Aloe vera sau Aloe barbadensis miller face parte din familia Asphodelaceae si este o planta perena, suculenta, de culoare verde, frunzele sale avand margini zimtate. Fiecare frunza este compusa din trei straturi: stratul de gel transparent din interior, care contine 99% apa, glucomanani, aminoazici, lipide, steroli si vitamine; stratul mijlociu sau seva galbena, amaruie, care contine antrachinona si glicozide (ambele sunt compusi organici); stratul gros de la exterior, care are rol de protectie si sintetizeaza carbohidratii si proteinele.
Gelul extras din aloe vera contine vitamine, antioxidanti, enzime, minerale, zaharuri, aminoacizi, acid salicilic. Aloe vera este extrem de populara astazi in industriile alimentara, cosmetica, a suplimentelor alimentare si in cea a remediilor pe baza de plante. A fost utilizata in scopuri medicinale inca din cele mai vechi timpuri, in culturile greaca, egipteana, indiana, mexicana, japoneza si chineza. Nefertiti si Cleopatra foloseau aloe vera in rutina de infrumusetare, iar Alexandru cel Mare si Cristofor Columb utilizau gelul pentru a trata ranile soldatilor.
Aloe vera – generalitati
Planta este foarte usor de ingrijit, nefiind pretentioasa. In ultimii ani, aloe vera a castigat din ce in ce mai multa popularitate, fiind laudata datorita beneficiilor sale pentru frumusete si sanatate. Unele dintre aceste beneficii au fost demonstrate prin studii, in timp ce altele sunt inca in observatie. Gelul obtinut din frunzele de aloe vera este bogat in vitaminele A, E, C – cu rol antiinflamator, vitamina B12 si acid folic, enzime si minerale (calciu, crom, seleniu, magneziu, potasiu, sodiu si zinc), monozaharide (glucoza si fructoza) si polizaharide (glucomanan), antrachinone, acizi grasi, aminoacizi si acid salicilic. Extractul de aloe vera poate fi intalnit in creme, geluri, capsule, sucuri, tincturi etc.
Beneficiile aloe vera pentru sanatate
Datorita vitaminei C, apa de gura care contine extract de aloe vera este eficienta in ceea ce priveste blocarea placii bacteriene, avand deopotriva actiune benefica in calmarea umflaturilor si a sangerarilor de la nivelul gingiei.
Aloe vera mai este considerata si un laxativ natural, datorita compusului numit aloina, insa este recomandat sa cereti sfatul specialistului, deoarece utilizarea frecventa nu este recomandata in cazul persoanelor cu boala Crohn, colita sau hemoroizi, fiindca pot aparea crampele severe si diareea.
Plasturii cu aloe vera ar putea fi eficienti in cazul aftelor, atunci cand sunt folositi impreuna cu tratamentul clasic, pe baza de corticosteroizi topici.
Aplicat pe rani minore, intepaturi de insecte sau arsuri solare, gelul extras din frunzele de aloe vera are efect antiinflamator, calmand zona lezata, reducand disconfortul si accelerand vindecare pielii, datorita glucomananului, un compus cu propritetati de regenerare.
Aloe vera contine mai multe enzime care contribuie la descompunerea grasimilor si a zaharurilor, sustinand astfel sistemul digestiv, dar si agenti antiseptici, cu actiune inhibitoare asupra bacteriilor, ciupercilor si virusurilor.
Beneficiile aloe vera pentru frumusete
Mucopolizaharidele (alcatuite din polizaharide si proteine) contribuie la mentinerea optima a nivelului de apa din piele, stimuland astfel producerea fibrelor de colagen si elastina si impiedicand imbatranirea prematura. Extractul de aloe vera are efect hidratant, imbunatatind aspectul pielii uscate si reducand roseata. In plus, zincul reduce aspectul porilor. Datorita efectelor antiinflamatoare, gelul extras din frunzele de aloe vera poate fi de ajutor in unele forme de acnee, alaturi de tratamentul recomandat de medic.
Cremele pe baza de extract de aloe vera ar putea reduce roseata, descuamarea pielii, mancarimea si inflamatia prezente in caz de psoriazis, atat in formele usoare, cat si in cele moderate.
