Schema tratament colon iritabil. Metode de tratament colon iritabil

Schema tratament colon iritabil. Metode de tratament colon iritabil Schema tratament colon iritabil. Metode de tratament colon iritabil

Ultima actualizare: 3 iulie 2024

colon-iritabil

Sindromul de colon iritabil este una dintre cele mai frecvent diagnosticate boli cu simptome ce se cantoneaza la nivel gastrointestinal. De fapt, inca ramane o entitate clinica relativ obscura si ale carei cauze sunt incomplet elucidate. Sindromul colonului iritabil este definit drept prezenta durerii abdominale sau a disconfortului, tradus prin balonare si distensie abdominala, dar doar in absenta oricarei alte boli gastrointestinale cauzale.

In functie de subtip, simptomele ar putea fi relativ usor gestionate printr-o schema de tratament specifica, care include atat medicamente, cat si agenti non-farmacologici, modificari ale stilului de viata si, uneori, chiar psihoterapie.

Aproximativ 12% dintre persoanele care solicita ingrijiri medicale acuza simptome asociate in special sindromului de colon iritabil. Totusi, foarte multi pacienti cu aceeasi patologie prezinta simptome relativ usoare, astfel incat nu au nevoie de schema de tratament specifica. Afecteaza in special persoanele cu varsta de peste 50 de ani, incidenta fiind aproape dubla la femei.

Boala necesita o schema de tratament individualizata, deoarece se prezinta sub 3 forme: cu diaree, cu constipatie sau cu simptomatologie mixta (diaree si constipatie). Fiind influentata de o gama foarte variata de factori, afectiunea poate deveni dificil de gestionat si, in esenta, este cronica.


Colon iritabil – cauze si factori de risc

Cauzele care duc la sindromul de colon iritabil nu sunt pe deplin cunoscute si intelese. Se crede ca ar fi vorba atat despre o predispozitie genetica, cat si despre mai multe anomalii care implica alterarea motilitatii intestinale, hipersensibilitatea viscerala, interactiunea alterata a axei creier – intestin si componenta psihologica (stres, anxietate, depresie, atopie). La persoanele cu aceasta afectiune, poate fi observata cel putin una dintre predispozitiile mentionate mai sus. Studii mai recente sustin ca alterarea microbiomului intestinal si a activitatii sale imunitare pot juca un rol foarte important in aparitia sindromului de colon iritabil. Factorii de risc ai sindromului includ:

  • expunerea prelungita la stres, inca din perioada copilariei;
  • intolerantele alimentare asociate (lactoza, fructoza, gluten si altele);
  • tratamentele cu antibiotice;
  • infectiile (cum ar fi gastroenterita, infectia cu Helicobacter pylori);
  • obiceiurile alimentare nesanatoase (aport caloric excesiv sau deficitar, consumul constant de alimente procesate, picante, carbohidrati fermentabili);
  • sedentarismul;
  • fluctuatiile hormonale.

Intrucat este vorba despre o afectiune care poate prezenta simptomatologie variata atat de la o persoana la alta, cat si in cadrul aceleiasi persoane, in functie de stadiu, este necesara o schema de tratament specifica, individualizata. De cele mai multe ori, tratamentul este simptomatic, ca urmare a faptului ca, in esenta, cauzele bolii nu sunt clar identificate. Desi pacientul poate raspunde eficient la schema de tratament, simptomele au tendinta de a reaparea, cu episoade de exacerbare care vor altera cu cele de ameliorare.

sindromul-de-colon-iritabil

Colon iritabil – simptome si manifestari clinice

Simptomele asociate sindromului de colon iritabil constau, in principal, in aparitia durerilor la nivel abdominal, disconfort gastric, balonare si meteorism abdominal. Uzual, apare si alterarea obiceiurilor intestinale (constipatie, diaree sau ambele). Distensia abdominala si balonarea sunt simptome frecvente, deseori in asociere, iar aparitia lor este dictata in special de aportul exogen de alimente. Caracteristicile tipice ar include debutul dupa varsta de 50 de ani, iar simptomele severe, care ar trebui sa ridice necesitatea unui consult de specialitate si o schema de tratament specifica, sunt urmatoarele:

  • scadere inexplicabila in greutate;
  • diaree pe timpul noptii si sangerari rectale;
  • simptome de anemie feripriva (cu deficit de fier);
  • varsaturi si dificultati la deglutitie.

