Toti oamenii au plante si ierburi favorite la care apeleaza in mod regulat atunci cand gatesc. Unii prefera usturoiul sau piperul. Insa ce parere aveti despre schinduf?
Aceasta planta acidulata, usor amara, este adesea folosita in bucataria indiana, nord-africana si din Orientul Mijlociu si poate fi savurata si sub forma de ceai. Incorporarea schindufului in preparate nu adauga doar mai multa aroma mancarurilor, ci vine la pachet si cu o multime de beneficii pentru organism.
Schinduful este o planta care face parte din familia leguminoaselor. Originar din Asia, schinduful este cultivat astazi si in alte zone ale lumii, cum ar fi Africa de Nord, Franta, Spania si Argentina.
Schinduful este folosit de mult timp pentru beneficiile sale pentru sanatate (din jurul anului 4.000 i.Hr.) si este cea mai veche planta din familia leguminoaselor folosita in scopuri medicinale. Semintele sale sunt cele mai bogate in nutrienti si sunt folosite adesea la gatit.
Ce este schinduful?
N-ati auzit niciodata de schinduf? Aceasta planta medicinala ajuta la reducerea inflamatiei interne si externe si are multe alte beneficii pentru sanatate daca este utilizata in mod regulat.
Extractul si uleiul de schinduf sunt cunoscute pentru ca au proprietati antimicrobiene, antioxidante, antidiabetice si antitumorale.
Schinduful este o planta anuala cu frunze de culoare verde deschis si flori mici albe. Face parte din aceeasi familie cu mazarea (Fabaceae) si este cunoscut si sub numele de fan grecesc (Trigonella foenum-graecum).
Planta de schinduf poate atinge 90 cm inaltime, iar pastaile contin 10-20 de seminte mici, plate, galben-maronii, intepatoare si aromate.
Semintele de schinduf au un gust oarecum amar, asemanator cu telina, siropul de artar sau zaharul ars, si sunt adesea folosite in productia de remedii medicinale. Cu toate acestea, are un gust mult mai placut atunci cand este gatit.
Semintele de graecum, care sunt de obicei uscate si macinate, reprezinta cea mai utilizata parte a schindufului. Frunzele sunt adesea folosite si la gatit.
Valori nutritionale
O lingura sau 11 grame (g) de seminte intregi de schinduf contine 35 de calorii si mai multi nutrienti, cum ar fi:
-
fibre: 3 g
-
proteine: 3 g
-
carbohidrati: 6 g
-
grasime: 1 g
-
fier: 21% din valoarea nutritionala de referinta (VNR)
-
mangan: 6% din VNR
-
magneziu: 5% din VNR
Beneficii
In prezent, nu exista suficiente dovezi concludente care sa sustina pe deplin utilizarea schindufului in orice scop medical. Cu toate acestea, oamenii folosesc schinduf sub diferite forme, de sute sau poate chiar mii de ani, pentru a trata o gama foarte larga de probleme, cum ar fi:
-
afectiunile digestive, printre care constipatia, pierderea poftei de mancare si gastrita;
-
productia si fluxul slab de lapte matern;
-
diabetul;
-
nivelurile scazute de testosteron sau libido;
-
menstruatie dureroasa;
-
menopauza;
-
artrita;
-
tensiunea arteriala crescuta;
-
obezitatea;
-
problemele de respiratie;
-
furunculii;
-
performanta scazuta la efort;
-
ulcerele;
-
leziunile deschise;
-
durerile musculare;
-
durerile din timpul nasterii;
-
migrenele si durerile de cap.
Dintre toate beneficiile raportate pentru sanatate ale schindufului, doar cateva au fost sustinute in mod substantial de dovezi stiintifice.
Printre alte beneficii, unele cercetari sugereaza ca schinduful poate:
Destul de multe studii pe animale au aratat ca cel putin patru compusi din schinduf au proprietati antidiabetice. In primul rand, acestea:
-
reduc absorbtia intestinala a glucozei;
-
intarzie golirea gastrica;
-
imbunatatesc sensibilitatea la insulina;
-
reduc concentratiile proteinei care se leaga de lipide.
Intr-un studiu realizat in 2017, soarecii hraniti cu alimente bogate in grasimi au primit seminte intregi de schinduf, timp de 16 saptamani. Specialistii au descoperit ca acestia au avut o toleranta mai buna la glucoza decat cei care nu au primit seminte de schinduf.
Cu toate acestea, schinduful nu a imbunatatit toleranta la glucoza la soarecii care au consumat o dieta cu continut scazut de grasimi. De asemenea, autorii au concluzionat ca alergarea voluntara pe roata, timp de patru zile, a fost mai eficienta in imbunatatirea tolerantei la glucoza la toti soarecii decat schinduful.
-
Poate imbunatati productia si fluxul de lapte matern
Schinduful poate ajuta la stimularea productiei de lapte matern si la facilitarea fluxului. Practicantii medicinei traditionale asiatice recomanda de foarte mult timp schinduful in acest scop.
