Vaccinul antivaricelă este esențial pentru prevenirea și combaterea varicelei, una dintre cele mai contagioase boli de natură infecțioasă, denumită și „vărsat de vânt“. Boala, deși afectează cu precădere copiii cu vârsta între 5 – 10 ani, poate fi contactată și de adulți, caz în care simptomele sunt mai agresive și chiar periculoase. Varicela poate provoca complicații grave, în unele cazuri compatibile cu decesul, la copiii mici și la adulții care nu au făcut anterior o formă de varicelă, dar și la femeile însărcinate și la persoanele cu imunitatea compromisă.
Cuprins:
Ce este vaccinul antivaricelă?
Cum acționează vaccinul antivaricelic?
Ce conține vaccinul antivaricelă?
Când se recomandă vaccinarea?
Când NU se recomandă vaccinarea antivaricelă?
Care sunt efectele secundare ale vaccinului antivaricelă?
Care sunt beneficiile vaccinarii antivaricelă?
Ce este vaccinul antivaricelă?
Vaccinul antivaricelă, denumit și vaccin varicelic, este singura metodă de protecție și prevenție a varicelei, boală provocată de infecția cu virusul varicelo-zosterian, virus din categoria ARN. Vaccinul antivaricelă face parte din schema opțională de vaccinare propusă de Ministerul Sănătății în România și este recomandat atât copiilor, cât și adulților. Conform studiilor, persoanele care nu se vaccinează împotriva varicelei ajung să facă boala în proporție de 90% și, așa cum punctam mai sus, la vârste înaintate poate provoca complicații letale.
Cum acționează vaccinul antivaricelic?
Vaccinul antivaricelă acționează, asemenea oricărui vaccin, prin imunizarea organismului în fața unei posibile infecții cu virusul varicelo-zosterian. Odată administrat, vaccinul antivaricelă stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva virusului astfel încât, la întânirea cu acesta, să-l recunoască instant și să creeze o barieră protectoare pentru a evita îmbolnăvirea. În cazuri rare, există posibilitatea ca o persoană vaccinată varicelic să contacteze boala mai târziu, însă simptomele sunt ușoare și capacitatea de recuperare a organismului este mare.
Ce conține vaccinul antivaricelă?
Vaccinul antivaricelă conține viruşi vii, atenuați și inofensivi, care sunt capabili să stimuleze sistemul de apărare al organismului, însă sunt incapabili să transmită boala în sine. De asemenea, mai poate conține lactoză, sorbitol, manitol, aminoazici și sulfat de neomicină, compuși necesari bunei păstrări a substanței active.
Când se recomandă vaccinarea?
Vaccinarea împotriva varicelei este recomandată atât copiilor, cât și adulților care nu au făcut varicelă. În cazul copiilor, prima doză de vaccin varicelic poate fi administrată începând de la vârsta de 9 luni, urmând ca a doua doză să fie administrată în jurul vârstei de 4, maxim 6 ani. A doua doză poate fi administrată și la o perioadă de timp mai mică, însă cu condiția să treacă trei luni de la prima doză de vaccin. Adolescenții care au depășit vârsta de 13 ani se pot vaccina cu a doua doză la distanță de 28 de zile. Vaccinul antivaricelic se administrează de către medic injectabil, subcutanat.
Este important de punctat că există două variante de vaccin: unul monovalent – care este eficient doar împotriva varicelei, şi unul tetravalent – care este eficient și împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului. Persoanele nevaccinate care urmează să călătorească în zone cu risc epidemiologic sunt sfătuite să-și facă în prealabil vaccinul contra varicelei.
Când NU se recomandă vaccinarea antivaricelă?
Dat fiind că este vorba de un vaccin cu virus viu atenuat, vaccinarea antivaricelă este interzisă în cazul femeilor însărcinate. Totodată, după vaccinare, o femeie trebuie să evite sarcina o perioadă de cel puțin o lună. De asemenea, nu se recomandă vaccinarea în cazul persoanelor care au suferit o reacție alergică severă la o doză anterioară de vaccin, persoanelor care sunt alergice la gelatină sau neomicină sau persoanelor care sunt bolnave la momentul vaccinării. Nu se recomandă a se vaccina persoanele cu sistem imunitar slăbit ca urmare a infecției cu HIV/SIDA, sau care se supun tratamentelor pentru cancer.
Care sunt efectele secundare ale vaccinului antivaricelă?
Ca orice vaccin, în urma injectării zona se poate inflama și poate apărea roșeață și o ușoară durere, chiar asociată cu umflătură. În cazuri extrem de rare, pot apărea reacții alergice, simptomele manifestându-se de la caz la caz, prin urticarie, umflarea feței și a gâtului, dificultăți în respirație, bătăi rapide ale inimii, amețeală și slăbiciune. Reacțiile alergice pot apărea în câteva minute sau în câteva ore după vaccinare, în funcție de sistemul imunitar al persoanei.
Care sunt beneficiile vaccinării antivaricelă?
Marele beneficiu al vaccinării antivaricelă este întocmai faptul că previne contactarea bolii și oferă protecţie de lungă durată. Pe de altă parte, vaccinarea varicelică este esențială deoarece, odată contactat, virusul rămâne în organism (fiind de tip ARN), și poate cauza Zona Zoster (Herpes Zoster) în cazul unei imunități deficitare. Conform studiilor efectuate, vaccinul antivaricelă este considerat sigur şi eficient în proporție de 95%, în cazul unei singure doze. Eficiența sa crește prin utilizarea unei scheme de vaccinare ce include două doze succesive de vaccin.