Ca in cazul majoritatii leziunilor de la genunchi, ruptura de menisc este dureroasa si debilitanta. Din pacate, nu este o raritate. De fapt, este una dintre cele mai frecvente leziuni ale cartilajului genunchiului.
Ruptura de menisc este o problema cu care se confrunta de obicei sportivii, dar poate aparea si ca urmare a uzurii articulare, pe masura ce organismul imbatraneste. Leziunile de menisc pot avea grad diferit de severitate, in functie de cat de grava este accidentarea. In cazul vatamarilor grave, se pot deteriora si alte parti ale genunchiului, in afara de menisc. De exemplu, se poate ajunge la entorsa ori la ruperea unui ligament, cum ar fi ligamentul incrucisat anterior.
Meniscul este o structura din articulatia genunchiului, care amortizeaza spatiul dintre femur (osul coapsei) si tibie (fluierul piciorului). Exista doua meniscuri in fiecare genunchi – unul este situat pe latura interioara (meniscul medial), iar celalalt se afla pe partea exterioara (meniscul lateral) a genunchiului.
Meniscurile sunt fibrocartilaje rezistente, avand forma unei semiluni sau a literei „C”. Similare unor ventuze, meniscurile se muleaza perfect pe suprafetele articulare ale femurului si tibiei, unde datorita formei si dimensiunii lor, indeplinesc mai multe functii.
Cand o persoana se ridica, datorita meniscurilor, greutatea sa se distribuie uniform la nivelul picioarelor si genunchilor. Presiunea pe care aceasta greutate o exercita asupra genunchilor devine si mai mare in timpul mersului, alergarii si sariturilor. Din fericire, meniscul impiedica oasele articulatiei genunchiului sa se frece unele de altele si sa provoace leziuni. Astfel, ajuta la prevenirea accidentarilor la genunchi, distribuirea uniforma a greutatii corporale fiind extrem de importanta pentru mentinerea sanatatii genunchiului.
O leziune a meniscului afecteaza capacitatea genunchiului de a functiona normal, cel mai frecvent tip de leziune de menisc fiind ruptura de menisc.
Ruptura de menisc: cauze si factori de risc
Aceasta afectiune ortopedica poate fi de doua feluri.
-
Ruptura de menisc provocata de un traumatism
Leziunile traumatice ale meniscului apar de obicei in timpul rasucirii fortate a genunchiului si sunt frecvente in randul sportivilor, cum este cazul jucatorilor de fotbal, baschet etc., dar pot aparea in timpul oricarei activitati care implica rasucirea genunchiului. Desi astfel de cazuri sunt mai rare, si ingenunchierea repetata sau ridicarea din pozitie ghemuita poate provoca o ruptura de menisc.
-
Ruptura de menisc degenerativa
Ruptura de menisc degenerativa, cunoscuta si sub numele de „atraumatica”, apare in general la varstnici, cauza acesteia fiind degradarea, uzarea in timp a structurii meniscale. Se poate ca persoanele care primesc un astfel de diagnostic sa-si fi rasucit genunchiul, lucru care a accelerat ruptura de menisc. Aspectul rupturii degenerative difera de cel specific unei rupturi traumatice, motiv pentru care si tratamentele sunt diferite, in functie de cauza care a determinat ruptura de menisc.
Ruptura de menisc – simptome si manifestari
Simptomele cu care va puteti confrunta in caz de rupta de menisc sunt urmatoarele:
-
un trosnet in momentul traumatismului, ceea ce tradeaza desprinderea unei bucati de cartilaj;
-
durere resimtita pe ambele parti ale genunchiului, in special la atingere;
-
sensibilitate la nivelul articulatiei;
-
aparitia unei umflaturi in zona afectata;
-
dificultate la indoirea si indreptarea piciorului;
-
tendinta genunchiului de a se „bloca” sau intepeni, ceea ce limiteaza miscarea;
-
senzatia ca genunchiul cedeaza sau nu poate sustine greutatea corporala (tesutul deplasat si fragmentat al meniscului rupt, la care se adauga umflarea genunchiului pot afecta muschii coapsei, care sustin functiile genunchiului).
Diagnosticul de ruptura de menisc
Pacientul trebuie sa informeze ortopedul despre simptomele resimtite, precum si despre circumstantele accidentarii, apoi specialistul va efectua o examinare fizica a genunchiului afectat. Pentru confirmarea diagnosticului, medicul va recomanda investigatii imagistice: radiografia contribuie la excluderea posibilitatii unei fracturi sau a altor leziuni osoase care ar putea provoca durerea, iar imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) de inalta rezolutie va dezvalui tipul leziunii si locul in care a aparut ruptura de menisc.
Tratament pentru ruptura de menisc
Tratamentul pentru ruptura de menisc depinde de dimensiunea si locatia leziunii. Alti factori care influenteaza tratamentul sunt varsta pacientului, nivelul de activitate fizica si leziunile asociate. Portiunea exterioara a meniscului (care se mai numeste si „zona rosie”) este bine vascularizata, ceea ce inseamna ca primeste aportul necesar de nutrienti. Prin urmare, uneori se poate vindeca de la sine daca leziunea este mica. Din pacate, nu se poate spune acelasi lucru despre cele doua treimi interioare ale meniscului (cunoscute si sub numele de „zona alba”). Intrucat sunt mai slab vascularizate, o eventuala ruptura de menisc in aceasta zona a genunchiului nu se va vindeca de la sine.
