Sacroileita – cauze, diagnostic si tratament

Sacroileita – cauze, diagnostic si tratament Sacroileita – cauze, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 12 octombrie 2023

sacroileita

Sacroileita este o inflamatie dureroasa a uneia sau a ambelor articulatii sacroiliace, acestea fiind articulatiile unde coloana vertebrala se conecteaza la pelvis. Sacroileita provoaca durere in partea inferioara a spatelui, la nivelul feselor (muschii fesieri) sau picioarelor.

Articulatiile sunt zonele din corp unde se intalnesc doua oase. Articulatiile sacroiliace sunt zonele de legatura dintre coloana vertebrala si pelvis. Mai exact, ele reprezinta locul in care osul sacru (cunoscut si sub denumirea de sacrum), ultima sectiune in forma de triunghi a coloanei vertebrale), se intalneste cu osul iliac – partea superioara a pelvisului.

Articulatiile sacroiliace se numara printre cele mai mari articulatii ale organismului si sunt puse in functiune de fiecare data cand miscam soldurile. Sacroileita apare atunci cand anumiti factori irita sau dauneaza uneia sau ambelor articulatii sacroiliace. Aceasta iritare duce la inflamatie, care provoaca durere in zona lombara si la nivelul feselor.

Mergeti la medic daca aveti dureri de spate, deoarece este un simptom frecvent al mai multor probleme de sanatate. Cu cat problema este descoperita si diagnosticata mai devreme, cu atat poate fi tratata mai repede si poate fi redus impactul acesteia asupra vietii de zi cu zi.

Tipuri de sacroileita

Exista doua tipuri de sacroileita, in functie de numarul de articulatii sacroiliace afectate. Sacroileita unilaterala este forma care afecteaza una dintre articulatii, in timp ce sacroileita bilaterala afecteaza ambele articulatii in acelasi timp.

Cat de frecventa este sacroileita?

Este dificil de estimat cati oameni sufera de sacroileita in fiecare an, deoarece durerea de spate este un simptom atat de comun si poate fi cauzata de atat de multe afectiuni. Unele studii estimeaza ca aproximativ un sfert dintre persoanele care acuza dureri de spate au sacroileita.


Sacroileita – informatii generale

Sacroileita este o inflamatie a articulatiei sacroiliace. Poate fi cauzata de o leziune, probleme de mers induse de sarcina, artrita, diverse probleme ale spatelui sau coloanei vertebrale si, in cazuri mai rare, de infectii.

Sacroileita poate afecta una sau ambele articulatii sacroiliace. Articulatiile sacroiliace se afla in partea inferioara a coloanei vertebrale, acolo unde aceasta se conecteaza la zona pelviana, langa solduri. Durerea provocata de sacroileita poate afecta:

  • fesele;
  • zona lombara;
  • picioarele (unul sau ambele);
  • soldurile (unul sau ambele).

Pentru mentinerea sanatatii articulatiilor, Catena recomanda Naturalis ArtroSuport Forte, un supliment care ajuta la fortificarea articulatiilor. Naturalis ArtroSuport Forte reuneste intr-o forma concentrata ingrediente care au facut obiectul a numeroase studii clinice ce le valideaza eficienta.

Sacroileita este o componenta principala a spondilitei anchilozante. Spondilita anchilozanta este o boala reumatica manifestata prin inflamatie articulara si rigiditate la nivelul coloanei vertebrale si al soldurilor. Este un tip de artrita progresiva.

Oricine poate dezvolta sacroileita. Cu toate acestea, spondilita anchilozanta, a carei componenta majora este sacroileita, este mai putin frecventa si este observata mai des la persoanele caucaziene.

Sacroileita – cauze si factori de risc

Exista mai multe motive pentru care articulatiile sacroiliace se pot inflama, cum ar fi:

Spondilita anchilozanta si artrita reactiva

Aceste tulburari sunt doua tipuri progresive de artrita inflamatorie care afecteaza coloana vertebrala si soldurile. Sacroileita reprezinta de multe ori un semn precoce. Cu toate acestea, nu toate persoanele care sufera de sacroileita au aceste afectiuni.

Traumatisme

Un traumatism aparut brusc poate afecta articulatiile sacroiliace si poate provoca inflamatii, ducand la sacroileita degenerativa.

Pentru a sprijini mobilitatea articulara, Catena recomanda Naturalis ArtroSuport colagen lamaie, un supliment alimentar care sustine sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si a tendoanelor.

Sarcina

In timpul sarcinii, articulatiile sacroiliace se extind pentru a face loc bebelusului in plin proces de dezvoltare. Acest lucru poate pune presiune pe articulatii si poate provoca sacroileita.

Infectie

Daca articulatia sacroiliaca se infecteaza, aceasta devine inflamata si predispusa la deteriorare.

Specialistii au descoperit, de asemenea, ca sacroileita poate fi asociata cu afectiuni autoimune sau inflamatorii, cum ar fi:

Actiunile fizice pot agrava sacroileita deja existenta. Printre aceste actiuni se numara statul in picioare sau in sezut timp indelungat, alergatul sau punerea unei greutati prea mari pe un picior pentru prea mult timp.

