Perioada sarcinii aduce cu sine o serie de modificari in organismul femeilor, insa manifestarile acestora difera de la caz la caz, pentru fiecare organism este unic in felul sau. Din acelasi motiv, unele femei insarcinate pot calatori fara probleme chiar si in luna a noua de sarcina, in timp ce pentru altele calatoria poate provoca un disconfort care anuleaza toate placerile unei vacante.
In general, calatoria in timpul sarcinii este sigura pentru femeile gravide si pentru fat, mai ales in trimestrul al doilea de sarcina, cand dispar greturile si varsaturile specifice primelor 12 saptamani si inca nu apare disconfortul specific ultimelor trei luni. Puteti totusi calatori in orice perioada a sarcinii si, pentru ca ne dorim sa aveti o experienta cat mai sigura si mai placuta, va oferim cateva recomandari de care sa tineti cont.
Pentru a preveni si pentru a reduce semnele atrofice, adica vergeturile, farmacistii Catena va recomanda sa folositi RILASTIL STRETCH MARKS - Crema prevenire si contracarare vergeturi. Aceasta crema emolienta, hidratanta si elasticizanta are in compozitie aminoacizi esentiali, complex de vitamine si ulei din tarate de orez. Este potrivita pentru orice tip de piele, putand fi utilizata in timpul sarcinii dar si in perioada alaptarii.
Cereti sfatul medicului inainte de a pleca la drum
Primul pas in planificarea unei calatorii in timpul sarcinii trebuie sa il constituie o vizita la medicul care va monitorizeaza, pentru ca acesta este cel mai in masura sa decida daca puteti face deplasarea in siguranta.
In functie de starea de sanatate, evolutia sarcinii, distanta pe care urmeaza sa o parcurgeti, mijlocul de transport si durata estimata a calatoriei, acesta va poate spune daca este bine sa plecati la drum si va poate oferi sfaturi personalizate.
Planificati calatoria in detaliu
Odata ce ati obtinut avizul favorabil al medicului, trebuie sa puneti la punct toate detaliile calatoriei, pentru a evita orice situatii neplacute care v-ar putea cauza probleme.
Daca veti zbura cu avionul, verificati politicile companiilor aeriene referitoare la pasagerele insarcinate, intrucat unele companii impun anumit restrictii in acest sens. Pentru calatoriile cu masina, asigurati-va ca aveti tot ceea ce este necesar pentru un confort sporit, cum ar fi perne suplimentare pentru sustinerea spatelui si a abdomenului.
Puteti calatori in siguranta si pe apa, dar, in acest caz, tineti cont ca pot aparea simptome specifice raului de mare, care sa induca sau sa amplifice senzatia de greata. De aceea este bine sa va asigurati ca la bordul navei va exista personal medical care sa va acorde asistenta necesara in caz de nevoie.
Faceti popasuri pentru a va misca
In planificarea calatoriei trebuie sa luati in calcul ca va fi nevoie sa faceti mai multe popasuri la anumite intervale de timp, pentru a face miscare cateva minute. Acest lucru este important pentru circulatia sangelui, dat fiind faptul ca prea mult timp petrecut in scaunul masinii genereaza presiune asupra vaselor sanguine si favorizeaza aparitia cheagurilor.
Daca veti calatori cu trenul, avionul sau autocarul, evident ca astfel de opriri nu sunt posibile atunci cand va doriti, iar in acest caz va recomandam ca din timp in timp sa va intindeti si sa va miscati picioarele, inclusiv degetele. In acest sens, este de preferat sa alegeti locurile din margine, care va ofera mai mult spatiu pentru a va intinde si misca picioarele.
Purtati centura de siguranta
Exista o conceptie conform careia purtarea centurii de siguranta de catre femeile insarcinate nu este recomandata, deoarece in cazul unui soc puternic poate afecta sarcina. Aceasta conceptie este total gresita, pentru ca, in cazul unui astfel de soc puternic, provocat de un impact, este pusa in pericol insasi viata pasagerei care nu poarta centura, implicit sarcina.
Pozitionata corect, centura de siguranta nu pune in pericol sarcina si asigura protectia necesara in situatii nedorite. Partea de jos a centurii – cea orizontala – trebuie sa fie pozitionata sub abdomen, in timp ce partea oblica superioara trebuie sa porneasca de la nivelul umarului si sa treaca in diagonala peste piept, printre sani.
Astfel pozitionata, in cazul unui soc puternic, centura nu va presa direct pe abdomen, iar sarcina va fi protejata.
Hidratati-va si aveti grija la alimentatie
Pe timpul calatoriilor este posibil sa va deshidratati mai usor, iar din acest motiv trebuie sa aveti la drum o rezerva suficienta de apa sau alte lichide. Pentru a evita senzatia de sete persistenta dar si disconfortul abdominal, evitati sa consumati inainte alimente sarate, dulci sau picante precum si mancaruri grele, cu un continut ridicat de grasimi.
Daca veti petrece mult timp pe drum, trebuie sa aveti asupra dumneavoastra si cateva gustari usoare, pentru a va potoli foamea si a asigura organismului resursele energetice necesare.
Nu plecati la drum fara dosarul medical si asigurarea de sanatate
Nu este de dorit, dar pe timpul calatoriei sau sejurului pot aparea probleme neprevazute care sa necesite asistenta medicala. Din acest motiv, este recomandat sa va informati din timp despre reteaua de furnizori de servicii medicale din zona in care veti calatori si sa aveti in bagaje dosarul medical, care contine cele mai recente informatii despre starea dumneavoastra de sanatate, ce le pot fi de ajutor medicilor care va vor ingriji.
De asemenea, in cazul in care calatoriti peste hotare, este de preferat sa va faceti o asigurare medicala care sa acopere eventualele costuri necesare in astfel de situatii.
Nu in ultimul rand, este important sa va ascultati si corpul, pentru ca acesta este cel mai bun indicator cu privire la oportunitatea unei calatori in timpul sarcinii. Daca va simtiti obosita sau aveti o stare generala de disconfort, este bine sa amanati sau chiar sa anulati calatoria, iar daca aceste stari apar pe parcurs, nu ezitati sa faceti un popas chiar si de cateva ore pentru a va reveni.