-
Tratamentul nechirurgical pentru ruptura de menisc
Din fericire, nu toate rupturile de menisc necesita interventie chirurgicala. Daca genunchiul nu se blocheaza, este stabil si simptomele se amelioreaza, tratamentul nechirurgical poate fi suficient.
In cazul in care ati suferit o ruptura de menisc, pentru a grabi recuperarea, puteti pune in aplicare indicatiile de mai jos:
-
odihna – cand genunchiul este dureros, se recomanda limitarea activitatilor care implica mersul pe jos, iar daca este cazul, folositi carje pentru a evita stresarea articulatiei afectate;
-
aplicarea unei comprese cu gheata – pentru a reduce durerea si umflatura genunchiului afectat, puteti aplica o punga cu gheata, invelita intr-un prosop. Aceasta se poate utiliza cate 15 – 20 de minute, la fiecare 3 – 4 ore, timp de 2 – 3 zile sau pana cand dispar simptomele.
-
compresarea genunchiului lezat – utilizarea unui bandaj elastic poate ajuta la reducerea umflaturii;
-
ridicarea genunchiului – prin sprijinirea calcaiului pe o perna, cand stati intins(a);
-
administrarea antiinflamatoarelor – medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) contribuie la atenuarea durerii si a inflamatiei. Intrucat aceste produse pot avea efecte secundare, cum ar fi cresterea riscului de hemoragie sau ulcer, folositi-le cumpatat, conform indicatiilor medicului.
Naturalis ArtroSuport RECE gel reprezinta o alternativa optima la antiinflamatoarele nesteroidiene, pentru ameliorarea locala a durerilor musculare si osteoarticulare, de natura traumatica (entorse, luxatii, intinderi musculare, contuzii etc.), febra musculara sau episoade acute ale afectiunilor reumatice. Calmeaza inflamatia si edemul si sustine recuperarea musculara dupa exercitii fizice sau efort fizic intens. In plus, efectul racoritor este intens si de lunga durata.
-
injectiile cu trombocite bogate in plasma (PRP) – pot fi benefice pentru unii pacienti;
-
efectuarea unor exercitii fizice specifice – sub indrumarea unui kinetoterapeut, puteti face exercitii de stretching si intarire a musculaturii picioarelor, pentru o mai buna sustinere a articulatiei afectate;
-
evitarea activitatilor de impact – pana cand se amelioreaza simptomele, evitati alergarea si sariturile.
-
Tratamentul chirurgical pentru ruptura de menisc
E foarte posibil ca aceste tratamente conservatoare sa se dovedeasca a fi insuficiente. La pacientii cu ruptura de menisc mai mare, care provoaca instabilitate sau determina blocarea articulatiei genunchiului, ortopedul poate recomanda o interventie chirurgicala – mai exact, o artroscopie, ceea ce presupune introducerea unui instrument cunoscut sub numele de artroscop, pentru a examina interiorul genunchiului. Artroscopul este introdus printr-o mica incizie, apoi transmite pe un monitor o imagine marita a interiorului genunchiului. Daca este necesar, instrumentele chirurgicale pot fi introduse prin artroscop sau prin incizii mici suplimentare, in genunchi, pentru a remedia sau indeparta portiunile de cartilaj deteriorate. In general, procedura este destul de simpla, pacientul putand chiar sa plece acasa in aceeasi zi.
La majoritatea pacientilor (85 – 90%) supusi interventiei chirurgicale, rezultatele pe termen scurt sunt bune pana la excelente. Din pacate, pe termen lung, daca ruptura de menisc a fost prea mare pentru a fi remediata pe deplin, poate creste riscul de aparitie a artritei la genunchi.
Recuperare dupa ruptura de menisc
Durata recuperarii dupa o ruptura de menisc depinde de o serie de factori, cum ar fi gravitatea cazului. Recuperarea completa dupa interventia chirurgicala poate dura intre 4 si 6 saptamani, in functie de tipul procedurii efectuate, precum si de alti factori. Realitatea e ca fiecare pacient se vindeca in ritmul sau. In cele mai multe cazuri, dupa interventia chirurgicala se recurge la terapia fizica, pentru a preveni complicatiile si a grabi recuperarea.
Daca ortopedul este de acord, puteti incepe sa desfasurati activitati noi, care sa nu va agraveze disconfortul cat timp va recuperati. De exemplu, atletii pot sa inlocuiasca alergarea cu inotul.
Important este sa nu va grabiti! Nu incercati sa reveniti la vechiul nivel de activitate fizica pana cand:
-
nu puteti indoi si indrepta complet genunchiul, fara sa simtiti durere;
-
nu simtiti nicio durere la genunchi cand mergeti, alergati sau sariti;
-
nu dispare umflatura de la nivelul articulatiei;
-
genunchiul accidentat nu redevine la fel de ferm ca cel nevatamat.
Daca incepeti sa va folositi genunchiul inainte ca acesta sa se vindece complet, va puteti provoca leziuni suplimentare.
Complicatiile unei rupturi de menisc
Ruptura de menisc poate induce senzatia ca genunchiul cedeaza sub greutatea corpului, puteti ajunge in incapacitatea de a va misca genunchiul sau la dureri persistente. Toate aceste neplaceri pot cauza probleme pe termen lung, frecarea constanta a meniscului rupt de cartilaj putand duce la uzura suprafetei articulatiei, ceea ce in timp declanseaza osteoartrita genunchiului.
Surse:
https://www.webmd.com/pain-management/knee-pain/meniscus-tear-injury
https://www.hss.edu/condition-list_torn-meniscus.asp
https://www.gleneagles.com.sg/specialties/medical-specialties/orthopaedic-surgery-sports-medicine/meniscus-tear