In cazul suprasolicitarii mecanice a articulatiilor, puteti opta pentru Naturalis ArtroSuport colagen portocala, un supliment alimentar care sprijina sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor.

Sacroileita – simptome si manifestari

Principalele simptome ale sacroileitei sunt:

  • durerea la nivelul feselor si in zona lombara;
  • durere in spatele unuia sau ambelor picioare;
  • rigiditate la nivelul soldurilor si zonei lombare.

Uneori, sacroileita poate provoca dureri la nivelul soldurilor, desi acest lucru este mai putin frecvent. Sacroileita poate provoca, de asemenea, durere intermitenta. Oamenii pot prezenta simptome mai pronuntate noaptea sau dimineata, imediat dupa trezire.

Diagnosticul de sacroileita

In timpul examenului fizic, medicul poate apasa pe solduri si fese pentru a observa daca pacientul prezinta dureri. De asemenea, miscarea picioarelor in diverse pozitii poate stresa usor articulatiile sacroiliace.

Teste imagistice

Radiografia efectuata la nivelul pelvisului poate evidentia semne de deteriorare a articulatiei sacroiliace. In plus, rezonanta magnetica (RMN) poate arata daca deteriorarea este cauzata de spondilita anchilozanta.

Injectii cu anestezic

Medicul poate injecta un anestezic in articulatia sacroiliaca, iar daca durerea dispare, acest lucru poate indica faptul ca problema este la nivelul articulatiei sacroiliace.

Naturalis ArtroSuport gel emulsionat este un dispozitiv medical care se aplica topic si are ca efect reducerea durerii si a rigiditatii musculare. ArtroSuport destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.

Tratamente pentru sacroileita

Exista o varietate de tratamente disponibile pentru sacroileita, cum ar fi medicamente, exercitii si proceduri chirurgicale.

Medicamente

Urmatoarele medicamente pot ajuta la tratarea sacroileitei:

Analgezice

Analgezicele eliberate fara prescriptie medicala (OTC) pot oferi o oarecare alinare. Specialistul poate prescrie medicamente mai puternice daca produsele OTC nu ajuta.

Relaxante musculare

Sacroileita poate provoca spasme musculare care pot fi dureroase. Relaxantele musculare pot ajuta la ameliorarea acestora.

Naturalis ArtroSuport RECE gel este un produs topic, recomandat pentru ameliorarea durerilor musculare si articulare si pentru reducerea inflamatiei din entorse, luxatii sau alte traumatisme minore, febra musculara sau episoade acute ale afectiunilor reumatice.

Inhibitori ai TNF (factor de necroza tumorala)

Aceste medicamente pot ajuta la ameliorarea sacroileitei provocate de bolile autoimune, cum ar fi spondilita anchilozanta. Un studiu realizat in 2016 a aratat ca inhibitorii TNF ar putea imbunatati semnificativ atat capacitatea de a efectua activitati fizice, cat si functia articulatiilor.

Remedii la domiciliu si exercitii fizice

Pe langa medicamentele prescrise, urmatoarele remedii si exercitii la domiciliu pot ajuta la ameliorarea sacroileitei:

  • Odihna

Evitarea miscarilor care agraveaza sacroileita poate ajuta la reducerea inflamatiei.

  • Gheata si caldura

Aplicarea alternativa a pachetelor cu gheata si caldura pe zona afectata poate ajuta la ameliorarea sacroileitei.

  • Exercitii de flexare a soldului

Aceste exercitii trebuie facute in timp ce persoana sta intinsa pe spate, cu picioarele sustinute de o perna. Persoana in cauza trebuie sa-si incruciseze apoi picioarele unul peste celalalt.

  • Exercitii de intarire a abdomenului

Exercitii precum abdomenele pot ajuta la stabilizarea coloanei vertebrale.

sacroileita-abdomene

Chirurgie si alte proceduri

Daca problema este atat de grava incat medicamentele si exercitiile fizice nu amelioreaza simptomele, medicul poate recomanda una dintre urmatoarele interventii chirurgicale sau proceduri:

  • Stimulare electrica

In timpul acestei proceduri, medicul implanteaza un stimulator electric in osul sacru, acest lucru putand ajuta la ameliorarea durerii.

  • Injectii intraarticulare

Medicul poate injecta corticosteroizi in articulatia sacroiliaca, pentru a reduce inflamatia si durerea. Cu toate acestea, injectiile intraarticulare trebuie facute la un interval mai lung, pentru a fi evitate alte probleme.

  • Denervarea prin ablatie cu radiofrecventa

Acest tip de tratament are rolul de a distruge tesutul nervos care percepe durerea provocata de sacroileita.

  • Fuziunea articulara

Aceasta interventie este recomandata doar in cazurile severe de sacroileita. Practic, procedura implica fuzionarea celor doua oase cu suruburi, o placa metalica sau alte dispozitive de fuziune, pentru a ajuta la ameliorarea sacroileitei.

  • Grefa osoasa

O alta optiune implica plasarea unei grefe osoase in articulatia sacroiliaca.

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17736-sacroiliitis

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sacroiliitis/symptoms-causes/syc-20350747

https://www.healthline.com/health/sacroiliitis

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319984