Vitaminele pe care le contine planta de aloe vera
Printre vitaminele continute de aloe vera, amintim vitaminele A, C si E, cu rol antioxidant, care lupta impotriva radicalilori liberi si ii neutralizeaza. Vitamina C sustine sistemul imunitar si protejeaza celulele impotriva imbatranirii premature, iar vitamina E accelereaza procesul de vindecare. De asemenea, aloe vera mai contine si vitaminele B1, B2, B6 si B12, care sustin procesul de detoxifiere a organismului, in special vitamina B12, importanta in sinteza acizilor nucleici (care contin informatii necesare dezvoltarii celulelor din organismele vii).
Mineralele pe care le contine planta de aloe vera
-
Magneziu
-
Zinc
-
Calciu
-
Crom
-
Seleniu
-
Sodiu
-
Mangan
-
Potasiu
Aceste minerale sunt esentiale pentru buna functionare a diferitelor sisteme enzimatice si cai metabolice.
Aloe vera – modalitati de utilizare
In farmacie, de exemplu, puteti gasi aloe vera sub forma de creme, geluri, suc, capsule etc. Daca aveti acasa o planta de aloe vera, puteti extrage gelul, pe care-l puteti prepara pentru a obtine masti pentru ten. Pentru a beneficia de o concentratie mare de ingrediente active, se recomanda ca planta de aloe vera sa aiba cel putin doi ani. Veti alege si taia trei – patru frunze mai groase, le veti spala si usca. Cu ajutorul unui cutit, veti separa gelul din interior de frunza, lasand deopotriva seva galbena, care se numeste latex, sa se scurga. Apoi, gelul poate fi taiat cubulete si amestecat cu alte ingrediente, in functie de nevoi.
Gelul extras din aloe vera poate fi utilizat atat intern (suc sau capsule), cat si extern (creme si geluri).
Creme cu aloe vera
Cremele si gelurile cu aloe vera sunt recomandate pentru ingrijirea si ritualul de infrumusetare a pielii. Acestea au efect calmant, regenerant, hidratant, ajutand la mentinerea elasticitatii pielii, la cresterea productiei de colagen, stimuland regenerarea celulara, reducand inflamatia, mancarimea si roseata. Cremele cu aloe vera sunt recomandate pentru pielea uscata, deshidratata, sensibila, pe care o hidrateaza in profunzime, o catifeleaza si o ingrijesc cu delicatete. Si daca ne gandim la Nefertiti si la Cleopatra, dupa cum spuneam la inceputul acestui articol, atunci putem introduce, fara griji, cremele cu aloe vera in ritualul zilnic.
Gel de aloe vera prelucrat
Prelucrarea gelului de aloe vera presupune taierea manuala a frunzei, separarea si extragerea gelului prin presare la rece. Produsele care contin pulpa presata si extrasa la rece, din frunzele de aloe vera, pastreaza astfel calitatile gelului intacte, astfel incat consumatorul sa poata beneficia de toate acestea, si sa obtina efectele dorite.
Capsule cu extract de aloe vera
Capsulele care contin extract de aloe vera sustin sistemul imunitar si buna functionare a sistemului digestiv, amelioreaza constipatia, protejeaza impotriva stresului oxidativ, incetinind imbatranirea celulara, ajuta la reglarea metabolismului si la detoxifierea organismului, au efect tonic si energizant. Femeile care alapteaza, persoanele cu diabet, boala Crohn, colita, boli autoimune sau care urmeaza tratament cu laxative, trebuie sa consulte intotdeauna specialistul inainte de administrarea capsulelor cu extract de aloe vera.
Suc din aloe vera
Sucurile obtinute din aloe vera au gust placut si sunt recomandate datorita proprietatilor antioxidante, de detoxifiere a organismului si a efectului energizant. Contribuie la reglarea tranzitului intestinal, la eliminarea toxinelor din organism, sustin sistemul imunitar, au efect antiinflamator, hidrateaza, contribuie la buna functionare a sistemului nervos. Aceste sucuri trebuie administrate in functie de recomandarile specialistului.