Intr-un studiu realizat in 2014, 25 de femei care nascusera recent au baut trei cani de ceai de schinduf zilnic, timp de doua saptamani, si au observat o crestere a volumului de lapte in primele saptamani.
-
Poate sustine procesul de slabire
Schinduful poate suprima pofta de mancare si poate creste senzatia de satietate, ceea ce ar putea duce la pierderea in greutate.
Intr-un studiu din 2015, noua femei coreene supraponderale au baut ceai de fenicul, schinduf sau placebo, inainte de pranz. Persoanele care au baut ceai de schinduf au raportat o senzatie mai mare de satietate.
Datorita continutului de fibre, si pulberile de extract de schinduf pot asigura senzatia de satietate.
-
Poate creste nivelurile de testosteron si spermatozoizi
Schinduful poate ajuta la cresterea nivelului scazut de testosteron si de sperma.
Intr-un studiu realizat in 2017, 50 de voluntari de sex masculin au luat un extract de seminte de schinduf, timp de 12 saptamani. Aproximativ 85% dintre participanti au inregistrat apoi un nivel crescut de spermatozoizi.
Rezultatele indica, de asemenea, ca extractul a imbunatatit constant vigilenta mentala, starea de spirit si libidoul.
Datorita nivelului mare de antioxidanti, schinduful poate fi folosit ca agent antiinflamator.
Rezultatele unui studiu din 2012 pe soareci sugereaza ca semintele de schinduf sunt bogate in flavonoide care pot reduce inflamatia.
-
Poate reduce riscul de afectiuni cardiovasculare
Schinduful poate ajuta la reglarea nivelului de colesterol si la imbunatatirea tensiunii arteriale, ceea ce poate reduce riscul de a dezvolta afectiuni cardiace si poate imbunatati sanatatea inimii.
Acest lucru se poate datora faptului ca semintele de schinduf contin aproximativ 48% fibre alimentare. Fibrele alimentare sunt foarte greu de digerat si formeaza un gel vascos in intestine, care ingreuneaza digerarea zaharurilor si grasimilor.
-
Poate avea efect analgezic
Schinduful a fost folosit mult timp pentru ameliorarea durerii in medicina traditionala.
Potrivit cercetatorilor, compusii numiti alcaloizi din schinduf ajuta la blocarea receptorilor senzoriali care permit creierului sa perceapa durerea.
In cadrul unui studiu din 2014, 51 de femei cu menstruatii dureroase au luat capsule cu pudra de seminte de schinduf de trei ori pe zi, in primele trei zile ale menstruatiei, timp de doua luni consecutive. Acestea au experimentat mai putine dureri sau alte simptome deranjante.
-
Poate fi benefic pentru intestine
Desi nu exista studii stiintifice care sa se concentreze in mod special pe efectul schindufului asupra sanatatii intestinului, dieteticienii indica mai multi nutrienti ai plantei care pot sustine atat digestia sanatoasa, cat si sanatatea generala a intestinului. Magneziul, fierul si fibrele, care se gasesc in schinduf, contribuie la sanatatea intestinelor.
Utilizare
Schinduful este una dintre cele mai vechi plante medicinale, cu radacini atat in sistemul traditional indian, cat si in cel chinezesc.
Extractele de schinduf se numara printre ingredientele multor produse frecvent folosite, cum ar fi:
-
sapunurile;
-
produsele cosmetice;
-
ceaiurile;
-
garam masala, un amestec de condimente;
-
produsele care imita siropul de artar.
Posibile reactii adverse si interactiuni
Schinduful poate avea anumite efecte nedorite, cum ar fi:
-
diaree;
-
probleme stomacale;
-
urina, transpiratie sau lapte matern cu miros de artar;
-
ameteala;
-
dureri de cap.
Unii oameni au avut reactii alergice la schinduf, desi acest lucru este rar.
Femeile insarcinate ar trebui sa evite utilizarea schindufului deoarece contine compusi care pot stimula contractiile si pot provoca anomalii la nastere.
Schinduful poate actiona, de asemenea, la fel ca estrogenul in organism, deci poate avea un impact negativ asupra persoanelor cu cancere sensibile la hormoni.
In general, o persoana cu orice problema de sanatate ar trebui sa evite schinduful sau sa-l foloseasca cu prudenta. Discutati cu un medic inainte de a incerca.
Schinduful nu interactioneaza negativ cu multe medicamente, insa unii dintre compusii plantei pot indeplini functii similare cu medicamentele, motiv pentru care se recomanda evitarea administrarii in paralel a celor doua.
Intelegerea riscurilor de supradozaj cu schinduf necesita mai multe cercetari. Ca in cazul oricarui aliment sau supliment medicinal, cel mai bine este sa adaugati schinduf in dieta intr-un ritm lent si constant.
Referinte:
https://www.healthline.com/nutrition/fenugreek
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324334
https://www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/a42921883/fenugreek-health-benefits/
https://www.verywellhealth.com/benefits-of-fenugreek-88686
https://draxe.com/nutrition/fenugreek/