Criteriile Roma IV utilizate pentru a diagnostica sindromul de colon iritabil implica:

  • ameliorarea durerii abdominale sau a disconfortului dupa defecare;
  • debutul bolii s-a asociat cu modificarea frecventei scaunelor si/sau a fost insotit, pe de alta parte, de modificarea formei sau aspectului scaunului;
  • aceste simptome s-au manifestat cel putin 3 zile pe luna, de-a lungul ultimelor 3 luni.

In unele cazuri, simptomele pot fi relativ usoare, desi patologia exista, iar schema de tratament s-ar putea sa nu fie necesara. Cu toate acestea, este foarte important ca tratamentul, unul foarte complex, sa se respecte pe intreg parcursul bolii, cu consultatie periodica si monitorizarea, daca este necesar, la intervale regulate. Persoanele cu colon iritabil ar trebui sa aiba in vedere faptul ca aceasta boala este cronica, asadar nu exista tratament viabil, care sa rezolve cauzele. Schema de tratament pentru colon iritabil are in vedere in primul rand ameliorarea simptomelor si scaderea riscului de complicatii asociate, mai ales daca exista antecedente familiale de boli sistemice.

Schema tratament colon iritabil

Principalul obiectiv in tratamentul sindromului de colon iritabil este stabilirea de la bun inceput a unor asteptari realiste. Afectiunea este o tulburare cu simptome vizibile si, prin urmare, inainte de toate se are in vedere ameliorarea si rezolvarea acestora: durerea si disconfortul abdominal, crampele, balonarea, meteorismul abdominal, distensia abdominala, diareea si/sau constipatia. Nu exista o schema de tratament specifica pentru colon iritabil, intrucat fiecare persoana diagnosticata ar trebui tratata personalizat. Totusi, exista cateva directive terapeutice universale in caz de colon iritabil, care au in vedere:

  • tratarea constipatiei: suplimente cu fibre si laxative;
  • tratarea diareii: loperamida si probioticele pot fi de ajutor;
  • activitatea fizica sustinuta ar trebui inclusa in schema de tratament (daca este posibila), deoarece poate ameliora simptomele asociate bolii.
  1. Se recomanda limitarea alimentelor cum ar fi produsele din grau, ceapa, fructele, legumele, sorbitolul, unele lactate, asa-zisele alimente FODMAP (oligo-, di-, monozaharide si polioli fermentabili). O dieta cu continut redus de FODMAP este eficienta in cazul a 3 din 4 persoane cu sindromul de colon iritabil.
  2. Persoanele cu dureri abdominale constante si cronice pot observa o ameliorare destul de eficienta si la administrarea dozelor mici de antidepresive triciclice sau inhibitori ai recaptarii serotoninei. Alosteronul poate fi eficient pentru a trata sindromul de colon iritabil cu diaree la femei, dar administrarea sa este un factor de risc pentru colita ischemica. Din acest motiv, se recomanda si terapia cognitiv-comportamentala sau psihoterapia, intrucat boala poate avea si o importanta componenta emotionala.
  3. Rifaximina este un antibiotic cu spectru larg de actiune utilizat, in unele cazuri, in schema de tratament pentru colonul iritabil. S-a observat ca persoanele care iau rifaximina nu doar ca prezinta dureri abdominale mai blande, dar au o frecventa mai redusa a diareii. Mai mult decat atat, eficacitatea dovedita a rifaximinei reprezinta o importanta dovada a faptului ca, in etiologia bolii, proliferea excesiva a bacteriilor din flora intestinala joaca un rol esential.
  4. Medicamentele antispastice pot ameliora simptomele gastrointestinale.
  5. Hidratarea corespunzatoare ar trebui sa faca parte din schema de tratament pentru colon iritabil (se recomanda evitarea alcoolului si a bauturilor carbogazoase indulcite).
  6. Persoanele cu colon iritabil ar trebui sa tina un jurnal alimentar pentru a identifica alimentele ale caror consum pare sa duca la exacerbarea simptomelor.

Regimul alimentar, dincolo de alimentele selectionate, ar trebui sa includa portii mici, insa mai dese.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534810/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8231425/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/irritable-bowel-syndrome/diagnosis-treatment/drc-20360064

https://www.nhs.uk/conditions/irritable-bowel-syndrome-ibs/diet-lifestyle-and-medicines/

https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/irritable-bowel-syndrome-treatment