitara

Senzatia acuta de frig in jumatatea inferioara a piciorului este adesea asociata cu circulatia deficitara. Senzatia de raceala este localizata de obicei in jurul degetelor. Raceala acuta este determinata de durata prelungita a circulatiei sangelui venos. Uneori, persoana afectata va resimti senzatia de picioare grele, dar nu va observa temperatura extrem de scazuta a degetelor, modificarea fiind observata cel mai adesea de un medic.

Oboseala

Fatigabilitatea extrema, acompaniata de articulatii dureroase, este asociata cu circulatia deficitara la nivelul membrelor inferioare. Peretii ingustati si colabati ai arterelor vor incerca sa mentina muschii oxigenati, determinand o senzatie intensa de oboseala, chiar si dupa parcurgerea unei distante scurte. Uneori, oboseala se poate instala spontan.

Crampe si spasme musculare

Circulatia deficitara poate, de asemenea, sa determine crampe si spasme musculare. Aceste crampe tind sa fie localizate in muschii gambei, coapsa sau sold, dar pot aparea oriunde in picior. Crampele tind sa apara aleator. Muschii slab oxigenati ai piciorului pot determina spasme dureroase. Pielea din jurul picioarelor va avea o coloratie albastruie, din cauza circulatiei restrictive.

Ulcere cu vindecare lenta

Un alt semn al circulatiei deficitare in picioare este aparitia unor ulcere cu vindecare lenta. Fluxul sangvin adecvat faciliteaza vindecarea rapida a leziunilor cutanate. Un picior care sufera de pe urma circulatiei sangvine deficitare nu va reusi sa-si vindece leziunile. La cel mai mic traumatism, circulatia deficitara face pielea succeptibila la leziuni severe.

Simptomele insuficientei venoase cronice includ: umflarea gambelor sau senzatia de apasare ori incordare in muschii gambelor, umflarea gleznelor sau senzatia de picioare grele, obosite, dureri de picioare, iar in cazuri severe, in partea de jos a picioarelor, pot sa apara ulcerele venoase.

Varicele

Nu numai sangele, dar si limfa poate stagna la nivelul picioarelor. Este vorba atunci de insuficienta veno-limfatica. Numite popular varice, dilatatiile venelor superficiale de la nivelul membrelor inferioare si, foarte rar, ale celor superioare, se incadreaza in termenul medical de insuficienta venolimfatica.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Diolex Gel x 100ml

    Naturalis Diolex Gel X 100 ml

    Diolex Gel ofera urmatoarele beneficii, datorita combinatiei de substante active: Ofera o senzatie placuta de racorire a picioarelor „grele” Imbunatateste tonicitatea vasculara Diolex Gel…