Sarbatori fara probleme digestive: sfaturi si solutii

Sarbatori fara probleme digestive: sfaturi si solutii Sarbatori fara probleme digestive: sfaturi si solutii

Ultima actualizare: 19 decembrie 2022

Sezonul sarbatorilor de iarna este unul al cadourilor si al momentelor frumoase alaturi de cei dragi, insa poate fi si o adevarata provocare pentru acele persoane cu stomac sensibil si nu numai, care pot suferi de probleme digestive. Petrecerile, mancarurile tradiționale, mesele de sarbatoare pot declansa arsuri la stomac, reflux acid, dureri de stomac sau alte probleme de digestie care pot da peste cap planurile de acasa si pot strica orice distractie.


Mese imbelsugate, afectiuni digestive pe masura

Sarbatorile pot fi destul de ”grele” pentru stomac, problemele digestive fiind destul de frecvente in aceasta perioada a anului. Si platim pentru orice mancare in exces, incheind multe dintre noptile de vacanta cu senzatie de prea-plin sau alte probleme de digestie, cu arsuri la stomac, stomac deranjat sau constipatie.

Pentru majoritatea oamenilor, problemele digestive ocazionale, episoadele diareice sau unele arsuri la stomac nu sunt tocmai ingrijoratoare. Cu toate acestea, nu trebuie deloc ignorate. Urmarile ar putea fi perioade lungi de disconfort, suferinte inutile care pot fi prevenite printr-o grija speciala pentru o digestie usoara.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Bil-Ex , supliment pe baza de extract purificat de bila bovina, o substanta naturala de origine animala, cu rol in imbunatatirea digestiei. Contribuie la eliminarea disconfortului abdominal in caz de excese alimentare, ajuta in caz de dispepsie, fiind benefic in caz de disconfort abdominal, greata si balonare dupa masa.

Sfaturi si solutii pentru sarbatori fara probleme digestive

Desi nu pare, este destul de simplu sa avem parte de sarbatori fara probleme de digestie. Trebuie doar sa fim atenti la ce, cat si cum mancam. Iar acest obicei ar putea sa ne ajute si in restul anului, nu doar de sarbatori, pentru a ne mentine o digestie usoara.

Evitati mesele prea pline!

E simplu de inteles: cu cat inghesuim mai multe alimente in stomac, cu atat mai multa presiune se va pune asupra sfincterului esofagian, muschiul care mentine alimentele digerate acolo unde le este locul. Cand presiunea este suficient de mare, alimentele si acidul vor reveni, provocand arsuri la stomac. Prea multa mâncare poate incetini procesul de digestie, ducand inclusive la dureri de stomac si constipatie.

Asadar, prea multa mancare supraincarca stomacul si esofagul, provocand arsuri la stomac sau reflux acid. Deci asa pot aparea problemele de digestie.

Si chiar daca gazdele incurajeaza adesea oaspetii sa guste din toate bucatele de pe masa, insa un compromis care ar face ca toata lumea sa fie extrem de fericita la masa de sarbatoare ar fi mancatul des si putin! Astfel ajutam si digestia!

Pentru prevenirea si combaterea tulburarilor digestive cauzate de excesul culinar, farmacistii Catena recomanda Efi-Digest de la Naturalis, supliment cu activitate enzimatica ridicata, pe baza de pancreatina, o substanta naturala de origine animala, care amelioreaza tulburarile digestive cauzate de excesul culinar si ajuta la imbunatatirea digestiei.

Grija la zahar, grija la grasimi!

Preparatele de sarbatori sunt, in general, bogate in zahar si grasimi. Ambele provoaca cresteri in greutate, iar o astfel de situatie poate declanșa la randul ei tulburari de stomac. Grasimea este o problema cu efect imediat, deoarece incetineste digestia si poate declansa refluxul.

Alte alimente cunoscute ca provoaca reflux sunt ciocolata, cafeaua, alcoolul, menta si alimentele acide, potrivit specialistilor. Deci adio digestie linistita!

O solutie in acest sens este alegerea alimentelor cu ceva mai multa grija. Mesele de sarbatori includ adesea o multime de mancaruri delicioase. Dar mancand putin din toate, se pot aduna calorii inutile. Tinta ar putea fi ca 50% din masa de sarbatori sa fie legume fara amidon, 25% proteine si 25% alimente cu amidon, chiar si deserturi.

Bauturi… pe numarate!

O atentie in plus pentru o digestie fara probleme este controlul cantitatii de alcool si bauturi indulcite consumate de sarbatori. Si un pont in acest sens este numaratul bauturilor pe care le consumati pe zi. De asemenea, nu uitati sa beti multa apa si bauturi fara cofeina pe parcursul zilei pentru a evita probleme de digestie cauzate de deshidratare.

Totodata, excesul de alcool poate declansa o serie de probleme de digestie. Asadar, limitarea consumului de alcool poate fi o solutie pentru sarbatori linistite pentru digestie. Alcoolul poate irita tractul gastro-intestinal și poate declanșa arsuri la stomac.

Miscare oricand apare ocazia!

Activitatea fizica creste fluxul sangvin si poate ajuta la miscarea alimentelor prin tractul digestiv. De asemenea, poate atenua orice probleme digestive. O tura de mers pe jos inainte sau dupa masa, atunci cand este posibil, este oricand bine-venita. Totodata, se mai pot include activitati fizice distractive, cum ar fi dansul sau jocurile de echipa, iar astfel mentinem si o digestie usoara!

Nu uitati de somn!

Programul se schimba pentru multi in timpul sarbatorilor, majoritatea fiind tentati sa petrecem timp pana mai tarziu in noapte decat de obicei. Deci dormim mai putin, iar asta s-ar putea resimti prin probleme de digestie. Un somn de cel putin 6-8 ore pe noapte este necesar chiar si in perioada vacantelor. Limitarea bauturilor cu cofeina si a meselor grele inainte de culcare ar fi de ajutor pentru digestie, deoarece acestea pot intrerupe somnul.